Stavrum: Norge har plass til et nytt parti til høyre for Frp

Slettet bruker
12.07.2019 kl 16:37 894

Fremskrittspartiets ansvarlighet og fall har åpnet et stort rom til høyre.

For ti år siden var Fremskrittspartiet seks ganger større enn Senterpartiet på norske partimålinger. I juli i år nærmer Trygve Slagsvold Vedum seg dobbelt så stor oppslutning som Siv Jensen.

Velgerne er spredt til populistiske partier i alle retninger, men det er et stort åpent rom til høyre for Fremskrittspartiet.

- I 2021 kommer det et parti som kommer til å spise av de store, sier tidligere Frp-statsråd Per Sandberg i et intervju med Klassekampen.

Selv om både SV-leder Audun Lysbakken og Rødt-leder Bjørnar Moxnes inntil nylig regnet seg som revolusjonære, er det klare historiske og ideologiske forskjeller på et SV solid plantet i demokratisk tradisjon og Rødt, som fortsatt vil ha kommunisme.

Men venstresiden har plass til begge.

Uansett nyanseforskjeller, Rødt har 5,0 prosent og SV 7,7 prosent i gjennomsnitt på de siste målingene gjengitt hos Pollofpolls.no. Legger vi på MDGs 5,2 prosent, så er det tre partier med totalt 17,9 prosent oppslutning til venstre.

FOLKET MOT ELITEN: Senterpartiets partileder Trygve Slagsvold Vedum er en populist, mens Siv Jensen og Fremskrittspartiet har gått i ansvarlig retning.

De ti siste årene har vært en nesten sammenhengende nedgangsperiode (dog med et par midlertidige oppturer) for Fremskrittspartiet. I juli 2008 hadde Frp 30,2 prosents oppslutning. I år er snittet nede på 8,2 prosent.

Senterpartiet har gått fra 4,7 prosent i 2008, til 14,2 prosent nå.

De to partiene har beveget seg helt forskjellig ideologisk. Senterpartiet har vinket farvel til en historisk posisjon som storbøndenes parti, trygt forankret i privat eiendomsrett og på høyresiden. Partiet surfer på en medgangsbølge i distriktene, basert på frykt for reformer, sentralisering og alt nytt.

Fremskrittspartiet har tatt lange skritt bort fra sin populistiske fortid som partiet for alle, og gått inn i regjeringskontorene og tatt på seg forpliktelser og ansvarlighet. Partiet er «temmet» av samarbeidet med Venstre og Kristelig Folkeparti, og fremstår som litt blast og uten profil.

- Det at KrF kom inn i regjering, mener jeg er en katastrofe for Frp, sier Per Sandberg i Klassekampen-intervjuet. - Det står jo helt stille med den regjeringen man har nå.

Sandberg frykter at nasjonalistiske og innvandringskritiske krefter tar over Fremskrittspartiet, og advarer mot folk som Christian Tybring-Gjedde, Per Willy Ammundsen og Carl I. Hagen. Selv vil han tilbake til Frps røtter som et liberalistisk parti med vekt på individuell frihet.

Så langt Per Sandbergs analyse. Den er ikke nødvendigvis riktig, men han har trolig rett i at Fremskrittspartiet famler etter et nytt ståsted, og at innvandrings-kortet ikke er en like sterk joker som tidligere.

I mange land i Europa ser vi sterke nasjonalkonservative partier med religiøst tilsnitt, der en person som Sylvi Listhaug ville passet inn. Kanskje blir dette Fremskrittspartiets posisjon i norsk politikk, i tydeligere konkurranse med Senterpartiet og Kristelig Folkeparti.

Alternativet er å fortsette den ansvarlige linjen og ligge nært opp til Høyre, noe som har vært Siv Jensens linje. Hun har vært en ansvarlig og trygg finansminister. Det er kanskje bra for Norge, men ikke for Frps galluptall.

