LAKS - prising på fisk og aksjer fremover?


Prising fremover?

De fleste lakseaksjenen har steget flere tusen prosent de siste årene. For en uke siden nedjusterte Dnb Market store deler av sektoren med forventning om ubalanse i tilbud og etterspørsel fra og med andre halvår 2019.

SPØRSMÅL: Er det noen med oversikt over nye anlegg som kommer i drift fremover - samt andre forhold som kan ha betydning for kiloprisen- og inntjeningen til sektoren fra og med andre halvår 2019?

https://www.hegnar.no/Nyheter/Naeringsliv/2019/03/Det-er-god-guffe-naa
Redigert 23.03.2019 kl 10:20 Du må logge inn for å svare
alexen
22.04.2019 kl 18:56 4862

Litt urolig er nok konsernsjefen i The Scottish Salmon Company (SSC), Craig Anderson,
Han håper i det lengste at han slipper å miste sine europeiske kunder som følge av brexit. Men har en alternativ plan dersom det blir slutt på eksport til Europa, skriver iLaks.
Nødløsningen blir dermed å eksportere mer til Asia og Nord-Amerika.
Anderson forteller at de på kort sikt ikke kan selge all fisken. Problemet blir deretter å la fisken stå i sjøen samtidig som de finner andre kjøpere.
– Det vil innebære ekstrakostnader, men det er absolutt en mulighet for oss. Vi er daglig i kontakt med våre kunder i Europa og håper i det lengste å beholde dem, sier han.
alexen
22.04.2019 kl 18:59 4860

Lurer på hvem som kan ta over markedsandeler som SSC må gi slipp på i Europa ved en Brexit? Kanskje LSG og GSF bl.a?

Menn som sagt - Lykke til i alle fisk.
milk
22.04.2019 kl 20:40 4800

Craig sier han ser store muligheter i UK når de må oppheve alle avtaler med Europeiske oppdrettere..... Ingen ønsker å miste avtaler,men ikke ta problemstillingen ut av konsensus. Hvem andre kan levere laks til UK utenom SSC og Mowi ved en Brexit??
alexen
22.04.2019 kl 21:41 4757

Dert tror jeg går veldig fint for flere en SSC og MOWI

"-Norge og Storbritannia har ferdigforhandlet tollavtale dersom britene forlater EU uten enighet
I avtalen videreføres viktige bestemmelser som i dag reguleres av EØS-avtalen. Alle etablerte tollpreferanser består, inkludert nulltoll for industrivarer. Dermed slipper Norge å gå over til WTO-toll dersom Storbritannia krasjer ut av EU uten enighet om vilkårene for skilsmissen.
Også tollfrie kvoter for sjømat og landbruksprodukter blir videreført.

– Det er svært positivt at norsk næringsliv med denne avtalen er sikret et avtalefestet grunnlag for videreføring av handelen med varer med Storbritannia også i tilfelle «no deal», uttaler utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H).
milk
23.04.2019 kl 07:07 4639

Det trengs ingen tollavtale fra selskap som er etablert i Skottland. Frakt og andre fraktrelaterte kostnader er minimale! Det er selvfølgelig en fordel at Norske selskap får fortsette sin adgang til UK. Det er ett stort marked...

Sjømataksjer har en relativt svak utvikling på Oslo Børs tirsdag med et fall i sektoren på 0,4 prosent. De siste 30 dager er sjømatsektoren ned 2,3 prosent, mens Oslo Børs er opp 3,1 prosent i samme periode.

Pareto Securities skriver i en oppdatering at lavere slaktevolum og økt forsalg førte til en årsvekst i biomassen på seks prosent i Norge i mars, opp fra tre prosent i februar, ifølge siste tall fra Kontali.

-I april har slaktevolumet vært høyere, og selv om forsalget vil øke videre på bakgrunn av varmere sjøtemperaturer, forventer vi ikke en videre vekst i biomassen i april. Vi mener slaktevolumet vil ligge på rundt seks prosent i Norge resten av året, og ser derfor på disse datapunktene som støttende for våre estimater, skriver meglerhuset.

Meglerhuset venter at lakseprisen vil holde seg rundt 72 kroner pr kilo denne uken, hvor det er mindre slaktedag enn normalt og forventet god etterspørsel. Videre venter meglerhuset et moderat fall etter påsken og ligger inne med en laksepris på 69 kroner pr kilo i snitt for andre kvartal.
milk
23.04.2019 kl 21:31 4426

Jepps! Men jeg er ikke helt enig med "meglerhuset" ... Det ligger utfordringer i vannet som nå er i ferd med å komme til overflaten ;-) Våren og sommeren er bestandig spennende i så måte.

