Boligkrakk i gang


Antall boliger til salgs på Finn.no på svært høye nivåer både for brukte og nye boliger. Prisene er alt for høye.

Boligkrakk med bankras i gang?
Ghost64
07.05.2019 kl 10:24 2083

Man skal virkelig lete med lupe etter krakktendenser i boligmarkedet for tiden. Ja det ligger noe flere boliger ute for salg men 3.800 boliger på Finn er ikke mye sett i forhold til flommen som skulle komme både i fjor og denne våren. Noe stigende renter som nærmest nussltilles med to gode lønnsoppgjør i fjor og historiske 3,2 prosent i år som prognosene tilsier. Så har vi et meget lavt utbyggertakt i Oslo som resulterer i boligmangel fra 2020 hvor boligbehovet ligger på 5000 og ferdigstillelse i 2020 vil ligge på 3500. Både meglere og andre aktører rapporter om et historisk balansert boligmarked. Ja, vi har mye gjeld i befolkningen men dette er skjedd gradvis i flere år allerede og ikke overraskende eller alene faretruende PR tiden. Jeg våger et bet på at osloprisene skal opp 8-10 prosent neste år gitt at det ikke inntreffer noe uforutsett med økonomien i verden.

1) Det er ikke så gode lønnsoppgjør. Vi går fra lønnsvekst og rentefall til fortsatt lønnsvekst i kombo med renteøkning.
2) Hva i alle dager mener du med "Historiske 3.2%" ? https://www.smartepenger.no/jobb/2584-lonnsutvikling
3) "Meglere og andre aktører rapporterer....." Ja vel? Bønder rapporterer om dårlig lønnsomhet i jordbruket. Sykepleiere rapporterer om stadig forverring i arbeidsforhold. Taxisjåfører rapporterer om at....osv.
4) Hva menes med et historisk balansert boligmarked? Så lenge det er fri prisdannelse, så vil boligmarkedet definisjonsmessig være i balanse. Følger logisk av at selgere vil ha høy pris og kjøpere lav pris.
5) Behov for 5000 ferdigstillelser i året i Oslo sier Boligprodusentenes forening. Javel? Fakta er at det aldri noen gang (siden 1993 sier SSB se egen tråd som kommer nå) har vært ferdigstillt 5000 Oslo-boliger i løpet av et år. Ikke engang da folketilveksten var på sitt aller sterkeste etter EU-utvidelsen. Hvorfor i alle dager skal man øke boligbyggingen i Oslo etter at befolkningsveksten har falt.
6) Det at den enorme gjelden har kommet gradvis betyr selvsagt ikke at den ikke er et problem.
Audun
07.05.2019 kl 11:35 1994

Poenget er at økende boligpriser i seg selv reduserer arbeidsledighet. Boligpriser er opp og det er mer lønnsomt å bygge boliger. Dermed trenger vi arbeidere i industrien, skoler til barna deres, matbutikker etc. Dette skaffer igjen et behov for boliger. Slik var det i Spania før finanskrisen. Det ble bygget alt for lite i forhold til innflytning sa de. Men så fant en ut ar arbeiderne flyttet tilbake. Plutselig er det ikke behov for å dele en enebolig inn i 16 små hybler til folk som skal jobbe.

Når dette reverseres, så vil det dra med seg mye. Bank er priser historisk høyt i Norge når en ser på pris bok verdier. Dette skal kraftig ned.

Boligprisøkning på 8-10% er totalt usannsynlig. Vanlige folk har ikke råd til å kjøpe bolig uten hjelp fra foreldre. Det eneste som beholder boligprisene oppe er stor innvandring.
Redigert 07.05.2019 kl 11:36 Du må logge inn for å svare
Puta1n
07.05.2019 kl 12:46 1922

Bolig i Oslo er fortsatt billig sammenlignet med London og New York.

Selv en leilighet i Oslo med 16 hybler drar inn over 100k i måneden.
børst
07.05.2019 kl 12:56 1903

Norske boligpriser er nær toppen, men det blir ikke noe krakk, med mindre inntektsgrunnlaget for husholdningene endrer seg dramatisk til det verre.
Ser man på figurene under, ser man at norske boligeiere, også de med lavere inntekter, har det betydelig bedre økonomisk enn de som leier, og også i forhold til boligeiere i flere andre OECD-land.

https://www.oecd.org/els/family/HC1-2-Housing-costs-over-income.pdf

Og det kan jo være fordi det er ute i distrikene man finner flest med lave inntekter, men også mange svært billige boliger. Det er i byene prisene er høye. Men der bor jo også de med høyest inntekter. Derfor er det ikke noe særlig press på økonomien til boligeiere sånn jevnt over. Og ingen utsikter til krakk med mindre Norge går på en økonomisk smell.

Redigert 07.05.2019 kl 13:09 Du må logge inn for å svare

Børst, slik krakk vanligvis defineres, så vil vi ikke få et ekte krakk i boligmarkedet. Men at det kan bli mange år med muggen stemning, det er sannsynlig. Etter toppen i 1988 tok det ti år før realprisen hentet seg inn i Oslo. Selv den gang var det aldri noe krakk i ordets rette forstand. I praksis er dagens realpriser på stedet hvil og det er et stykke igjen til forrige topp.

Selvom jeg ikke tror på et skikkelig krakk, så er det egentlig mange krakkvarsler på rekke og rad for tiden.

Konfirmantene må nå lide for renteøkningene:
https://www.nettavisen.no/okonomi/undersokelse-konfirmantene-far-mindre-penger-i-gave/3423679626.html

Mange brukte forlovelsesringer på Finn.no torget. Løp og kjøp.
Audun
07.05.2019 kl 18:08 1704

Ikke vanskelig å spå at boligpriser vil falle mye ut året i Oslo. Veldig høye priser og stadig mer til salgs. Hittil i år har det vært nok kjøpere, men tilbudet blir bare større.

Noen som har noen formening om hvilke selskaper som faller mest ved boligprisfall? Eiendomsselskaper selvsagt. :) Bank vil falle mye. Konsumvarer som XXL og Europris. Blir ikke forbruk mer ved å låne opp på boligen.

Bilbransjen. Bank Norwegian. Møbelhandel og interiør (Ikea har fallende omsetning og har lagt alle planer for nye varehus på is. Alle Baderomsrenoveringsbedrifter. Byggevarer (maxbo etc) . I Sverige har produsenter av gulv, som er et typisk opppussingsprodukt, fått merke boligprisfallet.