Oljepris - fundamentale forhold, motivasjon og analyser

PaleRider
OLJE 05.08.2019 kl 13:26 60566

OLJEPRIS OG FUNDAMENTALE FORHOLD
OIjeprisen vil nok over tid bestemmes av fundamentale forhold som:
- Produksjonskostnad på olje og andre energibærere, som gass, kull, grønn energi osv. og ikke minst tilgjengelige reserver. Etterhvert tappes reservene, og de erstattes ikke med ny olje (i en rimelig tidshorisont)
- Etterspørsel, som igjen avhenger av oljeprisen, prisen på andre energibærere og reguleringer som kvotepriser etc. og ikke minst økonomisk aktivitet,

MOTIVASJON
Men det er et stort men, og det er OPEC og Saudi-Arabia. De er med på å bestemme hvor mye som pumpes av olje og gass, og påvirker prisen for å øke egne inntekter. OPEC produserer vel rundt 40 % og Saudi-Arabia rundt 10 % alene. I tillegg produserer Russland en stor andel rundt 10 %, og det samme USA.

La oss anta at produksjonen er 100 mill. fat per dag.
En million fat kutt i produksjonen kan fort sende oljeprisen opp 15 USD. Det har vi sett mange ganger.
Hva er Saudi-Arabia tjent med?

ANALYSER
I "analysen" under mener MLI at dersom Kina kjøper olje fra Iran så kan oljeprisen gå ned 30 USD. Det fremstår som totalt urimelig.

Men la oss anta at oljeprisen synker 30 USD. Hva skjer da med Saudi Arabias inntekter.
La oss for enkelhetens skyld anta at Saudi Arabia produserer for ca. 10 USD per fat.

Som i dag oljepris på 60 USD = (Oljepris - Produksjonskostnad)*Volum = (60-10)*10 mill. fat per dag = 500 mill. USD per dag.
La oss anta at MLI får rett og oljeprisen blir 30 USD. Da mer enn halveres Saudi Arabias inntekter - til 200 mill. USD per dag.
Hva tenker dere da Saudi Arabia, OPEC og Russland da er tjent med, jo senke produksjonen,

Saudi Arabia senker da nok produksjonen med 1 mill. fat og oljeprisen går da fort opp 15 USD til 45 USD, akkurat effekten avhenger av den del forhold, men la oss anta dette her.
Ved pris på 45 USD og produksjon på 9 mill. fat per dag = (Oljepris - Produksjonskostnad)*Volum = (45-10)*9 mill. fat per dag = 315 mill. USD per dag. Det er mer enn 50 % høyere enn ved å ikke kutte. De selger mindre, men får høyere pris, og det ene million fat per dag kan se selge senere. Og de er fort tjent med å redusere ytterligere.

Legg til at OPEC og Russland også nok vil kutte.

Saudi Arabia og resten har vel meddelt at de vil ha minst 60 USD, så da kan en bare gjette på hvor feil MLI tar.

Analysen til MLI kan nok best sees i lys av den intense kursnedgangen i oljepris, oljeselskaper m.m.
De er nok short, i all fall bear. Analysen står ikke til troendes.





Redigert 21.01.2021 kl 07:05 Du må logge inn for å svare
Bullmarked
07.06.2023 kl 14:39 9090

Vi får se når det nærmer seg Wall-Street åpning. Mulig printerne har lagd mer papirolje de kan pøse ut i markedet.
Manipulasjonen i det finansielle markedet er av historisk karakter, håper de går på en heftig smell.
Bullmarked
08.06.2023 kl 19:47 8881

Ble vel uttalt her om dagen at papirtraderne ikke brydde seg om nyheter i markedet som oljekutt o.l, men fokuserte kun på forbruk innen feltet som forklaring på at prisen ikke steg mer. Artig da at et vagt og falskt rykte idag er nok til rene galskapen. For et marked : )
nopetter
08.06.2023 kl 20:03 8921

Et lite tulle land i Afrika som nesten ikke har olje produksjon går og uttaler seg om at prisene på olje vil falle til 0 var nok til at shorterne lempet seg på bølgen. Ser ut til at forsøket døde ut. Man skal ikke se bort fra at dette var nyheter som var konstruert
Bullmarked
08.06.2023 kl 20:09 8968