Hvilke utfordringer tenker du pa Milk?
Sykdom, lus, export problemer eller andre utfordringer?
milk
24.04.2019 kl 07:08 4299

Både lus og alger liker en varm og solrik forsommer! Vi får bare vente å se og håpe det går bra....

Meglerhusene ser ikke lengre enn ned på sjøen ved Aker Brygge. ;)
Redigert 24.04.2019 kl 12:00 Du må logge inn for å svare
milk
24.04.2019 kl 19:29 4364

Knapt nok det! Men det skal de ha,de er dyktige med tall :-)))
milk
24.04.2019 kl 20:52 4326

Nå kommer også nyhetene om ett massesøksmål... Jeg visste det var noe på gang,men jeg ville ikke opptre som en "baiser" En næring som er i vekst og generer så mange mill,vil hele tiden bli angrepet fra mange hold... For meg er dette bare en skygge for solen. Dere andre må vurdere situasjonen som best dere kan ;-)
milk
25.04.2019 kl 06:24 4248

Søksmål er en ting,men om de når frem er noe helt annet! Jeg tror ikke det finnes noe bevis i denne saken.... Den legger nok en liten demper på de aktuelle selskapene. Enn så lenge ;-)
-Gram-
25.04.2019 kl 07:04 4216

Enig med deg milk. Tror ikke dette fører noen vei. Noe omfattende prissamarbeid mellom disse selskapene er lite sannsynlig, mulig jeg er noe naiv, men såpass store norske selskap vet bedre enn som så.
En demper vil vi nok se, og en dupp vil heller være en klassisk kjøpsmulighet. Iallfall for oss som sitter og ser litt lenger enn ut uka. ;)

Nå har Mowi også kommentert søksmålet og sier det er grunnløse anklager.
Er vel kanskje litt "amerikansk" å slenge ut av seg et søksmål i en slik situasjon?
Redigert 25.04.2019 kl 07:31 Du må logge inn for å svare
milk
25.04.2019 kl 08:11 4172

Som sagt,dette er bare en skygge for solen og som du sier,en fin kjøpsmulighet :-)
-Gram-
25.04.2019 kl 10:58 4097

Etter å ha lest lit om Euclid Fish Company, og sett ett par videoer om disse folka, så er vel egentlig konklusjonen min at det er ren skjær sutring og bitterhet fra deres side.
Konkurransen begynner tydeligvis å bli litt for tøff for dem. De har vel fått med seg snakket om EUs uanmeldte inspeksjoner, ikke helt lest seg opp og tar en sjans.
Så dette søksmålet klarer jeg ikke ta så seriøst, men igjen... det er amerikanere det er snakk om.

Bare å nytte anledningen til å fylle på hvis en har ledig kapital..
milk
25.04.2019 kl 21:41 3939

Ikke for å være "arrogant" men det føles greit å være godt lastet i SSC og NTS... LSG vill uten tvil komme sigende etter. En rettssak om prissamarbeid mot LSG er bare helt feil. LSG er internasjonal på hvitfisk og prefabrikkert fisk. De har ingen mulighet til å drive på kant med loven... Anklagene har allerede falt på steingrunn... De andre selskapene må svare for seg selv....
Malchish
26.04.2019 kl 07:09 3833

USA kan straffe hardt om det viser seg å være sant
VW for eksmpl
soroys
26.04.2019 kl 08:18 3802

Atlantic Sapphire er det du skal gå for. Om et halvt år har de bevist nok til at de blir slukt av de store. Til en hyggelig pris...
milk
26.04.2019 kl 09:12 3880

I så fall må de "fabrikkere" bevis! Da kan det fort komme erstatningskrav i retur :-)

BRA!!!!
Nærings- og fiskeridepartementet presiserer kravet i kvalitetsforskriften om innenlands sortering av oppdrettsfisk. Den reviderte forskriften trer i kraft umiddelbart.

https://www.kyst.no/article/krav-til-innenlands-sortering-av-produksjonsfisk/
-Dëë-
26.04.2019 kl 13:28 3788

Enda ett søksmål mot Mowi, Salmar og gjengen... Håper de slår til med motsøksmål. ??
Redigert 26.04.2019 kl 13:28 Du må logge inn for å svare

amerikanere er flinke til å forfalske bevis :-)

sektoren har fått grisejuling i det siste mens luftslott stiger som faen

Oslo (TDN Direkt): Det har vært en blodrød uke for lakseeksportører, som har tapt inntil 15 kroner kiloen. Hvor prisen ender neste uke, er fortsatt i det blå, melder Intrafish fredag.

