Krakk - Nedturen mot det store krakket starter i februar 2020


Grafer går i feil retning i forhold til hverandre, flere bobler nærmer seg bristepunktet, økende geopolitiske spenninger, Feds resesjonsmodell hinter kraftig om faren for en relativt nært forestående resesjon, handelskrig, tilbakekjøp av egne aksjer hos selskapene eskalerer, store svingninger i oljeprisen, sentralbankenes virkemidler er i stor grad brukt opp osv.

Nokså høyt prisede aksjer går på en skjør grunn. Flere selskaper er mer som rene luftslott å regne mtp. prisingen og ingen plussresultater å vise til, bare gjeld og skuffelser, men i sin desperasjon etter profitt så jager investorer etter det som skal mest opp i kurs uten å se an risikoen tilstrekkelig. Det lånes penger over en lav sko for å kjøpe aksjer, og menneskenaturen utfolder seg. Når den idioten av en nabo har blitt rik på aksjer, så skal alle i nabolaget ha aksjer. En fin miks av misunnelse, irritasjon og griskhet kan få kjøpsknappen til å bli varm.

Det er altså en hel del mørke skyer der, men før nedturen mot det store krakket kommer, så kan det faktisk bli en real fest med det siste store rallyet før nedturen starter. Børsene kan virkelig komme til å gå opp i himmelen og enda høyere, med komfortable investorer som glemmer av at alt kan slå sprekker, men klarer man å hoppe av i tide så kan det bli meget profitabelt.

Nedturen vil starte med en del volalitet og frykt i februar 2020, og mediene kaster som vanlig bensin på bålet, men de aller fleste vil se an den første reaksjonen ned som en kortvarig korreksjon. De som hopper av i frykt kjøper seg inn igjen, men så kommer det flere reaksjoner ned etter hvert som går dypere. Svært mange har bestemt seg for å sitte stille i båten på forhånd, men det vil kreve for mye for mange å være tøffe i trynet når det virkelig tærer på. Mange er belånte og må tvangsselge med tårer i øyekrokene. Mange vil prøve å kompensere realiserte tap ved å prøve å kjøpe seg inn enda lengre ned seinere, men nedturen fortsetter bare. Det er riktig så mange investorer rundt om, både små og store, som må selge. Tusenvis av fond må selge unna aksjer fordi fondskundene selger unna andeler, bare for å ta et eksempel. Kjøperne ser ingen grunn til å bli noe annet enn pripne, med god grunn, og børsene går enda lengre ned. Svært mange investorer er fortsatt mer eller mindre uvillig med på nedturen som de ikke trodde skulle bli så lang og dyp. De er på sett og vis fastlåst til tragedien, eller renselsen for markedet sin del. Det kjennes, og det kjennes tungt, og det er mye stygg slitasje rundt om.

Det blir en meget skitten valgkamp i USA hvor det tegnes et dystert framtidsbilde dersom motstanderne får makta, og det får flere tunge investorer til å ta den endelige beslutningen om å selge seg ut av aksjemarkedet (i enda større grad). En slags påminnelse fra politikerne om at det ikke blir stort å hente på aksjer uansett framover, bortsett fra innen... Å ja da... Shorting...

Så... En høstdag i 2020 med de aller mørkeste skyene over børsene, så raser prosentene ned i det store krakket, langt ned i dypet. Den utløsende skrekkelige faktoren er igjen en bankkollaps i USA, som denne gangen skyldes store samlede utlån til selskaper som ikke har oppnådd tilstrekkelig evne til tilbakebetaling eller som har mistet den i stor grad som følge av virkninger fra handelskrigen, og med det en tsunami av konkurser. Etter et par handelsdager nås det absolutte bunnpunktet i krakket i siste halvdel av oktober. De styggeste fallene blir selvfølgelig i de aksjene som det er minst substans i, og flere aksjer vil rett og slett bli eliminert som følge av børskrakket.

Fra februar til bunnpunktet utpå høsten går børsene ned med hele 70%, og det er ikke lite.

Dette er Rockalls krakkprofeti.

