Evig lave renter


Artig å mimre litt over gamle rentediskusjoner når den tyske tredveråringen nå balanserer på pluss minus 0. Det har sågar vært negativt innimellom. Man betaler altså den tyske stat for å passe på pengene sine i tredve år. Hvem hadde trodd det? Ihvertfall ikke landis og tool, om disse fortsatt finnes her. Siste mente det idiotisk å påstå at lave lange renter ga noen som helst indikasjon på at flytende renter ville være lave i framtiden.

Her er noen gamle gjensyn.

https://forum.hegnar.no/archive/thread/2341230/view
https://forum.hegnar.no/archive/thread/2369194/view
https://forum.hegnar.no/index.php/archive/thread/2372562/view/0/1
https://forum.hegnar.no/archive/thread/2358531/view

Det kan snu om utsiktene for global vekst bedres. Det kan skje ved bedre handelsavtaler med Kina.

De bedriver et annet konsept nå, enn renter ; syntetisk pengeutstedelse.
De bruker militærmakt og verdensbedragerier til å stjele folks penger og
verdier gjennom syntetisk pengeutstedelse.

Det er alltids enkeltfaktorer som kan gjøre det både bedre og verre, og en langvarig handelskrig gjør det verre, men det er ikke det som er hoveddriveren. Mye av forklaringen er aldrende befolkninger og lave fødselstall. Japan var først ute, så kom Europa. Det er verken sannsynlig eller ønskelig at vi ikke får en eldrebølge, siden det enten betyr at levealderen stuper eller at befolkningsveksten fortsetter til enda mindre bærekraftige nivåer. Befolkningen må flate ut etter hvert, og gjerne gå litt ned en eller annen gang, og det er bedre at det skjer nå enn når vi er 15 mrd på jorda. Når det gjelder argumentasjon for evig lave renter anbefaler jeg https://jansblogg.eika.no/

Vel, aldring gir en forbigående økning i sparing (trekker i retning av økt tilbud av finanskapital og lavere renter), denne sparingen snur nedover (trekker mot økte renter) når millioner verden rundt ønsker begynne leve av sine oppsparte pensjonsmidler. Hvor verdens befolkning er i disse fasene er ikke helt entydig.

I Kina sliter de med «de seks lommebøkers problem»: 6 personer slår sine formuer sammen (2 foreldrepar og hvert deres barn) for å skaffe innskudd til leilighet for de unge. En ekstremvariant av det norske boligmarkedet. Resultat er et svært oppblåst boligmarked som nå står for fall.
Redigert 03.08.2019 kl 16:42 Du må logge inn for å svare

Tja, vet ikke om det kan regnes som forbigående. Det blir vel heller en ny normalsituasjon hvor det er færre yrkesaktive i forhold til antall pensjonister enn det vi har vært vant til så langt i den moderne historien.
Hassan77
03.08.2019 kl 17:12 3152

De seks lommebøkers problem ;)

Dette er et velkjent problem, også i Norge. Stort sett alle jeg kjenner er råket av dette.

De fleste foreldrepar i Norge har mer enn 1 barn. Dermed bidrar familiebanken ikke så sterkt til bobleblåsing i Norge som tilfellet er i Kina.
pedro1
03.08.2019 kl 18:45 3104

Sa for mange år siden at boligrenta ikke skulle over 4% i min levetid (30 år til). Tror jeg får rett. -0,5% på tysk tiåring sier at tyskerne Idag snart har 0 i lånekostnad uansett hvor dyr boligen er (binder i 10 år) . Kjøp en utleiemaskin og betal den ned med alle inntektene.....skulle tro man sitter godt i det om 10 år ?
Redigert 03.08.2019 kl 18:45 Du må logge inn for å svare

Pedro1, om mange nok tenker som deg, så presses leiene ned.

Ser at noen tror at Kina har ettbarnspolitikk. Denne loven ble opphevet i 2015 og etter det kan de ha to barn.

Hvordan tenker du det skulle påvirke boligmarkedet idag at den generelle ettbarnspolitikken ble opphevet relativt nylig?pedro1
04.08.2019 kl 10:06 2838

Hvis det bli 0 cost i 10 år Paneldata, så må vel selv du kunne argumentere for høyere priser.

Det har vært forventninger om relativt lave renter en god stund.

-Alle vet at det er en viss sjanse for at rentene kommer opp igjen.
-Norge har god plass. Selvom det er knapphet på de mest sentrale tomteområder i byene, så vil faktiske byggekostnader forhindre at boligpriser går mot uendelig når realrenta blir lav eller negativ.

Nå var ikke tema her ekstreme boligpriser, men evige lave renter, som du og andre har argumentert mot.