Ser ut som det er denne nyheten som utløste dagens opplegg, er allerede tilbakevist så åpenbart falskt. Ett nettsted som sier noen som kjenner noen sier osv...helt vilt.

https://e24.no/boers-og-finans/i/Xbna7n/oljeprisen-henter-seg-inn-etter-braatt-fall
nopetter
08.06.2023 kl 20:18 9120

Trudde det var denne siden de er OPEC medlemmer ser ut til at jeg tok feil. Ser at flere olje relaterte medier har slettet artikkelen fra dette nettstedet som du refererer til. Nyheten var nok plantet der

Producer Sees Crude Oil Exports Drop To Zero


Equatorial Guinea, a small West African country and OPEC’s smallest oil producer, did not export any crude oil in May due to output declines and no new projects to replace lost production, Petro-Logistics said on Thursday.

So last month, Equatorial Guinea’s crude oil exports hit zero, according to the crude flows tracking firm.
Redigert 08.06.2023 kl 20:30 Du må logge inn for å svare
Blue Cow Group
12.06.2023 kl 21:25 8509

Jeg fant ikke en egen Gass-priser tråd, så tar det her:
Klimaforskere forventer en latterlig varm sommer, vi er forventa å slå varmerekorder og får il nino på toppen.

SÅ: Store deler av sør og øst europa bruker gass til både matlaging og nedkjøling. MEN, jeg klarer ikke å finne ut om det er LPG eller LNG?
Har lyst å posisjonere meg litt smartere enn tidligere og ta et bet på at europa vil bruke latterlige mengder gass, sjøl om sol og fornybar gjør strømprisene lavere om sommeren.
Vet at LNG lagrene i europa er meget godt fyllt, men det er vel for å bruke som varme til vinteren for å motvirke strømkrise i år og.. Vet noen hva de bruker om sommeren?
nopetter
12.06.2023 kl 22:35 8425

Det spiller liten rolle hva Europa gjør eller ikke gjør. Spørsmålet er er hva asiatene vil forbruke det bor ca 2,8 mrd mennesker bare i India og Kina. Kina skal bygge ca 280 nye kullkraftverk innen 2025 India har liknende planer i tillegg til det som er bygd, de er de største forbrukerne av olje og gass sammen med Usa og Russland og her driver vi og kaster milliarder i en grønt sort hull.

Akkurat nå så fikk shorterne mer vann på mølla denne gangen med spekulasjoner om en økning av rentene fra FED på onsdag. Så kappes meglerhusene i usa og snu kappen etter en kortsiktig vind. Der tar GSI kaken
Redigert 12.06.2023 kl 22:37 Du må logge inn for å svare
nopetter
13.06.2023 kl 12:01 8192

Hvis dette skjer så kan det bli booom tilstander i gassprisen

The European Union could move to ban imports of Russia’s pipeline gas by the end of this year if it puts preliminary measures in place, Walter Boltz, energy advisor to the Austrian government, has told Independent Commodity Intelligence Services (ICIS).

The EU has seen increased recognition that it could cope without the remaining Russian pipeline gas it gets, but some countries still receiving natural gas via pipeline, most notably Hungary, could seek exemptions or not agree to an EU ban, according to Boltz.

Gazprom has stopped publishing numbers on its gas deliveries to Europe. The Russian giant has seen exports to Europe decline since the Russian invasion of Ukraine last year, as Russia cut off gas supplies to a number of countries in Europe.
toftos
13.06.2023 kl 17:26 8082

TTF gassen er opp 16 % no, så det skjer ting der
nopetter
13.06.2023 kl 18:15 7998

Amerikanske CPI tall havnet på 4% noe som er det laveste på 2 år. Det spekuleres om FED tar en rente pause, noe som fikk fart på energisektoren. Svaret kommer imorgen
ibyx
27.06.2023 kl 12:50 7698

"Konsensus revidering" på gang?
Er ikke lenger den lenge varslede "olja skal opp i H2" fra oljeanalytikerne like gyldig?

https://twitter.com/JKempEnergy/status/1673633851908796416
Matros
27.06.2023 kl 21:55 7531

