Krakk - Nedturen mot det store krakket starter i februar 2020


Grafer går i feil retning i forhold til hverandre, flere bobler nærmer seg bristepunktet, økende geopolitiske spenninger, Feds resesjonsmodell hinter kraftig om faren for en relativt nært forestående resesjon, handelskrig, tilbakekjøp av egne aksjer hos selskapene eskalerer, store svingninger i oljeprisen, sentralbankenes virkemidler er i stor grad brukt opp osv.

Nokså høyt prisede aksjer går på en skjør grunn. Flere selskaper er mer som rene luftslott å regne mtp. prisingen og ingen plussresultater å vise til, bare gjeld og skuffelser, men i sin desperasjon etter profitt så jager investorer etter det som skal mest opp i kurs uten å se an risikoen tilstrekkelig. Det lånes penger over en lav sko for å kjøpe aksjer, og menneskenaturen utfolder seg. Når den idioten av en nabo har blitt rik på aksjer, så skal alle i nabolaget ha aksjer. En fin miks av misunnelse, irritasjon og griskhet kan få kjøpsknappen til å bli varm.

Det er altså en hel del mørke skyer der, men før nedturen mot det store krakket kommer, så kan det faktisk bli en real fest med det siste store rallyet før nedturen starter. Børsene kan virkelig komme til å gå opp i himmelen og enda høyere, med komfortable investorer som glemmer av at alt kan slå sprekker, men klarer man å hoppe av i tide så kan det bli meget profitabelt.

Nedturen vil starte med en del volalitet og frykt i februar 2020, og mediene kaster som vanlig bensin på bålet, men de aller fleste vil se an den første reaksjonen ned som en kortvarig korreksjon. De som hopper av i frykt kjøper seg inn igjen, men så kommer det flere reaksjoner ned etter hvert som går dypere. Svært mange har bestemt seg for å sitte stille i båten på forhånd, men det vil kreve for mye for mange å være tøffe i trynet når det virkelig tærer på. Mange er belånte og må tvangsselge med tårer i øyekrokene. Mange vil prøve å kompensere realiserte tap ved å prøve å kjøpe seg inn enda lengre ned seinere, men nedturen fortsetter bare. Det er riktig så mange investorer rundt om, både små og store, som må selge. Tusenvis av fond må selge unna aksjer fordi fondskundene selger unna andeler, bare for å ta et eksempel. Kjøperne ser ingen grunn til å bli noe annet enn pripne, med god grunn, og børsene går enda lengre ned. Svært mange investorer er fortsatt mer eller mindre uvillig med på nedturen som de ikke trodde skulle bli så lang og dyp. De er på sett og vis fastlåst til tragedien, eller renselsen for markedet sin del. Det kjennes, og det kjennes tungt, og det er mye stygg slitasje rundt om.

Det blir en meget skitten valgkamp i USA hvor det tegnes et dystert framtidsbilde dersom motstanderne får makta, og det får flere tunge investorer til å ta den endelige beslutningen om å selge seg ut av aksjemarkedet (i enda større grad). En slags påminnelse fra politikerne om at det ikke blir stort å hente på aksjer uansett framover, bortsett fra innen... Å ja da... Shorting...

Så... En høstdag i 2020 med de aller mørkeste skyene over børsene, så raser prosentene ned i det store krakket, langt ned i dypet. Den utløsende skrekkelige faktoren er igjen en bankkollaps i USA, som denne gangen skyldes store samlede utlån til selskaper som ikke har oppnådd tilstrekkelig evne til tilbakebetaling eller som har mistet den i stor grad som følge av virkninger fra handelskrigen, og med det en tsunami av konkurser. Etter et par handelsdager nås det absolutte bunnpunktet i krakket i siste halvdel av oktober. De styggeste fallene blir selvfølgelig i de aksjene som det er minst substans i, og flere aksjer vil rett og slett bli eliminert som følge av børskrakket.

Fra februar til bunnpunktet utpå høsten går børsene ned med hele 70%, og det er ikke lite.

Dette er Rockalls krakkprofeti.

*

Ps. Endret overskrift for bedret treffsikkerhet gjennom søkefunksjonen i forumet.
Redigert 03.07.2019 kl 14:05 Du må logge inn for å svare
Rockall
20.08.2019 kl 22:49 1058

784 kan bli neste, RGTBJØRN, men så kan det løsne oppover igjen, tror jeg.

