Boliglånsforskriften - gavepakke til investorene


Da boliglånsforskriften ble innført - og senere videreført - deltok jeg i diskusjoner her på HO om hvilken effekt forskriftene(e) ville ha på markedet; hvem den ville favorisere.

Nå er fasiten her. Boliglånsforskriften ble innført i 2015. Siden 2015 har andelen som eier egen bolig, sunket. En større andel boliger eies med andre ord av investorer:

https://www.hegnar.no/Nyheter/Eiendom/2019/05/Faerre-eier-egen-bolig

Så folk med utsatt økonomi solgte på topp, og ble ikke med markedet ned? Så flott!

Paneldata: Så du mener at boligprisene har falt siden 2015?

I den perioden boligprisene falt, har alternativkostnaden "spist opp" deler av "gevinsten" ved ikke å eie.

Du tillegger "folk med utsatt økonomi" en dugelig evne til å time markedet. Når eierandelen går ned, er det neppe et resultat av markedsinnsikt, men av at de er utestengt fra markedet. For disse leietakerne er alternativkostnaden i ferd med å bli permanent.

Unge og folk i etableringsfasen holdes enkelt og greit ute av markedet med boliglånsforskriften.

Foruten de heldige som får lån på unntakskvote, eller hjelp fra foreldre.
Alt ved det gamle.

Marximat, Boligprisene er reellt sett på 2016 nivå nå (se obosgrafen for realpriser i siste rapport.) Jeg tillegger ingen noen spesielle egenskaper. Men hvis det er slik at det særlig er økonomisk utsatte som har solgt/latt være å kjøpe( pga boligforskrift eller mange andre årsaker, som utsatt svangerskap mm) mens risikotakende investorer har økt sin eksponering mot det fallende markedet, så er vel det fint?
Redigert 08.05.2019 kl 20:57 Du må logge inn for å svare