Krakk - Nedturen mot det store krakket starter i februar 2020


Grafer går i feil retning i forhold til hverandre, flere bobler nærmer seg bristepunktet, økende geopolitiske spenninger, Feds resesjonsmodell hinter kraftig om faren for en relativt nært forestående resesjon, handelskrig, tilbakekjøp av egne aksjer hos selskapene eskalerer, store svingninger i oljeprisen, sentralbankenes virkemidler er i stor grad brukt opp osv.

Nokså høyt prisede aksjer går på en skjør grunn. Flere selskaper er mer som rene luftslott å regne mtp. prisingen og ingen plussresultater å vise til, bare gjeld og skuffelser, men i sin desperasjon etter profitt så jager investorer etter det som skal mest opp i kurs uten å se an risikoen tilstrekkelig. Det lånes penger over en lav sko for å kjøpe aksjer, og menneskenaturen utfolder seg. Når den idioten av en nabo har blitt rik på aksjer, så skal alle i nabolaget ha aksjer. En fin miks av misunnelse, irritasjon og griskhet kan få kjøpsknappen til å bli varm.

Det er altså en hel del mørke skyer der, men før nedturen mot det store krakket kommer, så kan det faktisk bli en real fest med det siste store rallyet før nedturen starter. Børsene kan virkelig komme til å gå opp i himmelen og enda høyere, med komfortable investorer som glemmer av at alt kan slå sprekker, men klarer man å hoppe av i tide så kan det bli meget profitabelt.

Nedturen vil starte med en del volalitet og frykt i februar 2020, og mediene kaster som vanlig bensin på bålet, men de aller fleste vil se an den første reaksjonen ned som en kortvarig korreksjon. De som hopper av i frykt kjøper seg inn igjen, men så kommer det flere reaksjoner ned etter hvert som går dypere. Svært mange har bestemt seg for å sitte stille i båten på forhånd, men det vil kreve for mye for mange å være tøffe i trynet når det virkelig tærer på. Mange er belånte og må tvangsselge med tårer i øyekrokene. Mange vil prøve å kompensere realiserte tap ved å prøve å kjøpe seg inn enda lengre ned seinere, men nedturen fortsetter bare. Det er riktig så mange investorer rundt om, både små og store, som må selge. Tusenvis av fond må selge unna aksjer fordi fondskundene selger unna andeler, bare for å ta et eksempel. Kjøperne ser ingen grunn til å bli noe annet enn pripne, med god grunn, og børsene går enda lengre ned. Svært mange investorer er fortsatt mer eller mindre uvillig med på nedturen som de ikke trodde skulle bli så lang og dyp. De er på sett og vis fastlåst til tragedien, eller renselsen for markedet sin del. Det kjennes, og det kjennes tungt, og det er mye stygg slitasje rundt om.

Det blir en meget skitten valgkamp i USA hvor det tegnes et dystert framtidsbilde dersom motstanderne får makta, og det får flere tunge investorer til å ta den endelige beslutningen om å selge seg ut av aksjemarkedet (i enda større grad). En slags påminnelse fra politikerne om at det ikke blir stort å hente på aksjer uansett framover, bortsett fra innen... Å ja da... Shorting...

Så... En høstdag i 2020 med de aller mørkeste skyene over børsene, så raser prosentene ned i det store krakket, langt ned i dypet. Den utløsende skrekkelige faktoren er igjen en bankkollaps i USA, som denne gangen skyldes store samlede utlån til selskaper som ikke har oppnådd tilstrekkelig evne til tilbakebetaling eller som har mistet den i stor grad som følge av virkninger fra handelskrigen, og med det en tsunami av konkurser. Etter et par handelsdager nås det absolutte bunnpunktet i krakket i siste halvdel av oktober. De styggeste fallene blir selvfølgelig i de aksjene som det er minst substans i, og flere aksjer vil rett og slett bli eliminert som følge av børskrakket.

Fra februar til bunnpunktet utpå høsten går børsene ned med hele 70%, og det er ikke lite.

Dette er Rockalls krakkprofeti.

*

Ps. Endret overskrift for bedret treffsikkerhet gjennom søkefunksjonen i forumet.
Redigert 03.07.2019 kl 14:05 Du må logge inn for å svare
Rockall
20.08.2019 kl 22:49 3044

784 kan bli neste, RGTBJØRN, men så kan det løsne oppover igjen, tror jeg.

