Krakk - Nedturen mot det store krakket starter i februar 2020


Grafer går i feil retning i forhold til hverandre, flere bobler nærmer seg bristepunktet, økende geopolitiske spenninger, Feds resesjonsmodell hinter kraftig om faren for en relativt nært forestående resesjon, handelskrig, tilbakekjøp av egne aksjer hos selskapene eskalerer, store svingninger i oljeprisen, sentralbankenes virkemidler er i stor grad brukt opp osv.

Nokså høyt prisede aksjer går på en skjør grunn. Flere selskaper er mer som rene luftslott å regne mtp. prisingen og ingen plussresultater å vise til, bare gjeld og skuffelser, men i sin desperasjon etter profitt så jager investorer etter det som skal mest opp i kurs uten å se an risikoen tilstrekkelig. Det lånes penger over en lav sko for å kjøpe aksjer, og menneskenaturen utfolder seg. Når den idioten av en nabo har blitt rik på aksjer, så skal alle i nabolaget ha aksjer. En fin miks av misunnelse, irritasjon og griskhet kan få kjøpsknappen til å bli varm.

Det er altså en hel del mørke skyer der, men før nedturen mot det store krakket kommer, så kan det faktisk bli en real fest med det siste store rallyet før nedturen starter. Børsene kan virkelig komme til å gå opp i himmelen og enda høyere, med komfortable investorer som glemmer av at alt kan slå sprekker, men klarer man å hoppe av i tide så kan det bli meget profitabelt.

Nedturen vil starte med en del volalitet og frykt i februar 2020, og mediene kaster som vanlig bensin på bålet, men de aller fleste vil se an den første reaksjonen ned som en kortvarig korreksjon. De som hopper av i frykt kjøper seg inn igjen, men så kommer det flere reaksjoner ned etter hvert som går dypere. Svært mange har bestemt seg for å sitte stille i båten på forhånd, men det vil kreve for mye for mange å være tøffe i trynet når det virkelig tærer på. Mange er belånte og må tvangsselge med tårer i øyekrokene. Mange vil prøve å kompensere realiserte tap ved å prøve å kjøpe seg inn enda lengre ned seinere, men nedturen fortsetter bare. Det er riktig så mange investorer rundt om, både små og store, som må selge. Tusenvis av fond må selge unna aksjer fordi fondskundene selger unna andeler, bare for å ta et eksempel. Kjøperne ser ingen grunn til å bli noe annet enn pripne, med god grunn, og børsene går enda lengre ned. Svært mange investorer er fortsatt mer eller mindre uvillig med på nedturen som de ikke trodde skulle bli så lang og dyp. De er på sett og vis fastlåst til tragedien, eller renselsen for markedet sin del. Det kjennes, og det kjennes tungt, og det er mye stygg slitasje rundt om.

Det blir en meget skitten valgkamp i USA hvor det tegnes et dystert framtidsbilde dersom motstanderne får makta, og det får flere tunge investorer til å ta den endelige beslutningen om å selge seg ut av aksjemarkedet (i enda større grad). En slags påminnelse fra politikerne om at det ikke blir stort å hente på aksjer uansett framover, bortsett fra innen... Å ja da... Shorting...

Så... En høstdag i 2020 med de aller mørkeste skyene over børsene, så raser prosentene ned i det store krakket, langt ned i dypet. Den utløsende skrekkelige faktoren er igjen en bankkollaps i USA, som denne gangen skyldes store samlede utlån til selskaper som ikke har oppnådd tilstrekkelig evne til tilbakebetaling eller som har mistet den i stor grad som følge av virkninger fra handelskrigen, og med det en tsunami av konkurser. Etter et par handelsdager nås det absolutte bunnpunktet i krakket i siste halvdel av oktober. De styggeste fallene blir selvfølgelig i de aksjene som det er minst substans i, og flere aksjer vil rett og slett bli eliminert som følge av børskrakket.

Fra februar til bunnpunktet utpå høsten går børsene ned med hele 70%, og det er ikke lite.

Dette er Rockalls krakkprofeti.

