Kursutvikling KOMP

MJ
KOMP 30.05.2019 kl 03:07 17076

Er det noen her som forstår hvordan KOMP sin prising er forsvarlig for øyeblikket? Jeg er fullstendig klar over at det er mye negativt om disse bankene, og at aksjekursen blir påvirket som et resultat, men 10.5 kr per aksje? Viktig å huske på at majoriteten av aksjene i Komplett Bank eies av innsidere og institusjonelle investorer, så da er det småsparerne som kontroller kursen. Jeg forstår at hele denne bransjen har et negativt renommé for øyeblikket, men denne kursutviklingen er jo til å le av. Det er jo helt hinsides at et selskap som KOMP nærmer seg pris/bok 1. De tjener bra med penger, har en god forretningsmodell og en god edge grunnet brandet deres/ POS. KOMP på 10.5 hadde jeg aldri kunnet sett for meg da jeg gikk inn i banken i 2017. Har kjøpt hele veien ned, men det later til at det ikke finnes noen bunn for denne aksjen, ny all-time low hver uke føles det som.
Redigert 31.05.2019 kl 02:51 Du må logge inn for å svare
Røsk
14.06.2019 kl 22:50 3955

Du har helt rett longg. Tror ikke jeg har lest en eneste artikkel hvor IFRS9 er nevnt og som forklaring til noe høyere tap(savsetninger) i balansen. Tror rett og slett ikke journalistene har satt seg såpass inn i måter å føre regnskap på. Dette er ren og skjær heksejakt for å redde noen få som er kommet i uføre etter å ha tatt opp alt for mye lån. Husk vi bor i Norge og her er det hverken lov å tjene mye penger ei heller sjelden akseptert. 90% av journalister er sentrum/venstre så lett forståelig at det ikke er et balansert bilde av denne bransjen.
Snakket med en i ledelsen i en av de mindre bankene for noen uker siden. Han sa at om det er noe som er sikkert så er det at konkurransebildet i Norge vil se helt annerledes ut om 3-4 år. De små vil garantert bli kjøpt opp eller slått sammen samt utflytting.
Jeg tenker på denne måten:
1. Bankene har flat utvikling i Norge, men vokser i utlandet
2. Tapene går ned i Norge pga gjeldsregister. Husk de har gjeldsregister i FI. Fungerer fint der. De som da sier at det vil drepe bransjen har ikke helt satt seg inn i dette..
3. Porteføljer selges til inkasso så dette begrenser reelle tap
4. IFRS9 vil med tiden bli mer riktig som porteføljene blir eldre
5. Lønnsomheten (%) vil stort sett ligge på dagens nivå. EPS vil fortsatt stige
6. Banker slår seg sammen og/ eller blir kjøpt opp.
7. Banker flagger ut. Tipper det er prosess på dette i alle bankene i skrivende stund.
9. Insta neste bank ut som slår seg sammen med annen bank/finansiell institusjon.


Usikkerheter:
1. Noen har kort historie i FI og SE som gjør at modeller kan enda være mangelfulle
2. Rentehevinger kan medføre at flere kommer i problemer. Les porteføljer selges til inkasso som begrenser tap. Det er også gjort tapsavsetninger i henhold til IFRS9
3. Fortsatt negativt press fra media.
4. Ytterligere krav til avsetninger fra myndigheter
5. Innstramming på markedsføring etc.fra myndigheter
6. Uttbytte vil la vente på seg.
7. Regulering av inkasso kan sette begrensninger på hvilke lån de kan kjøpe og inndrive.
8. Dagens prising av selskapene gjør det utfordrende/dyrt å hente penger for å vokse. Dvs. Komp og NOFI, som har godt med kapital for å vokse, vil nok rykke litt fra banker som mono og insta.Emisjon er dyrt på dagens kurser.
Det er mye billigere å kjøpe andre banker for å slå kloa i deres kontantbeholdning.

