1000MW koster 9.6 MRD. Yara og Nel satser tungt på Hydrogen


På tide å trekke frem denne, da Løkke har lovet oss updates i Q1. Det er nå.

Fakta om denne herlige Hydrogen satstingen til Yara. Som trenger NEL sin verdensledene teknlogi. Derfor har Yara gitt NEL en tung kontrakt som blir verdisatt og lansert i disse dager,iflg Løkke. Dette kan bli en svært viktig og prestisjefyllt milliardkontrakt. En døråpner for Nel til et nytt marked: Utdrag fra e24.no 6.april 2019: Yara satser på hydrogen
Gjødselkjempen Yara har involvert seg i flere prosjekter som skal senke kostnadene for å produsere hydrogen fra rene energikilder, sammen med blant andre Nel, Engie og et konsortium hvor Shell og Ørsted er med. Hydrogen gir ingen utslipp ved forbruk, og mange tror at grunnstoffet kan bli en viktig faktor i overgangen til et lavutslippssamfunn.
Samtidig er det fortsatt dyrere å produsere hydrogen fra fornybare energikilder enn fra gass, som gir CO2-utslipp, og mange industriaktører jobber med å kutte kostnadene.
Blant dem er norske Yara, som nå jobber langs flere spor for å få ned kostnadene for produksjon av hydrogen fra fornybare energikilder:
selskapet deltar i et forskningsprosjekt for å studere hva som skal til for å utvikle, designe og bygge et større anlegg for produksjon av «grønt» hydrogen i Nederland sammen med blant andre Shell og Ørsted
Yara utreder produksjon av hydrogen fra solceller i Australia sammen med det franske energiselskapet Engie
Yara samarbeider med norske Nel om et prosjekt som skal produsere ammoniakk uten utslipp ved hjelp av hydrogen fra fornybare kilder
Det nederlandske nederlandske Institutt for bærekraftig prosessteknologi meldte nylig om ambisiøse planer som skal bidra til å få ned kostnadene ved storskala produksjon av hydrogen fra rene kilder som sol- og vindkraft.
Med et konsortium som blant annet inkluderer Yara, Shell og flere andre industrigiganter på laget jobber instituttet med å designe en hydrogenfabrikk som har mange hundre ganger så stor kapasitet som dagens produksjonsanlegg.
– Målet med hydrogenprosjektet i Nederland er å lære mer om hva som skal til for å utvikle, designe og bygge en storskala hydrogenproduksjon, sier kommunikasjonsdirektør Kristin Nordal i Yara til E24.
– Sentralt i prosjektet blir i så måte å se nærmere på elektrolyse, strømnett og hydrogeninfrastruktur, legger hun til.

Koster milliarder
For å sikre hydrogenproduksjon i stor skala må man ifølge partnerne bak prosjektet opp i en kapasitet på 1.000 megawatt (= én gigawatt) på fabrikken. Dagens elektrolysører er små enheter med en kapasitet på bare noen få megawatt.
En elektrolysør produserer hydrogen fra vann ved hjelp av strøm.

En fabrikk på 1.000 megawatt er beregnet å koste én milliard euro, eller drøye 9,6 milliarder kroner, og prosjektets mål er å designe et anlegg som kan kutte to tredjedeler av disse kostnadene, ifølge Institutt for bærekraftig prosessteknologi
Les alt her: https://e24.no/energi/yara-international/yara-satser-paa-hydrogen/24590104

