Skatt på utbytte utenlandsk aksje

Bilsten
23.05.2019 kl 21:25 1159

Noen som har oversikt over norske skatteregler for utbytte fra utenlandske selskaper (aksjer) hvor opphavslandene trekker skatt før pengene overføres til norge?
Slettet bruker
24.05.2019 kl 00:15 1133

Skattemeldingen: Pass deg for dobbel skatt på aksjer.


For deg som handlet aksjer på Oslo Børs i løpet av fjoråret, skal dette i utgangspunktet være forhåndsutfylt på skattemeldingen. De relevante beløpene er innrapportert fra kontofører, forvaltningsselskap eller VPS.

- Det kan imidlertid forekomme feil, så du bør kontrollere tallene, blogger spareøkonom Bjørn Erik Sættem i Nordnet.
Typisk feil: Inngangsverdi

Han peker på opplysningene om inngangsverdi på aksjer som typiske feil.

- Det gjelder blant annet egne regler om inngangsverdi på aksjer du har fått ved arv eller gave eller aksjer du har kjøpt med rabatt i arbeidsforhold. Er det snakk om eldre aksjer kjøpt før 2006, må du også sjekke om verdiene er justert som følge av de tidligere RISK-reglene, fortsetter spareøkonomen.

- Du bør også sjekke at Aksjeoppgaven (skjema RF-1088) inneholder informasjon om alle aksjer du eier ved utgangen av året, utbytte du har mottatt og aksjesalg som er foretatt gjennom året, legger han til.

Sættem understreker at kurtasjen (avgiften ved kjøp og salg) allerede er tatt hensyn til når gevinstene er regnet ut.

Har du aksjer eller fondsandeler som ikke er oppført i RF-1088, skal du levere skjemaet Aksjer og fondsandeler (RF-1059).

- Alle aksjonærer får Aksjeoppgaven i midten av mars. Denne gir en oversikt over blant annet aksjene dine i norske og utenlandske selskaper registrert på Oslo Børs, minner Nordnet-økonomen om.

Les også: Skattetabbene altfor mange gjør
Utenlandske aksjer/fond

Aksjene i utenlandske selskaper som ikke er notert på Oslo Børs, samt utenlandsregistrerte fond, fremgår ikke av Aksjeoppgaven.

Derfor er de heller ikke forhåndsutfylt i skattemeldingen.

- Det er heldigvis mange nettmeglere og fondsforvaltere som leverer årsoppgaver til kundene som viser hvilke summer som skal inn i de ulike postene, slik at jobben blir relativt enkel, blogger Sættem.

Har du gevinst/tap på aksjer i utenlandsk selskap eller utenlandsregistrerte fond, må du levere skjemaet RF-1059.

- Ved omregning til norsk valuta benytter du kursen på transaksjonstidspunktet. Ved fastsettelse av markedsverdi benytter du valutakursen 1. januar 2019. Utenlandske aksjer og utenlandsregistrerte aksjefond vil, på linje med norske, gi grunnlag for skjermingsfradrag. Skjermingsfradraget må du selv føre inn i skjemaet, fortsetter spareøkonomen.

- Husk å trekke fra kurtasjen når du fører opp gevinst og/eller tap, siden du må føre inn alle disse tallene selv, understreker han.

Han minner også om at egne skatteregler gjelder for aksjer og fond som er eid av aksjeselskaper (fritaksmetoden).
Unngå dobbelbeskatning

Eier du aksjer i utenlandske selskaper, har mottatt utbytte fra disse og blitt belastet kildeskatt/kupongskatt, vil du kunne fradragsføre dette for å unngå dobbeltbeskatning.

- Normalt er at for eksempel USA trekker deg 15 prosent skatt for utbyttet i Apple eller Microsoft umiddelbart når du mottar utbyttet på kontoen. Krever du ikke fradraget, må du altså betale både 15 prosent og deretter 30,59 prosent i skatt, istedenfor 30,59 prosent totalt. Fradraget fører du i skjema RF-1147, blogger Sættem i Nordnet.

Spareøkonomen har en viktig påminnelse til deg som har aksjene på en fondskonto.

- Da vil du ikke personlig kunne kreve fradrag, siden ikke verdipapirene er registrert på deg. Vi løser dette ved å refundere belastet kildeskatt til kundene i starten av påfølgende år, skriver han.
Nye regler for aksjer i ASK

Partner Christian Kallevig Arnesen i Finansco minner om nye regler for aksjer i aksjesparekontoen (ASK), men med virkning først fra i år (og dermed skattemeldingen neste år).

- Dette gjelder særlig i forbindelse med utbyttebeskatning. Det blir utsatt skatt også for utbyttet, noe som vil gjøre skattemeldingen enklere neste gang vi får denne. Videre er det verdt å minne om at det ikke er noen grunn til ikke å få aksjene sine over på ASK iløpet av året, så lenge de kvalifiserer til ASK og er med positiv utvikling, sier han i en kommentar til Hegnar.no.