*

Ps. Endret overskrift for bedret treffsikkerhet gjennom søkefunksjonen i forumet.
Redigert 03.07.2019 kl 14:05 Du må logge inn for å svare
_K2_
28.06.2019 kl 05:24 42773

Ahh.. jeg vet hva du prøver å si:

买欧元价格
posttore
28.06.2019 kl 07:11 42653

Ikke vær lei deg. Dette skjedde jo etter krigen. Håper du ikke tapte for mye. Uansett verdien den gang er ikke som nu:)
AksjeRik
28.06.2019 kl 07:37 42605

Ja denne profetien kan fort bli en virkelighet. Godt oppsummert.

Spillereglene er endret og det kan kanskje ta litt lengre tid. De er flinkere til å skjule og glatte over problemene i dag, alt fra finans til stor urettferdighet.

Men én ting er sikkert; Store politiske, miljømessige og sosiale omveltninger kommer til å inntreffe i en utstrekning som savner sidestykke i historien.
Redigert 28.06.2019 kl 07:48 Du må logge inn for å svare
Rockall
28.06.2019 kl 18:34 42353

Nå du, _K2_-rampen..:)-

Nå prøver jeg helst å si at jeg tar meg en fin kraftig stout på 8%.

God helg..:)-
Rockall
28.06.2019 kl 18:38 42318

Ja vel, posttore..? Etter eller før krigen, alt etter hvordan en ser på det.

Jeg er ikke lei meg, men har inntatt en større porsjon forsiktighet for det som trolig kommer.

Kanskje du bør vurdere å skifte Nick til Rockbottom .
Ellers ikke helt uenig i det du skriver her. Mange ærlige ord for penga. Jeg startet å kjøpe aksjer så smått før smellen i 2008 så jeg er forberedt nå. Vi er litt på overtid i.f.t korreksjon og da mange i finans ikke fikk smekken over fingrene i 2008 så har de ingenting lært. At det kommer er utvilsomt. Når og hvilken utløsende faktor er det få som spår riktig.

Vi hadde de harde 30åra etter the roaring 20s i forrige århundre. Kanskje blir det de harde 2020åra nå. Alternativt kan det utsettes til rundt 2030 (ingen vil stå ved roret den dagen skuta havarerer og dermed gjør alt for å utsette korreksjoben).
Rockall
28.06.2019 kl 18:56 42241

Ok, AksjeRik...

Ja, det er en ny virkelighet, men grovt sett så vil selve mønsteret gjenta seg med børskrakk.

Etter hvert vil det gi kjempemessige utslag verden over i slike omveltninger som du viser til, etter hvert, på lengre sikt. FN har estimert at ved førstkommende århundreskifte så skal verdens befolkning være på over 11 milliarder innbyggere, og hvordan ser verden ellers ut på og rundt den tida..? Å dæven... Det behøver ikke å bli bra. Bryter det ut en tredje verdenskrig med fem-seks års varighet, så kan vi jo bare tenke på den nye militære teknologien det faktum at cirka 2,5-3,0% av verdens befolkning døde som følge av krigen under andre verdenskrig.

Skal ikke fyre opp dommedagstankene for mye, men å gå å tro at historien ikke kan gjenta seg hverken på den ene eller andre måten, det er naivt. Det er også naivt å tro at nye dramatiske omveltninger ikke vil gjelde langt flere enn før. Om vi nå ser på aksjemarkedet igjen, så er det vel slik at aldri har så mange mennesker verden over eid aksjer direkte eller indirekte, og flere med en miks av egenkapital og lånte midler. At verden har blitt stabil til evig tid av en eller annen merkelig grunn, det er tull det... Det er tull...
Redigert 28.06.2019 kl 18:58 Du må logge inn for å svare
Rockall
28.06.2019 kl 19:03 42235

He-he... Rockbottom ja, Mr Patience..:)-

Vi er på overtid sånn sett ja, vi er det, men aksjemarkedet har blitt fora på anabole steroider denne gangen.

Det er veldig bra å ha opplevd en real storm. Det kan man lære sinnsykt mye av. Det kan man stå stødigere av seinere.