MONO har allerede fusjonert med BRA.
De hadde omtrent samme strategi med kort og fly.

EASY kan fusjonere med INSTA hvis det strammer seg.
De er også ganske like.
CFO'en gikk fra INSTA til EASY så det er noen koblinger.

Ellers kan hvem som helst av NOFI, KOMP, EASY, INSTA, COLL, RESURS kjøpe opp MYBANK og/eller OPTIN.
MYBANK og OPTIN har ikke fått fart på butikken. De har røde tall, svak ledelse og jobber i motbakke.
Og de har fortsatt egenkapital som kan kjøpes på lav P/B.
Kitchen
15.06.2019 kl 20:52 3812

Prisingen samsvarer med uroen mange investorer sikkert kjenner på nå om dagen, ikke så rart heller når man leser aviser. Bankene blir vekselvis fremstilt som hensynsløse profitører som tjener seg søkkrike på å lange "dop" og som idioter som kommer til å gå konkurs, siden de låner ut penger til kunder som ikke vil være i stand til å betale tilbake. Media lar seg bruke som nyttige idioter til å spre drittpakker fra forsmådde konkurrenter. Forbruksbankene er spedalske og uten venner, så det er derfor kostnads- og risiko-fritt å fungere som megafon for enhver som har noe negativt å spre. Finanstilsynet skal føre tilsyn med næringen og bidra til finansiell stabilitet. Det er ikke tilsynets oppgave å lage så saftige rapporter som mulig som så samles opp og slippes i en pressekonferanse, som er tilrettelagt for å gi en politisk plattform for en minister som har et behov for å virke besluttsom.

Men for dem som er i stand til å ignorere støy og har tid til å vente, så gjelder det å holde blikket på utviklingen i selskapene. Den ser fortsatt bra ut. I løpet av de neste to kvartalene vil det også bli helt åpenbart for media, tilsyn og politikere at veksten i forbruksgjeld i Norge har stoppet opp og nevnte trio kan klappe hverandre på ryggen og skryte av at situasjonen er reddet. I et flatt marked for forbrukslån i Norge er det likevel godt mulig at nisjebankene er i stand til å ta markedsandeler fra de store bankene. Uansett må vi ikke glemme at Norge kun utgjør omlag 20% av markedet i norden og de siste kvartalene har bankene hentet god vekst utenfor Norge. Bankene er altså ikke avhengig av det norske markedet for å lykkes.

Den viktigste negative påvirkningen mediastormen har på bankene, er ikke på resultatene, men at tilgangen på kapital tørker inn. For de bankene som fortsatt er avhengig av kapital for å vokse seg stor nok til å selvfinansiere vekst er dette et problem. Nofi og Komp er på trygg grunn, og Mono+Bra har nettopp løst dette med sin fusjon. Instabank tjener ikke nok enda til å selvfinansiere tilstrekkelig vekst og trenger å finne en løsning. Instabank har lykkes med sin oppstart så vil tro de fremstår som en attraktiv partner eller oppkjøpskandidat. Mybank derimot er inne i en dødsspiral der de blør egenkapital og ikke er i stand til å skaffe ny kapital til å vokse seg store nok til å gå med overskudd. I beste fall kan aksjonærene bli kjøpt ut til spottpris av noen som er villig til å overta en risky portefølje. Men aldri så galt at det ikke er godt for noe. I den grad stormen fra media ikke går over når gjeldsveksten stopper opp, kan Mybanks aksjonærer, ufrivillig ende opp med å ofre seg på korset for hele næringens synder, slik at resten av næringen får syndsforlatelse.
Andre positive effekter sett med aksjonærers øyne er at ingen nye konkurrenter kommer inn i markedet og de som allerede er der konsoliderer slik at konkurransen blir svakere.

Noen nøkkeltall fra første kvartal sammen med noen tanker:

NOFI Q1:
Netto 483 mill, ROE på 28%
Vokser og tjener fortsatt penger som gress, starter med utbytte.
Første nisjebank vei ut i Europa med de muligheter som åpner seg for en kostnadseffektiv forbruksbank, med flyselskapet til å bane vei for seg.

