Plan B - en potensiell game changer for REC


Som det ble opplyst på Q2 er REC i et trespann med to andre solar-aktører i USA i samtaler med myndighetene for støtte til oppbygging av en strategisk satsing på å få til en komplett innnlands verdikjede fra poly til paneler. Hovedargumentet overfor myndighetene er at en slik kjede vil være viktig fra et perspektiv om forsyningssikkerhet. Budskapet fra denne troikaen er at USA bør legge til rette for et nytt, komplett økosystem - inkludert waferproduksjon - for innenlands industri der landet dermed blir er uavhengig av å fylle verdikjeden med innkjøp fra Kina.

Den siste tidens makrohendelser (ekstra 10% kinatariff og snart "gratis" penger fra långivere) ser ut til å kunne hjelpe et slikt prosjekt ytterligere. Kommer det snart en spennende børsmelding rundt dette troika-utspillet, som har potensial for å kjøre REC til himmels gjennom en uventet restart av Moses Lake, uavhengig av løsning på handelskonflikten med Kina? PÅ Q2 ble det antydet at viktige avklaringer knyttet til Moses Lake kunne ventes innen Q3-fremleggelsen (i en bisetning fra TT).

Synspunkter?
Redigert 07.08.2019 kl 17:00 Du må logge inn for å svare
Falco1
07.08.2019 kl 17:34 1968

Bra start på tråd synes også batteri delen var veldig spennende og tipper det ikke er lenge før Rec binder avtaler her feks med Forsvaret. Mye vil skje med denne aksjen her fremover og kurser vi ser nå vil bli en drøm for mange om ikke alt for lenge. Har massevis av Rec aksjer men vil gjerne ha mer. Men så lenge traderne/shortere selger så vil jeg ha rabatt.
dor123
07.08.2019 kl 17:40 1957

Uventet oppstart av ML.. Oppbygging av verdikjede. Øøøøøh, å bygge opp en ny verdikjede står ikke klart imorgen vettu. Det skal bygges fabrikker, er du heldig står driten klar om 6-7 år.. Oi, ML skal starte opp om 5 år. DÆVEN DET VAR UVENTET!!!

REC skal ikke bygge waferfabrikk. REC skal inngå i en felles businessplan med flere i kjeden for å bidra til forsyningssikkerhet i USA. REC kan bidra med FBR-produksjon til god pris. Det tar ikke 5 år å restarte ML hvis de øvrige aktørene legger inn RECs polyproduksjonsevne i planen. Hva de forøvrig kan bidra med vil avklares i børsmeldingen. Hvis det ikke blir win-win i dette venture't så blir det ikke noe av, og de hadde ikke satset på denne planen i utgangspunktet.
dor123
07.08.2019 kl 17:56 1923

Nei, REC skal ikke bygge. Men det tar fortsatt årevis å bygge en selv om Elon Musk bygger den. Det skal kjøpes tomt, det skal søkes, det skal bygges, det skal ansettes. Tull å tøys å drømme om uventet oppstart av ML pga dette.
Redigert 07.08.2019 kl 17:57 Du må logge inn for å svare

Hva om planen inkluderer en fase 1 med midlertidig waferinnkjøp i utlandet mens samarbeidet forøvrig bygges opp i USA?
dor123
07.08.2019 kl 18:12 1890

Hvem har stor kunnskap om å bygge wafere i USA som kan starte på dagen?
nemi's
07.08.2019 kl 18:23 1868

"Wafer i utlandet", dvs. i ROW med US polysil, utgjør 1% av global wafer-produksjon totalt, i følge TT. Å bygge greenfield i ROW tar 2.5år for noen som vil konkurrere mot kineserne, og de må dessuten investere 1.5BUSD. Å restarte nedlagte fabrikker, på Taiwan i praksis, vil GET m.fl. kun kunne gjøre med lønnsomme kalkyler. Og da skal liksom US polysil shippes til Taiwan, for at wafer så skal shippes tilbake til US for å fabrikere celler og moduler der?! Det blir den dyreste PV-distribusjonskjeden noen sinne. Og den skal kun være midlertidig, til US investorer selv skulle ønske å bygge wafer-fabrikk for å konkurrere med Kina...

Det sånt fantasi-vas som dette dere har sittet og hørt på i årevis, og som har påført dere enorme tap i REC. Som at REC kom til å selge spot i ROW når langtidskontraktene gikk ut, som at kinesiske polysil-produsenter måtte stenge ned lenge før REC. Og nå har Tore Tafatt fått i gang tankespinnet deres igjen.