Om du ser på den engelske artikkelen på Wikipedia om Rockall, så ser du at Rockall står støtt i stormen i 1943:
https://en.wikipedia.org/wiki/Rockall#/media/File:Rockall_wave_March_1943.jpg
mastermind
28.06.2019 kl 19:11 42175

Enig med deg Aksjerik. Problemene og utfordringene har blitt ignorert for lenge. Virkemidlene er oppbrukt, og har i tillegg gitt ufornuftig innvirkning på økonomien. Lav rente og lav kronekurs.

Er ganske enig med oppsummeringen til Rockall. Bortsett fra en ting, det startet alt senhøstes i fjor. Vi er nå inne i rekylen før det store smellet. Har tatt mine forholdsregler, kastet ut alt av selskap som ikke genererer overskudd. Har beholdt selskap med lav P/E, og god utbyttestrategi. Som Sissener sa, solide selskap som vil være her om 30 år. Ikke spesielt spennende. Å man blir ikke søkkrik i løpet av noen uker. Men man kan tjene gode penger på daytrading og short i mer volatile selskap underveis. Men unngå å sitte lenge på slike aksjer og shortposisjoner. Grådighet slår tilbake.
Rockall
28.06.2019 kl 23:42 42072

Den er god, mastermind...

Jeg kan se det slik at det var markedet som snubla kraftig på vei mot et himla nachspiel, og den rekylen tror jeg kommer til å føre markedet til nye rekordhøyder før den virkelig store nedturen starter. Det er sant det, at det var en støkk, et hint om ekstremvær i markedet som lusker bak horisonten. Det er absolutt fornuftig å mane til forsiktighet, men for mange kommer grådigheten til å få alt for stort spillerom.

"But it's different this time..." :)- Nei, ikke sånn sett. Historien vil gjenta seg.
Rockall
28.06.2019 kl 23:47 42062

"Fantastisk halvår på Wall Street"

kilde: https://www.hegnar.no/Nyheter/Boers-finans/2019/06/Fantastisk-halvaar-paa-Wall-Street

Skremmende nok i seg selv i disse tider...

Overdreven optimisme, og handelskrigen kommer til å få negative virkninger lenge etter at den er avblåst, men den kan bli langvarig og enda verre enn nå.
Rockall
30.06.2019 kl 10:48 41872

Et lite "foredrag" her med både skrekkmusikk og lufting av muligheter ved nedturer:
https://www.youtube.com/watch?v=suvpM843iJ8
Rockall
02.07.2019 kl 22:42 41666

Dr. Doom varsler resesjon og markedskollaps, og han tror det kan skje i 2020:
https://www.hegnar.no/Nyheter/Politikk/2019/07/Nouriel-Roubini-Det-er-skremmende-tider-for-den-globale-oekonomien

Krakk, du tror det ikke før du får se det...
-Dëë-
03.07.2019 kl 08:54 41523

Doom, den klovnen der. 😂😂😂
En stund siden jeg har hørt om han. Han popper frem fra hullet sitt og varsler krakk to, tre ganger i året og har gjort det i alle år. En morsom og nesten søt mann. 😂
Men én ting i det innlegget ditt er interessant. "At naboen har blitt rik på aksjer som fører til misunnelse og griskhet".
Er vel det Buffet har sagt er grunnen til neste finanskrise.
Rockall
03.07.2019 kl 14:01 41427

Ja vel -Dëë-...

Jeg tror på et skikkelig nachspiel før bakrusen kommer. Her har vi noe interessant å ta til oss på fra Ray Dalio:
https://www.youtube.com/watch?v=5C43i3yclec
Rockall
06.07.2019 kl 00:38 41285

Amerikansk tiårsrente stiger. Antyder lavere økonomisk vekst, og som kjent er børsene høye.
Cern
06.07.2019 kl 10:17 41106

Alle vil tape på et slik krakk, så det vil motarbeides på alle mulige måter.

Så lenge rentene kan holdes lave og pengemengden økes uten at folk gjør opprør, vil disse pengene finne veien dit det er mulig å få avkastning; eiendom og verdipapirer. Som jeg skrev på en annen tråd:

"Tilførsel av nytrykte penger siste 10 år har endret markedet. Aksjer har gått fra å være en verdi-investering, til en vare det er mangel av. Penger flyttes rundt etter hva som er trendy, uavhengig av fundamentale forhold. Derav absurde priser."

