REC - Reell verdi av REC versus markedsverdi Oslo Børs


Verdsettelse REC Oslo Børs pr. 21.03.18: Kurs 1.36 gir verdi ca. USD 450M


REC Silicon faktiske verdier pr. 21.03.18:

Butte, Montana (USA) : USD 330M (Ifølge indikative bud: 3 ganger verdien på obligasjon USD 110M)
Butte, Montana (USA) : USD 1225M (Replacement cost)

Moses Lake (USA) : USD 1400M (Invested capital)
Moses Lake (USA) : USD 1500M (Replacement cost)

Joint Venture, Yulin (China) : USD 1250M (Invested capital/Replacement cost)
REC's andel 15%: USD 187,5M

Verdi av opsjon på kjøp av 34% Yulin: USD ???M

Verdsettelse av alle patenter/teknologi: USD ????M

Salg av FBR-B Lisenser: USD 198M pr. stk. (2014 pris: Joint Venture, Yulin)
(REC har videreutviklet teknologi siden 2014 og vil I dag også pga. av dette ha høyere verdi)

Gjeld omtrentelig:
Ny obligasjon: USD 110M
Income tax: USD 30M
Indemnity loan: USD 24M
Total: USD 164M

Selvfølgelig vanskelig å regne på dette.
Men for å skjære igjennom og gjøre det særdeles forenklet kan vi regne med indikativ bud på Butte (Kan bli høyere i en reel budrunde). Investert kapital Moses Lake, investert kapital Yulin. Se bort fra mer abstrakte verdier som opsjon, patenter, lisensmuligheter. Forutsette at indemnity loan og income tax må betales

Da får vi bokverdi:
USD 1917M – USD 164M = USD 1753M

Verdien på Oslo Børs er altså USD 450M

Utfra dette er jo at REC et fantastisk kjøp på dagen kurs.
Sier ikke at dette er rette måten å regne på, men mer et forsøk på å få en debatt om hva som er den faktiske verdien av REC, og hva P/B er.Redigert 22.03.2018 kl 17:25 Du må logge inn for å svare
tommy00
22.03.2018 kl 15:24 7613

Når det gjelder renten på det nye obligasjonslånet, så tror jeg det er snakk om fastrente, og en del av grunnen til at den går opp fra 6,5 til 10 er at rentene er i ferd med å heves på alle typer lån, og 3,5% er et naturlig påslag i forhold til de rentene man kunne oppnå i en tidligere periode. Tror med andre ord det har fint lite å gjøre med risikovurderinger omkring REC.....

@tommy

Ja, i USA har sentralbanksjefen økt rentene og tyder på at rentenivået kan være på vei oppover flere steder. Det er en faktor man må ta hensyn til over de neste 5 årene.
nemi's
22.03.2018 kl 15:33 7553

Hva skal vi tro om UMOE og REC nå etter siste tids avklaringer?

Med JV-andel avtalt til 2021, Kagra-andelen overført til UMOE i februar, Bond2023 straks på plass, Butte under omstilling til semi, JUM på nye eventyr (NSG denne uka), fastlåst trade-dispute, Suniva tollsatser klare, og .... Trump i tre år til "Mannen er ustabil, en patologisk løgner og har et ego som er vesentlig større enn hans kapasitet tilsier, sier Ulltveit-Moe til E24".

Fra artikkelen https://www.dn.no/nyheter/2017/01/19/1520/Energi/jens-ulltveit-moe-tror-solenergi-vil-sla-ut-trumps-kullplan

sier aritmetikken at JUM har kostpris på 1,9. Og han har heller ikke snittet ned siste fjorten måneder. Han har vel puslet med REC siden 2006 uten papirgevinst. Gidder JUM i sitt 76. år dette lenger, eller kan det skje noe med UMOE-andelen i 2018?

JUM kan frem til 1Q18 f.eks. trekke inn utestående aksjer hos SEB. På siste aksjonærutskrift viste SEB at de hadde alle aksjene til JUM på konto. Normalt ruller JUM aksjene og SEB har de ute i markedet. Dersom JUM ikke ruller aksjene vil tradingfloor få tilsvarende færre aksjer. JUM kommer til å få dekket inn sin kostpris med tiden. I motsetning til utålmodige tradere, kjører JUM på lange strategier.

Shortregisteret viser i dag at GSA CAPITAL PARTNERS nå begynner å kjøpe tilbake aksjer

Shorterne har tapt for lenge siden. Vi må regne med at de øvrige 73,5 mill aksjene også blir dekket inn om kursen stiger.

Kanskje det er GSA som har dumpet 15k aksjer i markedet med den ene hånda og så kjøpt volum med den andre. Hehe, det betyr også at det er småaksjonærer og småtradere som har solgt seg ut og nå må finne noen som er enda dummere til å senke kursen ytterligere.