Jeg har snudd i konflikten mellom USA og Kina og mener at dette går gal vei for USA etter de siste feilaktige avgjørelsen vedr. Huawei og toll. Enten så må Trump fullføre den veien han har startet eller så vil USA være bedre tjent med en annen tilnærming til Kina og en annen administrasjon. Anbefalt lesing:

https://seekingalpha.com/article/4286582-trade-war-trump-just-realize-yet

Max
Rockall
20.08.2019 kl 23:02 3040

Jeg har en slags idé om at OSEBX først skal opp i 1.000 poeng før nedturen starter, og som avsluttes med et bunnpunkt på 300 poeng høsten 2020. Deretter vil den ligge skadeskutt og krypende noen måneder, så for 1. januar 2021 ser jeg for meg at den kun har kommet maks rundt 25 poeng høyere enn bunnpunktet, men den kan også ha falt tilbake mot litt over 300 poeng igjen, men... Jeg ser for meg 325 poeng for 1. januar 2021.

Bare hva jeg ser for meg, men det kan jo bli realiteter som i det minste ligner...
Rockall
20.08.2019 kl 23:06 3032

Her litt om det himmelske nachspielet jeg ser for meg kan komme før den store nedturen:

"Normalt gjør risikable eiendeler som aksjer det bra en periode til før resesjonen treffer."

kilde: https://www.dn.no/marked/pal-ringholm/aksjer/investeringer/pal-ringholm-jeg-kan-love-dere-en-ting-uroen-skal-oke/2-1-657229

Følg også med på den lange, stigende bunnlinjene i RSI-chartet. Den er blitt punktert flere ganger og kommer det et markert brudd på denne kan det fremdeles signalisere videre fall mot 775-, 750- og kanskje 720-nivået, ned 24 prosent fra all-time high.

Den 24. desember 2018 syntes å være en fin inngang i ESG aksjer og en del annet. Den 20.8.19 er mindre attraktivt. Mye gevinst er tatt ut og nedsiden er stor. Nå begynner de dårlige makrotallene og komme og de verste står for tur.
https://seekingalpha.com/article/4286873-worst-economic-data-2019-may-coming

Max
børst
21.08.2019 kl 06:14 2945

Jeg tror sentralbankene kommer til å intervenere direkte i markedene i et omfang verden aldri har sett før, og at aksemarkedene derfor vil holde seg bra. Gullprisen vil derimot stige til nivåer svært få trodde var mulig, fra $5000 og oppover. Den mest ekstreme prognosen for gullprisen kommer fra Charles Nenner, som mener gull kan gå så høyt som $30000, dersom hele valuta- og finanssystemet må restruktureres og føres tilbake til gullstandard.
Redigert 21.08.2019 kl 06:28 Du må logge inn for å svare
Rockall
01.10.2019 kl 08:04 2579

I det siste har det dukket opp en tanke om at Trump kanskje med viten og vilje vil bruke handelskrigen som redskap for å forsøke å svekke Kina økonomisk mtp. Kinas militære muskler, som vokser kraftig.

Kina blir stadig mindre beskjedne når det gjelder å understreke egen militær makt mot omverdenen, og med et høyere konfliktnivå og enda mer nasjonalistiske holdninger i førersetet, om de skulle ta plass, så kan det bli farlig. Også Russland kan på sikt se med bekymring på et stadig sterkere Kina, som i tidligere tider mista østlige territorier til Russland, men så har Kina sine indre konflikter da. Hva om det virkelig bryter ut uro i «verdens systue»..?

Håper for all del at store land satser på tett og fredelig samhandel, og at også handelskrigen får en minnelig løsning der ingen skal føle seg ydmyket. Det gjenstår å se.

Trump har en valgkamp... Vil han ha den ned i hengemyra for at ingen tør å velge andre for å overta..? Vil han løse den for å øke sin fallende popularitet..? La oss finne det ut...
Rockall
01.10.2019 kl 22:27 2497

Fryktindeksen rører kraftig på seg grunnet faretruende industritall, men det er fortsatt rom for fest på børsene utover høsten og fram til nyåret, mener jeg. Det kan, og bør, komme lettelser ifm. de førstkommende handelssamtalene mellom USA og Kina. Lettelsene kan gi fin energi for aksjer, særlig de globalt eksponerte, men det blir ikke nok for å blidgjøre børsene veldig lenge, tror jeg. Det store skadeutfallet fra handelskrigen kan komme til å vise seg uansett, og det er bobler i verden. Obligasjonsmarkedet er én disse.
Rockall
13.10.2019 kl 11:35 2215

Nå kan det være duket for en høstfest som jeg nevnt tidligere, men i så fall... Hvor stor blir den..? Vil den ta av eller vil den bli mer preget av en «fornuftsbasert lettelse»..? Vi får se i ukene som kommer.