*

Ps. Endret overskrift for bedret treffsikkerhet gjennom søkefunksjonen i forumet.
Redigert 03.07.2019 kl 14:05 Du må logge inn for å svare
Viggo99
05.09.2020 kl 09:14 3626

Coronaviruset har gjort mye mindre skade på økonomien enn man trodde. US leverer knalltall etter knalltall. Når renten er 0 er det ingen grenser for hvor høyt børsene kan gå. Hold dere fast for neste uke blir det OPP OPP OPP!
omans
05.09.2020 kl 09:33 3603

Det har vært mange skjær i sjøen etter The Great recession.
Det sies at bullmarkedet som fulgte er mest hatet i historien.
En har hatt Eu krise, gjeldskrise, oljekrise, handelskrise, diverse kriser...
Siste ut er pandemikrise. Allikevel er USA på ath.
Ved hver krise har myndigheter gjort andre ting enn sittet med henda i fanget, dvs de kan ofte gjøre tiltak som reparerer krisene.
Det kan virke som Trump bruker penger som full sjømann, men det funker på sin måte.
Så langt i det seculare bullmarked har jeg ennå ikke sett en form for total eufori, melt up, den ultimate "toppen" (hvis den finnes)

Historisk sett vil jo Dow Jones stige til 100 000 poeng og det vil heller ikke bli noe topp :)
Spørsmålet ved hver nedtur er hvor lang tid tar det før neste ath igjen.

Syns markedet fortsatt ser bra ut. Generelt sterke makro tall. Oljeprisen litt svak, men Oslo Børs står bra imot.

Noen aktører har valgt å ta gevinst i US tech. Mest i Tesla og Apple. Helt naturlig.

Europeiske børser klarer seg også forholdsvis bra vil jeg si.


Tror det blir et liten bom her.... 😀 hvertfall lite som tyder på at Oslo Børs skal stå i 300 poeng 20 oktober. Men vi får se🧐🤓
Redigert 08.09.2020 kl 00:17 Du må logge inn for å svare

Ar OSE skal stå i 300 20oktober vil neppe skje. Bobler er det men det kan gå lenge før bobler smeller. Det eneste som kan få en slik reaksjon er det vi opplevde med terrorangrep som i USA 2011 hvis jeg ikke husker feil.

Det må skje noe helt uventet som i januar februar i år.
Norwege
08.09.2020 kl 06:37 3061

At det ikke er veldig sannsynlig med ose 300 21., er vi nok enige om pr idag.
Men, det man ser når det korrigerer litt, kan være tegn på at en korreksjon kan bli kraftig. Høyt volum, store bevegelser, som gir fiskestimfølelse. Noen dager med stor nedgang kan gi videre fart i stimen og da kan det gi en overreaksjon ned. En motsatt fomo...
Opp mot 860 området, før vi vender ned igjen....?

Oslo Børs slår kraftig tilbake i dag etter flere labre dager. Equinor, Telenor, GJF og Yara viser kvalitet. Markedet er krevende, men fortsatt I kjøpssonen.

Hex
10.09.2020 kl 03:14 2715

Vi har ingen helt tydelig signal om at korreksjon er over helt enna. Selv siste støtte holdt.


https://www.tradingview.com/x/ucifbotQ

OSE 860 er motstandsområde nå,må bryte gjennom den med grei margin.

Ingenting tyder på krakk, synes alikevel at OSE her hjemme har problemer med å bryte 860 som nå er motstand, oktober er vanligvis en måned man er forsiktig i.
Det nå skje noe plutselig å skremmende før markedene går i dass
Norwege
15.09.2020 kl 06:27 2135

Føler meg heller ikke sikker på noen retning. Burde vel bare avvente det hele.

Rockall, hva tenker du om denne Spåinga di for 20 oktober. Enn så lenge seer det ut som en nokså klar skivebom....
Norwege
15.09.2020 kl 11:25 2004

Skal vi endelig få et brudd opp fra 860...?
Har biff ifra igår, da jeg trodde det ble brudd igår.
Isåfall, ser jeg imot 900...
Hva sier du til det rgtbjørn?

Oksene ble solgt idag, og ser ann morgendagen før ny inngang. Ble egentlig litt bearish igjen..., men fortsetter det videre opp imorgen, så er det et positivt tegn.
Redigert 15.09.2020 kl 22:35 Du må logge inn for å svare

Rockall: du mente at Oslo Børs skulle stå i 300 poeng 20 Oktober. Jeg mente det var helt galskap i et bullmarked å skrive det. Og sørlig. Dagens verden nes et så sterkt og proaktiv FED.