Jeg har snudd i konflikten mellom USA og Kina og mener at dette går gal vei for USA etter de siste feilaktige avgjørelsen vedr. Huawei og toll. Enten så må Trump fullføre den veien han har startet eller så vil USA være bedre tjent med en annen tilnærming til Kina og en annen administrasjon. Anbefalt lesing:

https://seekingalpha.com/article/4286582-trade-war-trump-just-realize-yet

Max
Rockall
20.08.2019 kl 23:02 1046

Jeg har en slags idé om at OSEBX først skal opp i 1.000 poeng før nedturen starter, og som avsluttes med et bunnpunkt på 300 poeng høsten 2020. Deretter vil den ligge skadeskutt og krypende noen måneder, så for 1. januar 2021 ser jeg for meg at den kun har kommet maks rundt 25 poeng høyere enn bunnpunktet, men den kan også ha falt tilbake mot litt over 300 poeng igjen, men... Jeg ser for meg 325 poeng for 1. januar 2021.

Bare hva jeg ser for meg, men det kan jo bli realiteter som i det minste ligner...
Rockall
20.08.2019 kl 23:06 1038

Her litt om det himmelske nachspielet jeg ser for meg kan komme før den store nedturen:

"Normalt gjør risikable eiendeler som aksjer det bra en periode til før resesjonen treffer."

kilde: https://www.dn.no/marked/pal-ringholm/aksjer/investeringer/pal-ringholm-jeg-kan-love-dere-en-ting-uroen-skal-oke/2-1-657229

Følg også med på den lange, stigende bunnlinjene i RSI-chartet. Den er blitt punktert flere ganger og kommer det et markert brudd på denne kan det fremdeles signalisere videre fall mot 775-, 750- og kanskje 720-nivået, ned 24 prosent fra all-time high.

Den 24. desember 2018 syntes å være en fin inngang i ESG aksjer og en del annet. Den 20.8.19 er mindre attraktivt. Mye gevinst er tatt ut og nedsiden er stor. Nå begynner de dårlige makrotallene og komme og de verste står for tur.
https://seekingalpha.com/article/4286873-worst-economic-data-2019-may-coming

Max
børst
21.08.2019 kl 06:14 949

Jeg tror sentralbankene kommer til å intervenere direkte i markedene i et omfang verden aldri har sett før, og at aksemarkedene derfor vil holde seg bra. Gullprisen vil derimot stige til nivåer svært få trodde var mulig, fra $5000 og oppover. Den mest ekstreme prognosen for gullprisen kommer fra Charles Nenner, som mener gull kan gå så høyt som $30000, dersom hele valuta- og finanssystemet må restruktureres og føres tilbake til gullstandard.
Redigert 21.08.2019 kl 06:28 Du må logge inn for å svare
Rockall
01.10.2019 kl 08:04 583

I det siste har det dukket opp en tanke om at Trump kanskje med viten og vilje vil bruke handelskrigen som redskap for å forsøke å svekke Kina økonomisk mtp. Kinas militære muskler, som vokser kraftig.

Kina blir stadig mindre beskjedne når det gjelder å understreke egen militær makt mot omverdenen, og med et høyere konfliktnivå og enda mer nasjonalistiske holdninger i førersetet, om de skulle ta plass, så kan det bli farlig. Også Russland kan på sikt se med bekymring på et stadig sterkere Kina, som i tidligere tider mista østlige territorier til Russland, men så har Kina sine indre konflikter da. Hva om det virkelig bryter ut uro i «verdens systue»..?

Håper for all del at store land satser på tett og fredelig samhandel, og at også handelskrigen får en minnelig løsning der ingen skal føle seg ydmyket. Det gjenstår å se.

Trump har en valgkamp... Vil han ha den ned i hengemyra for at ingen tør å velge andre for å overta..? Vil han løse den for å øke sin fallende popularitet..? La oss finne det ut...
Rockall
01.10.2019 kl 22:27 500

Fryktindeksen rører kraftig på seg grunnet faretruende industritall, men det er fortsatt rom for fest på børsene utover høsten og fram til nyåret, mener jeg. Det kan, og bør, komme lettelser ifm. de førstkommende handelssamtalene mellom USA og Kina. Lettelsene kan gi fin energi for aksjer, særlig de globalt eksponerte, men det blir ikke nok for å blidgjøre børsene veldig lenge, tror jeg. Det store skadeutfallet fra handelskrigen kan komme til å vise seg uansett, og det er bobler i verden. Obligasjonsmarkedet er én disse.
Rockall
13.10.2019 kl 11:35 220

Nå kan det være duket for en høstfest som jeg nevnt tidligere, men i så fall... Hvor stor blir den..? Vil den ta av eller vil den bli mer preget av en «fornuftsbasert lettelse»..? Vi får se i ukene som kommer.