Yara avtalen kan gi Nel et stort kursløft.Yara låner milliardsum


Følg med. Følg med.. Nå har Yara lagt frem knalltall og de satser tungt på Hydrogen. "Yaras mål for karbonavtrykk er å oppnå en reduksjon på 10 prosent i utslipp av klimagasser per tonn gjødsel innen 2025."

For å få til dette er de nødt til å produsere ammoniakk uten utslipp ved hjelp av hydrogen fra fornybare kilder. Spennende tider....
Utdrag fra hegnar.no Yara låner milliardsum
- Tydelig kobling mellom bærekraft og lønnsomhet.
Les her.
https://t.co/8hYJFpKi3N
Redigert 16.07.2019 kl 17:12 Du må logge inn for å svare
Sann
16.07.2019 kl 19:10 5370

Denne posisjonen som Yara befinner seg i nå er strålende nyheter for hydrogen og fornybare kilder som lønnsom satsning fremover. Jeg har sterk tro på at det tidligere annonserte samarbeidet mellom NEL og Yara raskt vil kunne omfatte kontrakter av stor betydning for NEL
Jeg tror nettopp det pågående samarbeidet har bidratt til denne konklusjonen om bærekraft og lønnsomhet. Det er ikke tilfeldig at investeringer og milliardlån Yara nå tar opp kommer som resultat av denne utredningen. Yara har bestemt seg for å komme igang og NEL spiller på samme lag, meget spennende tider i ukene fremover nå. Sitter man short lever man farlig fremover, her er det bare å sitte stille i båten og fylle opp på lave nivåer.
Tigeren
16.07.2019 kl 19:20 5333

Sann. Du treffer 100%. Det kan være svært nære en gigant P2G kontrakt mellom Yara og Nel. Yara skal være bærekraftig og de skal produsere ammoniakk ved hjelp av H2 og P2G anlegg levert av Nel. Vi skulle få dette servert fra Løkke tidlig i 2019 iflg press-release fra Nel ifjor. Men når milliardkontrakter skal landes er det viktig å gjøre en grundig lønnsomme vinn vinn kontrakt. Jeg lastet ytterligere opp i forrige uke. Jeg tør ikke å trade nå. Bare snitter meg ned. Dette blir gull.

Jeg er rimelig sikker at alt som har med hydrogen vil NEL ta seg av.
De har samarbeidet en god stund nå og da snur ikke Yara i døra uten at det børsmeldes fra NEL.
Nå henter de inn en milliard så jeg tror det vil smelle inn en stor bestilling til NEL hvilken dag som helst. Nå har Yara meldt markedet om at de skal satse på hydrogen for å nå klima målet, de har hentet inn penger, vi vet hvem de samarbeider med og nå vil endelig avtale komme.
Kanon melding fra Yara!
ruda
16.07.2019 kl 21:33 5012

Selvsagt blir det NEL, og da får vi samtidig kursen tilbake til gamle høyder

Ambisjonen for prosjektet (Yara/NEL) er å realisere nullutslipp gjødselproduksjon ved hjelp av innovative løsninger og kostnadseffektiv hydrogenproduksjon fra elektrolyse basert på fornybar energi.
Sann
17.07.2019 kl 10:07 4390

Yara finansierer sine investeringer med grønn trekkfasilitet, som gir selskapet bedre rentebetingelser ved å oppnå egne miljømål. Dette er helt klart en milepel i satsingen på å nå sine klimamål, noe Nel sin nyeste teknologi og samarbeidet med Yara kan bidra med.

Ny artikkel i E24 om dette idag:

"Første i Norge med grønn trekkfasilitet
Selskapet annonserte også tirsdag morgen at man har signert en femårig trekkfasilitet på 1,1 milliarder dollar.

Lånet er av den grønn sorten, og er inngått med 13 banker som vil gi Yara bedre eller dårligere rente basert på selskapets evne til å oppnå egne miljømål med hensyn til karbonavtrykksmål.