En tredje mulighet er å bryte ut av regjeringen i god tid før stortingsvalget i 2021, for å forsøke å vinne tilbake noe av det tapte ved tydelig opposisjonspolitikk. Men det er en farlig strategi å være i skyggenes dal, jfr Oslo Frp.

Uuansett hva Fremskrittspartiet velger å gjøre, så åpner det for andre partier på høyresiden. Og det kan gå raskt, bare se på bompengepartiet og erfaringene fra andre land:

Ta Spania, der partibildet er totalt forandret på få år fra en situasjon der «Høyre» og «Arbeiderpartiet» skiftet om makten. Venstre-populistiske Podemos og sentrum-høyre-partiet Ciudades gikk fra null til rundt 15 prosent hver. Ved siste valg kom enda et nytt parti - ytrehøyre-partiet VOX - som nå ligger på rundt 8 prosent på Pollofpolls.eu.

I Frankrike feide Emmanuel Macron og hans nystiftede La Republique En Marché inn i presidentkontoret, og det liberale sentrum/høyre-partiet gikk fra null til over 30 prosent på noen få måneder.

I Tyskland har De Grønne nå 25 prosent, mens høyreorienterte Alternativ for Deutchland har 13 prosent. Sosialdemokratene ligger på fjerdeplass med brukket rygg.

I Danmark har Frps søsterparti, Dansk Folkeparti, en lignende utvikling som Fremskrittspartiet. Ved det nylige valget fikk nye partier som Alternativet, Nye borgerlige og relativt nye Liberal Alliance til sammen 7,7 prosent og kom inn med totalt 13 representanter i Folketinget.

I Sverige ligger Sverigedemokratene støtt på nesten 20 prosent med en politikk som minner om en blanding av de norske partiene Senterpartiet og Fremskrittspartiet.

Poenget er at millioner av velgere over hele Europa har forlatt den gamle høyre/venstre-dimensjonen, og strømmet til nye partier som står for noe alternativt - enten det er grønn politikk, en liberal frihetspolitikk, innvandringsskepsis eller klarere venstre-alternativer.

En tydelig konfliktlinje går mellom nasjonale, religiøse og konservative krefter på den ene siden - og EU-vennlige, liberale og progressive krefter på den andre. Og den gamle økonomiske høyre/venstre-aksen har ikke like stor betydning. Sånn sett er det litt meningsløst å snakke om et parti til høyre for Fremskrittspartiet, når det egentlig er snakk om et parti som alternativ til Fremskrittspartiet (som bompengepartiet).

Akkurat nå ser det norske partikartet ut til å være godt fylt opp på den rødgrønne venstresiden, mens det er relativt tomt på høyresiden for et alternativ til regjeringspartiene. Eksempelvis for et parti som er for sterk nedsetttelse av skatter, avgifter og offentlige inngrep.

https://www.nettavisen.no/okonomi/norge-har-plass-til-et-nytt-parti-til-hoyre-for-fremskrittspartiet-ved-neste-valg/3423814180.html

Slettet bruker
12.07.2019 kl 17:29 883

Hva med to? Ett mer nasjonalkonservativt som det så fint heter og populistisk, slik at Sylvi CTG og Hagen kan kose seg. Og ett bestående av ekte liberalister slik FrPer liksom er. FrP kan fortstte å være Høyre+ slik de er i dag. Ansvarlige, men litt mindre trauste.
Slettet bruker
12.07.2019 kl 17:40 879

Til høyre for høyre, er det bare mørke. Arne Rettedal
Slettet bruker
12.07.2019 kl 17:50 874

Det norske folk er et opprinnelig nøysomt og arbeidsomt folk og særdeles godtroende, især hvis det som skal innskjerpes blir sagt på landsmål. Vårt folk er uhyre entusiastisk og offervillig. Vi er vel ikke for intet, etterkommere til dem som frivillig ofret sine sønner og døtre til Aasagudene.

Norge egner seg utvilsomt som negerkoloni.