KOMP Q1
Netto 76 mill, ROE på 19%
Tjener godt med penger, kan selvfinansiere ytterligere vekst eller starte med utbytte om veksten uteblir.
Låneboken vil krympe i Norge mens de bygger om produktet sitt for å tilpasse seg lovverket, men vil sikkert ta dette igjen og mer til i øvrige markeder.
Komp virker å ha høyest risiko i sin portefølje som eneste bank med rammelån. Blir spennende å se hva som skjer når kundene må begynne å betale ned på lånene sine og ikke kan redde seg ved å trekke opp lånet. Hvis de prøver å refinansiere vil gjeldsregisteret avsløre gjelden. Komp kan brenne inne med en del dårlige betalere. Til gjengjeld har Komp tatt seg betalt for denne risikoen med høyere rentemargin og kan leve med større tap enn de andre.

MONO Q1
Netto 16 mill, ROE på 10%
Tjener penger og er fullfinansiert til å øke låneboken til 10mrd innen 2024 etter sammenslåingen med BRA. Etter det kan de selvfinansiere vekst eller betale utbytte.
Spennende fintechsatsing med egenutviklet digitalplattform. Gir potensiale for å skape nye inntektsstrømmer (men dårlig bruk av kapital om satsingen ikke lykkes)
Likevel priset som et konkursbo

INSTA Q1
Netto 4,4 mill, ROE på 2,6%
Trenger å løse problemet med tilgang på kapital. Vurderes antagelig som en attraktiv partner og vil sikkert løse problemet. Hvis ikke må de ta ned veksttakten sin og betale dyrt for tilgang på kapital.
Også priset som et konkursbo.

Mybank Q1
Byttet nettopp CEO. Hans utakknemlige oppgave er å blø egenkapital mens han sleper Mybank til golgata for å korsfestes for hele næringens synder.
Med god grunn priset som et konbursbo.
Røsk
16.06.2019 kl 10:07 3753

Godt skrevet Kitchen.
Åpner e24 og første store artikkel jeg ser er Forbrukerrådet som nå ønsker å skjerpe inn ytterligere på forbrukslån og ansvarliggjøre bankene mer om de låner ut til mennesker som ikke har betalingsevne. Om jeg ikke husker helt feil så er DNB fortsatt landets største tilbyder av forbrukslån (muligens nå passert av Bank Norwegian) tror aldri DNB noen gang er nevnt i media. At nye administrerende direktør der ikke får passet sitt påskrevet da hun går ut i media og forteller om nye strategi med mer fokus på forbrukslån er jo en tankevekker..


Veldig godt skrevet Kitchen og flere andre her. Befriende å se at det er noen som fortsatt har omløp i topplokket og som kan tenke klart midt i alle clickbait overskrifter om forbrukslånsbankenes dystre fremtid.

Jeg synes egentlig det er litt morsomt å observere hva som skjer for tiden. Det virker som om flere mediehus er sikre på at de nå er i ferd med å avsløre en boble som holder på å sprekke, og at de allerede ser for seg hyllesten de kan få når de i etterkant av et større konkursras kan stå frem med en trist (men fornøyd) mine og si, "hva var det vi sa!".

Dere har sikkert sett filmen "The Big Short". Kanskje mediene føler de nå er de klarsynte som står opp i mot et korrupt og råttent system, og at de ser noe ingen andre har sett. Men jeg mener bestemt at det er det diametralt motsatte som er i ferd med å skje. Så godt som alle har gjort seg opp en forutinntatt mening om praksisen til forbrukslånsbankene. Medias fremstilling blir slukt rått, og de aller fleste har sluttet å tenke klart rundt dette for lenge siden. Dette slår da uunngåelig ut på aksjekursene. Men for de få som klarer å gjennomskue hva som skjer, og som har nerver til å satse midt i motgangen, så kan avkastningen bli ganske så eventyrlig.MJ
17.06.2019 kl 14:56 3544