Ikke lenge til februar, får du rett TS ?
Rockall
04.11.2019 kl 01:01 1904

Jeg vet ikke det..:)- Men det er ikke sikkert en får det bekreftet skikkelig før ei god stund etter februar 2020 selv om det skulle slå til.
Rockall
08.11.2019 kl 21:55 1655

Her har Warren faktisk helt rett:
https://finansavisen.no/nyheter/bors/2019/11/08/7470945/peter-warren-advarer-det-kan-gi-en-stygg-smell-i-finansmarkedet

Og her fra de meget ustabile signalene fra handelskrigen mellom USA og Kina:
https://finansavisen.no/nyheter/utenriks/2019/11/08/7471046/trump-avviser-at-han-vil-fjerne-tollbarrierene-mot-kina

De siste dagene har børsene pressa seg opp på dumdristige nivåer, gitt at det var frykt for bare kort tid siden, med hjelp fra både grådighet og håp og tro om en handelsavtale mellom USA og Kina, eller i det minste en innledende handelsavtale. Men... Vær våken og tenk selv... Det er slettes ikke sikkert at det blir noen handelsavtale mellom de to på lang tid, og selv om det skulle bli det innen kort tid, så har det likevel oppstått «skader» som vil gi etterdønninger. Resesjonsfaren er også et spøkelse stadig vekk. Mange investorer må ha tenkt følgende: «Etter årsrapportene over nyttår er det ikke stort å hente, så vi kan uansett trekke oss ut av aksjemarkedet og holde cash som årets beste mulighet.»

Og apropos USA... Den statsgjelda der. Den er bare ikke helt god den. Nesten utenfor fatteevne, men det blir en annen sak...
Redigert 08.11.2019 kl 22:08 Du må logge inn for å svare

Så at andelen cashbeholdning er ned fra 32%-25%(jamfør artikkelen) siste 4 månedene, peker på posisjonering for fall?

omans
12.11.2019 kl 18:56 1488

https://www.cnbc.com/2019/11/05/top-fund-manager-sees-5percent-market-rally-before-2020-led-by-value-stocks.html

There is so much cash on the sidelines coming into year-end,” he told CNBC’s “Trading Nation” on Monday. “This could push the market up more than people think right into the year-end.”

That would bring the S&P 500 above 3,225, based on Monday’s close. The index is already up 23% since January.
Redigert 12.11.2019 kl 18:57 Du må logge inn for å svare
Rockall
12.11.2019 kl 21:08 1423

I ei tid der mindre minusresultater enn i fjor får karakter «meget bra», og børsene svever oppunder himmelen, så er det kanskje penger og shorting som blir de beste finansielle instrumentene, hva..?

Jeg tviler på krakk. De kommer til å trykke enorme mengder fiat penger. MASSEVIS. Og så sprøyter de det inn i markedet. Det er ingen grenser for hvor mange penger de vil trykke. Det blir enormt. Pengene vil miste sin verdi. Aksjer, gull og eiendom vil stige. Fiat penger vil bli verdiløst.

Max
Rockall
13.11.2019 kl 23:33 1276

Høsten har vel fått noe input, Kaiskovski, men... som det sto i artikkelen:

"Men 62 prosent av de svarte sa også at de planlegger å øke kontantbeholdningen."
Rockall
13.11.2019 kl 23:40 1257

Vi får se, omans... Det vil i så fall gi mer næring til nervøsitet og korreksjon om børsene skal gå vesentlig opp fra dagens høye nivåer, men etter alle solemerker skal man ikke tape alt om man har en solid portefølje. Noen aksjer vil alltids falle vesentlig mer enn andre. Kandidater priset meget høyt på noe som bare muligens kan bli en fair prising ift. resultater fem til ti år inn i framtida, de skal få lide mye, tror jeg. KOG blir nok ikke den som faller mest, for å skrive det slik...
Rockall
13.11.2019 kl 23:44 1246

Men, Max Payne, nå er det jo også slik at det er mange "fiataksjer", og alt henger sammen med alt.

