Krakk - Nedturen mot det store krakket starter i februar 2020


Grafer går i feil retning i forhold til hverandre, flere bobler nærmer seg bristepunktet, økende geopolitiske spenninger, Feds resesjonsmodell hinter kraftig om faren for en relativt nært forestående resesjon, handelskrig, tilbakekjøp av egne aksjer hos selskapene eskalerer, store svingninger i oljeprisen, sentralbankenes virkemidler er i stor grad brukt opp osv.

Nokså høyt prisede aksjer går på en skjør grunn. Flere selskaper er mer som rene luftslott å regne mtp. prisingen og ingen plussresultater å vise til, bare gjeld og skuffelser, men i sin desperasjon etter profitt så jager investorer etter det som skal mest opp i kurs uten å se an risikoen tilstrekkelig. Det lånes penger over en lav sko for å kjøpe aksjer, og menneskenaturen utfolder seg. Når den idioten av en nabo har blitt rik på aksjer, så skal alle i nabolaget ha aksjer. En fin miks av misunnelse, irritasjon og griskhet kan få kjøpsknappen til å bli varm.

Det er altså en hel del mørke skyer der, men før nedturen mot det store krakket kommer, så kan det faktisk bli en real fest med det siste store rallyet før nedturen starter. Børsene kan virkelig komme til å gå opp i himmelen og enda høyere, med komfortable investorer som glemmer av at alt kan slå sprekker, men klarer man å hoppe av i tide så kan det bli meget profitabelt.

Nedturen vil starte med en del volalitet og frykt i februar 2020, og mediene kaster som vanlig bensin på bålet, men de aller fleste vil se an den første reaksjonen ned som en kortvarig korreksjon. De som hopper av i frykt kjøper seg inn igjen, men så kommer det flere reaksjoner ned etter hvert som går dypere. Svært mange har bestemt seg for å sitte stille i båten på forhånd, men det vil kreve for mye for mange å være tøffe i trynet når det virkelig tærer på. Mange er belånte og må tvangsselge med tårer i øyekrokene. Mange vil prøve å kompensere realiserte tap ved å prøve å kjøpe seg inn enda lengre ned seinere, men nedturen fortsetter bare. Det er riktig så mange investorer rundt om, både små og store, som må selge. Tusenvis av fond må selge unna aksjer fordi fondskundene selger unna andeler, bare for å ta et eksempel. Kjøperne ser ingen grunn til å bli noe annet enn pripne, med god grunn, og børsene går enda lengre ned. Svært mange investorer er fortsatt mer eller mindre uvillig med på nedturen som de ikke trodde skulle bli så lang og dyp. De er på sett og vis fastlåst til tragedien, eller renselsen for markedet sin del. Det kjennes, og det kjennes tungt, og det er mye stygg slitasje rundt om.

Det blir en meget skitten valgkamp i USA hvor det tegnes et dystert framtidsbilde dersom motstanderne får makta, og det får flere tunge investorer til å ta den endelige beslutningen om å selge seg ut av aksjemarkedet (i enda større grad). En slags påminnelse fra politikerne om at det ikke blir stort å hente på aksjer uansett framover, bortsett fra innen... Å ja da... Shorting...

Så... En høstdag i 2020 med de aller mørkeste skyene over børsene, så raser prosentene ned i det store krakket, langt ned i dypet. Den utløsende skrekkelige faktoren er igjen en bankkollaps i USA, som denne gangen skyldes store samlede utlån til selskaper som ikke har oppnådd tilstrekkelig evne til tilbakebetaling eller som har mistet den i stor grad som følge av virkninger fra handelskrigen, og med det en tsunami av konkurser. Etter et par handelsdager nås det absolutte bunnpunktet i krakket i siste halvdel av oktober. De styggeste fallene blir selvfølgelig i de aksjene som det er minst substans i, og flere aksjer vil rett og slett bli eliminert som følge av børskrakket.

Fra februar til bunnpunktet utpå høsten går børsene ned med hele 70%, og det er ikke lite.

Dette er Rockalls krakkprofeti.

*

Ps. Endret overskrift for bedret treffsikkerhet gjennom søkefunksjonen i forumet.
Redigert 03.07.2019 kl 14:05 Du må logge inn for å svare
http
31.10.2020 kl 20:17 5017

Det er nå bestemt at UK følger andre land og går i 4 uker lockdown neste uke.