Vi når en ny ATL hver dag her virker det som, er jo til å le av. Blir spennende å se hva som blir veien videre. Heldigvis er KOMP velkapitaliserte, å hente kapital på dette nivået ville jo vært helt krise.
Yngvis
17.06.2019 kl 15:49 3518

Handles vel nå til en PE på femtallet basert på annualisert EPS for 2019 med utgangspunkt i Q1.
specc
18.06.2019 kl 00:22 3417

Det blir jo litt vanskelig for et selskap å levere over gjennomsnittet gode tall da forbruksmarkedet ikke er i sitt rette element i en periode.

De vil slå ned på forbrukerbanker og redusere gjeld til konsumene.
specc
18.06.2019 kl 00:22 3425

Og, med dette, så vil renteinntektene falle.
Røsk
18.06.2019 kl 07:30 3383

Specc les litt lenger opp i tråden så får du et mer nyansert bilde og ikke bare den info media spyr ut.

Kitchen,

Enig i at Mybank er under kritisk masse mht utlånsmasse og skal slite med å få emisjonspenger til å vokse.
Så de ligger i dødsspiralen hvis de fortsetter som egen bank.

Men med den lave P/B som Mybank nå har må de jo være en attraktiv oppkjøpskandidat.
Andre banker kan jo kjøpe resterende egenkapital med kjemperabatt.
Låneporteføljen selges til inkasso og de få ansatte og eiendelene burde være enkelt å håndtere.
Styrt avvikling og salg av eiendeler.

Er ikke dette penger på billigsalg for andre banker?
Kitchen
18.06.2019 kl 20:18 3304

Ja enig, tror det er måten for eierne å få tilbake noen prosent av pengene sine.
Uten at jeg har satt meg så veldig inn i det så forstår jeg det slik at de har den råtneste porteføljen i bransjen. I tillegg blir det noen titalls millioner i transaksjonskostnader. Så buksen må nok helt ned på knærne før noen slår til. Kanskje kursen er der den skal nå i forhold til hva en kjøper er villig til å gi?
7218
24.06.2019 kl 09:19 3111

Tipper sluttkurs 8,94 i dag 24.6.19. Det er kun roboter og algoer som styrer kursen pt.
Matmons
24.06.2019 kl 10:41 3085

Hvem i dag sitter i denne aksjen i 10-15 år ?
Antagelig ingen
Skal du sitte i 15 år i denne ?
Matmons
25.06.2019 kl 09:22 2974

Du har jo helt rett i at disse som jobber som finans journalister ikke kan noe om avsetnings bestemmelsene
Journalistene de skal være populære og skriver deretter for å sverte mest mulig.
Lite slik svartmaling i Hegnar media, men i de andre to blekkene DN og E24 der er kunnskapsnivået så lavt at de egentlig burde hatt verge .
Sigmund Håland som du skriver om var leder eller styreformann i BN bank, de måtte gi opp denne type lån da de ikke klarte konkurrere
Han få spalteplass fordi han har en kritisk røst, men han er i virkeligheten helt udugelig og feilet helt i BN bank . En kronidiot rett og slett, og det kan jeg fortelle hvorfor.
Han kritiserer andre for høye kostnader til kunden, men BN bank sine kort hvor du kan få opp i 150.000 i kreditt lån på. De har de absolutt høyeste gebyrene av samtlige banker i Norge, men dette vil ikke E24 og DN skrive om fordi da berører de en av sine kritiske kilder . Jeg har sendt mail om BN bank og lagt ved link til deres skyhøye gebyrer. Men du kan ta fan på at de ikke skriver om Håland og co
Matmons
25.06.2019 kl 11:49 2901

I dag havner den under 9 kr for 1. gang på lenge
Styreformann skal byttes ut ser jeg
Mye styr og uro hos disse nå
Ikke bra utvikling i NOFI heller, og der bør de virkelig bytte styreformann fortere enn svint. Han er svimmel
7218
25.06.2019 kl 12:36 2871