Alle er innstilt på å spare smør og flesk og eksportere for dollar og pund. I en norsk folkevise står det noe om, at også i Norge er det sommersol nok sæskilt ved festlige anledninger, som for eksempel når en ny politisk kvakksalver skal avløse sin forgjenger. Ingen mener noe dypere med det.
Bare
12.07.2019 kl 17:55 870

Å legge seg til høyre for Frp vil bety retoriske skjellsord og merkelapper som ‘høyreekstreme’,og med det gjøre det umulig å finne noen flertall med PK-partiene.
Greit å legge frem svulstige forslag som ikke er i nærheten av å få flertall,men særlig konstruktivt er det ikke....
brahman
12.07.2019 kl 18:27 861


En god analyse av Stavrum.
2HB
12.07.2019 kl 21:42 842

Skal Tore Tvedt starte nytt parti?
Slettet bruker
12.07.2019 kl 23:11 820

Det finnes allerede et parti til høyre for FrP, det heter Liberalistene og er Norges eneste høyreparti.
Slettet bruker
12.07.2019 kl 23:16 815

Dere får kanskje besøk av Per Sandberg.
Slettet bruker
12.07.2019 kl 23:37 807

Vel, jeg husker Høyre nede på 10-12 % under Ernas ledelse. Det går opp og ned her i verden....
Sotah
13.07.2019 kl 00:03 803

Ordren fra Erna før siste valg var at hun og Siv skulle være blide, og smile hele tida. Uansett. Nå har de blitt utsmilt av en fyr med traktor og ljå. Jeg tror han SP-fyren er helt allright, og vurderer Sp ved neste Stortingsvalg.
atnorhe
13.07.2019 kl 00:17 797

Det er plass til mange 0,7% partier, så det er bare å kjøre på.
kokkohill
13.07.2019 kl 10:36 753

Nei vi har for mange partier med lik ledelse. Globalister,globalister og globalister som jobber på tvers av alle partier.

Sammenslåing av eksisterende partier og redusere antall politikerene med 80% er veien å gå
Slettet bruker
13.07.2019 kl 12:25 728

Helt klart.

Bompenge generalen i Bergen blir nå ut og æreskjelt i Bergensavisene, fordi han har sagt et og annet til sine ansatte, en eller annen gang. (Når man har med mange mennesker å gjøre, er det ikke å unngå innimellom, at noen blir trakket på tærende.) Han er ikke politiker påståes det?

Men det er derimot Roger Valhammer (født 15. mars 1984) som er en norsk politiker som representerer Arbeiderpartiet bosatt i Bergen. Fra 25. april 2019 er han byrådsleder. Valhammer har master innen sammenlignende politikk fra Universitetet i Bergen. Han var der med i diverse studentorganisasjoner. Han har yrkeserfaring fra blant annet arbeidstakerorganisasjonen Handel og Kontor og som strategisk rådgiver i Sparebanken Vest?
https://no.wikipedia.org/wiki/Roger_Valhammer

Dette er veien å gå, her i skjorer-eiret vårt. De går på skole og universitetet, og noe halvstudert derfra blir de ansatt i skole og universiteter. Deretter går de inn i et eller annet parti. Noen blir «folkevalgt» en periode, og deretter byråkrat, eller motsatt? Takket være milliarder av offentlige (våres) midler som blir innbetalt til FN, EU, NATO World Economic Forum etc. Får deretter en topp skattefri jobb i de samme fora, men dette er ikke korrupsjon?

Hele veien i denne råttenskapen, har de selv vært skattytere?


Redigert 13.07.2019 kl 13:10 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
13.07.2019 kl 13:32 710

"Loven har som hovedformål å redusere omfanget av svart økonomi i kontantbransjene."

Hvitsnippforbrytelser i milliardklassen går som før. Milliarder fratatt folket av de "folkevalgte" som tildeles FN NATO EU WWF World Economic Forum osv. som smørepenger/forskudd til de samme "folkevalgte" skattefrie, fremtidige jobber i samme Fora, er selvsagt unntatt.

