Elkem bygger for framtiden.

Slettet bruker
ELK 22.06.2019 kl 15:05 2552

Hvis dere leser artikkelen under og vi tar et tankespill.
La oss tenke oss at et selskap Mandag noteres på Oslo børs der de skal bygge en fabrikk med produksjon av Grafitt.
De legger fram de samme tall som er gjengitt i artikkelen nedenfor samt veksten de forventer i markedet framover.

Et slikt selskap ville blitt priset som et vekts selskap der kursen ville eksplodert på forventninger framover.

Reprisingen av Elkem vil komme når investorene forstår hva vi har i vente.

Husk at å velge el bil og alt som er laddbart så velger vi miljø.
Det vil da settes enorme krav videre ned i kjeden til levrandører til industrien.
Dette er produkter som krever enorme mengder energi.
Måten Elkem tenker og handler på er etter god miljøvennlig tanke.

De kurser som Elkem handles på nå er et kupp for de som ønsker å gå inn i aksjen.
Bare avkastningen for i år vil gi 8-10%.

Å velge Elkem i dag. Da velger du god direkteavkastning. Du velger en aksje som over tid vil tre doble seg.
Du velger miljø.




------------------------------------------------------------------------------------------
Lader opp til nytt industrieventyr

Elkem kaster seg på batteribølgen og planlegger storstilt industriproduksjon av grafitt i Kristiansand.


1 min Publisert: 20.06.19 — 19.49 Oppdatert: 2 dager siden

Konsernsjef Helge Aasen har troen på at produksjon av grafitt til batterier kan bli et nytt norsk industrieventyr.


– Vi snakker trolig om minst en tidobling i etterspørselen etter batterier frem mot 2030. Med vår unike kompetanse innen karbon er det en naturlig utvikling at vi nå investerer i en pilotlinje for produksjon av batterigrafitt her på Fiskå i Kristiansand, sier Elkems konsernsjef Helge Aasen.

Flere hundre mill.

Elkem tar sikte på at pilotanlegget til 65 millioner kroner, hvorav Innovasjon Norge har bidratt med 18 millioner, kun er første steg på veien til fullskalaanlegg for produksjon av grafitt.

Grafitt er en viktig bestanddel i litiumbatterier og utgjør typisk ti prosent av vekten av et elbilbatteri. Markedet er dominert av få asiatiske aktører, men særlig elbilveksten gjør at også flere europeiske aktører er på banen. Blant andre har svenske Northvolt og bilprodusenten Volkswagen begge nylig annonsert planer i om å etablere bilbatterifabrikker til mange milliarder kroner.



– Vi tror vi vil se en betydelig europeisk batteriindustri på litt sikt. Og bilprodusentene ønsker å redusere CO2-avtrykket. Det vil vi kunne bidra med med langt mer miljøvennlig og kortreist produksjon av grafitt basert på norsk fornybar vannkraft. Det er bakgrunnen for at vi setter fart, sier Aasen.

Pilotanlegget, som kommer i full produksjon neste år, vil produsere rundt 200 tonn grafitt årlig. Men det blir småtterier dersom Elkem gjennomfører planen om et fullskala industrianlegg som skal kunne produsere rundt 10.000 tonn.

– Vi trenger nok ett til to års uttesting i pilotanlegget. Det er for tidlig å anslå hvor mye en fullskalafabrikk vil koste, men vi snakker helt sikkert om mange hundre millioner kroner. Vi har plass til å bygge denne her hos oss på Fiskå, og tror også det vil være lurt ettersom vi har et unikt forskningsmiljø vegg-i-vegg. Deretter vil vi sannsynligvis måtte bygge den neste fabrikken et annet sted, sier Helge Aasen.
Redigert 20.01.2021 kl 14:08 Du må logge inn for å svare
nucleus
22.06.2019 kl 17:47 2438

Ikke kun reprising av selskapet Elkem.
Bygger nå på store forventninger på sterk vekst, et sterkt potensial fremover.
Inn på hovedlisten på Oslo børs fra mandag, blir spennende fremover.
Hvis den der Trump har utagert seg "ferdig" nå og ønsker en handelsavtale mellom USA-Kina. Valgkampen i USA har nemlig påbegynnt og handelsuro på børser verden over, er neppe noe godt utgangspunkt. Så tror Trump'en vill ha en handelsavtale likeså.
Vore gull.. for de sykliske aksje selskaper, inkludert Elkem.
Bobby
22.06.2019 kl 18:02 2419

Et konstruktivt godt innlegg Barbro. Jeg har lest flere av dine tidligere innlegg og setter pris på det du skriver. Jeg prøver å holde meg orientert på mine aksjer til en hver tid, så også med Elkem. Å bruke forumet konstruktivt til å dele informasjon og tanker, er bare en styrke.
Jeg deler din optimisme for Elkem på litt lengre sikt. De ser ut til å være godt posisjonert, men er i likhet med resten av markedet, en del av verden. En pågående handelskrig holder mange aktører på sidelinjen, og det med god grunn. Vi vet ikke hvordan utfallet vil bli og hva som anses som billig eller dyrt på aksjemarkedet. Selv har jeg både solgt og kjøpt etter forrige topp. Jeg ligger derfor inne med en aksjekurs jeg mener anses som rimelig i dag. Dette kan fort endres med ivrig twitring fra Donald. Er vi heldige vil vi derimot kunne høste dobbelt av våre investeringer i løpet av et par år. Masse lykke til.
OldNick
23.06.2019 kl 00:39 2216

Ja, det er interessant dersom Elkem kan klare å etablere seg som leverandør av anode-materiale til LiB's fabrikanter.