Høy belåning på høye børser, store urealiserte gevinster, enorme plasseringer i aksjer og aksjefond fra et enormt stort antall investorer... Det behøver ikke å bli et krakk med det første, men nedturen som leder inn mot et krakk kan begynne om ikke så alt for lenge. Det vil jo ikke overraske noen om framtida vil vise nettopp det.
Rockall
13.11.2019 kl 23:54 1239

Mye att og fram i handelskrigen, og nå lurer jeg på om ikke kinamannen har fått mer enn nok av Trump. Begynner de å miste tålmodigheten med den fyren fullstendig..?

Kina kan allerede ha flere grep klare for å ikke bøye av for mye overfor USA, grep som vi ikke vet om ennå. Men... Noe vet vi:

https://www.dn.no/utenriks/regional-comprehensive-economic-partnership/kina/handel/kina-i-forersetet-om-gigantisk-handelsavtale-med-15-land/2-1-697382

Uansett hva som blir gjort nå, så kan det ha oppstått skadevirkninger som kan komme til å vise seg for fullt. Mye skade har vel skjedd som ennå ikke har vist seg i harde tall, men utslagene vil vel komme.
omans
14.11.2019 kl 09:04 1139

Jeg kan ikke se andre spesielle argumenter fra deg enn at du mener børser er "høye".

Ellers blir det litt synsing.

Slik er jo en traders view, buy low sell high.
Om man har solgt på det siste rally, og man timet ikke toppen helt, vil man ikke kjøpe før det har kommet korreksjon slik at man igjen får kjøpt relativt low igjen.

Børser har vært "høye" i mange epoker, Dow Jones var på 50-60p etter 1929 krack...siden går det opp i evighet.
Stock prices can stay irrational longer than you can stay solvent, og det gjelder både høyt og lavt.

Men ser at det er mindre som skal til før fall etter oppgang, dersom det kommer inn en Black Swan
Redigert 14.11.2019 kl 09:06 Du må logge inn for å svare
Rockall
14.11.2019 kl 09:13 1121

Da skal jeg sette konkret argumentasjon bak etter hvert. I det lange løp går børsene opp, men en kan av og til se an cash på bordet som det beste. Det behøver ikke å være en katalysator til krakk som viser seg med det første, men at det blir en korreksjon i nokså nær framtid, det ser slik ut. Faktorene på slike nedtrekk er mange, og nervøsiteten ligger der generelt sett ganske så tydelig. Det er også klart at oppgangen fra finanskrisen har vært lang. Vanligvis krakker børsene hvert sjuende år, historisk sett. Vi er ikke i startgropa etter et krakk nå. Vi henger i et overmodent eple som snart er klart til å falle mot bakken. Oh, det var en fin metaforisk framstilling...

👍🤗
omans
14.11.2019 kl 09:26 1094

Filosofiske betraktninger, men lite konkret mhp at nedgang skal komme. Det sagt, nedganger er naturlig i sykluser, børser har vært nede i lang tid pga frykt for handelskrigen, Brexit, rentekurver, opptøyer, og diverse makro, så nå er de på en måte på vei opp fra dette, ettersom det kjennes som tåka letter litt ift den høye frykten som har vært.
børst
14.11.2019 kl 09:33 1078

Det er jo egentlig helt spinnvilt irrasjonelt at Hovedindeksen ligger nær ATH når et radikalisert rødgrønt alternativ ligger an til regjeringsmakt fra 2022 og veksten i verdensøkonomien er avtakende.

Med en verden på vei mot minusrenter, så er det ikke så mange steder å plassere pengene utenom aksjer, gull og eiendom. Vesten har uansett ikke tenkt å ta den rette medisinen som er høyere og normale renter på penger. Istedenfor kjører de på med anabole steroider og fortsetter å trykke penger. I et slikt miljø så vil det ikke være noe poeng å ha pengene i banken. Hvis de derimot velger å normalisere rentene og sette disse opp til 5-6 % eller mer. JA DA, får du krakket du leter etter, men dette er det ingen tegn til.

Max
nhydro
14.11.2019 kl 10:53 1023

Bra sagt. Å sitte og vente på krakk med minusrenter i banken er som å vente på at boligprisene skal komme ned igjen på 1991-nivå.

Deilig å ha fått kjøpe bolig på begynnelsen av 90-tallet og å ha fått kjøpe aksjer til finanskrisepris :)
omans
14.11.2019 kl 11:17 1003

Om min tese rundt EQUINOR slår til med kurs over 200, hvor vil hovedindeksen da være?

https://ibb.co/Bcvsyv1


Den vil være på såkalt ATH,
men det er sikkert noe rett i det som skrives i startinnlegget, MELT UP.
Etter dette, kan ting gå i stå, spørsmålet er når tid en har hatt peak på børsen.
Det kan man ikke tro man vet og si det skal skje en bestemt måned i et bestemt år.
Etter MeltUp følger ofte MeltDown.

