BørsXtra: OTS vil rømme Oslo Børs, leterefusjon i spill, nye anb

Slettet bruker
OTS 12.02.2018 kl 11:10 1598

LETEREFUSJONEN I: En av de mest gullkantede skattefordelene på norsk sokkel er satt i spill. DN skrev fredag og lørdag om at den såkalte leterefusjonsordningen kan ende opp med å bli gransket av Esa, Eftas overvåkningsorgan. Det er Bellona som har klaget inn ordningen, som de mener er ulovlig statsstøtte etter EØS-reglene. Konklusjonen kan bli at ordningen må vrakes og at oljeselskaper må tilbakebetale hele eller deler av beløpene de har mottatt. Leterefusjonsordningen ble innført i 2005 for å gjøre det lettere for nye selskaper å starte opp på norsk sokkel. Ordningen sikrer at nykommere og andre selskaper som går med underskudd, kan få utbetalt direkte fra Skatteetaten det fradraget de ellers bare ville kunne trekke fra i skatten først hvis eller når de senere går med overskudd. Selskapene får utbetalt 78 prosent av letekostnadene. Den høye fradragssatsen gjelder all oljevirksomhet, og er satt høyt for å korrespondere med den høye inntektsskattesatsen for oljevirksomhet, også 78 prosent. (Dagens Næringsliv)

LETEREFUSJONEN II: I en oppstilling fra Dagens Næringsliv fremkommer at følgende børsnoterte selskap har fått følgende beløp refundert i perioden 2008-2017: Aker BP NOK 9 milliarder, Norwegian Energy Company (NOR) NOK 3,7 milliarder og North Energy NOK 2,6 milliarder. De to sistnevnte har senere terminert sin norske oljeletingsaktivitet. Hvis Esa kommer til at ordningen rammes av statsstøttereglene, skal den ulovlige statsstøtten betales tilbake. En tiårig foreldelsesregel vil trolig gjøre at utbetalinger før 2008 ikke blir vurdert som ulovlig statsstøtte. (Dagens Næringsliv)

UKEPORTEFØLJE: Arctic Fund Management tar inn Scatec Solar mens Schibsted A går ut.

AKER SOLUTIONS: Pareto oppgraderer fra hold til kjøp og øker kursmålet til NOK 50 (45).

REC: Pareto oppgraderer fra hold til kjøp og øker kursmålet til NOK 1,3 (1,1). SP1M øker kursmålet til NOK 1,1 – gjentar kjøp.

ENTRA: DNB oppgraderer fra selg til hold, men reduserer kursmålet til NOK 110 (117).

PGS: Credit Suisse nedgrader aksjen fra nøytral til underperform, men jekker opp kursmålet til NOK 18 (17).

OCEANTEAM: Oceanteam vil rømme landet. I en melding sendt Oslo Børs etter stengetid fredag, går det frem at ledelsen i kriserammede Oceanteam har bestemt at selskapet skal flyttes utenlands, nærmere bestemt Nederland ettersom de hevder seg være ute av stand til å få inn ny revisor inne lovfristen. Selskapet er besluttet underlagt rettslig granskning av ulike disposisjoner, men kan beleilig nok muligens komme unna dette ved å flytte ut av landet, ifølge jusprofessor Tore Bråthen. (Finansavisen).

MEDISTIM: SP1M øker kursmålet til NOK 80 (75) – gjentar kjøp.

MYRSETH ANBEFALER: Stig Myrseth tar inn Golden Ocean i sin Dovre-portefølje. Ut går Kitron.

SPAREBANK 1 NORDVEST: Norne tar opp dekning med kjøpsanbefaling og kursmål NOK 128.

OCEAN YIELD: SP1M øker kursmålet til NOK 82 – gjentar kjøp. Pareto oppgraderer fra hold til kjøp med uendret kursmål NOK 77.

TEKNISK ANALYSE: Investtech, som driver med tekniske analyser, skriver at Oslo Børs før helgen falt tilbake mot gulvet i en stigende trendkanal. Det innebærer at de tror at Hovedindeksen vil finne støtte i trendlinjen, og at et brudd ned gjennom denne er mindre sannsynlig: «Videre oppgang indikeres og dagens kursnivå kan være en god inngangskurs.» (E24)

PRIVATE KANALER: Nå kan alle medlemmer sette opp private kanaler for samhandling eller mer sensitiv diskusjon på Xtrainvestor. Til høyre for søkefeltet finner du en + knapp der du opprettet slik kanal. Alle medlemmene av en privat kanal kan legge til andre medlemmer.

HUSK: Legg Xtrainvestors hovedside og/eller enkeltkanaler som bokmerke. https://chat.xtrainvestor.com/home