Nedgang siste år: KOMP -48% NOFI -30%
Røsk
26.06.2019 kl 07:46 2706

At kursen fikk en ny knekk i går synes jeg er litt rart. Styreleder blir styremedlem og ingen dramatikk i det slik jeg leser det. Noen som tørr tippe hvor bunn er for komp?
Yngvis
26.06.2019 kl 10:10 2644

Når jeg begynte å akkumulere var min vurdering en mulig bunn på 11 +/- basert på teknisk & fundamentalt. Nå er kursutviklingen løsrevet fra vanlige parametere så det kan like gjerne ende på 6 som 8. Og selv om mye av nedgangen er på lavt volum er det ikke en så store trøsten.
adagio
26.06.2019 kl 11:03 2622

Ser at det er en børsverdi på ca 1.6 mrd og en egenkapital på noe over 2 mrd ,samt at det er vekst. Håper kursen raseres ennå mer, slik at det blir ennå flere "gratis penger" å plukke fra gata
toredol
26.06.2019 kl 13:52 2568

Nå er pris/bok på dette selskapet under 1 etter bokførte verdier. Tørr noen begynne å spå Q2 resultater?
MJ
26.06.2019 kl 16:18 2509

Total income: 290 mill, en smule mer enn Q1.
Losses on loans, 68 mill (veldig få nye lån, håper på at dette vil resultere i bedre kvalitet på utlånsportefølje via FF avtalen
200 millioner i utlån. (betydelig nedgang i Norge pga forberedelsertil gjeldsregisteret. Tenker -300 millioner i Norge. Vi ser også et mulig et salg av en NPL portefølje, da det mest sansynlig kommer frem noen kunder som har lånt til over pipa i flere banker) Kredittkort i Sverige og Finland vil dra opp slik at de opprettholder en positiv vekst
86 millioner etter skatt. (10 millioner i non-recurring costs pga alt som må gjøres internt for å implementere et system for å tilfredstlle finanstilsynet når det kommer til anti hvitvasking osv.
Redigert 26.06.2019 kl 16:19 Du må logge inn for å svare
Jadaok
26.06.2019 kl 20:07 2433

En i finansavisen i dag som mente forbrukbanker var value trap. Altså noe negativt. Vel vel, er vel ikke så dumt å være fanget til et selskap med en pe på fem, og som skal begynne å betale utbytte neste vår. Det er tilfeller som komplett bank som gjør børsen interessant. Børsen har alltid hatt underprisede selskaper, og motsatt. Frykt og grådighet skaper feilprising.

Gitt at Q2 kommer inn på linje med Q1 (76 Mill e. skatt) er P/bok nå på 0,89 i KOMP!! Dette sier litt om hva markedet (som dessverre er mindre aksjonærer i stor grad i denne) nå indirekte tror på... Det er priset inn negative resultater fremover!

Legger vi inn -95 millioner i resultat i de siste to kvartalene er vi ca på P/Bok 1 ved årsskifte...
Tror vi på disse forutsetningene ? Jeg har tatt et bet på at dette er feil.. !
Jadaok
27.06.2019 kl 14:20 2250

Ja. Frykten har til de grader tatt overhånd. En finansmann Gaute eie sier i finansavisen i dag at forbruksbanker vil bestå. Han kjøper i nofi. Komp er enda billigere, bare et tips, eie.
7218
27.06.2019 kl 15:45 2225

Ledelsen kunne kanskje brukt sine feriepenger på å handle litt KOMP..? Eller ser de ingen avkastning fremover?
Matmons
27.06.2019 kl 16:08 2207