Fakta om Nel kontrakten fra Yara:
Nel ASA: Awarded grant for green fertilizer project with Yara
(Oslo, December 14, 2018) Nel Hydrogen Electrolyser, a division of Nel ASA (Nel, OSE:NEL) has been awarded a grant under the PILOT-E scheme for the development and realization of a green fertilizer project together with Yara International ASA (Yara, OSE:YARA). The ambition of the project is to realize zero-emission fertilizer production using innovative solutions and cost-efficient hydrogen production from electrolysis based on renewable energy.
“We’re very proud to announce our cooperation with Yara on their endeavor to develop efficient, green ammonia and fertilizer production solutions. The project is leveraging on the development of our next generation alkaline electrolyzer, which basically is tailormade for large-scale ammonia production and other industrial applications. With larger capacity, lower cost and even more operational flexibility, this technology will be ideal for renewable fertilizer production. It is an honor to work closely with Yara, with our shared roots to Norsk Hydro, to develop efficient, green ammonia production solutions, triggered by the PILOT-E scheme,” says Jon André Løkke, Chief Executive Officer of Nel.
The PILOT-E scheme provides funding for Norwegian trade and industry and has been launched as a collaboration between the Research Council, Innovation Norway and Enova. The objective of the scheme is to develop and utilize novel products and services in the field of environment-friendly energy technology as a means of reducing emissions both in Norway and internationally. Final agreements for the grant will be signed early 2019, upon which the project will commence immediately thereafter.
“The market for large-scale renewable hydrogen is gaining traction across the globe, and we’re spending significant R&D resources in developing the next generation electrolyzer to address the truly big applications, such as ammonia, refineries, methanol and steel production. The Norwegian Government, through the Research Council, has supported us in these efforts so far, and we are excited that they will continue to do so through the PILOT-E scheme. Nel has a strategic ambition of being at the forefront of the technology development and we will continue to invest in new technologies to maintain our leadership position,” says Løkke.
Redigert 01.05.2019 kl 17:44 Du må logge inn for å svare
MD12
01.05.2019 kl 19:56 2244

Spennende lesning. Alltid noen som vet mer en andre. Kursoppgangen siste dager er pga info som kommer fra NEL denne eller neste uke.
01.05.2019 kl 20:24 2109

Takker. Det er så utrolig mange triggere som nå er "oppsamlet" i may, at dersom bare en liten prosent blir kunngjort, blir dette en fantastisk reise for oss Nelionærer. (trillionærer)
Olsenius
01.05.2019 kl 21:05 1925

Flott lesing Tigeren, flott at du stadig kommer med interessant informasjon om Hydrogen som ikke vi andre finner frem til. Rimelig sikker på at vi sitter på vinnertoget, det må rett og slett komme en grønn endring og da er det bare Hydrogen som duger. Fortsett å levere Hydrogen informasjon du Tiger, så ser vi bort fra de som bare slenger dritt på Forumet!
tommbakk
01.05.2019 kl 21:54 1711

Oppgangen vi har sett de siste dagene kommer helt ærlig mest pga det oppjusterte kursmålet til Norne.

Men, så klart, det grønne skiftet og de selskaper som er direkte knyttet til slik virksomhet, er jo en soleklar trend nå på børser over hele verden.

Dette ser jo Norne også. Og de kjenner Nel inngående. Samt Molnes var tilstede under Nikola World. Det at kursmålet deretter endres drastisk...er ikke tilfeldig.

Jeg tror ikke det er mange som VET at det kommer nyheter denne eller neste uke. Men at det er mulig (kanskje t.o.m sannsynlig)? Helt klart.

Det kan komme flere store nyheter innen 1. juni. Og jeg tør nesten ikke tenke på hva som skjer med kursen da.

Når man ser de volum som er omsatt de siste 3 børsdager, så er det helt vanvittig (på en veldig god måte)

Mitt spørsmål er: hvem er det som kjøper? Det virker som det er noe i gjære. Salgsposter fra de som vil sikre gevinst eller har fått høydeskrekk, slukes tvert.

Jeg blir ikke overrasket om det er noen som tenker at Nel kan være smart å kjøpe opp nå...ettersom selskapet er veldig billig kontra hva det fort vil kunne være om 5 år.

Uansett, det er en veldig fin tid å være Nel-aksjonær.

Løkke til!
Anywhere
01.05.2019 kl 22:24 1548

Tigeren, fabikken på 1000 megawatt er beregnet å koste 9,6 mrd. Det betyr ikke at totalt 1000 megawatt i elektrolysører koster 9,6 mrd. Det er ekstremt mye kost som ligger i en fabrikkbygning av surroundigs/infrastruktur selvsagt.
Og så er altså målet å få disse 1000 megawattene til å joste bare 1/3 av disse kostnadene, altså en fabrikk på 1000 megawatt har man til hensikt å kunne bygge til ca 3,2 mrd.