Ved en korreksjon tas penger av bordet. 80% av all handel er automatisert, så det går ganske kjapt, og blir stygt. Ingen tvil om det.

Noe kapital forsvinner, i form av rene tap, og som følge av innskrenkninger i belåning på porteføljer. Men det meste av kapital blir flyttet til sidelinjen, og har ikke noe sted å gå; med lave renter må kapitalen tilbake i aksjemarkedet for å finne avkastning.

Som sagt tidligere i tråden; Verden stopper ikke, men selskap går under og nye oppstår. Det er kun på børs man kan ta del i dette, og selv i et krakk-resesjon-scenario er det ikke noe plass kapitalen kan gå. Man kan vente til man synes det er "billig nok", også vil kapital pløyes inn i aksjer igjen. Alle i dag sitter vel på lister over hva de synes er "fair priser" på selskap de liker. Om muligheten byr seg, sitter man klar.
vagabonder
06.07.2019 kl 10:57 41049

Jeg er rigget for en korreksjon med 85 % i cash, men det kan hende jeg er for tidlig. Normalt har jeg fulgt en P/B modell for Oslo børs, der over 2.1 er nivået jeg har redusert. På det høyeste i 2018 var den 2.28. I USA brukes ofte CAPE / shiller PE den er hele 30% over normalt snitt. Så min tese er at toppen har allerede vært, og det vi ser nå en en korreksjon. Men det som gjør meg usikker er de lave rentene, kanskje må modellene skrives om at overprisingen må bli enda høyere før vi får et krakk. Så lenge aksjekursene går sidelengs og tiden går, og selskapene tjene penger vil P/B komme ned. Så det som kan skje er at multiplene kommer ned og vi unngår et krakk.
Redigert 06.07.2019 kl 10:59 Du må logge inn for å svare
Rockall
06.07.2019 kl 13:24 40967

Ok vagabonder, men om inntjeningen går ned i flere sektorer og aksjene likevel blir å koste flerfoldige kroner mer enn i dag, så får vi nye topper, og bakrusen etterpå kan bli tusenvis av tømmermenn i hodet. Hva er forresten P/B på Oslo Børs nå da..?

Det kan bli helt konge å sitte med såpass med cash etter hvert, men når det dypeste bunnivået inntreffer... Det kan bli en god stund til ennå. Tenkte ikke på det absolutte bunnpunktet jeg nå, men det dypeste bunnivået. Det er mer omtrentlig. En må være forsiktig med å kjøpe seg inn for tidlig også om børsene begynner å gå skikkelig ned, og med et krakk på slutten. Er man for tidlig inne, selv etter at børsene har gått en del ned, så kan man likevel komme dit at det blir svært ubehagelig.
milk
06.07.2019 kl 13:48 40907

Hva er egentlig en "Krakknisse" pr.definisjon? ;-)
Max Payne
06.07.2019 kl 14:07 40879

Så det du sier er at det kan være greit med litt cash og plukke billige aksjer i desember 2020. Hvem tror du klarer seg best gjennom dette krakket da, SCANSHIP eller nel?

Max
vagabonder
06.07.2019 kl 14:58 40830

går inntjeningen ned vil det føre til skyhøy P/E. P/B vil ikke forandre seg, forutsetter at aksjekursen P ikke forandrer seg.
Går det slik du skriver at inntjeningen går ned og aksjekursene går opp, ja da går multipplene opp, som et suckers ralley og det er bare å selge siste rest.
Pris/ bok på Oslo børs er 2.03 på tirsdag, tall fra Hermandrud-metoden, altså er det ex finans og shipping. Disse sektorene har som regel har en P/B på 1.0.
P/B Oslo Børs er 10% over snitt. CAPE (syklisk justert P/E) MSCI World: 6% over snitt, CAPE MSCI EMU: lik snitt, CAPE MSCI USA: 30% over snitt, og CAPE EM 25% under snitt.

Et krakk vil ikke bli utløst i Norge, men fra feks USA der prisingen er veldig høy pga FAANG-aksjene. Det som mangler er en trigger slik at folk blir redde og vil selge for en hver pris. Jeg kan for lite om rentemarkedet men nå er det uening med aksjemarkedet om fremtiden. Men det som er sikkert er at rentemakredet er mye mere proft enn aksjemarkedet og jeg tipper at de har rett.
Tror vi går volatile og spennende tider i møte med en avklaring før sommer 2020.