– Det at vi kan knytte opp våre interne mål på utslipp opp mot en rente, som enten bil bety en økt oppside, eller nedside, det er veldig positivt, sa Holsether.

Yara har som mål å oppnå en ti prosents reduksjon i utslipp av klimagasser per tonn gjødsel som produseres innen 2025.

Tidligere i år noterte Norgesgruppen den første grønne obligasjonen på Oslo Børs.

Finansdirektør Lars Røsæg vil ikke kommentere overfor E24 nøyaktig hvor stor oppsiden ved å nå klimamålene kan bli, men mener den er betydelig.

– Av kommersielle hensyn kan vi ikke si nøyaktig hvor mye det er, men vi er de første som gjør dette i Norge. For oss er det viktig at det å drive et lønnsomt selskap samtidig som man er bærekraftig reflekteres i finansieringen vår også."

Tigeren
17.07.2019 kl 11:49 4191

Yara avtalen kan gi Nel milliarder i omsetning. Produksjon av amoniakk uten Co2 utslipp med hjelp av hydrogen og Nel sine gigantiske elektrolysører /P2G anlegg kan bli en ny "Nikola" for alle aksjonærer i Nel. Dette kan tikke inn anytime. Yara skal bli et grønt selskap med svært god hjelp fra Nel.
Redigert 17.07.2019 kl 11:50 Du må logge inn for å svare
abroker
17.07.2019 kl 16:17 3676

Vi følger med som bare det >> Nå dukket det fordømte 6-tallet opp på nytt?

fillern

Typisk Pump & Dump fra Robot gjøkene
abroker
17.07.2019 kl 16:25 3647

Norsk Hydro produserer vel fremdeles Amoniakk NH3 ved hjelp av Haber Bosch syntese?
Nitrogen tar de fra luften og H2 tar de fra cracking av LNG?
???
maimunek
17.07.2019 kl 16:49 3604

Hvorfor er milliarde kontrakten hemmlig stemplet ?, hvem er det som har first class info ? dete er NEL, Nikola og Bosch.. Bosch wird NEL kaufen og Løkke og Nikola hvet dete. , Dete er grunden at Løkke bremser Aksjen og det vil ikke kome nå store NEL meldninger lenger, Tige
Tigeren
18.07.2019 kl 15:20 3175

Wrong. Xx Milliarder i kontrakter er ofte hemmelige. Drn dag kan Løkke slipper nøyaktig xx milliarder på Nikola kontrakten vil kursen gå bananas. Årsaken er at Nikola får et cut ved produksjon og et effektivt samlebånd på nye Notodden. Løkke og verden vet at ved scale up, så vil produksjonsprisen gå ned over tid. Nel produserer større og større elektrolysører og prisene går ned hvert år, og volkmet går opp. Yara blir neste milliard kontrakt tror eg. Store anlegg fra Nel gir milliarder i kassa til Nel.
Tigeren
27.07.2019 kl 23:06 2790

Følg med og se YouTube video. Nel har en fot inne. Dette kan bli en nærmere milliard kontrakt for Nel hvis alt slår til. Yara kan bli en ny gigant for Nel.
Yara’s carbon intensity target is to achieve a 10% reduction of greenhouse gas emissions per tonne of fertilizer produced (tCO2eq/tN) by 2025. Reaching this target will result in more than 2.2 MtCO2eq saved annually by 2025 (at constant 2018 volumes)

“Reducing greenhouse gas emission intensity is part of delivering on Yara’s mission of responsibly feeding the world and protecting the planet. By connecting financing to carbon footprint performance, we confirm a clear link between sustainability and profitability,” says Lars Røsæg, CFO of Yara International ASA.