Ingen tegn til at oljeetterspørselen har blitt svekket, selv om det tar noe lengre tid før Kina kommer tilbake. India begynner virkelig å bli en kraft i markedet. Hver dag leser vi at oljeprisen faller pga frykt for fallende etterspørsel. Samtidig er tilbudet kuttet vesentlig, og lagrene har startet å falle. Fallende lagre pleide å gi høyere priser, men i likhet med andre råvaremarkeder, gir det ikke prisoppgang denne gangen, fordi alle vedder på at resesjonen kommer. Vi har derfor fått et massivt press på prisene i nesten alle råvarer i 5 kvartaler nå. Det har vi aldri tidligere sett, uten en steinhard landing i økonomien. Her kan alt skje, både med og uten resesjon. Det eneste som er sikkert er at råvareaksjer over hele linja er grisebillig relativt til markedet.
nopetter
27.06.2023 kl 22:25 7434

Tallene fra kina og usa er gjennom manipulert det er kun hedgefondene som bruker de Tallene for å kunne shorte det som kan sende olja over 100 er hvis oljeproduksjonen i Russland stopper pga indre konflikter de produserer 10% av verdens oljeproduksjonen, i tillegghvis de siste gassrørledningene til Europa blir stoppet Da blir de baluba fordi mot slutten av dette året så er produksjon og forbruk av olje ww nesten lik
Matros
27.06.2023 kl 22:56 7426

Det er en ganske spesiell situasjon. Aksjemarkedet generelt er i fyr og flamme pga AI, men alt av gammel økonomi presses ned pga resesjonsangst. Samtidig synes aksjemarkedet å ignorer at for gammel økonomi er det ASIA som er viktig, ikke bare Kina. Se hva som skjer i India, midt østen og Indonesia. Hele gammel økonomi er underinvestert. I shipping har det allerede gitt tidenes bullmarked. I flybransjen er det for første gang for få fly, og nå setter billettprisene fart. Jeg kjøper for tiden råvareselskaper, fordi denne rare dynamikken gjelder der også. Kjøpte Boliden som produserer kobber. Man trenger det til det grønne skifte, samt alt innen industri og ikke minst til våpenindustrien nå som forsvarsbudsjetter skal opp. I tillegg har vi India som skal urbaniseres. Har kvittet meg med alt jeg har av overpriset teknologi, nå er det bare energi, råvarer, shipping og fly for meg. Resesjonen i usa kommer ikke før neste år, og i mellomtiden skyter Asia full fart.
Hugoil
14.07.2023 kl 22:28 7005

PaleRiders startinnlegg: MLIs analyse var vel ihvf. politisk korrekt.

Enda mer fundamentale og langsiktige 3-4 kalde poteter som kan bli varme og gi føringer for oljepris/konflikter om territorialgrenser i østeuropa:
https://www.indianpunchline.com/germany-creates-equity-in-western-ukraine/?utm_source=substack&utm_medium=email
--

Varme politiske poteteter:

La oss starte med en dum frykt, men en som signaliserer Det demokratiske partiets økende følelse av panikk rundt presidentvalget i 2024. Det ble uttrykt til meg av en med partiboka i orden: at Trump kan bli den republikanske kandidaten og vil velge Robert F. Kennedy Jr. som sin kandidat. Den merkelige duoen vil da feie inn til en enorm seier over en snublende Joe Biden, og også ta mange av partiets plasser i Representantenes hus og Senatet.

Når det gjelder virkelige tegn på akutt angst blant demokratene: Joe Biden fikk det han trengte før NATO-toppmøtet denne uka ved på en eller annen måte å snu Tyrkias president Recep Tayyip Erdogan ut og inn og få ham til å avvise Vladimir Putin ved å kunngjøre at han ville støtte NATO-medlemskap for Sverige. Den offentlige historien om Bidens kupp for å redde ansikt var snakk om å gå med på å selge amerikanske F-16 jagerbombefly til Tyrkia.