Jeg kjenner ikke til produktprisene, men ser at det hevdes syntetisk grafitt som kan brukes til batteri-anode materiale selges for opptil US$10 000 per tonn.

En 10 000 tonn per år fabrikk vil isåfall ha inntekter på ca. US$100 mill./år = ca. NOK850 mill.

Ikke dårlig det.

Anoden er en betydelig billigere del av LiB's, hvor katodematerialene og produksjonen av katoden.
Slettet bruker
23.06.2019 kl 00:51 2197

I bloggen under er et innlegg om Elkem som ikke på noen måte må tolkes som en analyse.
Men der ligger mye fakta. Og den er laget før grafitt ble dratt fram som case.
Her må alle bruke sunt fornuft og se to-tre år fram i tid.



Før du leser videre: DISCLAIMER – jeg eier aksjer i Elkem.

Hva driver Elkem med?

Elkems produkter er basert på to av jordskorpas vanligste grunnstoffer, silisium og karbon. Elkems karbonløsninger er nødvendige for produksjonen av stål, aluminium, silisium og andre metaller. Silisium brukes til å forbedre egenskapene til materialer som aluminium og betong, og Elkems løsninger er vesentlige i en lang rekke produkter – fra datamaskiner, smarttelefoner og kjøkkenredskaper til medisinsk utstyr, vindmøller og solceller. Med andre ord er Elkem en ganske sentral komponent i din hverdag, der du gjerne tar i bruk medisiner, datamaskiner, biler og lignende.

Videre vil jeg gå inn på de forskjellige forretningsområdene til Elkem. Her går jeg kronologisk gjennom de fire ulike avdelingene som selskapet består av.

Det første forretningsområdet er silisiummaterialer. Elkem på sin side er verdensledende produsent og leverandør av silisium og spesialmaterialer. Denne avdelingen leverer spesialprodukter til store globale industrikunder som blant annet produserer kjemikalier, solceller, generell elektronikk, aluminium og olje. Med andre ord mye av råvarene og produkter du som sluttbruker har et forhold til i ditt daglige virke. Dette er også den første delen av selskapets verdikjede innenfor silisium.

Det andre forretningsområdet er silikon. Dette er gjerne den delen av Elkem som er mest kjent utad. Silikondivisjonen produserer og leverer spesialtilpassede silikonløsninger til store globale industrikjemper innenfor områdene helsevern, bygge-bransjen, bilindustrien og faktisk også romfart. Omfanget av denne produksjonen er stor, og man favner over ekstremt store bruksområder innenfor denne avdelingen. Mye av denne produksjonen foregår i Kina, men man har også fabrikker i Brazil, USA og Europa.

Den tredje divisjonen er støperi-avdelingen, eller Foundry Products som er et mer forklarende ord. Denne avdelingen er verdensledende innenfor stål- og støperindustrien. Ferrosilisium er et material som er bestående av jern og silisium. Det unike med dette produktet er dets egenskaper i form av at det forbedrer stålets egenskaper, og gjør for eksempel at man kan fremstille rustfritt stål. Noe som er ekstremt fordelaktig for industrien. Dette blir gjerne brukt til fremstilling av biler, borerigger og andre byggverk som er avhengig av at stålet overholder god kvalitet og ikke ruster grunnet eksogene faktorer, som for eksempel belastning av vær og vind.

Den fjerde og siste avdelingen er området karbon. Elkem Karbon er i dag verdens ledende leverandør av karbonpastè og spesialprodukter til ferrolegeringene, silisium- og aluminiumindustrien.