Har jeg argumentert mot lave renter? Det kan jeg ikke huske.
Det jeg kan huske å ha skrevet er at Norges Bank kommer til å bli forhindret i å sette opp rentene, og antakelig må snu igjen. Det kan også være en del av formålet med å øke renten nå: Å muliggjøre rentekutt om Hard Brexit, handelskrig mm skulle føre til sterk oppbremsing.

Norge er ikke verden. Norge har egen valuta. Denne valutaen er i ferd med å nå bunnrekord i forhold til viktige land.

https://e24.no/boers-og-finans/norsk-krone/kronekursen-faller-til-aarets-svakeste-nivaa-en-euro-naermer-seg-ti-kroner-igjen/24670213

Trekker i retning av at Norges bank har rom for renteøkninger på kort sikt. Men det er ikke det samme som at renta kommer til å bli spesielt høy.
Onkel_S
05.08.2019 kl 14:42 2427

I Dk er det nå mulig å binde renten i 10 år på -0,5% (!) altså negativ 10-årsrente hos naboen i sør

https://ekstrabladet.dk/nyheder/samfund/nu-aabner-historisk-laan-med-minusrente/7737457
pedro1
05.08.2019 kl 17:02 2364

Hmm, interessant. Hva er bidragssatser ? Må Jo være mye omkostninger når et minustentelån på -0,5% ikke genererer cash fra utlåner . Dette vet du onkel , annet system i Danmark?

De gyldne tider for banklånene fortsætter og fortsætter.

Jyske Realkredit har netop meldt ud i en fondsbørsmeddelelse, at de åbner op for mulighed for at optage fastforrentet lån med en 0,5 minusrente over ti år.

Det er første gang nogensinde.

Selv om det tidligere har været muligt at låne penge med negativ rente, hvis du har lån med variabel rente, så er det nu historisk, at minusrente med et fastforrentet lån kommer i spil.

Meldingen fra Jyske Realkredit kommer i kølvandet på nyheden om et andet historisk lån. Fredag kunne Realkredit Danmark fortælle, , at de i næste uge (i denne uge red.) åbner for et 30-årigt realkreditlån med afdrag til 0,5 procent i rente.

'Trods åbningen af det nye fastforrentede 0,5 procent-lån, vil vi stadig anbefale et procent-lånet til boligejerne, så længe det er åbent for tilbudsgivning. Det skyldes en mindre kursrisiko samt en god likviditet i serien', skriver Realkredit Danmark i en meddelelse.

Det nye lån ventes at åbne til en kurs på omkring 95-96, mens lånet på en procent ligger i kurs 99,6.

Årsagen til de nye rekordlån er de seneste dages meldinger fra den amerikanske centralbank, der har lempet pengepolitikken. Derudover har Trumps eskalering af handelskrigen med Kina skubbet til kurserne.

__________________________________________
Er det syntetisk pengeutstedelse ut av intet som skal finansiere den negative renten ?
At låntager på en måte blir heler i forhold til en europeisk sentralbank som syv, som bedriver
industrielt verdenstyveri gjennom syntetisk pengeutstedelse ut av intet.
landis
05.08.2019 kl 21:12 2259

Har vel kanskje hintet frempå at tysk statsgjeld og norske renter ikke henger helt sammen noen ganger.
Og påpekt at renten i Norge skal(skulle) opp.

Vil påstå at jeg har mine ord i behold der. Jaggu ligger vi ikke an til 1+ renteøkninger till i Norge før julen synges inn.
Det vil jeg si er sterkt fattig. Og særdeles i strid med dine prediksjoner.

Finn to rentespådommer fra meg som ikke stemmer, så skal jeg finne ti fra deg. Tar du utfordringen? Det må være sitater, ikke stråmenn om hva du tror jeg har sagt.

Penger er byttemidler(tall ) uten egenverdi, i et samfunn. ( I et samfunns dugnadsregnskap.)
Verdien skulle derfor holdes stabil , med en rente lik riktig indeks ( lønn og prisutveksling oppover, men helst nedover ettersom ny teknologi gjør produksjon av varer mindre arbeidskrevende og varer rimligere.) Evige RIKTIGE renter.
Rente i bank bør altså være lik indeks, annet er tyveri. Og ved lån tilkommer bankomkostninger ( 0,4% ). Og eventuelt tap på lån; som i hundre år aldri har vært høyere enn 0,5% på boliglån for bankene. )
Dette vil gitt forutsigbarhet både for private og bedrifter. En viktig del av opplevd velferd.
Å "leve av rentene" er altså tyveri.
Hvis man vil leve på oppspart kapital ( som selvsagt ikke burde skattelegges på ny ), og få tilbake mer enn man har samlet, kan man starte næring eller investere i nasjonens næring som andre setter i gang. Noen ganger med tap, noen ganger med gevinst. - Men man var med på å oppretteholde nasjonens næringsutvikling.
Redigert 05.08.2019 kl 21:50 Du må logge inn for å svare
Onkel_S
05.08.2019 kl 23:54 2135