Jeg er blitt fortalt en annen, hemmelig historie om Erdogans helomvending: Biden lovet at Det internasjonale pengefondet ville innvilge Tyrkia en sårt tiltrengt kreditt på 11–13 milliarder dollar. «Biden måtte ha en seier og Tyrkia er i akutt økonomisk stress,» sa en tjenestemann med direkte kunnskap om transaksjonen til meg. Tyrkia mistet 100.000 mennesker i jordskjelvet i februar i fjor, og har fire millioner bygninger å gjenoppbygge. «Hva kan være bedre enn at Erdogan» – under Bidens veiledning, spurte tjenestemannen, «endelig etter å ha sett lyset og innsett at han har det bedre med NATO og Vest-Europa?» Reportere ble fortalt, ifølge New York Times, at Biden ringte Erdogan mens han fløy til Europa på søndag. Bidens kupp, rapporterte Times, ville gjøre ham i stand til å si at Putin fikk «nøyaktig det han ikke ønsket: en utvidet, mer direkte NATO-allianse.» Det var ingen som snakket om bestikkelser.

En analyse fra juni av Brad W. Setser fra Council on Foreign Relations, «Tyrkias økende balanserisiko,» sa alt i de to første setningene – Erdogan vant gjenvalg og «må nå finne en måte å unngå det som ser ut til å være en overhengende finanskrise.» Det kritiske faktumet, skriver Setser, er at Tyrkia «er på kanten av å virkelig gå tom for brukbare valutareserver – og står overfor et valg mellom å selge gullet sitt, en unngåelig mislighold, eller å svelge den bitre pillen med en fullstendig reversering av politikken og eventuelt et IMF-program.»

Et annet nøkkelelement i de kompliserte økonomiske problemene Tyrkia står overfor er at Tyrkias banker har lånt ut så mye penger til landets sentralbank at «de ikke kan dekke sine innenlandske dollarinnskudd, dersom tyrkere noen gang skulle be om å få pengene tilbake». Ironien for Russland, og en grunn til mye sinne i Kreml, bemerker Setser, er ryktet om at Putin har gitt russisk gass til Erdogan på kreditt, og ikke krevd at den statlige gassimportøren skal betale med det første. Putins raushet har strømmet på mens Ergodan har solgt droner til Ukraina for bruk i krigen mot Russland. Tyrkia har også tillatt Ukraina å sende avlingene sine gjennom Svartehavet.

All dette europeiske politiske og økonomiske dobbeltspillet ble gjort åpent og tydelig. Dobbeltspillet i USA ser helt annerledes ut.

Grundige lesere av Washington Post og New York Times kan fornemme at den nåværende motoffensiven i Ukraina går dårlig fordi historier om framgangen, eller mangel på sådan, stort sett har forsvunnet fra forsidene deres de siste ukene.


«I alle fall,» sa tjenestemannen, «har klasebomber null sjanse til å endre krigens gang.» Han sa at den virkelige bekymringen vil komme senere i sommer, kanskje så tidlig som i august, når russerne, etter lett å ha pulverisert offensiven til Ukraina, vil gå til motangrep med en stor offensiv. «Hva skjer da? USA har malt seg selv i et hjørne ved å oppfordre NATO til å gjøre noe. Vil NATO svare ved å sende brigadene som nå trener i Polen og Romania på et flybårent angrep?» «Vi visste mer om den tyske hæren i Normandie under andre verdenskrig enn vi vet om den russiske h
--






Redigert 14.07.2023 kl 23:00 Du må logge inn for å svare
Hugoil
14.07.2023 kl 23:02 7016

Settepoteter i England 1. juli:

Burns - drinking the kool-aid

"Det var denne nyansen – forståelsen av at Putin bare kunne presses så langt – som Burns snakket om i Storbritannia. «En ting jeg har lært,» sa han, «er at det alltid er en feil å undervurdere hvor oppsatt Putin er på å kontrollere Ukraina og dets valg. Uten dette mener han at det er umulig for Russland å være en stormakt eller for ham å være en stor russisk leder. … Putins krig har allerede vært en strategisk fiasko for Russland – dets militære svakheter avslørt; økonomien er hardt skadet i årene som kommer; dets framtid som juniorpartner og økonomisk koloni av Kina blir formet av Putins feil. Dens revansjistiske ambisjoner sløvet av et NATO som bare har vokst seg større og sterkere.»
nopetter
15.07.2023 kl 17:48 6589

