-- Trump: Enighet mellom USA og Mexico

livecnn
08.06.2019 kl 18:08 188

Natt til lørdag bekrefter USAs president Donald Trump at de har oppnådd enighet med Mexico, og dermed innføres ikke den planlagte tollen på meksikanske varer mandag

– Jeg er glad for å kunne informere om at USA har kommet til enighet og signert en avtale med Mexico, skriver Trump på Twitter.

Trump kunngjorde forrige uke at USA innfører toll på fem prosent på alle meksikanske varer som importeres til USA fra 10. juni. Tollsatsen vil øke til ti prosent 1. juli, og deretter med fem prosentpoeng hver måned, inntil den når 25 prosent 1. oktober, hvis Mexico ikke klarer å hindre migranter i å ta seg ulovlig over grensen til USA. Denne tollen bekrefter han nå at ikke innføres mandag som var planlagt.

VG-reportasje: Her skal de krysse grensen ulovlig

– Mexico har blitt enig om å gjøre store tiltak for å stoppe strømmen av migranter gjennom Mexico til vår sørlige grense. Dette gjøres for å redusere eller stoppe ulovlig innvandring fra Mexico og inn i USA.

Nye steg
USAs utenriksdepartement sier at Mexico vil ta helt nye steg for å stanse migrantrømmen fra Mellom-Amerika. Mexico har også forpliktet seg til å bekjempe menneskehandlere og deres nettverk.

– Det inkluderer utplasseringen av soldater gjennom hele Mexico, men med deres sørlige grense som den høyeste prioriteten, heter det i en uttalelse fra det amerikanske utenriksdepartementet.

I avtalen skal Mexico også ta tilbake migranter som har nådd USA, men som venter på at deres asylsøknader skal behandles. Migrantene må ifølge avtalen ikke søke asyl i Mexico først, slik Trump-administrasjonen tidligere har ønsket.