Forrige uke ble prisene for denne uken satt på onsdag, siden torsdag og fredag var helligdager. Flere eksportører kjøpte da fisk uten å ha sikret seg kjøpere - noe som kostet dem dyrt.

- Det er komplett stopp i markedet - det står alvorlig mye usolgt fisk rundt omkring. Prisfallet denne uken er det største fallet jeg har vært med på. Det er ned rundt 15 kroner kiloen, sier en eksportør til IntraFish.

Han mener fallet skyldes at det rett og slett ble slaktet for mye fisk. Samtidig var prisen for høy.

- Det er nesten ikke noe marked på 70 kroner, sier han.

- Neste uke er også utfordrende, med stengt i Polen både onsdag, torsdag og fredag, legger han til.

Eksportøren har ikke handlet noe for neste uke, men skal ha hørt rykter om priser på 55-60 kroner pr kilo.

En annen eksportør er også mildt sagt fortvilet over situasjonen.

-(..) Prisene er ned 15-20 kroner. Det kom mer fisk enn vi trodde. Lite ble solgt på onsdag før påske, og prisene gikk høyere enn hva markedet ville betale, sier han til Intrafish.

Da folk kom tilbake fra påskeferie og skulle selge fisk på tirsdag gikk det grei, men onsdag begynte prisene å falle.

- Siden har det gått ned nesten en krone i time. Det er fortsatt noe som står igjen. Ingen har handlet for neste uke ennå, men prisen må under 60 kroner, det er utvilsomt, sier han.

NS, finans@tdn.no
milk
26.04.2019 kl 15:31 3706

Prisene skall ned! Vi får ikke nevneverdig oppgang før på sensommeren. Når prisene nå går ned,øker forbruket;-) Det som skjer nå,er uten tvil en utfordring for oppkjøpere og eksportører. Men dette har de levd med i mange år. Storm i ett vannglass! Det kreves is i magen og gode nerver for å satse på denne sektoren... Bare å sitte rolig i sjarken å vente på høstmørket ;-)

Morgenkommentar
Videre kan lakseaksjene få fortsatt fokus etter det ble rapportert om et kraftig prisfall i lakseprisen fredag ettermiddag.

Sjømatanalytiker Tore Tønseth i Sparebank 1 Markets skriver i sin ukentlige oppdatering av et prisfall på 5-10 kroner er normalt etter påske.

Videre har Kontali kommet med ny månedsrapport søndag, som estimerer biomasse i Norge til å være 5,1 prosent høyere på årsbasis i mars, opp over 2 prosentpoeng i løpet av den siste måneden.

-Veksten i biomassen er noe sterkere enn vi venter, men vi er overrasket over de lave slaktevolumene i Norge. I følge Fiskeridirektoratets tall forrige uke har gjennomsnittlig slaktevekt i mars vært 200 gram lavere enn i 2018. (..) Vi har derimot ikke gjort noen endringer i volumprognosen vår for 2019 og forventer en vekst på 5 prosent på årsbasis fra 2018, skriver Tønseth.
milk
30.04.2019 kl 08:33 3356

Da er den første meldingen om giftalger kommet. Det var dette jeg fryktet!!

LAKS:BIOMASSEN +4% VED UTGANGEN AV MARS 2019 -SJØMAT NORGE
Oslo (TDN Direkt): Den stående laksebiomassen ved utgangen av mars 2019 var 698.000 tonn, opp fra 668.000 samme periode året før, tilsvarende en oppgang på fire prosent, ifølge tall fra Sjømat Norge tirsdag kveld.

2019-generasjonen var på 5.500 tonn ved utgangen av måneden, sammenlignet med 7.000 tonn for 2018-generasjonen samme måned året før. 2018-generasjonen utgjorde 514.000 tonn pr mars 2019, mot 500.000 tonn for 2017-generasjonen året før. 2017-generasjonen utgjorde 179.000 tonn pr mars, mot 162.000 tonn for 2016-generasjonen året før.

Snittvekten for generasjonene 2017, 2018 og 2019 var henholdsvis 4,2, 1,7 og 0,3 kilo pr mars, mot henholdsvis 4,4, 1,7 og 0,2 kilo for 2016, 2017, og 2018-generasjonene samme måned året før.

LAKS:FEARNLEY HEVER SEKTORSYN TIL KJØP FRA NØYTRAL
Oslo (TDN Direkt): Fearnley Securities hever sitt sektorsyn på laksesektoren til kjøp fra tidligere nøytral, mens estimatet for lakseprisen i 2019 reduseres med 0,3 euro pr kilo til 6,1 euro pr kilo, tilsvarende 58,4 kroner pr kilo.

Det fremkommer av en analyse fra selskapet mandag.

