Laksedød


Hva sier Mattilsynet om massedøden?

Er det sånn at driftstype med svære overfylte mærer i havet fortsatt skal være lov?

Hvor man nå ser at millioner av laks kveles av algeoppblomstring da laksen ikke har mulighet til å slippe unna.

I tillegg til luseproblematikk og rømning.

Blir interessant å følge med på.

Jeg tenker at om millioner av kyr eller sauer døde som følge av driftstype og naturlige påvirkninger så måtte driftstype endres.
25.05.2019 kl 08:07 1247

Tenkte på det samme selv. Få som snakker om millioner av individer (fisk) som dør fordi eierne ikke klarer å beskytte dem.
milk
25.05.2019 kl 09:30 1212

Det dør faktisk millioner av dyr på verdensbasis. Kina sliter nå med svineinfluensa og kan få svekket matforsyning. Det er jo kjempebra for oppdrettsnæringen! Snart er det sesong for alger i Chile. Da må Dere følge med for da kan det bli mye å skrive om ;-) Å sitte med aksjer i oppdrett,er og vil bli rene gullgruven!!!! :-)

Det ble drept tusenvis av fisk for 30 år siden da det bare var noen tusen fisk hver mær.
"Overfylte mærer" på 70 000 kbm og 1000 tonn fisk? - 1,5 % fisk og 98,5 % vann
Rømmingstallet de siste årene har vært betydelig mindre enn det er fisk i en gjennomsnittsmær.
Det forsvinner større prosentdel sau på beite enn laks i sjø.
Høns skal ut av bur og bli "frittgående", men laksen skal dere ha inn i små betong eller plastbur? Kanskje man burde sjekke dødeligheten i plastburene framfor åpne anlegg der sjøen flyter naturlig inn i mærene før de skriver skråsikkert om lukka anlegg og "få faenskapen på land"
milk
25.05.2019 kl 17:47 1114

Der traff du en "nerve" vestlandfugl !! Meget godt poengtert!!! :-)

5-Dee-

Du klapper på feil sted i forestillingen. I 2017 var laksedøden i merdene på over 20 %. Det er mye. Bekjempelsen av lakselus med kraftige metoder var viktigste dødsårsak. Tror lusesituasjonen er litt bedre nå kanskje så mulig tallene var litt lavere i 2018, men 2019 ligger altså an til store tap.

https://www.nrk.no/trondelag/over-20-prosent-av-oppdrettslaksen-dor-i-merdene-1.13952684

Når det gjelder tap av sau på beite er denne veldig lik fra år til og år og ligger på ca 5 -6 % . Påstanden over om den er større enn i oppdrettsnæringen er altså helt feil. Det er trist å se at det kommes med feil påstander her i et forsøk på å forsvare sine egne aksjer.

https://www.dyrebeskyttelsen.no/tap-sau-pa-beite/

Klappsalvene bør altså komme til et opphør.

Redigert 26.05.2019 kl 10:41 Du må logge inn for å svare

Påstanden min er at rømming av laks er mindre enn sauer forsvunnet på beite.
Dødeligheten i mær er noe annet enn rømming. 20 % dødelighet er problematisk, det er jeg enig i. Når kravet fra politikerne er mindre enn ei lus pr 10 fisk, og kjemiske midler ikke aktuelt, blir det tatt hardhendte metoder i bruk. Har man så fisk som er svak av en eller annen grunn blir det dødelighet. Sånn sett er store deler av oppdrettsnæringen avhengig av historisk høye priser for å gå rundt.
Men når man bruker 10 - 15 milliarder på et problem pleier det ofte å komme en løsning, så jeg tror nok det ordner seg.
Hvis ikke blir det lite lys i husene langs store deler av kysten....
milk
26.05.2019 kl 14:23 874

Det jobbes hele tiden for å bedre biologien,og som du presiserer så blir det brukt milliarder... Oppdrett i Norge er en forholdsvis ny næring og mann må lære mens man går. Ingen er født verdensmestere! I så måte er det meget positivt at enkelte selskap er nede i 3-4% dødelighet. NTS er ett av de selskapene. De har jevnlig besøk fra andre oppdrettere som fatter stor interesse for hvordan de jobber. Interessen for Aquatraz merdene har vert formidabel...Næringen er i utvikling med stadig nye og konstruktive forbedringer!

Og så har man dødeligheten på all leppefisk man putter i mærdene. Dødeligheten på disse stakkarane er 100 %. I 2017 hadde man tilsammen ca 28 millioner leppefisk i mærdene og i 2018 ca. 18 millioner. Samtlige dør i løpet av samme høst /vinter som de blir puttet i.

Mattilsynet er like korrupt som det meste av det offentlige i Norge. Er det signifikante saker som kan ha betydning for de med-korrumperte så tar de heller og blåser opp delikate fillesaker av null betydning som får konsekvenser for mannen i gata.

Pussig at i utenlandske rangeringer havner Norge blant de 10 % minst korrupte landene i verden.
Men kanskje "det offentlige i Norge" har kjøpt Transparancy International og the Economist også.