Norske bistands­milliarder: Helt ute av kontroll?

Slettet bruker
14.07.2019 kl 19:16 2797

Norge bruker formidable 38 milliarder kroner på bistand i 2019. Knapt noen aner hva pengene går til. Milliardene fosser ut – tilsynelatende uten kontroll. I Riks­revisjonen er man oppgitt.

I budsjettet for 2019 ble bistands­budsjettet økt med rause 7 prosent fra året før. Til sammen skal Norge bruke 37,8 milliarder kroner på bistand i år, ref. statsbudsjett -19. For å illustrere at dette ikke akkurat er en liten post, kan det nevnes at det totalt er satt av ca. 21 milliarder på hele landets politi og påtale­myndighet. Sagt på en annen måte: Vi bruker godt over 100 millioner kroner per dag, hele året, på bistand – ca. 4,5 millioner per time. Man kan jo regne ut minutt- og sekund­beløpene selv.

Riksrevisjonen reagerer
Mange reagerer på penge­bruken i norsk bistand. Når det murres selv fra den ellers svært forsiktige og saklige Riks­revisjonen, da vet man at situasjonen er alvorlig. Eller til og med helt ute av kontroll.

Den ny-pensjonerte ekspedisjons­sjef Therese Johnsen i Riks­revisjonen har vært med på å sjekke effektene av bistand. Hun ga lørdag et intervju til Aftenposten, der hun blant annet sier:

«Bistanden styres av et tallfestet mål om å bruke 1 % av brutto nasjonalinntekt.»
Det vil si at det viktigste med bistanden er at vi faktisk gir et visst beløp, mens det er av mindre interesse om bistanden fører til noe. Johnsen sier det dokumenteres at

«målene ikke nås eller at myndighetene ikke har god nok kunnskap om resultatene. Dette gjelder særlig der pengene går inn i inter­nasjonale organisasjoner, som FN og Verdens­banken.»
Therese Johnsen vil at politikere blir mer opptatt av hva vi får igjen for pengene til bistand.

«Dette har ikke Stortinget interessert seg så mye for», sier hun til Aftenposten.

Til Tyrkia?!
Vel så interessant som de foreslåtte formålene er det å se hvilke land Norge vil overøse med bistands­midler. NORADs oversikt er interessant lesning. Tallene er fra 2018, og den innbyrdes fordelingen vil være nokså lik, men summene er i gjennom­snitt 7 % høyere.

Kart over land som mottar norsk bistand, fra Norad.

Ikke overraskende finner vi Afrika som største mottaks­region med 6,4 milliarder kroner.

Midtøsten er oppskrifts­messig på listen, med 3,3 milliarder. Syria får mest, med ca. én milliard, mens det korrupte lederskapet i Palestina kan glede seg over ca. 700 millioner.

Det dekker greit den summen president Abbas brukte på å kjøpe seg et privat Boeing-fly, slik at han og hans familie kan reise med stil til diverse giverlands­konferanser og innkassere nye bidrag fra dumsnille nasjoner.

Aller mest forbausende er det å se Europa på denne listen, med ca. 600 millioner kroner. Europa, virkelig? Her kan vi registrere at Tyrkia (!) mottar 60 millioner kroner fra Norge, antagelig til president Erdogans store tilfredshet. Det kan nok være kjærkomment når man nå kjøper et nytt, kostbart rakettsystem fra Russland?

Joda, en del av beløpene til Tyrkia og andre er øremerket til spesifikke formål fra Norges side. Men det pøses uansett inn netto summer inn til mottaker­landet, slik at andre summer kan frigjøres til for eksempel luftvern­raketter og privatfly.

Hvor blir det av suksess­historiene?
Når det gjelder norsk bistand, snakkes det ofte om hvor viktig og solidarisk dette er av oss som nasjon. Det vi hører mindre om, er eksempler på at våre milde gaver har ført til noe som helst.

Riktig nok har NORAD sin egen «resultatportal», der de forsøker å skape inntrykk av at saker og ting er oppnådd. Men det man viser, er en håndfull eksempler av det temmelig bisarre slaget: «Tilliten til Kirgistans statistikkbyrå har økt», «Uganda har forbedret sin petroleumsforvaltning», «Forbedret offentlig finansforvaltning i Nepal» osv. Ja, her gir det en virkelig god følelse at Norge har kunnet bidra med noen milliarder.