"Økte bekymringer for svakere etterspørsel kombinert med økt tilbud fra Norge, Chile og nye vekstinitiativer som landbasert- og offshore oppdrett har påvirket aksjekursene negativt de siste to kvartaler. Fremover venter vi derimot en dempet volumvekst i 2020 og 2021 på rundt tre prosent og ser dagens kursnivåer som attraktive for kjøp", heter det i rapporten.

Meglerhusets favoritter innen sektoren er Bakkafrost, Salmar og Lerøy Seafood med rundt 20 prosent oppside fra dagens nivåer, mens mindre aktører som Grieg Seafood og Austevoll Seafood har oppside på 30-35 prosent, skriver meglerhuset.
SCK
06.05.2019 kl 12:14 2928

Altså, Fearnley ser en global tilbudsvekst på ca 3 %.

Hva sier så aktørene? Bakkafrost ser en tilbudsvekst fra 2020 - 2021 på 8-10 %

https://www.hegnar.no/Nyheter/Boers-finans/2019/05/DNB-Markets-om-Bakkafrost.

Har noen ganger undret meg over om synsingen av div aktører herunder analytikerne er noe særlig mer verd enn papiret det er skrevet på.
SCK
06.05.2019 kl 12:27 2916

For å gjøre det hele enda mer morsomt tar vi med et utsagn fra Bakkafrost gjengitt i et tredje finanstidskrift - E24. :

------

" På kort sikt ser det ut til at det blir litt tøffere konkurranse i markedet, særlig i andre halvår. Prognosene bygger på at det skal være forbedring i biologien både i Norge og i Chile og at man derfor vil høste mer, sier Bakkafrost-sjef Regin Jacobsen til E24, men påpeker at det er usikkert om denne økningen faktisk kommer.

Bakkafrost venter at det globale laksevolumet skal øke med fem prosent i andre kvartal, i likhet med første kvartal, men at det deretter stiger til 7–8 prosent i snitt i andre halvår. I 2020 ser selskapet motsatt utvikling.

– Vi venter et lineært fall gjennom hele 2020 fra kanskje 8–9 prosent volumvekst i begynnelsen av året til bare to prosent i fjerde kvartal, sier Jacobsen.

-----

Ikke enige med seg selv, eller?
SCK
06.05.2019 kl 12:55 2898

Jeg for min del mener en må ta alle analyser om fremtidig vekstvolum med en klype salt.
En må se på selskapsresultatene som fremlegges der og da. Gode tall for SSC ble en driver for selskapet. Gode tall for f.eks Salmar får ingen uttelling grunnet nedsabling av "ekspertene". Det hjelper ikke at selskapet tjener meget gode penger, stabilt og over tid.

Sånn er det bare...------

Ser forresten at Fearnley har kursmål 471 og kjøp på SALM.

Andre ligger på 380 og nedover.
Redigert 06.05.2019 kl 16:24 Du må logge inn for å svare
SCK
06.05.2019 kl 18:11 2815

Sånn. Etter litt grubling er beslutningen tatt, SSC selges.
Alt over 23 er etter min mening godt. Så vidt jeg erindrer hadde "ekspert" Tønseth kursmål 24.
Og siden Milk ikke engang våger å svare meg på hva han anser som en idè som sitt personlige kursmål på SSC så er han vel neppe større optimist enn Tønseth?
Tønseth turde i hvert fall uttale seg...

Så er det å håpe sektoren løfter seg, det er åpenbart noen som henger etter. Slik at når man har bestemt seg for å selge seg helt ut av sektor som etter min mening er litt for uforutsigbar, ville det være ønskelig at f.eks MOWI løftet seg litt slik at man går flatt. I det minste. (Den klarte jeg det kunststykke å kjøpe på 205.....)
Kommer GSF, SALM eller LSG i nærheten av Fearnleys kursmål vet jeg hva jeg gjør. Likeså SALMON mot/over 80.

------

Ser at Milk har uttalt seg i en annen tråd vedr. kursmålsantydninger SSC.
Bra, Milk.
:)
Redigert 06.05.2019 kl 18:28 Du må logge inn for å svare
milk
06.05.2019 kl 18:30 2802

Jeg svarte på en annen tråd men kom ikke gjennom først. Kursmål 30Nok på SSC høsten 2019..... Mowi er det lenge siden jeg solgte meg ut av. Vurderer heller ikke å gå inn med det første........ Personlig så ville jeg solgt meg ned i Mowi og økt beholdningen i LSG hvis jeg var deg SCK. Men jeg sitter ikke med facit ;-) Må være trist å sitte i BAKKA også for tiden. For de som gjør det!