Norsk oppdrettslaks er blant verdens giftigste mat.

Kvabb
09.07.2019 kl 15:49 8210


Eksperter advarer mot norsk oppdrettslaks


Spesiallege Anne-Lise Bjørke Monsen ved klinisk institutt på Haukeland Universitetssykehus i Bergen, er en av seks uavhengige helseeksperter VG har snakket med.

Hun fraråder flere grupper å ha oppdrettslaks i sitt kosthold overhodet.

– Jeg anbefaler ikke gravide, barn eller unge å spise oppdrettslaks. Det er for usikkert både hvor mye giftstoffer laksen inneholder og hvordan disse stoffene påvirker barn, unge og gravide, sier Bjørke Monsen til VG.

Hun viser til de såkalte persistente organiske miljøgiftene (POP-er), som laksen fôres med i oppdrettsanlegget, og mener disse er skadelig for unge kropper – spesielt spedbarn.


– Den type miljøgifter som har vært påvist i oppdrettslaks har en negativ effekt på hjerneutviklingen og er assosiert med autisme, AD/HD og redusert IQ. Man vet også at de kan påvirke andre organsystemer i kroppen som immunsystemet og stoffskiftet, sier Bjørke Monsen.

Ifølge overlegen overføres de skadelige miljøgiftene, som ikke nødvendigvis er farlig for et voksent menneske, til de nyfødte gjennom morsmelken.

– Stoffene lagres i fettvevet, og når du er gravid og begynner å amme, så mobiliseres det en masse fett som gjør at giftstoffene overføres til barnet.

– Begynner du å spise oppdrettslaks når du er liten, og blir gravid når du er 25 år, så har du et ganske betydelig lager i kroppen allerede, sier Bjørke Monsen.

Hun forklarer at giftstoffene lagres i stor grad i fettet på menneskekroppen.

Guiliano er ikke den eneste som har laget dokumentar om lakseindustrien. Nicolas Daniel’s documentar “Fillet-Oh-Fish” viser oppdrettsnæringens skyggesider, og etterlater ingen tvil om at det kan være lurt å redusere inntaket av oppdrettslaks.

De siste 40 årene har mannlig fruktbarhet gått ned med 50%, og dette assosieres i stor grad med miljøgifter.

Norsk institutt for luftforskning har i 2014 gått ut med studier som viser at nordmenn er giftigst i verden, og har rundt 40 ganger flere miljøgifter i kroppen nå enn for 60 år siden.

Hvordan går det med fruktbarheten gutter.....naturen rydder opp.

http://www.hippocrates.no/eksperter-advarer-mot-norsk-oppdrettslaks/
-Dëë-
10.07.2019 kl 03:36 7578

Gammelt nytt, og ingen bryr seg. Lakseselskapene går så det griner. Og lommeboka mi blir tykkere og tykkere. 🤑

«Havforsker: En halv kilo dritt og slam per kilo laks
Oppdrettslaks slipper ut en halv milliard kilo dritt og slam i året, og utslippene kan øke fremover, frykter forskere. – Jo mer planteråvarer i fiskefôret, desto mer kommer ut i andre enden, sier forsker Turid Synnøve Aas i Nofima.»

https://www.dn.no/havbruk/laks/lakseoppdrett/havforskningsinstituttet/havforsker-en-halv-kilo-dritt-og-slam-per-kilo-laks/2-1-498915

Noni
10.07.2019 kl 10:23 7356

Men avfallet som kritiseres, sier ingenting om gift, at det blir avfall etter "dyr" er jo naturlig. Fisk er jo levende vesener, og det er naturen som virker, hvis en ikke vil
ha avfall i havet, kan de jo produsere på land.
Springer
10.07.2019 kl 10:34 7322

Hmmm, skal vi hindre fisken i å bæsje i havet!??