Hva tenker du? Er du fortsatt så bear at du tror på et av tidenes største krakk?

Tror presidentvalget blir den utløsende faktoren til et krakk. Hvor lenge kan galskapen fortsette? Vanlige folk blir frarøvet sine verdier, mens de rike bare blir rikere. Hvor lenge skal folket godta dette? All stimulien som FED har kommet med, må vanlige skattebetalere betale, mens store bedrifter får skattekutt. Tidenes største formueoverføring.
Redigert 16.09.2020 kl 14:35 Du må logge inn for å svare

Det var bare i mars og delvis april det var en skikkelig rekyl på børsene. Etter det det vært jevn og fin bærekraftig oppgang. Markedet er veldig stabilisert nå sånn jeg ser det. Det er bare å sjekke DOW chartet.

Mange skriker om krakk og bulltrap. Men jeg ser på utviklingen som sunn og bærekraftig.

"Bærekraftig" oppgang ja, 23.mars gikk børsene opp pga FED som pumpet inn penger i markedet og renten er 0. Dont worry, keep on party.
Norwege
16.09.2020 kl 22:51 1649

Støttekjøp og nullrente har vel aldri vært tegn på en sunn økonomi....

Det er bare en del Av spillereglene i den moderne økonomien. At DOW har gått fra 18000 Poeng i mars til 28000 poeng nå i september betyr ikke at investorene er dumme. De tjener tross alt mye penger. Markedene fungerer og det er jo det som er hele poenget med å bruke disse virkemidlene som FED og ECB faktisk har. Spillereglene er ikke juks men felles akseptert i markedet.

Vet du hvem som tjener de store pengene i sånne kriser? Ikke Ola eller Kari ihvertfall. Markedene fungrerer ikke når FED bare bailer ut hver eneste gang som gjør at boblen bare blir større og større. Når boblen først sprekker, og det kan den fort gjøre når man må sette opp renten for å betale ned på USAs 27 trillioner DOLLAR i lån. Og hva er penger egentlig? Kan bare bli printet ut fra ingenting.
Redigert 16.09.2020 kl 23:47 Du må logge inn for å svare
Norwege
17.09.2020 kl 06:35 1471

Jeg omtaler ikke dette som juks, men jeg ser det ikke som sundhetstegn.
doctor
17.09.2020 kl 06:47 1444

Nullrente og indefinite QE er sykdomstegn. USA er etter alle vanlige standarder konk. Moneyprinting i denne skala har historisk aldri vært noen suksess men mulig this time is different. Tror man at dette er den nye normalen bør jo alle installere en skikkelig pengetrykker. Det gjør jo markedene «bærekraftige».
omans
17.09.2020 kl 07:28 1387

Om arbeidsledigheten faller , vaksinen etter hvert kommer, folk forbruker varer og tjenester i et etterspørsel og forbruk samfunn, er det naturlig at det skapes profitt i selskaper som utgjør børs indeksene. Noen selskaper er blåst opp på fremtidstro innen ble.a ESG.
Dont fight The Fed, er velkjent begrep. Om renta er 0 så er den det, da gir det ikke avkastning i banken ift at en har mange selskaper som betaler utbytte og driver bra.
Kursene vil jo svinge i et frykt / grådighet marked.

-----

"We're in the camp that we're going to get more Fed stimulus as well. Even though we have had massive money supply growth, it has started to flat line, and their balance sheet has actually contracted recently," said Troy Gayeski, partner and chief investment officer at SkyBridge Capital. "There is potential for upside surprise in 2021 and 2022. Given how low interest rates are and the liquidity, we think it's highly unlikely that we get a meaningful correction."

https://www.forbes.com/sites/lcarrel/2020/07/31/expecting-more-stimulus-experts-say-dont-fight-the-fed/#5020ea485811
Redigert 17.09.2020 kl 07:39 Du må logge inn for å svare

Spørsmålet er når det er null rente og FED har brukt opp hele redskapskassa si , hva skjer ? At det vil bli dramatisk er sikkert.