Det var Trump som satte press på Powell som gjorde at Fed kuttet rentene og tiåringen var en dupp under totallet.
Krakket kommer når tiern er ved 2,8 - 3,20. Kanskje litt før om Iran setter igang helvete.
Tyr
06.07.2019 kl 15:59 40758

Hvis California raser ut i havet, så blir det kanskje en nedgang.
Rockall
06.07.2019 kl 23:34 40635

Jeg vil sitte med det aller meste, om ikke alt, i cash fra februar av. Har tro på at det dypeste i krakket kommer i siste halvdel av oktober 2020. Slår det til, så kan jeg kjøpe billige aksjer. At noe stort negativt kan skje i 2020 kan virke ganske så sannsynlig, og i stedet for å bli dratt med ned i dragsuget, så vil det være rake motsetningen å sitte utenfor med cash. Skulle det likevel bli brutalt før februar av, så skal vel ikke NRC være den verste posten å sitte på, vil jeg tro. Det er stor forskjell på hvor stor skrell ulike aksjer får når børsene går ned, inkludert ved krakk.

Jeg tror at både SSHIP og NEL har ei framtid, men jeg tror faktisk at SSHIP vil klare seg best av disse to ved et krakk. Det er bare hva jeg tror. Ser for meg at mye på hydrogenfronten fort blir satt på vent eller skrota ved en ny større krise, og jeg ser for meg at NEL-kursen i større grad er opprettholdt av kjærlighet fra kjøpere i inn- og utland enn hva som er tilfellet med SSHIP-kursen, blant annet fordi NEL i lengre tid har vært på den store radaren. SSHIP går med overskudd og har til og med utbetalt utbytte, kundegruppene har blitt flere, og ettermarkedet kommer samtidig som det er skrikende behov for deres konsepter rundt om. De kan nok ikke settes på vent på samme måte som det NEL kan, tenker jeg, og NEL går stadig i minus og er stadig prisa på at suksessen "garantert" kommer godt inn i framtida.
Max Payne
06.07.2019 kl 23:43 40567

Jeg er enig i analysen din. Scanship, NRC, Bonheur, Scatec og Tomra tror jeg kommer seg fint igjennom. Scanship kan fort oppleve kjøpspress og øke enda mer i en krise. Og enig nel og hydrogen kan bli satt på vent i en krise.

Jeg sitter igjennom med mine, men vil ikke kjøpe noe mer og isteden spare, slik at jeg ev. kan kjøpe noe annet billig i tilfellet sjansen kommer. Jeg tror sjansen for et stort krakk som ved 87 ikke er så sannsynlig da Trump styrer markedet og FED godt. Taper han valget i 2020, ja da kan det derimot gå til helvete med børsene og da særlig alt som er handels sensitivt. ESG selskap som tjener penger og ikke er overpriset er kanskje det eneste som kan overleve.


Max
Rockall
05.08.2019 kl 14:01 40013

Det vi ser nå skal etter min mening være en god kjøpsanledning om den brukes med passelig fornuft, at man ikke kjøper luftslott og andre skjørheter.

Det foreligger ingen utløsende faktor for en skikkelig krakk nå, slik jeg ser det, men en korreksjon av markedet... ja...
2209
05.08.2019 kl 14:21 39913

Nå skal vi karftig ned her er det bare å sitte utenfor og vente..
RGTBJØRN
19.08.2019 kl 21:27 39547

TS meget bra skrevet, Trump virker desperat og prøver tvinge ned renten, skriver svada ,hvorfor senke renten når alt er så bra i USA ?
https://e24.no/makro-og-politikk/donald-trump/trump-ber-sentralbanken-kutte-renten/24679443
Max Payne
20.08.2019 kl 22:09 39317

Jo nærmere vi kommer resesjonen, dess mer volatilt blir det. Det er gjort studier på børsindeks og volatilitet. Når volatiliteten øker, så er det er varsel om nedgang. De siste ukene har vært ganske ekstreme på Oslo børs etter hvert som indeksen har begynt å gå nedover mot 800.