Nei, men kanskje vi bør slutte å teppebombe fjordene våre med fiskeoppdrett. De som har fisket i nærheten av disse merdene ser hvordan villfisken blir seende ut. Det er ikke lov å slippe sin egen møkk ii fjorden fra en båt.
Redigert 10.07.2019 kl 10:40 Du må logge inn for å svare
Noni
10.07.2019 kl 14:03 7268

Det er jeg enig i, de kan legge merdene uten for fjorden, men da ville det være
mere vind og problemer, så det er vel derfor de legger dem inne i fjordene?
10.07.2019 kl 14:16 7237

Ja- Bare smerten blir stor nok, og vi slutter å trekke på skuldrene av all infoen, - vil det komme en stor miljømessig politisk "revolusjon". At ikke det politiske gangsynet forstår dette, er for meg en gåte.

Er redd vi ikke får det. Det er pengene som rår. Det som ikke bidrar til vekst har ingen eller liten verdi. At det har verdi i seg selv teller ikke. Vi ser hva som er i ferd med å skje i naturen når det gjelder vindmøller på land. Naturen må vike for at noen få skal få økonomisk profitt. Det er det vårt styresett handler om. Vekst, vekst og atter vekst.
milk
10.07.2019 kl 18:22 7129

Ikke alle som kan bruke livet sitt til å sitte ved elvebredden å fiske med flue,suttre over dårlig lønn å lite fri,samtidig som magen blir bare større å større..... Hvordan skal vi med vår velstand bidra til mat i en verden hvor stadig flere sulter? Fluefiskeren sender helt sikkert masse penger til sultne barn i Afrika :-)) Stakkars idiot som ikke greier å se den store sammenhengen..... Velkommen til "the real world"!!

Du vet ikke hva du snakker om for du kjenner meg rett og slett ikke. Ikke er jeg tykk, ikke klager over dårlig lønn, ikke klager jeg over lite fri og jeg er medlem i en organisasjon som arbeider i Afrika så jeg gir månedlig et lite beløp.

Gratulerer. Absolutt alt var feil.
milk
10.07.2019 kl 18:38 7091

For å være ærlig,så er jeg glad jeg ikke kjenner deg. Men en ting er sikkert,du lyver så det renner av deg....
Tyr
10.07.2019 kl 18:39 7087

Oppdrettsbransjen er i steinalderen når det gjelder å ta vare på alt utslipp og avfall. Se til fiskerinæringen : For 20 år siden ble fiskeslog og hoder kastet på havet eller bare destruert. Nå selges absolutt alt. Det ligger mye penger under alle laksemerdene.
Redigert 10.07.2019 kl 18:40 Du må logge inn for å svare

Den var drøy. Usmakelig av deg å argumentere med at fattige, sultne mennesker trenger mat. Tror du de har penger til å kjøpe dyr norsk oppdrettslaks. Å nei, jeg tror du har investert i lakseoppdrett for å tjene penger. Ikke for å mette verdens sultne. Det er forsåvidt greit, men ikke kom med vikarierende motiver.
Redigert 10.07.2019 kl 18:44 Du må logge inn for å svare
milk
10.07.2019 kl 18:57 7050

Der tar du feil! alt avskjær og innmat blir videreforedlet. Vital i Vikna kommune er et meget godt eksempel på hvordan avfallsproduktene kan bli omgjort til gode resurser både for fisk,dyr og ikke minst mennesker. Vital gikk med flott overskudd i 2018. 2019 vil bli fantastisk for eiere og aksjonærer i Vital...
milk
10.07.2019 kl 19:00 7040

Hvis du synes det er usmakelig å argumentere med at menneskeheten trenger mer mat i fremtiden,ja da har du ikke skjønt mye av den verden vi (ikke du) lever i .... Velkommen etter!! Å kunne være medeier i selskap som tjener penger på å produsere mat,er ett privilegium...
Redigert 10.07.2019 kl 19:11 Du må logge inn for å svare
Tyr
10.07.2019 kl 19:05 7024

Nå tenkte jeg først og fremst på det avfallet som ligger under merdene. Dette kan vel omdannes til energi ( varme etc)
Noni
10.07.2019 kl 19:35 6987

Jeg synes det er viktig at dette avfallet og fisken blir forsket på, og er det så giftig som denne legen sier, må det jo gjøres noe. Vi kan da ikke fortsette å selge fisk som er farlig til,menneskeføde, slik at folk får sykdommer.
Jeg har faktisk vært i en diskusjon med folk som har påstått dette for flere år siden,
der var en som hadde lest om at opprettslaks ikke var bra. Men det var ikke noe konkret med påstanden.