Spørs om lockdown vil gå så rolig for seg denne gang. Vil en etterhvert se opptøyer og demonstrasjoner i enda større grad?
Tror ikke børsene vil like dette så godt, og på toppen av det hele har vi valget av ny president i USA med usikkerheten det medfører. Skal du toppe det enda mer kan vi få en situasjon der det drøyer ut før vi får vite hvem som er den nye presidenten. Og da begynner katastrofen å bli komplett.

Helt enig jeg er virkelig pessimist og jeg er vanligvis en superoptimist.
La oss heller ikke glemme gjelden i USA i kombinasjon med CORONA ?
Jeg tror dette ender grusomt! Og jeg tror Corona vil vare lengre enn noen av oss ville gjettet for noen få måneder siden. Jeg er virkelig skremt selv om jeg tror jeg overlever. Men hva blir prisen på dette til slutt ???????????

Det ser ikke ut som USA klarer å gjøre noe med gjeldsproblemet uansett hvem som vinner presidentvalget. Det kan bli alarmerende for USA sin del, sier NHH-professor Ola Honningdal Grytten til E24.

Den amerikanske gjelden har ikke vært større siden 1946, da krigskostnadene presset gjeldsopptaket til værs.

Kongressens budsjettkontor har beregnet at gjelden vil stige til 186.000 milliarder kroner ved slutten av året, tilsvarende 98 prosent av total amerikansk verdiskaping (BNP). Med valget rett rundt hjørnet, ser det ut til at gjeldsberget bare øker uansett hvem som vinner.

https://e24.no/internasjonal-oekonomi/i/41d2Oq/verkebyllen-som-kan-bli-et-mareritt?referer=https%3A%2F%2Fwww.vg.no
Redigert 01.11.2020 kl 19:03 Du må logge inn for å svare

Kan bli ett skikkelig sirkus med verdens største klovn i manesjen.

https://www.tv2.no/nyheter/11749367/
Guuz
01.11.2020 kl 23:22 4715

Takket være dollarens status som verdens mest brukte valuta og reservevaluta, det vil si at den er gangbar over hele verden som oppgjørsmiddel, målestokk for andre valutaer og grunnleggende i globale finansmarkeders infrastruktur, kan USA utstede mer gjeld enn andre land.

– Sagt litt enkelt så kan amerikanske politikere tillate seg å være mer uansvarlige enn politikere i andre land når det kommer til økning i statsgjelden, og de er fortsatt godt innenfor grensen, sånn jeg ser det, sier Gjerde.

Hun mener USA fortsatt kan ta opp gjeld for å finansiere gammel gjeld som forfaller, mer eller mindre «i det uendelige», men at det er grenser for hvor mye gjeldsbyrden kan økes i forhold til størrelsen på økonomien.

Problemet oppstår først hvis innehaverne av gjelden frykter at gjeldsbyrden er for høy til å kunne tilbakebetales og begynner å dumpe amerikansk statsgjeld.

Da vil amerikanske statsrenter stige (på grunn av lavere etterspørsel) og dollaren svekker seg, sier analytikeren. Hun tror derimot ikke det vil være en isolert hendelse som fører til at investorene velger annen statsgjeld aller andre valutaer, som da vil styrkes mot dollar.

– Jeg tror at et sånt scenario vil være så alvorlig at det vil innebære en kollaps i finansmarkedene samlet sett, og at investorer mister tilliten til det finansielle systemet slik vi kjenner det i dag, sier hun, men tilføyer at dette ikke er et sannsynlig scenario.
omans
05.11.2020 kl 18:14 4436

Hei, k-kamerater. Er ni med?

Vel, med sirkus Trump godt igang, korona mot nye høyder og ett marked som turer videre er vel alt bare såre vel. Eller?
Maalselv
05.11.2020 kl 19:37 4344

Jadda, alt ligger tilrette for gode SoftOx-tider.
bambuss
05.11.2020 kl 19:55 4287

Et par innblåsinger til no så bang, der sprakk ballongen .Tror tiden er inne for og sitte i cash
omans
05.11.2020 kl 20:27 4249

Det var en follow up fra innlegg den 28.10.2020 kl 10:33

Kan jo svinge, men The wave is under way.

Sist uke var en overraskende sterk uke på verdens børser da markedet likte valget av Biden som president.