Det er jo ingen grunn å shorte lenger når REC ikke går konkurs og blir refinansiert!
Redigert 22.03.2018 kl 15:42 Du må logge inn for å svare

Vi står i hvert fall imot den kraftige nedgangen på børsene i dag, så det kan tyde på at 1,35 var bunnen i denne omgang.

Når man vurderer renten REC nå får må man vel ta hensyn til at lånet er i USD så vidt jeg forstår. I tilfelle USD lån med fastrente vil det jo si at verdien av dollaren i årene fremover har stor betydning for de faktiske kostnadene på lånet. Selv om renten blir satt til 10% kan den reelle renten bli langt lavere pga. kraftig verdisvekkelse av dollaren/inflasjonen.

Dollaren er i en nedadgående trend og har falt mye siste året (pga stor gjeld, store budsjettundersudd, handelsbalanse, digital pengetrykking osv i USA)

Roger Berntsen spår dollaren nord og ned:
«Analysesjef Roger Berntsen i Netfonds øyner en lang nedgangsperiode for dollaren.
- Resonnementet er enkelt, og prosessen har så vidt startet. Vi vil se dollarsvekkelse i mange år fremover, sa Berntsen da han gjestet HegnarTV-studio mandag.»
http://www.hegnar.no/index.php///Nyheter/Boers-finans/2018/02/Roger-Berntsen-spaar-dollaren-nord-og-ned
Solerbra
22.03.2018 kl 16:02 7402

Det mener jeg er et godt poeng. Når ingen nye investorer ser muligheter her, så er det sterkt en medvirkende grunn til at kursen forblir lav.
Den dagen en kjent investor flesker til, så drar kursen avgårde. Saueflokken følger som kjent bjellesauen.

@fattig

Ja, nå har aksjen bunnet i 1,35 noen ganger og jeg skjønner ikke at det finnes selgere der. En ting var at noen solgte på 1,49 med tanke om å stange i 1,50 og komme seg inn ved 1,40 igjen... men at noen selger videre under det nivået spesielt nå er merkverdig festlig underholdning.

..........................

@Mira

Målt i NOK vil selvfølgelig lånet bli lavere om dollaren synker. Men det vil forsåvidt alt annet også. En annen sak er at svekket dollar vil styrke eksporten. REC vil få det enklere med å både heve ASP og selge dersom dollaren svekker seg mot asiatiske valutaer.

I fremtiden, om dollaren er passe svak, kan det bli lukrativt for oss å spytte inn litt ekstra NOK i REC da det genererer ekstra med USD. Så kan man kjøpe tilbake bonds eller ekspandere til en billigere penge.


.........................

Det er dumt av traderne at de selger seg på "lav" og så ser vi mottsatt at shorterne får dekket seg billig inn. En smart trader ville jo ønske å se shorterne blø. Disse prosentene hører da også hjemme hos aktører blant topp 20 som da konsoliderer sitt eierskap i det skjulte.
Redigert 22.03.2018 kl 16:09 Du må logge inn for å svare

AB
Du skriver:
"Målt i NOK vil selvfølgelig lånet bli lavere om dollaren synker. Men det vil forsåvidt alt annet også."

Men vil ikke inflasjonen i USD også slå ut i sislisiumpriser osv. slik at prisene her går oppover i takt med at dollaren svekker seg (pga at silisium prises i USD). På den måten kan REC kan få like godt betalt for sine produkter, samtidig som USD lånet taper seg i verdi?
Redigert 22.03.2018 kl 16:38 Du må logge inn for å svare

Traderne virrer fra skanse til skanse uten å helt vite hvilken vei de skal gå... nå er de plutselig på vei fra 1,35 mot 1,40 igjen. Man kan snu oppfatninger på en tiøring.


....................

@mira

Jeg tror du utover i 2018-2019 vil se at tallene til REC stadig bedrer seg og at de genererer mer cash.

Dette er et så hardt presset marked så inflasjonen på polysilikon blir neppe stor.

Med lav dollar kan du se økt eksport fra USA. Du kan også se at prisene stiger i Kina mot ROW ettersom Yuan blir dyrere mot USD. Så kan du se at prisene i ROW stiger fordi Kina har høyere prisnivå. Du får konkurransevridende effekter mot ROW dersom prisnivået i Kina over tid er for høyt. Samtidig er det få produsenter i industrien som over tid klarer priser som ligger under 15 $/kg. Men noen unntakt tror jeg snittet vil ligge omkring 15-18 $/kg og svinge i takt med sesong. Jeg er overhodet ikke bekymret for at spotprisene skal falle lavere enn det REC har operert med. Følgelig har vi sett bunnen målt i ASP for REC. Nå handler det om å selge gjennomsnitlig mer til bedre ASP. REC har mye å gå på før de er på nivå med spotprisene. Dersom REC hever sin spotpris, vil spotprisene automatisk hoppe i været tilsvarende fordi REC er en av dem som stadig trekker ned snittet med sin lave ASP.