Oppdrettslaks er nesten ikke spiselig. Det smaker beskt.

Max
milk
10.07.2019 kl 20:44 6918

Vi er verdens største eksportør av laks,sammen med Chile!! De landene vi eksporterer til har et meget strengt regime med tanke på kvalitet og giftstoffer i fisken. Det er funnet mer miljøgifter i torsk fra Barentshavet enn i Norsk oppdrettsfisk... Dere må da sjekke fakta før Dere surrer rundt med udokumenterte påstander fra ukvalifisert hold.... Denne tråden er bare helt patetisk og for spesielt interesserte som ønsker å sverte næringen....
-Dëë-
10.07.2019 kl 21:15 6889

Alt det negative dere skriver spiller faktisk ingen rolle. Blir nok ett knallår for oppdrett. Slår fjoråret, og neste år slår dette året. Osv, osv.
Er bare gi opp. Dere har tapt allerede. 🤑
I ny og ne dukker det opp en klovn og skriver noe ræl om at "oppdrett er æsj" eller "oppdrett er fysj".
Så går det en dag eller to, så er tråden glemt, og forsvinnersammen med alt som er ubetydelig... Så går det noen uker, så dukker det opp en ny klovn med samme type oppgulp vi har hørt før. Og vi ler, og vi ler av dem, mens pengene renner inn til oppdrettselskapene i bøtter og spann, og drypper på oss aksjonærer.
ER SÅ DEILIG!! 💰💰💰💰💰💰

Giftig mat vil jeg ikke kalle det. Derimot er avlusningsmddelet hydrogenperoksyd giftig for reker. Rekefiskerne er fortvilet. Det har kommet nye regler for hvor langt ifra rekefelt man kan dumpe middelet, men reglene følges ikke:

«Bryter reglene – får ingen straff. NRK har gjennomgått funnene til Nils Kvisgaard, og gjort en uavhengig vurdering av datamaterialet som er tilgjengelig.Vi har funnet over 50 ulike tilfeller som klart fremstår som ulovlig dumping, utført av ulike aktører over hele landet. NRK har fått bekreftet at flere av disse tilfellene bryter med det nye regelverket.Flere selskap har innrømmet å ha dumpet lusemidler like ved viktige oppvekstområder for fisk og reker – mens andre selskap mener regelverket er for vanskelig å skjønne.Uansett har regelbruddene ikke ført til noen form for sanksjoner eller straff fra myndighetene.»

https://www.nrk.no/trondelag/xl/oppdrettsselskap-dumper-kjemikalier-i-viktige-reke--og-fiskefelt-_-pa-tross-av-forbud-1.14094220

Les siste linje godt. Noen som blir forbauset over at myndighetene lukker øynene?

En gang må man innrømme at fiskeoppdrett ikke er udelt positivt. Det blir litt som å kun se de positive sidene til ungene dine.
Redigert 10.07.2019 kl 21:28 Du må logge inn for å svare
-Dëë-
11.07.2019 kl 09:16 6762

Det finnes alltid kontra-linker mot alt.

https://ilaks.no/danske-forskere-mener-mer-laks-gir-bedre-saedkvalitet/

En ekspert mener en ting, andre mener det motsatte.
Så igjen, spiller NULL rolle hva anti-oppdrettere mener. 😂

💰💰🤑

Svensk kommune slutter å servere barna norsk laks
- Vi vet ikke hvilke konsekvenser miljøgiftene vil ha for barna i det lange løp, sier den svenske toppolitikeren til Dagbladet.»