Har gått over en måned og børsen lagger sidelengs, virker ikke som det er mye kraft i børsen lenger ? Buffets røde lampe lyser, kan hende det er lurt å lytte på han ?
omans
17.09.2020 kl 16:24 1245

Kan lage et chart senere, så ser man det store bildet og en mulig vei videre 2021-2023 :)
Rockall
17.09.2020 kl 21:52 1144

En må håpe på det beste, men å ha et bilde av hva som potensielt kan gå galt er nok ikke dumt. Kritiske blikk, rett og slett. Hørt om CLOs..? Se her f.eks.:

https://www.theatlantic.com/magazine/archive/2020/07/coronavirus-banks-collapse/612247/

Brygger det opp til et bankkollaps..? Vi har vært innom kredttsyklus i denne tråden, som er krydra med noe humor oppå det mer alvorlige. Poeng som at lån skal betales tilbake selv om renta lav og penger trykkes, er også tatt opp.

Det går vel an å konkludere med at man set sykdomstegn i økonomien, hva..? Men en får håpe at det skal gå bra uten en fullstendig kollaps.

Det kan være deprimerende å lese om depresjon, som her:

https://time.com/5876606/economic-depression-coronavirus/

Det kan bli en tung innhenting, og nokså høye børser hviler vel på ei ganske så skjør seng, men en får håpe på det beste.
Redigert 17.09.2020 kl 22:14 Du må logge inn for å svare

Kjente det på gikta i går, det ble bare verre og verre. Som jeg sa virker som ikke mye kraft i børsen, skal være svært forsiktig fremover er mitt tips.

Don't fight the Fed !? - Har dette noe med hvitløk å gjøre? Uansett hadde det kanskje vært en god ide, som noen alt har antydet, at hver husstand, i tillegg til hvitløkspresse også får installert sin egen pengepresse. På den måten blir det mere instant, og går rett til forbruk istedenfor fortsatt oppblåsing av assets. Nytrykte sedler er greie å ta med på kjøpesenteret, men ikke så praktiske til kjøp av aksjer / hus etc.
omans
21.09.2020 kl 18:01 691

Jeg kjenner en som er så forsiktig at han aldri tør å handle på børse, selv ikke noe som er av annen karakter en enkeltaksjer.

I et svar for litt siden skrev jeg at det kunne komme etterdønninger ettr pandemi frykten, og jeg antar det er det en ser nå. Børsene i usa løp litt foran segselv!, sp500 på 3500 halvt år etter den største frykten registrert siden 1929.
Det brøt ned av noen ma nivåer og en får se hvor ruglete det blir. Det drar seg opp til q3 rapporter snart og opptakt til valget.
Redigert 21.09.2020 kl 18:02 Du må logge inn for å svare

Ja pandemifrykten er ikke til å spøke med, derfor kjøper man : https://newsweb.oslobors.no/message/500719

Halvårsrapport om 7 børsdager......

Wian
21.09.2020 kl 19:05 550

For Oslo Børs sin del så var det sammenfallende negative nyheter på de store i dag. NEL og Dnb gikk begge på en skikkelig smell og de dro ned børsen en del alene. NEL dro med seg både VOW og HEX også. (Det er pussig hvor volatilt dette med hydrogen er. I himmelen ene dagen og neste dag i kjelleren.)

Hvorvidt dette er en alvorlig korreksjon globalt gjenstår å se, men jeg tror håpet om snarlig vaksine, mer testing og bedre smittesporing gjør at det ikke kommer en ny bunn som mars 2020. Land stenger ikke ned som i vår, det gjøres lokale tiltak. Verden har lært mye om Covid siden i vår heldigvis. Litt ned og så opp igjen får vi håpe :)
http
21.09.2020 kl 19:20 520

Israel stenger snart ned for andre gang. UK vurderer å gjøre det samme. Flere andre land der smitten er ute av kontroll som f.eks. Spania og Frankrike kan bli nødt til å følge etter.
omans
21.09.2020 kl 19:27 513

Vi husker hvilket rally som etterfulgte forrige nedstenging?
Forskjellen fra da og nå, er at vaksinen er et halvt år forsket på videre frem til godkjenninga som vil komme.

Meget god vurdering. La oss håpe du tar rett. Vaksinen er nok påplass før 4. November 2020..

Omans vi har vært her inne i veldig mange år, jeg ser ingen årsak enda til krakk, det kommer neppe til å skje, men de beste kjøpene visste jeg var i mars, nå butter det men neppe annet en en sunn korreksjon. Aventer situasjonen med mye cash og mye i Asetek