Yara International press release, Yara signs new USD 1,100 million Revolving Credit Facility with margin linked to Carbon Intensity Target, 07/16/2019

https://youtu.be/BbdXdSI8jxg
Redigert 27.07.2019 kl 23:28 Du må logge inn for å svare

Til dere som lurer på om hydrogen har en fremtid:
https://forskning.no/energi-fornybar-energi-klima/dette-ma-du-vite-om-hydrogen/1359513

Er så glad jeg er inne i en så fremtidsrettet aksje som Nel. En grønn aksje som er potent som bare det. Over 200% avkastning til nå, men dette er ingenting i forhold til hva som kommer de neste 5-10 årene.
ruda
28.07.2019 kl 09:59 2328

Det er bare å lene seg godt tilbake og nyte sommeren. Nel vil bli en vinner fremover.
Snorre61
28.07.2019 kl 11:02 2172

Både Hydro,Yara og mange flere selskaper innser at de må omstille seg til å bli mer miljøvennlige for å overleve i fremtiden . Det er en miljøbevisst generasjon som vokser opp nå og de kommer i maktposisjoner om noen år
Tigeren
30.07.2019 kl 08:59 1464

Koster milliarder. "En fabrikk på 1.000 megawatt er beregnet å koste én milliard euro, eller drøye 9,6 milliarder kroner,

Utdrag fra E24.no
Yara satser på hydrogen
Gjødselkjempen Yara har involvert seg i flere prosjekter som skal senke kostnadene for å produsere hydrogen fra rene energikilder, sammen med blant andre Nel, Engie og et konsortium hvor Shell og Ørsted er med.
Hydrogen gir ingen utslipp ved forbruk, og mange tror at grunnstoffet kan bli en viktig faktor i overgangen til et lavutslippssamfunn.

Samtidig er det fortsatt dyrere å produsere hydrogen fra fornybare energikilder enn fra gass, som gir CO2-utslipp, og mange industriaktører jobber med å kutte kostnadene.

Blant dem er norske Yara, som nå jobber langs flere spor for å få ned kostnadene for produksjon av hydrogen fra fornybare energikilder:

selskapet deltar i et forskningsprosjekt for å studere hva som skal til for å utvikle, designe og bygge et større anlegg for produksjon av «grønt» hydrogen i Nederland sammen med blant andre Shell og Ørsted
Yara utreder produksjon av hydrogen fra solceller i Australia sammen med det franske energiselskapet Engie
Yara samarbeider med norske Nel om et prosjekt som skal produsere ammoniakk uten utslipp ved hjelp av hydrogen fra fornybare kilder
Det nederlandske nederlandske Institutt for bærekraftig prosessteknologi meldte nylig om ambisiøse planer som skal bidra til å få ned kostnadene ved storskala produksjon av hydrogen fra rene kilder som sol- og vindkraft.
Med et konsortium som blant annet inkluderer Yara, Shell og flere andre industrigiganter på laget jobber instituttet med å designe en hydrogenfabrikk som har mange hundre ganger så stor kapasitet som dagens produksjonsanlegg.

– Målet med hydrogenprosjektet i Nederland er å lære mer om hva som skal til for å utvikle, designe og bygge en storskala hydrogenproduksjon, sier kommunikasjonsdirektør Kristin Nordal i Yara til E24.

Koster milliarder
For å sikre hydrogenproduksjon i stor skala må man ifølge partnerne bak prosjektet opp i en kapasitet på 1.000 megawatt (= én gigawatt) på fabrikken. Dagens elektrolysører er små enheter med en kapasitet på bare noen få megawatt.

En elektrolysør produserer hydrogen fra vann ved hjelp av strøm.