Det finnes nå et tilbud i det norske marked på 10-års fastrente til 2,80%. Det er enda hakket lavere enn det Fattigstakker bandt på et ellers særs gunnstig tidspunkt for 3 år siden.
pedro1
06.08.2019 kl 14:00 1976

Hei Onkel, hvem tilbyr 2,8% ? Ser Danske B på 2,99
Onkel_S
06.08.2019 kl 14:32 1941

Odal Sparebank

https://odal-sparebank.no/priser

Danske bank er vel lavest av de landsdekkende
landis
06.08.2019 kl 20:05 1872

Sjeldent anekdotiske tilfeller av lave renter er veiledende for husholdningene.
Ssb er derimot mer korrekt ... og viser tydelig at rentene stiger. Det er rett nok litt plagsom forsinkelse i tallene, men dog.
Mer kverulering rundt det emnet tror jeg ikke jeg gidder.

Nibor er innkjøpsprisen. Har tydelig økende trend. + 60 punkter siste år.
børst
06.08.2019 kl 21:27 1805

Forrige uke fikk også 30-årige tyske statsobligasjoner negativ rente. Det betyr at ingen ser noe håp for økonomien i eurosonen de neste 30 årene. Og med så mye gjeld i systemet sier det seg i grunnen selv at rentene ikke kan komme mye over null på minst en generasjon.
pedro1
06.08.2019 kl 23:23 1751

Det finnes mere enn en rente Landis......også i Norge. 10 års renta har nesten halvert seg og ligger nå på 1,14....3 mnd renta ligger på 1,24.....hva sier det deg om rente utsiktene ??? Opp eller ned ??
Onkel_S
06.08.2019 kl 23:54 1724

Trenden har vært tydelig økende, men fallet i de lange rentene tyder på at de korte rentene også vil falle eller i hvert fall stoppe å stige innen særlig lenge.
En utmerket gjennomgang fra idag finnes her:
https://www.nettavisen.no/okonomi/ny-rentepanikk---lange-renter-stuper/3423824015.html

Alt i alt tyder rentemarkedet på at boliglånsrenter vil ligge nær 3% i lang tid. Markedet har til sammenligning priset inn en rente på ca 3,3% hvis man tar utgangspunkt i leiligheter på 50-60 kvm:
Medianleien for de 236 leilighetene på finn.no er 15 000 kr / måned noe som gir ca 135 000 kr i nettoleie
Medianprisen for de 303 brukte leilighetene til salgs er 4 064 000 kr
135 000 er 3,3% av 4 064 000

Det bør prises inn et lille pluss i forhold til lange renter
5 års fastrente tilbys i markedet på 2,75%. Et marked som priser inn rente på ca 3,3% er veldig nær sin likevekt. Til sammenligning: Sesongjustert har Oslo prisene vært flate i mai+juni+juli (+0,2, +0,6, -0,8) = +-0,0
(de 'store' utsving for Juni og juli skyldes antakelig at sesongkorrigeringen er på etterskudd. Juni er nok korrigert for lite og juli for mye. Nominelt var julitallet opp 0,5% etter noen år hvor juli har vært på over +1 og overrasket stort på opp-siden)
Redigert 07.08.2019 kl 00:09 Du må logge inn for å svare

Lave lange renter er et tydelig negativt signal. Folk må bestikkes for å ta imot kreditten. Forklaringen er enkel: alt av varig verdi man kan kjøpe for pengene, inklusive aksjer og eiendom eller krypto for den del forventes å falle i verdi. Jeg har solgt unna snaut 30% i juli.
Redigert 07.08.2019 kl 00:29 Du må logge inn for å svare
§§§§
07.08.2019 kl 00:52 1678

Lave og negative renter er med på å løfte/understøtte prisene(ikke dermed sagt at prisene ikke kan falle). Investorene vil da lempe på avkastningskravet, ikke særlig lukrativt å få minus 0,4% rente som man nå får på innskudd på Euro konto.

Det finnes selvsagt langt verre alternativer enn å få minus 0,4% rente. Børsen falt for eksempel 2,3% på mandag. Større fall er helt realistisk nå.
§§§§
07.08.2019 kl 02:25 1652

Ja nettopp derfor er mange villig til å kjøpe eiendom til lav yield, noen kjøper til og med statsobligasjoner med negativ yield.....

Vel, vi får se hvordan det går. De svært lave rentene kan tolkes som et svært dårlig tegn på forventet verdiutvikling på fast eiendom. Mitt tips er at Krypto faller først, så kommer børsene ned, og deretter eiendom. Bevegelsene blir nok heldigvis mindre i eiendom enn børs og krypto.
§§§§
07.08.2019 kl 03:13 1627

Ja lave renter er i utgangspunktet et dårlig tegn. Derfor er det viktig å posisjonere seg med en Yield/avkastning man kan leve med så slipper man og bekymre seg for mye om verdiutviklingen,