Hvor er så de resultatene som er noe å snakke om? Er det noen? Vi kan trygt gå ut fra at dersom det hadde vært oppnådd målbare suksesser der ute, så hadde vi hørt om det i de store, bistands­vennlige mediene. De brenner etter å berette om slikt. Men så lenge det er mer eller mindre tyst, kan vi gå ut fra følgende:

Suksessene finnes ikke. Det hele er en milliard­fiasko. Men «bistands­partiene» på Stortinget er sikkert fornøyde.


https://www.document.no/2019/07/14/norske-bistands%C2%ADmilliarder-helt-ute-av-kontroll/



Disse ubrukelige politikerne burde ha blitt trukket i lønn for hvert eneste øre de har frarøvet folket.
Slettet bruker
14.07.2019 kl 19:23 2580

Pengene går nok til korrupte ledere, narko og child trafficking.



«Her er nok ikke Norges bidrag til EØS-midler (utjevningsmidler) tatt med i regnskapet. Støtten går direkte til programmer, fond og enkeltprosjekter i de minst velstående landene i EØS-området. Norges årlige bidrag i perioden 2014 – 2021 vil være om lag 391 millioner euro, altså like opp under fire milliarder kroner. De to små EØS-landene Island og Liechtenstein følger opp med 9 millioner euro på toppen av dette, som til sammen utgjør 3 % av Norges bidrag. (Island og Liechtenstein er to land uten oljefond med litt i underkant av 400 000 innbyggere totalt.)

Det er helt sikkert andre posteringer som også unndrar seg å komme med på bistandsbudsjettet, slik som penger til norske organisasjoner som jobber for å fremme boikott av Israel med flere.

I forrige uke snakket jeg med en ung portugisisk kvinne som jobber på en årlig voluntørkontrakt i regi av et av EUs mange "hjelpeprogrammer" i Øst-Europa. Vi delte samme transportmiddel mellom to byer i sørøst-Europa i 5-6 timer og fikk god tid til å snakke sammen. Den idealistiske unge kvinnen kunne fortelle at prosjektet hun skulle jobbe for i Romania knytet til foreldreløse barn ikke fantes i virkeligheten da hun ankom. Prosjektet var en papirtiger for berikelse av lokale politikere og deres kontakter, så hun måtte starte et eget arbeid fra bunnen og selv formulere sin egen arbeidsinstruks. Hun jobbet inn mot landets sigøynerbefolkning (ingen av dem hadde stelt fra henne i løpet av den tiden hun hittil hadde oppholdt seg blant dem!).

Den stakkars PK-indoktrinerte kvinnen fortalte utrolig nok at det var mange rumenere som var like fattige som sigøynerne, men fordi de ikke mottok den samme hjelpen bare økte det gnisningene mellom sigøynerne og den øvrige befolkningen. Dette er neppe en effekt som EU har tatt med i sin tenkning.

Vi hadde en god samtale, og jeg stilte henne en del tilforlatelige kritiske spørsmål til hennes syn på flyktningeproblematikken og andre sentrale PK-myter som hun sverget til. Det var mye lettere å nå inn til henne enn hennes jevnaldrende i Skandinavia. Hun hadde ikke en solid hinne av PK-panser som måtte smeltes vekk først. Til det er livet i Portugal for tøft for hennes generasjon.»
kokkohill
14.07.2019 kl 20:06 2521

Dette må kittes med 90% omgående , de resterende 10% omsettes i nødvarer. Mat,vannrensing,telt og medisiner.
Betonghue
14.07.2019 kl 20:24 2467

Vel, hva forventer man med partier som V og KrF i regjering? Og et Storting befolket av amøber? Noe er veldig GALT med dette land !!
Slettet bruker
14.07.2019 kl 20:29 2460

Pengene går nok til korrupte ledere, narko og child trafficking.