Vi vil også se en vridning av markedet fra PolySi til MonoSi, dvs. høyere kvaliteter. Dette vil ramme kinesiske produsenter i indre mongolia negativt, mens de som produserer 9N vil profitere på det.

Ser man på ulike priser og kvaliteter er blidet mye mer konplisert enn en enkel spotpris-analyse hos PVinsights. Det er store prisvariasjoner mellom f.eks. Tier 1 suppliere og Tier 3 suppliere, hvor førstnevnte opprettholder sine priser mens sistnevnte må dumpe varelager på lavpris. Det er store variasjoner mellom 6N, 8-9N og 11N.
Redigert 22.03.2018 kl 16:27 Du må logge inn for å svare
Odi.1
22.03.2018 kl 16:23 4643

Er ikke så dumt å ha fastrenter de neste årene, det koster litt, men det betyr meget lite for REC om det er 8% eller 10% ,så lenge en klarer bunnlinjer i kvartalene. Det som er viktigeste, er at en kan når som helst Chase det ut , uten noe kokkelimonke.
Redigert 22.03.2018 kl 16:26 Du må logge inn for å svare
Screc
22.03.2018 kl 17:17 4486

Mye kan skje disse to kommende dagarna. Jeg er helt overvevist att kina må reducere eller fjerne tollen på 57 procent. Når den meldingen kommer, trolig för påske, kommer bankene att ge rec vekdig gode vilkor på nye Bonds. May be 5 procent :)
God helg alle recere, may good bless us. P
Polygon
22.03.2018 kl 19:23 4240

Forskjellen i prosentene skyldes også gulroten i form av den mulige konverteringen (som altså desverre for både aksjonærer og bondholdere ikke slo til).

Edit: denne var altså et svar til Anton sin “[…]så øker renten på 110 MUSD fra 6,5 til 10 % som følge av alt støynivået som har vært omkring RECs finansielle styrke”

Det er noe fryktelig ulogisk i hvordan ting legger seg i dette nye forumet...
Redigert 22.03.2018 kl 19:27 Du må logge inn for å svare
Toalhau
22.03.2018 kl 19:48 4198

Nå har markedet i noen dager fått positive signaler om refinansiering og kursen beveger seg lite,særlig oppover. Tyder det på at refinansiering allerede er priset inn? Er det stor tvil rundt rentenivå som utgjør en spenning og at noen derfor sitter og venter på tur til himmels?
Tror ikke at det skjer særlig mye med kursen før Rec ev.legger fram gode tall i neste kvartalsrapport.
Solerbra
22.03.2018 kl 20:03 4158

Nei, nei. Svært lite positivt er priset inn i denne aksjen. Noen har nok bestilt at kursen inntil videre skal ligge i det området den ligger.
Så snart den stiger litt, så dumpes det aksjeposter til lavere pris får å få den ned igjen. Dette er styrt.

Det kan hende at Trump vinner fram med sin toll krig. Kinamenne forstår hans retorikk. Ser hva han fikk til med Kim Jong il;) de liker han og, mer enn Obama.
Polygon
22.03.2018 kl 20:11 4127

Positive signaler om refinansiering? Selgeren roper at salget går stålende! Dette er en god deal! Regner med at det er utsolgt før påske! Men om det ikke går, så har vi en back-up plan…
asdf
22.03.2018 kl 20:46 4047

Pratet med Dnb i dag og de regner med å ferdigstille i morgen, fredag - trenger ikke back-up plan.

Spiller det noen rolle for shortere at Trump nå har satt i gang handelskrigen med Kina :o

Var egentlig klar for liftoff snart her, men det skal vel noe til i morgen...
Solerbra
22.03.2018 kl 22:27 3820

Hvis folk var rasjonelle, så burde jo Rec være en 'trygg havn' for investorer i morgen. Mens en handelskrig med Kina vil kunne ramme en rekke en rekke virksomheter og gi kursfall, så er det intet nytt under solen for Rec. Toll har vi allerede, og som AB har skrevet om en rekke ganger, så kan en handelskrig faktisk løse toll-problemet for Rec på litt sikt. Så selg alt og kjøp Rec !

REC selger jo ikke til Kina, så det kan uansett ikke bli verre enn det er. Enhver endring må nødvendigvis bli til det bedre. At handelskrig kommer høyt på den politiske dagsorden er sånn sett positivt for REC.