Spanskekongens tale under WindEurope, Bilbao 2 - 4 apr. 2019


Ord av S.M. Kongen ved tiltaket av "WINDEUROPE CONFERENCE & EXHIBITION 2019"
Bilbao utstillingssenter. Barakaldo (Bizkaia), 02.04.2019
Jeg er veldig glad for å komme til Bilbao til denne nye utgaven av WindEurope Conference & Exhibition. På den ene siden, fordi det kommer til denne elskede baskiske byen, hovedstaden i Biscay, er alltid en grunn til å være lykkelig. Men også, spesielt i dette tilfellet, fordi det bringer oss alle her en veldig viktig og veldig rettidig konferanse. Vi bor i Spania, Europa og mange deler av verden, et avgjørende øyeblikk i det som refererer til tendensen av energi overgang til fornybar energi: Key for objektiv haster fra synspunkt av både behovet for å fortsette å kjempe atmosfærisk forurensning og å redusere dens innvirkning på klimaet, miljøet og dermed helse og velvære for mennesker, samt følsomheten som øker og strekker seg til alle nivåer. Begge krever en økende kapasitet for respons og felles handling.
Og jeg mener at det virker veldig passende at den europeiske vindkraftindustrien møter i Spania, et land som lenge har vært i forkant av vindkraft og hvis mest universelle litterære forfatteren Miguel de Cervantes, laget vindmøller et ikon full av betydninger for mange sivilisasjoner. Med påstanden om dette symbolet, som forbinder kultur, historie og universelle verdier, er de alle veldig velkommen til vårt land.
Det er så høyt passende at European Wind industri bør møtes her i Spania, et land som i mange år har-vært ledende innen vindkraft, og hvis mest universelle forfatteren Miguel de Cervantes, Forvandlet Don Quijote vindmølle i et ekte ikon fylt med betyr for mange sivilisasjoner. Ved å fremkalle dette symbolet, som kombinerer kultur, historie og universelle verdier, vil jeg gjerne ønske dere alle velkommen til vårt land. Det er en stor glede og en ære å gjøre det.
Tillat meg å dele bare noen få merknader ved denne åpningsseremonien. For det første, for å markere i dag konklusjonene fra Global Environment Outlook (GEO), presentert nylig i FNs miljøforsamling, i mars.
Disse konklusjonene er svært alarmerende. Sikre kvaliteten og tilgjengeligheten av vann, adressering global oppvarming, marin forurensning reduseres, og setter bremsene på tapet av hele arter -den tap av biodiversity- er bare noen av problemene krever vår umiddelbare oppmerksomhet That. Dette er grunnen til at FN kaller for vedtakelsen av hastetiltak on en enestående Scale-å stanse og reversere esta situasjon, med det formål å beskytte miljøet og dermed helse.
Derfor er 2030-agendaen for bærekraftig utvikling og sine kjente mål en referanse, en uunnværlig handlingsguide for regjeringer og alle aktører over hele verden. Dette betyr at alle dere her i dag representerer en del av det beste svaret vi kan tilby i møte med disse eksistensielle utfordringene.
"... vi bor i Spania, i Europa og i mange deler av verden, et nøkkelt øyeblikk når det gjelder trenden i energiregisjonen mot fornybare energikilder: Nøkkelen til det objektive haster med utgangspunkt i både behovet å fortsette å bekjempe atmosfærisk forurensning og å redusere dens innvirkning på klimaet, miljøet og dermed på helse og velvære for mennesker, samt på følsomheten som øker og strekker seg til alle nivåer. Økende responskapasitet og felles handling ... "
Faktisk er energiovergang en kritisk vektor for endring; en som ikke bare gir tilgang til energi til rimelige priser, men det gir også mange muligheter i næringsliv, teknologi og sysselsetting. Denne transformasjonen av det internasjonale energisystemet, som allerede er i gang, er i stor grad et svar trukket fra teknologi og økonomi til utfordringen av klimaendringer.
I dette rammeverket har vindkraft mange fordeler. Det er utvilsomt en av de viktigste energikildene, og det er åpenbart at vindkraft allerede forvandler Spania og Europa.
At Spania er et velkjent faktum, en sektor med en betydelig verdikjede, hvor forskning og utvikling har plassert den tredje blant europeiske nasjoner når det gjelder antall vindpatenter. Vindkraft var Spanias nest største kilde til elektrisitetsproduksjon i 2018, og i dag rangerer vi femte verdensomspennende når det gjelder installert vindkraftkapasitet.
Av så mange grunner, noe som jeg allerede har nevnt, representerer energiovergang virkelig en bemerkelsesverdig mulighet. I vårt tilfelle kan Spania ha det største potensialet for fornybar energi i EU. Den har en geografi på 50 millioner hektar (inkludert store områder som er tynt befolket). Den har både middelhavet og atlanten vind, høye nivåer av solskinn, store skoger og bemerkelsesverdige hydrauliske ressurser. Til slutt, et tett nettverk av virksomheter og sentre av technol