Utfallet av den krigen er satt det vil bare død titusenvis før krigen er over. Det største problemet for de vestlige land er hvis olje og gassnæringen stopper opp i Russland. Hvor disse ekvivalentene skal hentes fra når alt av produksjon ww går for fult blir et mega problem.
Så blir det å se hvor langt ned shorterne klarer å presse kursen i korte perioder
Hugoil
16.07.2023 kl 10:41 6046

Jeg mener jo at de største pengene har vært flinke til å skape begivenheter (korona-furora, grønt skifte, inflasjon, krig, mer inflasjon).
Hvilke begivenheter kan tenkes skapt framover - og som kan tjene en skikkelig dipp for shortinndekking?
danmark1
16.07.2023 kl 11:21 6088

Det er muligt, at USA ind i mellem har held til at sænke prisen, men nettoresultatet bliver stigende oliepris. Rusland kan ikke blive ved med at holde produktionen og Putin må indse, at økonomien, der ellers er gået op, nu vender ned.
ibyx
16.07.2023 kl 12:39 6021

Men er det ikke litt rart at USA som en betydelig oljeprodusent så "lydig" aksepterer lavere oljepris enn fx OPEC+? Er vel litt "big money" der også som gjerne vil ha økt avkastning? Exxon, Chevron osv vs hedgevennene til Biden og bankene? Det må jo være en slags "deal" her? Nesten "kinesisklignende kontroll" over dette markedet? :-)
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_oil_production
Redigert 16.07.2023 kl 12:40 Du må logge inn for å svare
danmark1
16.07.2023 kl 12:50 6010

Antal olierigge falder i USA, så det fundamentale må få overtaget på et tidspunkt. De, som shorter olien, må se enden på den praksis.
ibyx
16.07.2023 kl 13:08 5973

Kan så være. Disse aktørene er åpenbart for mange og for små? De blir litt "oljeretoriske nyttige idioter"? De er vel slaver av oljeprisen og har ikke andre økonomiske "verktøy" enn å selge olje?
Men den totale produksjonen i USA (og Canada), har den falt?
Er det ikke slik nå at det eksporteres stadig mer fra Nord-Amerika til fx Europa og også helt til Kina?
Forsiktig
16.07.2023 kl 15:59 5728

Antall rigger i USA går ned, men produksjonen øker.
danmark1
16.07.2023 kl 20:04 5501


Den er den samme som for et år siden, men kommer til at falde med færre rigge.
https://ir.eia.gov/wpsr/overview.pdf
Stokk Dum
16.07.2023 kl 23:22 5375

https://www.eia.gov/petroleum/drilling/archive/2023/06/
Her finnes også DUC-data hvis en finner det interessant.

mvh
Redigert 16.07.2023 kl 23:27 Du må logge inn for å svare
danmark1
17.07.2023 kl 10:25 5261

Når vi taler om det fundamentale, ser tallene fra USA ud til at understøtte forventningen om underskud af olie. Med en produktion, der formodentlig bliver mindre på grund af færre rigge og med et forbrug, der næsten er dobbelt så stort som indenlandsk produktion, må USA nødvendigvis finde andre argumenter for at holde prisen nede. Vi ser igen at Kina bekymre, men faktisk er tallene positive, så igen holder det ikke i længden. Der er en grund til, at flere med indsigt i olie, forventer stigende priser.
Bruttonasjonalproduktet (BNP) i Kina viste en oppgang på 6,3 prosent i andre kvartal, en vekst på 0,8 prosent sammenlignet med første kvartal. På forhånd var det ventet en vekst på 7,3 prosent.
https://www.finansavisen.no/energi/2023/07/17/8023050/oljeprisen-faller-videre
ibyx
17.07.2023 kl 10:58 5235

Foreløpig er det visst "skuffelsestrategene" som trekker det lengste strå? :-)
danmark1
17.07.2023 kl 11:50 5207

Glem disse tilbagefald, tendensen er op. 10$ op fra 1. juni og vi har været tæt på 90, det kommer vi rask igen.
ibyx
17.07.2023 kl 11:52 5188

Saudien ble raskt "håndtert". Tilløp til panikk i shortleiren et øyeblikk! :-)
Saudi-Arabia forlenger produksjonskutt
Saudi-Arabia har besluttet å forlenge et frivillige produksjonskuttet til utgangen av desember 2024.
https://investor.dn.no/#!/Oversikt/Direkte/135742
nopetter
17.07.2023 kl 14:04 5288

Her er de kalde fakta som shorterne har å forholde seg til. Da gjelder det å time posisjonene ift nedturer i aksjemarkedet særlig i usa

Oil Demand Jumped By 3 Million Bpd In May To Near-Record Levels

The world’s oil demand jumped by more than 3 million barrels per day (bpd) in May compared to April, nearing the record demand level seen in March this year, the latest data by the Joint Organizations Data Initiative (JODI) showed on Monday.