Men de er representert i FN. Og når noe skal stemmes over der i gården, med en nordmann på valg, skulle det bare mangle, at det ikke skulle betales for det.
kokkohill
14.07.2019 kl 20:41 2442

Strør om seg med penger som fulle sjømenn 😜

Dere er fra en annen planet sa Brasils president når milliardene falt som sne over Amazonia
Slettet bruker
14.07.2019 kl 20:46 2433

Så er det da at Norge og andre rike land, på bakgrunn av det ovenstående, driver utviklingshjelp og pengeinnsamlinger for å hjelpe de fattige landene, som det heter.

La oss se hva som skjer: Det gode er tatt i det ondes tjeneste; det gode og den gode vilje blir nyttet som drivkraft i dævelskapen. Våre myndigheter fornekter seg ikke. Også i dette viser de seg som folkesvikere.

Sender vi utviklingshjelp i form av norske kroner eller utenlandsk valuta, vil dette i sterk grad kunne bidra til å styrke og opprettholde det internasjonale plyndringssystem. La oss gjøre et lite forsøk på å forstå hva som skjer med de penger som blir bevilget over statsbudsjettet til utviklingshjelp, eller som blir samlet inn hvert år til de forskjelligste gode formål.
La oss tenke oss at vi har samlet inn 100 millioner kroner som er tenkt brukt til ett eller annet godt formål i et land i den tredje verden - la oss si de skal brukes til bygging og drift av skoler.

Det som videre skjer er dette:

1. Pengene som står på konto i en norsk bank, blir overført til konto i en bank i vedkommende land.

2. Pengene blir vekslet om til en pengemengde tilsvarende 100 millioner kroner i mottakerlandets pengeenhet, og står fremdeles på konto i dette landet.

3. De 100 millioner i norske kroner er nå havnet som utenlandsk valuta i landets sentralbank.

4. Den sum man har byttet til seg av landets pengeenhet, blir så brukt til det den var tenkt brukt til: Bygging og drift av skoler.

5. De 100 millioner i norske kroner, som er gangbar mynt over hele verden, kan nå brukes til to ting: De kan enten anvendes til å betale renter og avdrag på landets utenlandsgjeld - de går da gjerne til Verdensbanken eller Det Internasjonale Pengefond - eller de kan brukes til kjøp av varer i utlandet. I det siste tilfellet havner pengene svært ofte hos de multinasjonale storkonsern, gjerne som betaling for våpenkjøp. Landet har nå fått verdier for 200 millioner kroner(Skolene og våpnene).

6. På sin vei videre havner de 100 millioner kroner til slutt tilbake i Norge. Her kan de brukes til tre ting: De kan (1) brukes til å betale gjeld utlendinger måtte ha i Norge, de kan (2) bli brukt til kjøp av norske varer, eller (3) de blir vekslet om til utenlandsk valuta, og tjener således til å tappe den norske valutabeholdningen. Det er som regel det siste som skjer. http://vegtam.info/Kortsider/svindelmedutviklingshjelp.html
Redigert 14.07.2019 kl 20:49 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
14.07.2019 kl 20:54 2426

"Det bør kanskje særskilt pekes på at alle de penger som Norge og alle andre land gir til Palestinerne - også de arabiske land og FN - for å avhjelpe den nød jødene har påført dem gjennom landran, okkupasjon og krikshandlinger, alle til slutt, etter omveksling, havner i den Israelske sentralbank som utenlannsk valuta. Det er snakk om 10-talls milliarder kroner."

Dette er jo ikke riktig med unntatt av pengevekslingen. Hverken USA eller GB, Frankrike, Belgia har ikke blitt rik, med å selge julehefter og siteere bibelvers.
ArneB 5.0
14.07.2019 kl 20:58 2417

Det er bare å gratulere med siste valg ...
Slettet bruker
14.07.2019 kl 21:04 2415

Det bør ringe noen bjeller når selveste Robert Mugabe fra Zimbabwe ble lyrisk. https://www.vgtv.no/video/27647/se-diktatorens-klimadikt

Klimaklovnkonferansen i København gikk Møteleder i sjokk. http://www.dagbladet.no/2009/12/16/nyheter/klima/miljo/9539667/
Dere må være fra en annen planet. Hvilken planet er dere fra? fikk statsminister Jens Stoltenberg spørsmål om etter at han hadde redegjort for Norges regnskogprosjekt med Brasil.

