Oljepris - fundamentale forhold, motivasjon og analyser


OLJEPRIS OG FUNDAMENTALE FORHOLD
OIjeprisen vil nok over tid bestemmes av fundamentale forhold som:
- Produksjonskostnad på olje og andre energibærere, som gass, kull, grønn energi osv. og ikke minst tilgjengelige reserver. Etterhvert tappes reservene, og de erstattes ikke med ny olje (i en rimelig tidshorisont)
- Etterspørsel, som igjen avhenger av oljeprisen, prisen på andre energibærere og reguleringer som kvotepriser etc. og ikke minst økonomisk aktivitet,

MOTIVASJON
Men det er et stort men, og det er OPEC og Saudi-Arabia. De er med på å bestemme hvor mye som pumpes av olje og gass, og påvirker prisen for å øke egne inntekter. OPEC produserer vel rundt 40 % og Saudi-Arabia rundt 10 % alene. I tillegg produserer Russland en stor andel rundt 10 %, og det samme USA.

La oss anta at produksjonen er 100 mill. fat per dag.
En million fat kutt i produksjonen kan fort sende oljeprisen opp 15 USD. Det har vi sett mange ganger.
Hva er Saudi-Arabia tjent med?

ANALYSER
I "analysen" under mener MLI at dersom Kina kjøper olje fra Iran så kan oljeprisen gå ned 30 USD. Det fremstår som totalt urimelig.

Men la oss anta at oljeprisen synker 30 USD. Hva skjer da med Saudi Arabias inntekter.
La oss for enkelhetens skyld anta at Saudi Arabia produserer for ca. 10 USD per fat.

Som i dag oljepris på 60 USD = (Oljepris - Produksjonskostnad)*Volum = (60-10)*10 mill. fat per dag = 500 mill. USD per dag.
La oss anta at MLI får rett og oljeprisen blir 30 USD. Da mer enn halveres Saudi Arabias inntekter - til 200 mill. USD per dag.
Hva tenker dere da Saudi Arabia, OPEC og Russland da er tjent med, jo senke produksjonen,

Saudi Arabia senker da nok produksjonen med 1 mill. fat og oljeprisen går da fort opp 15 USD til 45 USD, akkurat effekten avhenger av den del forhold, men la oss anta dette her.
Ved pris på 45 USD og produksjon på 9 mill. fat per dag = (Oljepris - Produksjonskostnad)*Volum = (45-10)*9 mill. fat per dag = 315 mill. USD per dag. Det er mer enn 50 % høyere enn ved å ikke kutte. De selger mindre, men får høyere pris, og det ene million fat per dag kan se selge senere. Og de er fort tjent med å redusere ytterligere.

Legg til at OPEC og Russland også nok vil kutte.

Saudi Arabia og resten har vel meddelt at de vil ha minst 60 USD, så da kan en bare gjette på hvor feil MLI tar.

Analysen til MLI kan nok best sees i lys av den intense kursnedgangen i oljepris, oljeselskaper m.m.
De er nok short, i all fall bear. Analysen står ikke til troendes.

Redigert 05.08.2019 kl 14:06 Du må logge inn for å svare

Kilde: https://aksjelive.e24.no/article/MRmGz0

"Oljeprisen har allerede falt som følge av den eskalerende handelskrigen mellom USA og Kina. Da Trump kunngjorde sin siste straffetoll torsdag, ble det bratteste fallet på tre år utløst.
Og verre kan det bli, ifølge Bank of America Merril Lynch.
Bankens analytikere mener oljeprisen kan falle med opptil 30 dollar fatet dersom Kina bestemmer seg for å kjøpe olje fra Iran for å svare på tollen fra USA, skriver CNBC.
Det kinesiske handelsdepartementet har truet med mottiltak etter den siste tolltrusselen fra Trump.
Ifølge banken vil en slik avgjørelse undergrave amerikansk utenrikspolitikk, samtidig som det vi bidra til å dempe konsekvensene tolløkningen har på den kinesiske økonomien, skriver kanalen.
Analytikerne beholder likevel prisanslaget for neste år på 60 dollar fatet."

www.cnbc.com

De er flinke til å få mølet på trykk.
Merkelig at avsier gidder å sette sånt inn i avisen uten en fornuftig kommentar.
Noen tjener stort på nedgangen og ikke minst de ekstreme svingningene.

https://investor.dn.no/#!/Oversikt/Direkte/39508

Det er rart med det at noen tror oljeprisen kan gå i 30 USD over tid.
Som omtalt over så taper Saudi Arabia, OPEC og Russland stort på det. De tjener da masse på å selge mindre. Hvem vil ikke det, tjene mer på å selge mindre - og kunne selge det en ikke selger senere?

Det er også sånn at oljeskiferen i USA ikke tjener særlig på oljepris under 40 USD. Hvem liker å gå med tap? Og hvor fort reduseres ikke investeringene, i en produksjon som faller langt raskere enn til havs når brønnene ikke stimuleres. De faller raskere av seg selv.

