Hvor mye er et menneskeliv verdt?

polemiker
KREKAR 17.07.2019 kl 20:11 3103

Dette er et filosofisk spørsmål som har vært diskutert til alle tider. Spesielt aktuelt er dette for våre sykehus og deres medisinfaglige ledere. Leger må daglig foreta prioriteringer og avgjøre hvem som skal leve og hvem som skal dø. Helsevesen og sykehus har budsjetter de må forholde seg til og må derfor prioritere hvem som skal få livsviktige medisiner, dyre behandlinger osv.

Til å hjelpe med å ta slike avgjørelser har de fått en rekke etiske normer og regler de skal forholde seg til. Så vidt jeg vet tar de bl.a. hensyn til pasientens alder, heletilstand, rest livskvalitet og hva som er best anvendelse av pengene for samfunnet. Om f.eks. en operasjon koster 10 mill. og forventet forlenget levealder bare blir et par-tre år, vil heller pengene kunne anvendes bedre på andre pasienter. Vi vet at det er folk som dør eller får en fortidlig død i mangel av penger i norsk helsevesen i dag.

I kriminalomsorgen og i rettsvesenet er det ikke slik. Vi vet at f.eks. Krekar har kostet Norge utallige hjerteoperasjoner, ALS-medisin eller imunterapi behandlinger. Hvor mange titalls millioner det er snakk om er det ingen som har oversikt over (>30 mill. i tillegg til NAV kostnader siden 2003). Norge kunne enkelt blitt kvitt denne Mullaen allerede i 2003, da Irak gjerne ville ha ham utlevert.

Problemet har vært at han da kunne risikere å bli avlivet i Irak, siden de har dødsstraff. Poenget er at jeg ikke ser noen særlig forskjell i at norske statsborgere blir overlatt til å dø på norske sykehus og noen av dem med uutholdelige smerter. Vi burde derfor ha en tilsvarende utvalg som sykehusene har til å ta en avgjørelse om at nok er nok og at folk faktisk skal sendes i retur der de kom fra, selv om det kan medføre dødsstraff.

Konkret når det gjelder Krekar saken, burde den avgjørelsen vært rimelig grei. Han fikk prøve sin sak i 3 rettsinstanser og Høyesterett avgjorde at han utgjorde en fare for rikets sikkerhet. Det står over individets rettigheter og sikkerhetens for norske borgere må gå foran. Norske stat hadde allerede da brukt enorme ressurser på denne utenlandske statsborgeren. Han er uønsket i landet, har ingen positive samfunnsmessig bidrag og vil heller ikke ha det resten av sin levetid, snarere tvert i mot. I Irak ville han bli dømt og straffet av sine likemenn og etter en lov han selv forfekter og aller helst vil ha innført her i landet også.

Er det mer etisk riktig å la norske folk på sykehus pga. penger, mens det ikke gjelder for utenlanske kriminelle statsborgere som er en fare for samfunnet?
polemiker
18.07.2019 kl 20:58 415

Du skjønner nok sikkert at du er litt ute på bærtur her Dirken. Du bruker litt av sosialist debattantenes argumentasjonsteknikk her ved å unnlate å svare på temeaet og det etiske dillemaet jeg har fremmet.

Selv om det er en avsporing så skal jeg svare deg konkret på det du spør om. Håpet er at dere andre også kan gjøre det.

ABB:
Han burde vært skutt og avlivet på Utøya. Ordren burde vært "take no prisoners". Dette er en strategi Irsrael har hatt i 50 år, og noe de fleste europeiske land nå har innført.
Slettet bruker
18.07.2019 kl 21:07 411

Det var litt feigt. Ditt etiske dilemma kan enkelt forlenges, noe jeg trodde jeg gjorde ganske klart i innleggene mine på tråden. Du har helt rett i at penger ikke kan brukes to ganger, så hvorfor skal vi i det hele tatt bruke noen av dem på forbrytere - utenlandske som norske - når vi heller kan bruke dem på syke, ærlige, hyggelige nordmenn?

Vil du heller beskytte rettssikkerheten til voldtektsmannen Per som doper uskyldige tenåringer i stedet for å gi stakkars alenemor Turi livsviktige medisiner?
Fjordgubben
18.07.2019 kl 21:24 405

Saken er dirken at Norge og nordmenn historisk sett har hatt mer enn nok med å betale for norske kriminelle og norske terrorister selv om vi ikke har hatt mye terrorisme å snakke om før muslimene kom.

Vi vet at disse immigrantene medfører store problemer med kriminalitet og sosiale kostnader som man lett kunne unngått ved å stenge grensene for innvandring fra u-land.

U-landene må klare seg selv, kommer de her vil de dra oss ned i dragsuget, en endeløs spiral med kostnader som på sikt ikke vil være bærekraftig.
Riot
18.07.2019 kl 21:30 400


Vi pumpar in kapital i en människas liv i 25 år och hoppas på produktivitet i 40 år (avskrivningstiden) så vi 25 år pikar värdet för att gå mot noll vid 65 år.
Så cyniskt är faktiskt värderingen även i sjukvården.

Slettet bruker
18.07.2019 kl 22:49 393

Norge bør sende de «fri flyt, av drit og skit kriminelle» tilbake til sine hjemland, og ikke huse på dem her i landet. På grunn av overfylte fengsler leier jo klovneriket Norge, fengselsplasser i Nederland av alle ting. Et sted på kloden der befolkningstettheten er helt ekstrem. Et land som holder på å synke i havet av sin egen vekt.

Krake søker make! Noe mer sykt, enn Nederland finnes knapt. (Med unntak av oss selv) Ikke bare holder Nederland selv på å søkke i havet der de som EU borger ferdes i store trengsler, men så har de ledige arealer for å huse på kjeltringer og drapsmenn fra Afrika som fritt får ankomme kongeriket Norge? Nettopp takket være EØS kameratene FRP. AP. H og KRF.
X-Files http://www.nrk.no/magasin/kampen-mot-kriminaliteten-1.12098314
http://www.tv2.no/2014/09/08/nyheter/soningsko/fengsel/5993619
Redigert 18.07.2019 kl 22:51 Du må logge inn for å svare
Noni
18.07.2019 kl 23:12 386

Han kan sendes til Italia, der er han dømt til husker ikke antall års fengsel. Hvorfor
skal Norge fø på banditter? Håper justisministeren rydder opp.
Noni
18.07.2019 kl 23:17 383

Det er det klart ikke, vi har størst forpliktelse for våre egne statsborgere. Og slett ikke
for en mann som har vært med å drepe andre. Han har alt for lenge blitt hjulpet av
slu advokater som har tjent seg søkkrik på Krekar.