- Du må forklare hvordan dere har greid å få gjennomslag for dette hjemme? spurte møteleder, Thomas Friedman, den norske statsministeren.

- Vi har prøvd å være kostnadseffektive. Jeg var også i Kyoto. Vi prøvde å få med regnskog som en del av avtalen den gang, men da hadde vi ikke virkemidlene. Det har vi nå, sa Stoltenberg, som hadde behov for å poengtere at det ikke er den norske regjeringen som betaler for avskoging i Brasil.

- Det er det norske folket som gjør. De betaler skatt. Jeg bare brukere pengene, sa Stoltenberg til latter i salen.
Slettet bruker
14.07.2019 kl 21:32 2401

Det er ufattelig hvilke drittklyser som kan utgjøre lederskapet i stat. Det er jo ensartet i de fleste partier.

Jens, prate-maker har da aldri gjort et dagsverk i hele sitt liv. Han begynte å tuske (etablerte ukulturen) med medlems kontingent i AUF svindelen. Han Løy i retten og begikk der med «mened», men ble ikke straffet for dette. Han løy og bløffete seg vider hierarkiet som industri finans og statsminister før fylte 40 år: Sammen ved Hydro Reiten fra SP, med applaus fra partiet Høyre, fikk han kraft liberaliserte resursene som” nedbør” utgjør, og omgjorde denne gratis naturresurs, så kostbart og tenkes/dyrt, for bruk av eget folk.

Med en endring i handlings-regelen svidde Oljefondet av et hundredetalls milliarder i US Enron skandalen. Oljefondet blåste verdien opp i det korrupte pillråtne us bankvesen Wall Street skandalen før finanskrisen. I lånt bil kjører han på andre folk sine biler og beviser, å ha manglende skrive, som kjøreferdigheter. Takket være politiske bevistløse mennesker kravler han vider i det politisk pillråtne systemet, og blir flere ganger valgt som norsk sta(t)s minister. I hans periode ble det norske forsvar nedrigget. Festningsverk og militære forlegningen ble solgt og omgjort til Asylmottak, men dette APe partiet som dyrker frem slike personer, det går folk fortsatt til valgurne og stemmer på? Nå har de betalt 260 milliarder for fly, vi ikke har bruk for. De står på dyrkbar mark og i telt, uten antiluft beskyttelse. https://www.derimot.no/jon-hellesnes-norge-kan-bli-fremtidig-slagmark/

Det er blitt meg fortalt at våre nye landsmenn omtaler den norske stat som en stinkende il-luktene kloakk, og det norske folk som henholdsvis tulling, idiot samt vantro hund. Hvordan kan slikt sies uten at det får følger? Dette er karakteristikker jeg vil bestride og benekte på det sterkeste.
https://steigan.no/2018/04/jon-hellesnes-den-farlige-norske-serviliteten-overfor-usa/
Redigert 14.07.2019 kl 22:05 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
15.07.2019 kl 08:19 2362

Før Nato-Jens gikk av som stm sikret han Afghanistan, Brasil/Amazonas og Clinton-fondet atronomiske beløp som vi ikke har noe styring på. Vi ser ingen effekter på regnskogen, afghanistan er gjennomkorrupt og Cinton-fondet har vi heller ingen innsyn i.

Norske bistandspenger er og blir et massesløseri.
ladaen7,30
15.07.2019 kl 09:38 2350

Det er bare å gratulere med siste valg ...




Arne flåser det selvfølgelig bort med at dette er siste regjerings påfunn.

Norsk bistand har vært dømt nedenom og hjem gjennom dusinvis av regjeringer og det blir bare verre og verre.
Det man kan kritisere denne regjeringen for er at de hevdet at bistanden skulle innskrenkes til færre land og bli mer effektiv.
Det skjedde selvsagt aldri, pengene bare renner ut i de samme sorte hullene som de alltid har gjort.