Jeg tolker dette på en ganske enkel måte. Når børsindeksen går ned, så tvinges mange til salg (enten i form av tvang eller av frykt) og når de taper pengene sine, vil de gjøre ALT for å gjenvinne det tapte. På dager med rekyl, så går mange ALL IN for å ta igjen det tapte.

Problemet er bare at det ofte er for sent å kjøpe idet rekylen er i gang og de ender opp med å tape ENDA mer og den onde sirkelen fortsetter. I den grad det er mulig å trade en nedadgående børs, så må man i det minste kjøpe på korreksjoner og selge på rekyler, men hvis fallet tiltar, så vil selv det bli vanskelig (det er vanskelig nok å sikre gevinst i oppgangstider).

NÅ nevnes fysisk GULL som et legitimt alternativ etter hvert som pengemengden vil eksplodere sammen med negative renter. https://www.dn.no/marked/pal-ringholm/aksjer/investeringer/pal-ringholm-jeg-kan-love-dere-en-ting-uroen-skal-oke/2-1-657229

Max
Rockall
20.08.2019 kl 22:13 39299

Takk for det, RGTBJØRN, og et godt spørsmål der...

Nå ser vi overskrifter som dette:
"Negative renter er så godt som det eneste redskapet sentralbankene har igjen", og akkurat denne så jeg nå nettopp på e24.no. Ikke overraskende, tvert imot, bare en av flere ubehagelige varsellamper.

Trump kan virke ustabil på sett og vis, men absolutt dum er han ikke. Har en sterk mistanke om at han prøver å holde aksjemarkedet nede bevisst i spillet sitt med handelskrigen og sentralbanken, fordi han vet at veldig mange amerikanere nå har aksjer etter alle år med latterlig lave renter, og at han tar sikte på å skape take-off i aksjemarkedet under valgkampen neste år. Dette vil skape jubel blant de mange investorene, og overskrifter i mediene som mer eller mindre "ikke ferdig snakka" hyller det som en indikator på at Trump har gjort suksess, men... Jeg tror at om han går med en slik plan om å skape rally i aksjemarkedet etter sommeren neste år, i håp om flere stemmer under valget, så vil den planen mislykkes. Det negative skal til den tid ha kommet alt for langt, ser jeg for meg. Frøene til det har han vel vært med og sådd allerede, og de spirer og gror...

Ok, litt poetisk avslutning..:)-
Max Payne
20.08.2019 kl 22:23 39252

En ny analyse på Seeking Alpha hevder at Trump nå har gjort to alvorlige feil i handelskrigen med Kina. For det første så ga han Huawei utsettelse etter press fra sine egne. Og for det andre utsatte han den nye tollen.

Han har nå gitt etter og Kina har overtaket. De vil IKKE spille på lag og kjøpe produkter fra amerikanske bønder. Isteden vil de bare kjøpe seg tid til Trump er ute av det hvite hus.

I lys av dette er det vanskelig å se for seg at han kan styre aksjemarkedet i tiden fram til neste valg.

Max
Redigert 20.08.2019 kl 22:23 Du må logge inn for å svare
RGTBJØRN
20.08.2019 kl 22:34 39215

Prøvde være positiv men da 830 røk da var det nye tankebaner. Nå et par dager med rekyl som forventet før det bærer videre nedover under 800
RGTBJØRN
20.08.2019 kl 22:39 39188

TS har du noen target for hvor OSE kan stå i 2021 1 januar ?
Rockall
20.08.2019 kl 22:42 39162

Men det er bare en påstand at han har gitt etter som følge av "svakhet", Max. Det kan like mye være han som med dette er med på å holde handelskrigen under en bedre kontroll enn ellers. Jeg avviser ikke påstanden. Det er egeninteresser i aller høyeste grad hos begge partene, men alt i alt så er nok Kina mer avhengig av USA enn hva USA er av Kina. Hva som skjer videre ifm. uroen i Hongkong kan påvirke handelskrigen negativt for kineserne, for kan Kina komme til å risikere at uroen i Hongkong kan eskalere og spre seg sammen med, og delvis som følge av, et finansielt kollaps..?