Slettet bruker
13.07.2019 kl 14:42 688

Frp er blitt et døllt sentrumsparti midt i blinken. Litt sosialdemokratisk, litt liberalt, litt islamslapt, lite stramt, litt nasjonalt og litt rart. Typisk midt-i-prikken kompromix party.
Likevel er det fullt av værre partier til Venstre og videre nedover. Norge trenger minst 7 parti til høyre for sentrumsgrå frp.
Jeg ber alle 7 personlighetser med kapasitet starte hvert sitt party slik at frp sentrum blir rundkjøring ut til dere.

alternativt MÅ frp begynne med skandaler igjen og uansvarlig. Folk er møkk lei av at frp ikke kan tas for uansvarlighet og kollaps av dorsk økonomi.
Slettet bruker
13.07.2019 kl 16:49 672

0-iver, du burde slutte med noxi kommunisme (evt försökspause og legg polpottetette skam bodshia back to the -60´s maxmas endeløse propan kommunistlekser hjÆrnedvask marxpiss leninisten Norge dritt Vesten værst Down Usa linken bak deg) og bli høyrestemt og ivrig nullskatteoppskryter & nullsyter. Pluss om du trenger, gå på sirkus som adspredning og få tanken på andre baner som gjerne skjer om du opplever en ekte elefant som trumper. Det stanker og 0-iver kan rive seg i nesen. Ta en bolle &vaxxit. Whatever. Poenget er. Ikke alt som stinker lukter ille.
En vitsnips skattetilpasset "forbrytelse" (les; antisosialistisk undergrunnsbevegelse) kan redde ressurser unna kommunistiske politikere som deler de ut i hytt å pine Clinton Foundation Burgerlønn GRO WHO Jagland-slottsleie, osv.
Litt hvitsnipps dill kan redde landet og settes i jobb free fra sugekopper som mellommenn som alle skal ha sitt underveis og alt unntatt smuler oppbrukt før produktiviteten blir økt slik at også kommunister får godt nok betalte jobber og 0-iver slipper å klage på slave lønn.
-->c777eina


Oliver Stonheg
I dag kl 13:32 22
Hvitsnippforbrytelser i milliardklassen går som før. Milliarder fratatt folket av de "folkevalgte" som tildeles FN NATO EU WWF World Economic Forum osv. som smørepenger/forskudd til de samme "folkevalgte" skattefrie, fremtidige jobber i samme Fora, er selvsagt unntatt.
Slettet bruker
28.08.2019 kl 20:42 567

Stavgrums kom med intressant idéé-

Men ingen stifter finnes. lol. Initiativsløse kan be NAV om kurs for sofalate grundere.
Cortex
28.08.2019 kl 21:47 554

Se hvordan media og venstresiden omtaler og behandler Resett som jo utfordrer den politiske korrektheten som styrer så mye i Norge nå.
Hvem tror at et parti til Høyre for Frp vil få en bedre omtale enn Resett?Ingen i media eller andre partier vil ha noe med et slikt parti å gjøre,
så hva er da vitsen med et parti som vil bli idolert og møtt med sjikane og skjellsord,slik vi ser med Resett?
Poenget med et politisk parti må vel være å kunne påvirke og endre den politikken som føres,men å legge seg ut med PK-miljøene er
dessverre ensbetydende med å bli satt helt på sidelinjen.
Ikke ulikt måten Frp og Hagen ble behandlet på og omtalt som i flere tiår før Siv fikk Frp inn i regjeringen.
Slettet bruker
28.08.2019 kl 21:55 552

Ingen vits å stifte et mer høyrete parti når apstatshjerndvaskete svelgere ligger flat for ap i sofa heller enn å bygge opp velgermasse som kan stjeles til høyre for frp. Det er null initiativ til høyrextrim party grundere når NAV satsene er så høie.