«Man vet at det er helseskadelige stoffer i fôret til oppdrettslaksen. Denne tilsetningen i mat er ikke bra, og som et forsiktighetsprinsipp vil vi ikke at barna våre skal få i seg dette, sier Bergman.»

https://www.dagbladet.no/nyheter/svensk-kommune-slutter-a-servere-barna-norsk-laks/71389759
canarias
12.07.2019 kl 12:28 6593

Holder meg til sild, havets sølv, mens laks er gull kun for laksebaronene som tjener seg søkkrike på elendigheten
Headline
12.07.2019 kl 13:01 6571

Noen som tror at baising her påvirker kursen..lol lol lol lol
Å referere til oppdrettmotstander Anne-Lise Bjørke Monsen holder ikke når massevis av forskning sier oppdrettlaksen blir bedre og bedre. Forskning, tiltak, strengere regelverk og høyere yrkestolthet gjør laksen bedre og bedre.
Klart det er utfordringer med masseproduksjon kontra det naturlige(som feks. mindre omega 3), men sånn er det med all matproduksjon, også i landbruket. Villsvin er sunnere enn gris.
Oppdrettslaks er utmerket mat. Asiaterne og verden elsker norsk laks og det tiltar.

Mindre miljøgifter i oppdrettslaks enn villaks. I dag fôres laksen med mat som er rundt 70 prosent plantebasert, det har gjort at oppdrettslaks nå har lavere innhold av miljøgifter enn villaks.
Bruk av antibiotika er mindre enn før og det kan ikke registreres i ferdig kjøtt.
Rødfargen, astaxanthin er en kraftig antioksidant som laksen trenger og har godt av. Japanerne elsker rød fisk.
Sunn og trygg mat og gode arbeidsplasser.
Prøv dere på en annen næring.

«Mindre miljøgifter i oppdrettslaks enn villaks. I dag fôres laksen med mat som er rundt 70 prosent plantebasert, det har gjort at oppdrettslaks nå har lavere innhold av miljøgifter enn villaks.»

Det tror jeg også, men ikke helt sikker på det. Det benyttes bl. soya fra Brasil som driver med utstrakt buk av plantevernmidler. Kanskje enda verre er avskogingen det fører med seg.

Som sagt tror også jeg at miljøgifter i villaks er verst, men jeg og mange med meg mener at vi ikke skal spise dette for ofte. Ta heller tran hvis det er for omega-3 fettsyrer man spiser laks.
Redigert 12.07.2019 kl 14:16 Du må logge inn for å svare
milk
12.07.2019 kl 14:48 6507

Sørg for at tranen er renset da!! Lever av villfisk er full av miljøgifter... Har dere fulgt med på den Russiske atomubåten som nylig ble funnet. Slipper ut atomstråling i store mengder kontinuerlig. Å det vil den gjøre i uoverskuelig fremtid.... Helt for jævlig!!

Ja, det er helt for jævlig. Masse motstand mot kjernekraftverk mens det er veldig mange kjernekraftdrevde ubåter derute med langt mindre sikkerhet.

Jo. Tranen er renset. Ihvertfall Møllers tran som jeg tar. Får slå et lite slag for den:

"Ja, vi kan garantere at alle våre produkter er rene og av beste kvalitet. Våre produkter er helt trygge å bruke for både barn og voksne. Vi tar alle forholdsregler for å unngå at uønskede stoffer som kan finnes i fisk, havner i våre produkter. All olje vi benytter renses grundig i flere steg samt at den kontrolleres opptil 8 ganger gjennom prosessen. Faktisk er Møllers egne regler til produktenes renhet mye strengere enn myndighetenes krav. Ved å bruke råvarer fra rene havområder, som for eksempel torsk fra Lofoten, unngår vi også at det finnes uønskede stoffer i det hele tatt"
Odi.1
12.07.2019 kl 15:21 6477

Laks er sunt , det er verre med Melk og Melkeprodukter, dette har ført til enormt med Kreft og Hjerte Og Karsykdommer i Norge, propagandaen til næringen nå er at det er Brus som skal ha skylden, dette er bare vrøvel fra ende til den andre, har så mange eksempler på folk som kun har drukket melk , aldri brus som har fått Kreft og Hjerte Og Karsykdommer.
Staten bedriver en Kynisk Propaganda ovenfor befolkningen.
Hvorfor er Kreft og Hjerte Og karsykdommer nærmeste 0 i land som nesten ikke bruker Melk i alle produkter og pøser på barn i hele oppveksten med dette ukritisk?
Det burde vært informert om max 2 dl Melk pr person pr dag!