The increase in global oil demand was largely driven by a demand surge in China, as well as increases in India, Saudi Arabia, and the United States. China’s total oil product demand hit 17.37 million bpd in May, the JODI data showed. This was an increase of 1.7 million bpd compared to April, and the second-highest level ever reported in JODI.

Globally, crude inventories in JODI-reporting countries fell by 10 million barrels and stood at 324 million barrels below the five-year average. But product inventories rose by 32 million barrels and stood 25 million barrels below the five-year average, according to the data.
Redigert 17.07.2023 kl 14:14 Du må logge inn for å svare
PaleRider
17.07.2023 kl 15:34 5173

Det er ikke så mye en trenger å forholde seg til.

1. Hvilken oljepris trengs for å balansere tilbud og etterspørsel?
- Det er det marginale feltet som avgjør det. På sikt. Vil gjette på at det er minst 60 USD/fat nå.

2. Hvilken oljepris ønsker OPEC?
- Det er den som makser overskuddet deres over tid. Det er godt over 60 USD/fat.

Det meste annet er støy.
Analytikerne er som oftest helt på bærtur.
ibyx
17.07.2023 kl 18:01 5013

Denne er vel like "grei" som "10 oljeanalytikere"? Kanskje er det 20 her? Og *KI* i tillegg! Blir vel ikke bedre enn det! :-)

Brent crude oil is expected to trade at 81.85 USD/BBL by the end of this quarter, according to Trading Economics global macro models and analysts expectations. Looking forward, we estimate it to trade at 89.05 in 12 months time.
nopetter
17.07.2023 kl 18:28 4930

opec har skrevet at de ønsker 80 usd/fat som et snitt nivå, så har vi tilbud og etterspørsel i papir markedet eller det fysiske markedet noe som kan variere svært mye alt ettersom hvilke vei pilene peker
ibyx
17.07.2023 kl 19:01 4837

Med andre ord: kjøp under 75 > selg over 80 (eller 85 hvis du har tid og er optimist)
Suppleres med "short i rette enden" dersom du har slike tilbøyeligheter... :-)

Når det gjelder oljeselskap som Akerbp og Equinor er det åpenbart litt mer komplisert. Særlig Equinor følger ikke lenger oljeprisen "lineært". Da kan man fx "skylde på" gassprisene eller la det "stå til". For langt ned = kjøp, for høyt opp = selg. Olja ligger der som et "anker" uansett. Bare litt mer usynkronisert. 🤔 :-)
Hugoil
20.07.2023 kl 09:42 4290

Fra dagens FA.no:
--
"
Det plutselige hoppet i oljeprisen onsdag skyldes at oljelagrene til den amerikanske råoljen var lavere forrige uke, som investorer utnyttet og tok fortjeneste av, ifølge Reuters.

– Markedsaktørene har utnyttet de høyere prisene og tatt fortjeneste, sier Phil Flynn, analytiker i Price Futures Group, til nyhetsbyrået.

De amerikanske oljelagrene falt med 0,7 millioner fat i forrige uke, til 457,4 millioner fat, ifølge statistikk fra det amerikanske energidepartementets statistikkfløy – EIA. Det var på forhånd ventet et lagertrekk på 2,4 millioner fat, ifølge en Reuters-undersøkelse.

Bensinlagrene falt med 1,1 millioner fat mens destillatlagrene var uforandret. Det var ventet at bensinlagrene skulle falle med 1,6 millioner fat og at destillatlagrene skulle øke med 0,5 millioner fat.

Styrken i den amerikanske dollarindeksen tynget også prisene. En sterkere dollar gjør råolje dyrere for investorer som eier andre valutaer.