I dag stiger oljen enormt og Europeiske børser går rett og slett amok. Bunnene fra Mars er historie. Fokus ligger på fremtiden.

Igjen. Markedet er imponerende sterkt i dag, forutenom Københavnbørsen hvor Novo trekker kraftig ned.

Var jo gjennombruddet til virusvaksine som ga markedet gass i går. Interesant nok har vi en orm med høyde 880, ser ut som det er vanskelig å bryte gjennom denne. Fortsatt usikker på om verden er klar over hva det koster å locke ned samfunnet . Er ille i svært mange land.
Larries
10.11.2020 kl 16:20 3825

Dersom det er sånn at en vaksine løftet OSB flere %, hvorfor er da NASDAQ ned 4 til 5% de siste 2 dager?
Skyldes det også vaksinen?
Redigert 10.11.2020 kl 16:23 Du må logge inn for å svare

Nei, de skjønner at vaksinen tar tid og at det fremdeles er tøffe tider fremover noen måneder. Den kinesiske vaksinen er stoppet og jeg tror ikke det er så lett å få til effektive vaksiner som tar alt. Hva med "minkviruset" fra Danmark ? Det har mutert utrolig mye fra orginal Covid. Nei det blir ikke noen nyttårsfest på børsene tror jeg. Bare vent til Trump får gjort noe med valget, da raser det fullstendig. Ikke sikkert vi trenger det en gang før at et nytt stort fall skal materialisere seg.
USA ser ikke bra ut akkurat nå.

RGTBJØRN du har helt rett!
Redigert 10.11.2020 kl 16:41 Du må logge inn for å svare
Larries
10.11.2020 kl 17:03 3755

Hvorfor var Nasdaq ned 1,5% da vaksinen ble lanssert?
DOW gikk opp 3% da vaksinen ble lansert.
omans
10.11.2020 kl 17:51 3704

Skifte fra teck/vekst-selskaper til sykliske aksjer, iom vaksine vil gi støtte til bedring i verdensøkonomi.

edit. Husk også at nass testet opp mot 12000 og klarte ikke bryte ath der, som spx og dow pga ovenfor nevnte.
Redigert 10.11.2020 kl 18:36 Du må logge inn for å svare
trani
10.11.2020 kl 19:31 3635

Gjør dere klar til tidenes Black swan!
Corona er ingenting i forhold til det som nå kommer..
nhydro
10.11.2020 kl 19:38 3620

Nå ble jeg redd. Tror jeg selger alle de billige aksjene mine i morgen

Jeg syns markedene framstår som helt ok. Det er ikke lenge siden DOW Jones var på 18000 poeng og nå dunker vi like under 30 000 poeng. Innhentingen har vært fin.

Når det gjelder vekst V verdi aksjer er det alltid vanskelig å vurdere, men Equinor og DNB har løfta seg kraftig de siste dagene.

Men på sikt tror jeg tech skal klare seg langt bedre enn verdi.

Er enig med deg fikk en uggen følelse og solgte nesten alt, men har en aksje igjen som jeg skal beholde.
Gikk faktisk short i dag , ser at USA går ned og de snakker om å stenge ned mer og mer. Nå tror jeg det blir en urolig sjø fremover igjen.
Denne covid vaksinen var nok en fake opptur, men en vet aldri :)

Ser at denne ikke er lystig allefall.

https://www.marketwatch.com/story/warren-buffett-said-this-metric-signaled-the-2001-crash-now-its-sounding-the-alarm-on-stocks-around-the-world-2020-08-12?mod=home-page
Redigert 12.11.2020 kl 22:45 Du må logge inn for å svare
Tazz
12.11.2020 kl 23:16 3112

Tror det er lurt å ikke forskuttere noen ting nå. Plutselig kommer enda en ny vaksineleverandør med positive nyheter. Da blir det en heftig oppgang igjen. Markedet venter på gode nyheter, og likviditet fra blandt annet fond er på tur tilbake igjen. Vi vet også at det kommer en støttepakke i USA , men vi vet ikke når. Jeg sitter igjennom en eventuell nedgang nå. En oppgang kan bli heftig. Nå har stort sett Q3 resultatene levert over forventning også. Det betyr at ingen ting tyder på ragnarok. Dette med tanke på hva vi har vært igjennom. Det blir neppe verre....
omans
12.11.2020 kl 23:40 3069

OSEBX oppgang forbi 876-880 er kjøpssignal, men det kan jo alltids hende det skal ned å teste dette som støtte.
tuja
12.11.2020 kl 23:51 3049

TA er kun ett hjelpemiddel, ingen fasit. Og nå, når en kraftig ny bølge med smitte sprer seg som ild i tørt gress, er faren for lockdowns i mange land ekstremt stor.