Omen hel del penger forsvinner på veien så øker man bare bistanden istedet for å finne ut hvor pengene tar veien.
Ufattelig at ingen tar tak i denne sløsingen. Her hjemme kan de knapt gjøre noen ting som helst uten at avgiftene øker for å betale for gildet, mens i bistandshysteriet finnes det knapt grenser for hvor mye penger som kan brukes. Da er vi plutselig verdens rikeste igjen og kan sole oss i glansen.
Slettet bruker
15.07.2019 kl 09:51 2339

«Hjelpe de der de er»
Slettet bruker
15.07.2019 kl 09:58 2335

Selvfølgelig. Har ingen tenkt den tanke, hva med de som blir igjen?
Slettet bruker
15.07.2019 kl 10:08 2327

En forbrytelse mot menneskeheten! Hvor er moralen i at offentlig Jan Egeland flyktninghjelp sammen med høytlønnete og UDI byråkratansatte i store mengder, sendes på oppdrag over statsregulativet (med millionlønninger samt kost og diett i mengder) til konfliktområder, på den andre siden av kloden som berører millioner mennesker?

Hvor de flyktning hjelp milliarder, offentlige UDI fullfinansiert over norske budsjetter inntreder de provisoriske oppsatte FN flyktningleirer, og vilkårlig uthenter et 50 -100 talls personer av mange 100 000 om ikke millioner, fortvilte mennesker på flukt, for så å frakte de eksklusive «utplukkete personene» helt her opp i iskanten, til kongeriket Norge hvor vi i vårt skamløse hykleri, gir dem opp/tilhold og huser på dem noen år, for så å sende dem tilbake med mye bråk og ståk. Også etter de har født egne barn, her i Norge?

Barn født og oppvokst som kan være 8-10 år gamle og snart ungdommer, som ikke aner noe om egne foreldres kultur og levesett, når de er født og etablert med venner, her i Norge for å bli returnert til sine foreldre kultur/områder som de ikke aner noe verdens ting om? Du snakker om forbrytelse mot menneskeheten. Hykleri og Moral under vannlåset. Hva med alle de millioner menneskene som må bli igjen, og ikke får inntrede denne dårekiste av en stat?
https://www.derimot.no/hvorfor-fraktes-migrantene-til-italia-hvorfor-sender-ikke-norge-trygge-skip-og-frakter-dem-hit/
Baren
15.07.2019 kl 10:47 2317

Den Norske stats økonomiske forvaltning ligner en del på de religiøse organisasjoner som lurer/presser til seg folkets penger under dekke av at om de ønsker seg et bedre liv må de betale med penger de ikke har.

Politikernes agenda er at skal vi få noe må der betales til et tenkt felleskap, som vi ser har vi store bærekraft variabler forårsaket av et større forbruk enn inntekt tilsier ref. statsbudsjettet dette underskuddet løses med bidrag fra handlingsregelen, tilsvarende løses i andre land med å trykke nye statsveksler som selges.(se svakheten i Norske kroner)

Nå er vårt regime såpass strengt at om vi i næringslivet ikke retter oss etter regelverket påfølger der straffer, ser vi i Statsforvaltningens sløserier kan vi vel ikke huske noen har blitt straffet med frihetsberøving for sine avvik, og en kan bli noe tankefull over Riksrevisjonens rolle om den har noen funksjon når vi ikke ser et eneste resultatvarsel fra bidragsordningen annet enn et bilde av en vannkran?
Slettet bruker
15.07.2019 kl 13:10 2303

Riksrevisor Per Kristian Foss fra partiet høyre, var jo en av Gullselgeren hva nå hensikten med gullsalget måtte være. Det har da steget i verdi, dog ikke på norske eierskap hender, men alle andre enn oss.
Gullsalgets skyldige.
https://no.wikipedia.org/wiki/Svein_Gjedrem
https://no.wikipedia.org/wiki/Kjell_Magne_Bondeviks_andre_regjering
https://no.wikipedia.org/wiki/Per-Kristian_Foss
https://no.wikipedia.org/wiki/Lars_Sponheim
ArneB 5.0
15.07.2019 kl 14:19 2287

Påfunn? Dette er en politikk som føres av en regjering som har sittet i seks år. Det er sikkert vondt å måtte innrømme at de som skulle ordne opp i alt mulig, står igjen som de reneste amatører og statlige midler øses både ut til andre land og omfordeles innad i landet. Jeg gratulerer dem som gikk på limpinnen. Enkelt og greit.