TS ingenting tyder på noe krakk i februar, når 98% venter på krakk skjer det ikke. Nei det er når markedet gir gass å drar markedet til himmels man må være forsiktig.Den siste pessimist......
omans
16.11.2019 kl 21:18 734

Ser de skriver om det på e24. Trump har twittret at dersom riksrett, vil det bli største børsfall i historien.
Han skryter av 28000 som hans fortjeneste, lite skryt for ett år siden, da han senket den.
Han tror han er uerstattelig, det var riksrett mot Clinton, og det gikk fint. Trump prøver skremme, samtidig skryte av børser på ath som hans forteneste som en del av bortforklaring fra saken.
Redigert 16.11.2019 kl 21:20 Du må logge inn for å svare
omans
18.11.2019 kl 20:33 518

The bullish sentiment could be here to stay, according to research house MKM Partners, in our call of the day.

Chief market technician JC O’Hara said that despite continued highs, market conditions were still conducive for equity exposure.

“The melt-up continues. While the market has entered ‘overbought’ territory, we are not seeing any intensity from bears at this moment. While an overbought pullback is always a possibility, we continue to like the intermediate-term prospects for equities,” he said.

Sentiment and exposures had improved but were not extreme, he said, and the market is not saturated and can handle additional money inflows.

O’Hara added that the latest put-call ratio — widely used to gauge investor sentiment — was nearing ‘greed’, a territory that often coincides with short-term market peaks.
Rockall
18.11.2019 kl 22:35 468

Siste opptur før nedturen kan for så vidt komme nå framover, og hva annet enn overdreven grådighet skal det skyldes..? Akkurat det mønsteret... Ganske typisk før nedturen starter, hva..? Nedturen kan ta sin tid før selve krakket slår inn.
omans
18.11.2019 kl 22:50 451

Hvorfor skal det krakke, er det full finanskrise om hjørnet?

Jeg tror du har fortsatt forrige bear marked veldig friskt i minnet. Du virker å repetere dette, siden jg også husker det godt.

Få sykluser er helt like, men det er aldri dumt å være forsiktig. Lykke til med ventingen.
Redigert 18.11.2019 kl 22:53 Du må logge inn for å svare
Rockall
19.11.2019 kl 21:55 312

Vanligvis har det krakka hvert sjuende år, og sånn sett er vi langt på overtid. Her har vi ennå et farlig hint:

https://finansavisen.no/nyheter/finans/2019/11/19/7474126/ny-maling-skrekkelig-utvikling-i-kredittmarkedet

Jeg kan finne på å ha det moro i «ventetida».
omans
20.11.2019 kl 00:08 250

Jeg tror alle vet at aksjemarkedet er anlagt slik at plutselig kan det komme pullback. Kanskje pga geopolitiske hendelser, eller liknende hendelser med frykt involvert.

Antakelig er us børsene såpass høye ift tidligere i en slags forventning om at det skal bli bedre fremover, i kombo med psykologi. Ser en på f.eks Dow Jones er den kun opp fra 26500 siden januar 2018. Så er vel i overkant 5% opp siden da, Oslo er i minus.

Det har vært volatil periode siden da, og den sitter igjen godt i nervøse investors, som ikke vil være med på neste ned. Samtidig er det også vondt å ikke bli med på opptur.

Spørsmålet er hvordan forholde seg til seigpining,
Støtter det med å more seg i ventetiden. Flere muligheter her.

Ed: her er det en som er enig med dg.
https://www.google.com/amp/s/amp.businessinsider.com/next-stock-market-crash-russell-clark-short-bets-at-record-2019-11

Men han seigpines med tap, foreløpig.
Redigert 20.11.2019 kl 00:13 Du må logge inn for å svare
Rockall
20.11.2019 kl 00:54 225

Jeg prøver å tenke litt motstrøms en stund i disse høydene, men jeg har fått et par fine gevinster i høst da, så jeg er ikke total krakknisse heller. Jeg tror ikke på noe krakk med det aller første, men en nevneverdig nok korreksjon.

Teknisk på bunner... Et tanke bare... Linje fra 784 gjennom 818, og derfra treffes så støttenivå 864... Så blir neste korreksjon like om hjørnet og blir den å gå til 864..? Som nevnt, bare en tanke...