Det er også sånn at lav oljepris har satt og setter i investeringer på vent. Tilbudet vil gå ned.

Så er bare spørsmål når "sentimentet" snur. Det gjør nok det før den grønne bølgen vasker vekk olja.
Tyr
06.08.2019 kl 22:56 2464

Oljen godt under 60 nå.
Anywhere
06.08.2019 kl 23:42 2361

Har vel dratt rundt 40 mill fat fra lagrene sidte 6-7 uker i US...API har trekk også i dag:
https://m.investing.com/economic-calendar/api-weekly-crude-stock-656
MERLOT
06.08.2019 kl 23:53 2329

Crude -3.43mm (-2.8mm exp)

En skal lese mye tull: https://www.dn.no/olje/oljeprisen/norsk-sokkel/dnb-markets/doble-bekymringer-senker-oljeprisen-apen-avgrunn-ned-til-50-dollarlinjen/2-1-650136

"Bearish", teknisk avgrunn og mer til. Hvis dette er hva dem som skal kjøpe eller selge olje baserer seg på, eller for den saks skyld investere i oljeproduksjon så er jeg - skremt. Ingen fundamentale forhold bare "forlengelse av trender" - ala værhaner.

Ser også at flere - også markedet - legger stor vekt på oljelagertall relativt til forventede tall.
Dette er nok enkelt å manipulere. Verdens største ULCC tar over 3,5 mill fat. Så det er bare å plassere en slik på reden utenfor USA og flomme - tørste - markedet etter eget godtbefinnende. Den som gjør dette, kan ta posisjoner i oljemarkedet først. En bør selvfølgelig gjøre dette fordelt på flere båter og litt mindre åpenlyst. Så kan en tjene gode penger i mange år. Sjanseløst hvor lite robust disse tallene, og dermed også oljeprisen er. Sånn er det blitt når shortere, roboter, algoritmer m.m. som ikke handler på fundamentale forhold men helt små marginale forhold som lagertallene er fra uke til uke dominerer det fysiske markedet. Resultatet er større svingninger som gir økte risiokopremier, og kanskje også med det lavere vekst.
Redigert 07.08.2019 kl 13:20 Du må logge inn for å svare
GamlePU
07.08.2019 kl 15:06 1994

Slik jeg ser det ligger det kritiske nivå og key teknisk support rundt USD 55,- for Crude oil Brent cash. Dette representerer nedre diagonal i lang etablert kanal tilbake til bunn rundt 15 jan. 2016. Ser ikke bort i fra at dette nivået skal testes og kanskje utfordres før en "forhåpentligvis" vending opp mot USD 69,-

Noen leker med oljeprisen. Sikkert store US hus, som Morgan og Merril - som kom med baiseanalysen sin her om dagen.
Egentlig ganske useriøst hele greia.

Leken med oljeprisen fortsetter. Ekstreme svingninger.

Saudi-Arabia synes å ville børsnotere sitt største oljeselskap neste år.
Da kan dere bare lure på hvor de vil ha oljeprisen i forkant. Opp.
Er de istand til det, ja. De kan kutte produksjonen alene, sammen med OPEC og andre som tjener grovt på en god del høyere oljepris med litt mindre salg.

Så klarer flere å forskuttere vekst i skiferolje med dagens priser, eller verre med langt lavere priser. Hvordan i all verden skal de få lønnsomhet i dette? Hvem skal ønske å investere i noe som taper mye penger?

I dag kommer det lagertall. En oljetanker eller 4 kan brukes til å enten flushe markedet, eller tørste det, slik at lagertallene kommer noen millioner fat over eller under forventet. Og det reagerer vel oljeprisen 3-4 % på. SEC burde sett på dette - om markedet manipuleres på denne eller andre måter.

En ting er sikkert, og det er at verden taper på disse store svingningene. De gir økt risiko, økte risikopremier, økte kapitalkostnader og lavere vekst. Alt for at noen få skal tjene på de mange.
Redigert 14.08.2019 kl 12:54 Du må logge inn for å svare
MERLOT
14.08.2019 kl 15:31 1346

En grusom rekyl opp snart.
Matsern
14.08.2019 kl 17:21 1264

Lageret økte med 1,5m fat sist uke. Den dårlige trenden for oljeprisen fortsetter. Det er krystallklart at oljeselskapene er i en knipe nå, de må kjøpe bedre data og optimalisere produksjonen, hvis ikke er det kroken på døra til slutt. Det kan føre til gullalder for de selskapene med den rette seismikkteknologien, for eksempel magseis og emgs.
MERLOT
14.08.2019 kl 17:30 1244

Oljeprisen er 4$ høyere enn for 6 dager siden....
Nå er den ned for å fylle gapet etter gårsdagens oppgang og snur opp i løpet av kvelden.