En fabrikk på 1.000 megawatt er beregnet å koste én milliard euro, eller drøye 9,6 milliarder kroner, og prosjektets mål er å designe et anlegg som kan kutte to tredjedeler av disse kostnadene, ifølge Institutt for bærekraftig prosessteknologi.
«Får man kostnadene ned til rundt 350 millioner euro for et elektrolyseanlegg i gigawatt-størrelse ville det etablere et konkurransedyktig alternativ til konvensjonell «fossil» hydrogenteknologi», skriver Institutt for bærekraftig prosessteknologi i en melding.
Kan øke omstillingen:
Lykkes partnerne i det nederlandske prosjektet med å bygge en kjempefabrikk for hydrogen, vil det kunne bidra til en lettere overgang fra gass til hydrogen for nederlandsk industri.
Nederlands egen gassproduksjon er fallende, blant annet etter at Groeningen-feltet har slitt med jordskjelv.
Det produseres 800.000 tonn hydrogen i året i Nederland, hovedsakelig fra reformering av gass, noe som gir CO2-utslipp. Hydrogenet brukes blant annet til produksjon av ammoniakk og gjødsel, i oljeraffinerier og i kjemisk industri.

Hydrogen produsert fra naturgass er billigere enn hydrogen produsert ved hjelp av strøm, men dersom hydrogenet skal være utslippsfritt vil det etter hvert bli behov for CO2-fangst når man lager hydrogen fra gass (såkalt «blått hydrogen»).

Økende tilgang på fornybar energi vil trolig gjøre hydrogen fra elektrolyse (såkalt «grønt hydrogen») konkurransedyktig med hydrogen fra gass med CO2-fangst etter 2030, ifølge anslagene i en rapport fra DNV GL.

Nylig ga Yara opp et prosjekt for CO2-fangst i Porsgrunn. Dersom selskapet skal klare å lage ammoniakk og gjødsel uten utslipp, kan økt bruk av «grønt» hydrogen bidra.
– Kan Yara være interessert i å være med på å bygge en slik gigawatt-fabrikk, eller er det først og fremst et forskningsprosjekt?
– Dette er et forskningsprosjekt hvor ulike industriaktører går sammen for å lære mer om de teknologiske og økonomiske aspektene ved overgangen til lavkarbonsamfunnet, sier Kristin Nordal.
Også oljegiganten Shell er med i konsortiet bak prosjektet. Shell har planer om å diversifisere sin virksomhet og bidra til det grønne skiftet, og sa nylig at det har planer om å bli verdens største kraftselskap på 2030-tallet.
Den danske havvindkjempen Ørsted er også involvert i planene.
Yaras australske hydrogen-satsing
Yara meldte nylig at selskapet har planer om å bygge et av verdens største fornybare hydrogenanlegg på sin ammoniakkfabrikk i australske Pilbara, sammen med det franske energiselskapet Engie.
– Yara har flere prosjekter for å se på hvordan vi kan avkarbonisere produksjonen vår, sier Nordal.

I dag brukes naturgass til å produsere ammoniakk, som er den sentrale byggesteinen i gjødselproduksjon. Skal gjødselproduksjonen bli grønnere må hydrogenet som brukes til ammoniakkproduksjon komme fra fornybare kilder, ifølge Nordal.

– I Australia-prosjektet skal vi spalte hydrogen fra vann gjennom elektrolyse med kraft fra solcellepaneler, sier hun.
– Når anlegget går for fullt, vil det produsere rundt 30.000 tonn fornybar ammoniakk årlig. Dette vil erstatte tilsvarende mengde konvensjonelt produsert ammoniakk, og gir en reduksjon på rundt 50.000 tonn CO2 i året, sier Nordal.
Danske Ørsteds grønne industriplaner: Vil lage hydrogen med havvind
Yara og Engie skal gjennomføre en mulighetsstudie som vil vise om det australske hydrogenprosjektet er teknisk gjennomførbart og økonomisk bærekraftig.

– Det er et godt stykke fram i tid før teknologien er moden for fullskalainnføring, men vi har stor tro på Pilbara-prosjektet. Lykkes vi der, både teknisk og økonomisk, kan teknologien implementeres andre steder også, sier Nordal.
Trenger hundrevis av elektrolysører
Partnerne i det nederlandske prosjektet vil forsøke å finne ut hva det vil koste å bygge en gigantisk hydrogenfabrikk i Nederland i perioden 2025 til 2030.