Og i tillegg ser det ut som Trump lar markedet seile sin egen sjø:

twitter.com 1
Kai Ryssdal (kairyssdal) 1
"...senior Republicans privately don’t believe Trump will agree to any spending deal - or a Covid relief bill - before he leaves office."

The economy's on its own 'til 20 January twitter.com/BresPolitico/s…

John Bresnahan @BresPolitico
/3 Shelby doesn’t want to talk about a CR yet, but senior Republicans privately don’t believe Trump will agree to any spending deal - or a Covid relief bill - before he leaves office. Shelby: “We have to take it a step at a time, we always have to do that.”

5:49 PM - 12 Nov 2020 1
760
220

Twitter
Kai Ryssdal

“…senior Republicans privately don’t believe Trump will agree to any spending deal - or a Covid relief bill - before he leaves office.”

The economy’s on its own 'til 20 January https://t.co/B7OUdezrvC

— Kai Ryssdal (@kairyssdal) November 12, 2020

Redigert 12.11.2020 kl 23:51 Du må logge inn for å svare
omans
13.11.2020 kl 00:11 3003

For at det skal bryte ned igjen, må det komme melding om at vaksinen ikke er så bra som det er meldt. Men det har gått noen dager og markedet har godtatt verifiseringen. USA er i ath territorium, mens osebx er et stykke unna ath. Viktig å huske på.

Tror en oppegående person forstår slik, om man setter til side egne ønsker for trading og investeringer.
Redigert 13.11.2020 kl 00:11 Du må logge inn for å svare

En svakhet som vi så er at DOW ikke klarte å brute gjennom 30 000 poeng, men stoppa på 29933 poeng. Vi falt også tilbake. Etablering av et nedre gulv på 30 000 poeng hadde vært perfekt.

But it is what it is. Børsene klarer seg fortsatt imponerende bra, og særlig value stocks har løftet OBX i det siste.

Viggo99
17.11.2020 kl 14:20 2230

Krakknisser... hvor er dere? Krakknisser... can you hear me?

ALL TIME HIGH! VAKSINEN KOMMER! BØRSEN GÅR TIL HIMMELS! DOW JONES PÅ 50.000 I LØPET AV 2022!
Kalle777
17.11.2020 kl 19:02 2059

Jeg vil også tro at oppegående personer forstår at det kan bryte ned dersom et lukket samfunn forlenges i påvente av vaksinene.

Oslo Børs ser veldig uhyre sterk ut teknisk nå. En analytiker skrev at indeksen skulle i 1000 poeng i løpet av desember 2020!!!

Uansett gjør opp deres egen mening, men vær forsiktig med å undervurdere dette bullmarkedet.

Dow klarte ikke etablere seg over 30 000 og er nå på 29,263.48.

Hva mener dere tekniske begavede sjeler skjer neste ?

Lave renter og store forhåpninger og optimisme. Alt kommer til å falle på plass fremover. 2021 kommer til å skrive seg inn i historiebøkene som et skikkelig rally år. Rekylen blir enorm.

Januar februar og utover. 🍾🚀🚀utkant
21.11.2020 kl 22:39 1295

Tror på at massedøden fortsetter verden rundt og at vaksinene kanskje kan ha en positiv effekt HVIS de er safe! Den økonomiske skaden tror jeg vil føre til en sekundær krise... Beste tips er å nedbetale mest mulig gjeld før renta går bananas...

Kjøp på de små dippene som vil komme i bullmarkedet. Om bullmarkedet varer frem til 2030 så vil det komme flere muligheter fremover. Buy the dip!!!!!!
omans
22.11.2020 kl 22:07 892

En kan være oppegående som menneske, og samtidig ikke forstå børs.
Jeg tenker på de med dypere innsikt i materien.

Eksempel på en måte å konkludere.
https://www.cnbc.com/2020/11/21/there-are-some-less-apparent-hurdles-that-could-trip-up-the-market-into-year-end-.html