Har dere sett inn i , og luktet på en "Høyballe" som har ligget fra August til Mars ?
Hvem tror dere spiser dette , 365 dg i Året ?

Dette får barn og voksne servert 24/7-365 i Norge.

ODI-1

Verden er ikke enkel. Flere forsningsartikler konkluderer med at meieriprodukter motvirker diabetes 2. Spesielt youghurt.

En del forskere setter også spørsmåltegn ved deres påstøtte økte fare for hjerteproblemer.

"Holder du deg unna ost fordi det inneholder mye mettet fett? Da bør du lese dette! Nå tyder nemlig stadig mer forskning på at meieriprodukter ikke nødvendigvis øker kolesterolet eller risikoen for hjerte— og karsykdommer.

Tvert imot ser det ut til at de som får i seg ost jevnlig, reduserer risikoen for både hjerte-karsykdom, overvekt og diabetes type 2. Dette kom frem under en stor ernæringskonferanse i Tyskland i slutten av oktober."

https://www.aftenposten.no/sport/sprek/i/e8zqLO/Ost-er-sunnere-enn-du-tror


Som sagt. verden er ikke lett og når det gjelder kostholdsråd kan man virkelig føle seg frustrert. Personlig prøver jeg å spise litt av hvert. Da bommer jeg ihvertfall ikke veldig.
Redigert 12.07.2019 kl 15:35 Du må logge inn for å svare
Noni
12.07.2019 kl 16:01 6423

Jeg også, jeg mener maten er bra kontrollert av de som skal gjøre dette. Men vi bør
få redusert avfallet fra opprettslaksen, og forby opprettelse av nye mærer eller hva de heter inne i fjordene. Legg de utenfor, der vannet sirkulerer.
milk
12.07.2019 kl 16:16 6411

Da vil jeg anbefale alle å lese boka til Berit Nordstrand! Hun har dokumentert flere ganger at sukker er langt mer skadelig for mennesker enn tidligere antatt... Les å lær! Meget interessant og meget overraskende!!!

Sukker? Er det noen som bruker det fremdeles, med unntak av til baking?

Max
Headline
12.07.2019 kl 18:03 6364

Digger Berit Nordstrand
Kutt ut sukker, spis fett.
Masse sex, god helg
Odi.1
12.07.2019 kl 18:16 6344

Sukker er den absolutt viktigeste mat tilskuddet vi har på Jorden, det skal dog brukes helt fornuftig.
Dyreplageres Hala drepte Dyr, derimot, MÅ Merkes med røde Dødninghoder og helst FORBY, er mitt Forslag. Slakte normalt, og spise sunt, både fisk , kjøtt og Godterier.
AksjeRik
12.07.2019 kl 18:24 6327


Stemmer det ja! . Kreftceller elsker sukker. Sukker ødelegger blodårene og dermed får man høyt kolesterol. Spiser du det som kreftcellene hater og unngår det de elsker har du gjort mye for deg selv.
milk
12.07.2019 kl 18:45 6305

Halal er jo dyreplageri på høyt nivå... Fatter ikke at Mattilsynet godtar noe sånt i Fedrelandet. Forøvrig så blir laks halalslaktet;-) med bedøvelse vel å merke. Vi her oppe kaller det for "å bløgge" :-)
milk
12.07.2019 kl 18:57 6292

Sukker er roten til mye dårlig helse. Insulin pakker inn sukkeret i mikroklumper av "fett" som legger seg i blodårer og alle organer. Nordstrand fikk ned sykdommer på et aldershjem med 30% på kun få måneder ved å redusere fint mel og sukker og erstatte det med grove kornprodukter. Det er ingen tvil om at sukker svekker immunforsvaret..... Dette er en lang avhandling som er dokumentert og som sagt,bør leses med omhu........