Jeg ser at du mener at om NEL skal levere 1000 megawatt er dette en omsetning på 9,6 mrd begrunnet med denne Yarasaken. Det er også ca 1000 megawatt som er vurdert i første levering til Nikola. Det tilsvarer mao ikke 10 (9,6) i omsetning, men kanskje det vil tilsvare 2,5?

Det er i alle fall slik jeg leser tallene....

En 2 megawatt stasjon i dag omsettes kanskje for 20 mill innbygget. Det gir 10 mrd for 1000 megawatt. Men NEL skal kutte kost 40% ved første fabrikk, som selvsagt også får konsekvens for salgspris. Gitt at det meste gir utslag i redusert salgspris så er vi på 6 mrd. Dessuten er det langt mer kosteffektivt å bygge stort innenfor en sluttet enhet og man kan kanskje se 30% der også? Er man da på 3 mrd??
Lek med tall, og ikke prøvd ut fra prosjektanalyse, men med utgangspunkt i NELs egne vurderinger og erfaring på prosjekt.
Hva sier dere andre? Hva er virkeligheten?
Redigert 01.05.2019 kl 22:55 Du må logge inn for å svare
Tigeren
02.05.2019 kl 08:08 1174

Anywhere jeg kommenterer aldri dine/lettmatrosen SS/TF eller svensken sine innlegg. Da deres fellesnevner er at dere stort sett kun kverulerer uansett vær og vind.
Du kan lese. Fakta i artikkelen er: Koster milliarder
For å sikre hydrogenproduksjon i stor skala må man ifølge partnerne bak prosjektet opp i en kapasitet på 1.000 megawatt (= én gigawatt) på fabrikken. Dagens elektrolysører er små enheter med en kapasitet på bare noen få megawatt.
En elektrolysør produserer hydrogen fra vann ved hjelp av strøm. En fabrikk på 1.000 megawatt er beregnet å koste én milliard euro, eller drøye 9,6 milliarder kroner, og prosjektets mål er å designe et anlegg som kan kutte to tredjedeler av disse kostnadene, ifølge Institutt for bærekraftig prosessteknologi
Redigert 02.05.2019 kl 08:10 Du må logge inn for å svare
02.05.2019 kl 08:22 1057

Godt det er bra med arealer på industriområdet på Notodden som NEL kan utvide videre på. Blir kjappt nødvendig med mer kapasitet enn hva de nå bygger opp.De vil heller ikke møte motbør politisk, da det gir kjærkomne arbeidsplasser på Notodden, og feststemning på Bellman.
Redigert 02.05.2019 kl 08:24 Du må logge inn for å svare
OZZY
02.05.2019 kl 08:26 1005

hvor er ordrene fra Norge på Hydrogenstasjoner ? Venstre har miljøvernministeren. NOE MÅ SKJE NÅ FADERLIG FORT.

Jeg tror jeg har rett, oppfatter det ikke som kverulering, Tigeren;

Sitat:
En fabrikk på 1.000 megawatt er beregnet å koste én milliard euro, eller drøye 9,6 milliarder kroner, og prosjektets mål er å designe et anlegg som kan kutte to tredjedeler av disse kostnadene. Det skal kuttes 2/3 av "disse" kostnadene. "Disse" henspeiler på 9,6mrd, som de beregner skal kuttes 2/3. Dette selvsagt for å komme i forsvarlig mål på kostnader for å etablere en 1000megawatt-fabrikk. Med kostnader på 10mrd pr 1000megawatt blir det uhorvelig dyrt med Hydrogen, da blir det andre alternativ. Kuttes disse med 2/3, så er konkurranse-situasjonen en helt annen for H2.
Og husk at kostnaden for en 1000 megawatt-fabrikk ikke tilsvarer omsetningen til NEL om de deltar i en slik.De leverer kun elektrolysørene...Derfor blir det helt feil å formulere seg som om en leveranse på 1000 megawatt elektrolysører tilsvarer en omsetning på 10 mrd for NEL. Det er ikke helt slik i dag heller, og det blir definitivt ikke slik i fremtiden. Da skl kost vesentlig ned, også bekreftet av NEL.
Dette er ikke kverulering, men mer en edruelig omgang med fakta!