Skal man bygge et anlegg som samlet er på 1.000 megawatt så trenger man mange hundre av dagens elektrolysører.

Norske Nel produserer i dag elektrolysører på Notodden med en kapasitet på 2,2 megawatt per stykk. Fabrikken er i ferd med å utvide kapasiteten til rundt 160 slike enheter per år, etter en kjempeordre fra den amerikanske lastebilprodusenten Nikola.

Det finnes begrensninger på hvor stor hver enkelt elektrolysør kan bli. Dette er blant annet knyttet til størrelsen på enhetene. Hvis de blir for store, kan det bli dyrt å frakte dem dit de skal.

– Vi tror elektrolysørene våre på 2,2 megawatt vil være relevante i lang tid. Neste steg er å gå opp til fem megawatt, og den størrelsen per enhet vil trolig være relevant helt frem til 2030, sier konsernsjef Jon André Løkke i Nel til E24.

– Men man skal ikke undervurdere forbedringene som gjøres på eksisterende teknologiplattform, og timing for overgang må vi komme tilbake til, legger han til.

Samarbeider med Nel
Yara samarbeider med Nel om et utviklingsprosjekt som skal produsere hydrogen og deretter ammoniakk uten utslipp ved hjelp av fornybar kraft, med støtte fra det norske Pilot E-programmet fra Forskningsrådet, Innovasjon Norge og Enova.

– Utviklingen og testingen skjer i Norge, men det blir opp til Yara hvor i verden anlegg skal bygges og utstyret eventuelt skal utplasseres til slutt, sier Løkke.

Bransjeorganisasjonen Hydrogen Europe har en visjon om at Europa skal ha en elektrolysekapasitet på 20 til 40 gigawatt innen 2030, og at kostnaden for å produsere «grønt» hydrogen skal falle fra dagens 10-15 euro per kilo til under tre euro per kilo i samme periode.

Dette er ifølge Løkke i tråd med de kostnadsreduksjonene Nel har kommunisert offentlig.

Sammenslutningen Fuel Cell Joint Undertaking, hvor Nel også er med, har en visjon om at hydrogenmarkedet i Europa kan stige til 820 milliarder euro årlig innen 2050 og skape 5,4 millioner jobber.
Sammenslutningen tror at hydrogen i et ambisiøst scenario kan stå for nær en fjerdedel av sluttbruken av energi i Europa i 2050, tilsvarende 2.250 terawattimer eller rundt 15 ganger energimengden i Norges årlige strømproduksjon.
Les fakta her :
https://e24.no/energi/yara-international/yara-satser-paa-hydrogen/24590104
Tigeren
01.08.2019 kl 09:01 1136

Av hensyn til konkurransen og det faktum at produksjonprisen på elektrolysører vil iflg Løkke gå ned 30-40% fra 2.kvarral neste år, da Nel vil 10 doble produksjonen av Scale up elektrolysører på den splitter nye fabrikk en på Notodden. Prisene vil gå med og kunder vil etterspørre større elektrolyserør,og en 1000 MW elektrolysører fabrikk kan koste 9.6 milliarder pr. stk.
Redigert 01.08.2019 kl 16:19 Du må logge inn for å svare

Det blir vel feil. De 9,6 milliarder du snakker om, var vel for en fabrikk?
Tigeren
01.08.2019 kl 16:18 819

Yes. En fabrikk på 1.000 megawatt er beregnet å koste én milliard euro, eller drøye 9,6 milliarder kroner, og prosjektets mål er å designe et anlegg som kan kutte to tredjedeler av disse kostnadene, ifølge Institutt for bærekraftig prosessteknologi.
«Får man kostnadene ned til rundt 350 millioner euro for et elektrolyseanlegg i gigawatt-størrelse ville det etablere et konkurransedyktig alternativ til konvensjonell «fossil» hydrogenteknologi», skriver Institutt for bærekraftig prosessteknologi i en melding.