Ny kryptobørs i Japan hacket - Hvordan holder man seg trygg?


Enda en kryptobørs hacket, denne gangen i Japan: https://e24.no/boers-og-finans/bitcoin/kryptoboers-i-japan-hacket-for-275-millioner/24657026

Så hvordan holder man seg trygg? Det beste er å aldri holde penger eller krypto på børs mer enn høyst nødvendig. Man kan overføre og kjøpe litt og litt i flere operasjoner. Deretter flytte fortløpende til en personlig hardware lommebok. Anbefaler Trezor, Ledger Nano S eller Ledger Nano X. En slik hardware lommebok er egentlig ikke en lommebok i det hele tatt, men kan heller bedre beskrives som en nøkkel + reservenøkkel. Krypto du eier ligger egentlig aldri på denne enheten, men det ligger lagret direkte på blockchain og denne enheten er egentlig bare en nøkkel for å få tilgang til kontoen. De som tror at det du eier i krypto blir borte om man mister sin hardware "lommebok" tar feil. Her kommer en oppskrift på hvordan man kan holde seg 100% trygg, også om man generelt er flink til å rote bort ting eller er redd noen skal snoke i sakene.

Kjøp for eksempel en Ledger Nano S. Den koster rundt 600kr.

Det første man må gjøre når man skal sette opp denne er å skrive ned 24 ord. Disse ordene er det viktig å skrive ned og holde kopier av på forskjellige (trygge) steder. Det er disse ordene som genererer dine unike nøkler til forskjellige valuta og du kan bruke disse ordene til å kjøre gjenoppretting på en helt ny device om du skulle rote bort din Ledger Nano S.

Din Ledger er nå klar til bruk. Kjøp og send krypto til og fra Ledger. Det står oppskrift på hvordan her: https://support.ledger.com
Men hva om noen finner din 24 ord backup ordliste? Det betyr at hvem som helst kan kjøpe en BIP39 supported enhet (feks Ledger eller Trezor), kjøre recovery og vips så er alt stjålet? Dette fikser man med et ekstra steg:

Det neste du gjør nå er å generere et ekstra ord (ord nummer 25) og låser dette på en ekstra pinkode.
Her kan du velge hvilket som helst unikt ord (maks 100 tegn). Bruk gjerne flere ord som er enkle å huske i en frase. For eksempel: viskålerforsommeren
Det står mer her: https://support.ledger.com/hc/en-us/articles/115005214529-Advanced-passphrase-security
Skriv aldri ned ord nummer 25, dette bør være noe som bare du husker. Skriv det ihvertfall aldri ned sammen med de 24 ordene som er for standard recovery.

Etter dette er gjort, så har man 2 unike lommebøker låst på samme enhet med 2 forskjellige pinkoder (eller sett med nøkler om man vil).
PIN #1: Konto som er låst til dine 24 standard ord
PIN #2: Konto som er låst til dine 24+1 unikt ord bare du kjenner til

Småpengene holder du på PIN #1, da kan du bruke denne på desentraliserte børser, handel og fjas, stikk den gjerne rett inn i hva som helst av uhumskheter. Her er det bare småpenger uansett.

Sparekonto som du sjeldent bruker holdes på PIN #2. Her holder du det som er viktig og de større verdier. Denne kontoen kan aldri noen få tak i. Her er det kun du som kjenner til det magiske 25tte ordet for recovery og som bare du kan åpne opp med PIN #2. Er du under press til å gi opp din konto (feks på en flyplass/sjekk i tollen eller hva som helst), så logger du bare på med PIN #1 og viser dem småpengene. Finner noen din ordliste med 24 ord, så er det bare din småpenge-konto på PIN #1 som blir utsatt. Sparepengene er fortsatt trygg.

På tide at alle får seg sin egen hardware wallet slik at man unngår unødvendige fadeser. Husk at det er lite eller ingen regulering i krypto. Her gjør man alt best ved å være sin egen bank og holde på sine egne privatnøkler.
Redigert 12.07.2019 kl 14:54 Du må logge inn for å svare