Komp er ikke billigere dersom du ser fremover i begge selskap
NOFI er i ferd med å flagge ut, det vil frigjøre masse kapital som igjen vil utbetales til oss aksjonærer. Der er ikke Komp i hele tatt
Videre er de ikke rigget for samme vekst ute i Europa
De som enda orker sitte i NOFI i et år vil få så mye utbytte som de aldri har drømt om
Det er bare å beholde hu lederen og så få byttet ut daukjøttet i styret, så er dette en av børsens sikreste kort
nordnes
27.06.2019 kl 21:29 2116

Popgruppen Abba hadde en sang som het «The sinner takes it all» og det ligger mye i de ordene. Det er vel NOFI som blir vinneren av forbruksbankene, mens finansminister Siv Jensen blir den største taperen hvis NOFI etablerer seg i Irland...
Matmons
28.06.2019 kl 09:38 2009

Hva sier analytikerne om denne
Jeg ser analysene på NOFI tilsier 95 til 112
nordnes
28.06.2019 kl 12:10 1971

Hva slags kursmål har de ulike analytikerne og hvem er det?
Det hadde vært kjekt å få litt liv i forbruksbankene.

Litt fleip og humor;
Det viker som alt Siv Jensen kan påvirke faller, også gallupen til hennes eget parti Frp. Så jeg håper NOFI flytter til Irland da bedrer det seg... Frp har vel ikke samme mulighet.
Redigert 28.06.2019 kl 12:10 Du må logge inn for å svare
Matmons
28.06.2019 kl 12:49 1946

FRP har svelget så mange kameler at de klare ikke fordøye de lenger
De bør absolutt flytte ut av landet og finne nye velgere
Folk liker ikke å bli jugd for så mye som Erna og Siv gjør i disse dager

Litt større volum som gikk på tampen på fredag.. Noen på tur inn?

Skulle jo tro at denne på dagens kurser er interessant som oppkjøpskandidat? Tidligere har det vært transaksjoner på rundt P/B på 5 tallet i denne bransjen. Her kan man jo nå ved f.eks p/b 2- 3 gi betydelig kurspremium fra dagens markedskurs...
Røsk
02.07.2019 kl 09:24 1633

Der gikk det nettopp en handel på over 1,7 mill aksjer.. i hvertfall noen som har trua..!
Redigert 02.07.2019 kl 09:25 Du må logge inn for å svare
MJ
02.07.2019 kl 10:13 1619

Så den jeg også! Skjønte ikke hvordan det ble omsatt for 16 mill på 1 time, her er det noen som kjører på. Blir spennende på veien mot Q2.
Hektar
03.07.2019 kl 08:04 1509

Seiersrekken fortsetter:
https://e24.no/boers-og-finans/bank/finanstilsynet-var-ikke-fornoeyde-med-komplett-banks-rutiner/24651920

Føler med dere, denne aksjen har vært rett og slett en tragedie. Tror nok NOFI vil reise seg igjen, Komp tør jeg ikke gjette på.
Røsk
03.07.2019 kl 08:10 1528

Ja leste denne nå. Leste også børsmeldingen hvor det også sto at dette konkluderte FA sitt ettersyn i denne saken. Kanskje vi nå er ferdig med all dritten her. Spent på åpningen i dag. Kan fort ramle videre dette blodige samuraisverdet som ingen tørr ta imot, eller er dette priset inn allerede?. 18 mill er vel ikke verdens undergang, men legger en demper på Q2 resultatet.
adagio
03.07.2019 kl 08:41 1569

18 mill er bare 10 øre pr aksje. Botens størrelse burde vel utløse ett lettelse rally mer enn ett ytterligere fall i kursen, siden "mye dritt" er diskontert i aksjekursen nå.
Men siden det er Juli, ferie og tynne volumer går det antakeligvis sydover. Kanskje det blir anledning til å kjøpe mer til en "billig penge"
Oddbear1
03.07.2019 kl 08:43 1568

Jeg kjøpte mine første Komp aksjer for et par dager siden og har et ganske pent snitt, men dessverre kommer jeg til å få gode muligheter til å senke snittet ytterligere i dag :-(