– Det er slutten på en epoke. Vi blir minnet på at SPR-utgivelsene (strategiske oljereserver, red. anm.) har kommet til en slutt, og markedet kommer til mye mer grunnfast, sier Flynn.

Kina påvirker

Kina kunngjorde tirsdag denne uken at de skal rulle ut støtte for å gjenopprette og utvide forbruket i landet, som kan påvirke oljeetterspørselen. Kunngjøringen kommer i kjølvannet av skuffende makrotall, som viste at veksten i verdens nest største økonomi var lavere enn forventet.

Bruttonasjonalproduktet i Kina viste en oppgang på 6,3 prosent i andre kvartal, en vekst på 0,8 prosent sammenlignet med første kvartal. På forhånd var det ventet en vekst på 7,3 prosent.
"
--

Hvorfor skulle SPR komme til en slutt?

Kan redusert påvirkning fra kjøresesongen kan ha slått til, via nye post-lockdown mønstre og elbil - i USA? Eller er det tilfeldigheter/naturlige rykkelser i distribusjon. Er dette mene målepunktet for lagertallene som gis, et (det største) av flere målepunkter?


Videre i dag FA:
"
Energisikkerhet?

Beregninger Financial Times har gjort viser at Kina samlet sett importerte 11,4 millioner fat olje pr. dag i første halvår, opp 11,7 prosent på årsbasis og opp 15,3 prosent fra nivåene før pandemien.

– Det korte svaret er at råoljelagrene har bygget seg opp i Kina. De importerer for fremtiden. (...) Kina kan være forberedt på en geopolitisk situasjon, en russisk nedtur eller krise i Taiwan, sier leder for oljetrading i Rystad Energy, Mukesh Sahdev.

Andre toner derimot ned energisikkerhet som forklaring på den kinesiske hamstringen av russisk olje.

– Det er absolutt en oppfatning i Kina om at den eksterne situasjonen forverres, og at de forbereder seg på sanksjoner, men det har vært en underliggende oppfatning i årevis, sier analysesjef for Kina Michal Meidan ved Oxford Institute of Energy Studies.
https://www.finansavisen.no/energi/2023/07/20/8023808/kina-importen-av-billig-russisk-olje-til-ny-rekord
"

Hvor lenge er årevis, post 2015/16?
Redigert 20.07.2023 kl 11:04 Du må logge inn for å svare
PaleRider
16.11.2023 kl 17:26 3130

Syke utslag i oljeprisen. Nå mener noen den tryner pga. litt høyere lager enn ventet.

Sett tallene i perspektiv. Hvor mye er egentlig 3,6 mill. fat? Det tilsvarer under 2 VLCC: https://en.wikipedia.org/wiki/Oil_tanker
Så her har noen enkelt kunne manipulere oljeprisen ned mange prosent ved å "fremskynde" levering av to laster olje, eller laste inn to laster fra tankere som lå på reden. Det er galskap at dette flytter oljeprisen så mye. Noen manipulerer nok. Og tjener enorme summer. Det synes veldig lett.

Har langt mer tro på OPEC-kommentarene. ¨
¨
Ser en på den dagen i mnd. hvor kontraktene fornyes, er utslagene i oljepris spinnville. Oljemarkedet er nok langt fra like effektivt som noen tror.
ibyx
16.11.2023 kl 17:52 3053

"Gutta" går for 75USD igjen! Da er det bare å klinke til med "all in".

*US-gassen* tryner også litt nå fordi "lagertallene var høyere enn ventet" akkurat nå....
Koordinering er viktig!
Og ja. Glem det! Det er for sent å shorte nå!
Bare å posisjonere seg for rekylen som kommer! 😅
nopetter
16.11.2023 kl 18:06 3005

dette er bare tull med tall av kineserne som shorterne bruker alt for det er verdt i papirmarkedet. de økte olje importen med 12,5% i oktober måned da olje prisen krasjet man kommer garantert å se en ytterligere import økning da SA økte eksporten med 170k fat til 5,75 mill bpd i september. denne olja forsvant høyst sannsynlig til kina.

det som skjer er at shorterne lager et enda værre underskuddsmarkedet i tiden framover ved at SA høyst sannsynlig vil fortsette kuttene uti 2024
Redigert 16.11.2023 kl 18:09 Du må logge inn for å svare