Risikoen i Elkem

Det er liten tvil om at det er risiko i Elkem. Man kan bare se på aksjekursen siden notering for å se at aksjen er meget volatil. I skrivende stund handles aksjen i området 28-30 kr, som er ned i området 35-30 prosent siden noteringsdatoen. Ser vi på selskapsinntjeningen for året 2018, så er dette meget rart. Det er en rekke faktorer som har påvirket utviklingen i aksjekursen og dette er noen av de mest sentrale:
•Handelskrigen: Elkem har virkelig fått lide under den pågående handelskrigen mellom USA og Kina. Investorene har skydd aksjer som har hatt Kina-eksponering i frykt for økte handelsbarrierer og sanksjoner.
•Økonomisk vekst: som et råvareselskap er Elkem svært sensitive for økonomisk vekst i verden. Gjennom 2018 og frem til i dag, har vi sett kontinuerlig nedjusteringer av veksten i verdensøkonomien, noe som vil over tid slå på Elkems bunnlinje. Med lavere vekst i verden, vil man ha behov for stadig mindre innsatsfaktorer, da produktiviteten senkes, dette er også en vesentlig faktor til selskapets relativt begredelige aksjekursutvikling.
•Frykten for økonomisk krise i Kina: dette er en story som har figurert i markedet i mange år nå. Vi har dog til gode å se en virkelig «smell» i Kinesisk økonomi. Skulle vi dog få en ordentlig tilbakegang i Kinesisk økonomi, vil Elkem være utsatt. Dog skal det nevnes at myndighetene i Kina i skrivende stund har satt i gang ny kredittvekst i Kina og jeg tror med det at veksten i Kina vil tilta utover i 2019 – dette er positivt for Elkem på sikt.

Som jeg var inne på i innledningen, så reflekterer ikke aksjekursen selskapets inntjening. For 2018 som helhet så tjente Elkem 5,74 kr per aksje. Legger vi til grunn snittkursen for 4 kvartal, på ca 25 kr så gir dette en Pris/Inntjening (P/E) på 4,3 – noe som er relativt billig, gitt Oslo Børs sitt snitt, som er nærmere 15 ganger inntjening. Dessverre er det slik i aksjemarkedet at når en aksje er såpass billig, er det knyttet risiko til selskapet. Det har jeg redegjort for ovenfor, det er nemlig handelskrigen, veksten i verden og Kinesisk økonomi. Ser vi dog på konsensusestimatene for 2019, så ligger de an til å tjene et sted mellom 4 til 5 kr per aksje. Til tross for at fjoråret kanskje var ekstraordinært, så vil selskapet fortsatt tjene greit med penger. Legger vi til grunn en aksjekurs på 30 kr så prises aksjen til en P/E på 6-7. Men, markedet er slik at det som har vært og er billig, ofte kan være billig over tid.

Det som også er gledelig å lese ut i fra selskapets rapporter er deres kraftige nedbetaling av gjeld. Gjennom 2018 har de klart å få ned sin gjeldsgrad med over 5 milliarder kroner, og økt sin egenkapitalandel med nesten 30 prosent. Fasiten for 2018 tilsier en netto rentebærende gjeld på litt over 3,2 milliarder kroner og en egenkapitalprosent på 44 prosent.

Sist, men ikke minst må vi også ta med utbytte. Selskapet vedtok under sin nylige kvartalspresentasjon at de ville betale ut et utbytte tilsvarende 45 prosent av selskapets inntjening. Det utgjorde 2,6 kr per aksje for inntjeningsåret 2018. Regner vi utbytte-avkastningen av dette, så får vi en avkastning tilsvarende 2,6/29 = 8,9 prosent. Dette er gledelig og i seg selv et godt børsår!



Et spennende selskap – men hvordan skal du som investor ta stilling til det?

Akkurat om Elkem er et kjøp eller salg på disse nivåene her, skal ikke jeg ha noen klar formening om. Jeg kan derimot fortelle om min tese på selskapet. Med de risikofaktorene som jeg har nevnt over, som potensielt kan slå svært negativt ut på selskapets bunnlinje, så synes jeg likevel allikevel at selskapet er spennende fremover.

Jeg anser det som at veldig mye negativitet er priset inn i aksjen på disse nivåene, og som man ser så tjener selskapet gode penger, og det er i alle fall estimert at selskapet fortsatt vil tjene greit med penger i årene fremover. I mellomtiden kan man imidlertid heve et utbytte på nesten 9 prosent, som gjør at man kan leve godt med at kursen eventuelt står stille fremover.

Risikoen for fallende inntjening er selvsagt til stede, og det er nok av risikofaktorer som kan spille inn, men med en såpass attraktiv prising, kombinert med lav gjeld og en god kapitalstruktur så ser det i alle fall interessant ut rent tall-messig.

Dette er min personlige mening, og jeg kan helt klart ta feil. Dog så har det vist seg at matematikken til syvende og sist vinner, og det er litt av min hoved-hypotese her også.

Disclaimer: Mine innlegg skal på ingen måte tolkes som kjøp- eller salgsanbefalinger, men snarere å gi leseren en innsikt og kunnskap om sparing og investeringer. Jeg eier aksjer i selskaper som blir nevnt
Slettet bruker
23.06.2019 kl 01:31 2175

Jeg vil skrive en ting til. Når dere har lest hva jeg skrev og delte i innlegget ove gå tilbake og lest det nøye en gang til.
børst
23.06.2019 kl 08:42 2056

Helt korrekt analyse, Barbro. Markedet liker ikke selskaper med en lang historie, som tjener penger, har mye egenkapital, lav gjeld og betaler utbytter. Aller helst skal de være nynoterte, ha høy gjeldsgrad og tape milliarder hvert år basert på en visjon og en ide.