REC har ikke penger til noe ny moro. Og ingen vil heller lenge være med på noe så lenge Tafatt skal lede det hele inn også i neste tiår. REC var 9 ganger mer verdt da han overtok.

Mitt tips er at Plan B forsvinner fra glemselen til TT allerede før Q3. Akkurat som tullefaktene han kom med rundt bruk av mikro FBR-granuler til batterier, som batteri-produsentene angivelig var mest interessert i da han dro batteri-historien på Q3 i fjor. Men som var glemt og fortiet siden sist Q4, da han sa det var silangass som nå var mest aktuelt. Og at de som trengte silangass kunne kontakte ham... og han sa dessuten på kledelig vis at dette med batterier hadde han egentlig ikke kunnskap om.
Redigert 07.08.2019 kl 18:42 Du må logge inn for å svare

Nå er det i det minste 3 "tullinger" som prøver å få gehør for Plan B i fastere eller løsere kompaniskap, og jeg regner med at de har kompetente personer som har skissert mulighetene og funnet det opportunt å gå videre med dem nå.
dor123
07.08.2019 kl 20:14 1718

Ja, fra nå ja. Tror du ikke politikere skal krangle et par år om dette du eller.
Falco1
23.08.2019 kl 18:09 1487

B planen snart i gang Usa beordrer Amerikanske fabrikker til å forlate Kina De vil rømme Kina etter det utspillet der:-) . Kan bli morro fremover.

Det som trengs er en serie med nye waferfabrikker i USA eller Europa. På grunn av økende automatisering vil høye lønninger i vesten bety stadig mindre i forhold til konkurransen med Kina. Med mer Wafer i ROW er bitene for Plan B fort på plass. Kina har i årevis brukt rå makt for å tyne utenlandske leverandører over hele verdikjeden, inkludert lokale kraftsubsidier, tariffer og andre handelshindrende tiltak. Nå får de smake egen medisin. Men det blir mye kruttrøyk i prosessen før ny og mer rettferdig verdensorden reiser seg.
Redigert 24.08.2019 kl 09:29 Du må logge inn for å svare

Det er det samme hvor det er bare det er utenfor Kina. Hva med India? Mye folk som får stadig bedre utdanning. Store teknologiske miljøer.

Dette er "egentlig" bra for Rec, men det bærer ned med børsen på mandag! Hadde det ikke vært for short og de større kreftene som ønsker denne nedover, så burde det ikke ha betydd så mye per dags dato.
grabein
24.08.2019 kl 13:39 1089

Har hørt noe om at India sliter med infrastruktur/veier for å transportere produkter? At det er mye som må fikses der før vestlige kan begynne produksjon i skikkelig skala. Men hvis alle bestemmer seg for å satse der, vil jo ting skje. Vi trenger jo egentlig ikke Kina.

Måten Trump oppfører seg på nå risikerer at dette blir langt mer alvorlig enn de fleste regnet med. Nå er det så steile fronter at det er vanskelig å se for seg en avtale hvor ikke en av partene taper ansikt, og er det noe Trump og Xi har felles, er det at det å bli ydmyket er noe de hater mer enn noe annet.

For REC åpner dette spennende muligheter. På kort sikt er vi veldig lite berørt av handelskrigen. På lang sikt vil vi tjene på fullstendig frihandel, men kanskje tjener vi enda mer hvis det blir tette skott mellom Kina og vesten. Da har vi enda større konkurransefortrinn enn om vi må konkurrere med kinesere med subsidiert elektrisitet. Dette framstår langt mer sannsynlig enn bare for noen dager siden. Det verste for REC er en kald fred hvor de beholder tollsatsen på 59%. Det virker veldig usannsynlig nå. Enten finner de en handelsløsning hvor toll forsvinner, eller det blir et skifte hvor vesten vil gjøre seg stadig mer uavhengig av Kina. Trumps ordre i går er selvfølgelig det rene vissvass, men det skremmer likevel bedriftene som vil tenke seg om flere ganger når de skal velge underleverandører, og flere vil satse på flere bein å stå på for ikke å plutselig havne i skikkelig krise. Svært interessant er det uansett for REC, som allerede er priset til langt under verdien av Butte og Yulin. De som tror, som meg, at dette gir økte sjanse for at ML igjen får en verdi bør benytte muligheten til å kjøpe på duppen som sikkert kommer på mandag når resten av markedet korrigerer. Får man kjøpt REC på 4,6-4,7 skal det ekstremt mye til for at det blir et bomkjøp på ett års sikt.