Targovax i samtaler med store aktører

Fra Sidelinjen
TRVX 22.08.2019 kl 16:16 932

TRVX: I SAMTALER MED STORE AKTØRER OM STUDIE I MESOTELOIM

Oslo (TDN Direkt): Targovax er i samtaler med flere store farmasiselskap om å utføre en ny studie med selskapets Oncos 102-virus i mesoteliom-kreft. En slik studie vil kunne føre til godkjenning av legemiddelet dersom resultatene er gode, men rekrutteringen vil bli utfordrende.

Mesoteliom er en sjelden krefttype som kan oppstå blant annet i et lag rundt lungene. Selskapet venter svar fra en fase 2-studie på dette feltet til nyttår.

- Den siste pasienten ble ferdig behandlet i juni, og når denne pasienten har levd i seks måneder etter behandling analyserer vi dataene. Så en gang rundt nyttår vil det være nyheter på dette, sier administrerende direktør Øystein Soug i Targovax om fase 2 mesoteliom-studien.

Deretter vil selskapet vurdere ut fra de dataene hvorvidt de skal gå videre. Soug tror neste steg blir en behandling med selskapets virus i kombinasjon med checkpointhemmere, og kanskje også i kombinasjon med kjemoterapi.

- Checkpointhemmere er i fred med å komme inn i denne type lungekreft, så en neste studie vil mest sannsynlig involvere checkpointhemmere, men neste skrittet til avhenge av dataene. Vi har ikke tidligere sett hvordan vi kombinerer Oncos 102 med checkpointhemmere i mesoteloim, så det i seg selv er interessant, sier han.

For å gå videre i mesoteloim med en kombinasjon med checkpointhemmere vil kreve en partner. Selskapet er allerede i dialog med flere store farmasiselskap.

- Checkpointhemmere er dyre, så i fremtidige studier må vi finne noen til å betale for disse. Farmasiselskapene er ofte villig til å gjøre hvis de liker prospektene, sier han.

Han sier man for noen år siden oppfattet checkpoint-hemmere som en mulig kur for alle typer kreft, men at denne optimismen har kjølnet litt og at man nå ser at man må kombinere de med andre behandlinger, for eksempel virus.

- Vi har nå med vårt virus fått kominasjonsdata både med checkpointhemmere og kjemo, så vi tror kanskje det neste skrittet vil være en trippel kombinasjon med virus, checkpoint-hemmer og kjemoterapi, sier han.

Selskapet har også en studie i melanom, eller føflekkreft. I juli kommuniserte selskapet data fra del en av en fase 1-studie med ni pasienter, der den samlede effekten i studien var på 33 prosent hvorav en pasient fikk fullstendig respons og to fikk delvis respons. Del to av studien ventes i førstehalvår 2020.

- Nå er dette interessante data. Får vi bekreftet dette i neste kohort så blir det gode data. Grunnen til at vi er veldig optimistiske til at det blir gode data er at i første del så har vi bare gitt dosering tre ganger i løpet av en uke, mens i neste del vil vi dosere opp til 12 ganger over en 24-ukersperiode. Det legene i studien sier til oss er at vi ser en respons i tre av de ni pasientene, men effekten går over etter hvert. Men hvis vi fortsetter å behandle dem så tror de dette tallet blir høyere, sier han.

Tilgangen på pasienter varierer stort mellom selskapets forskjellige studier. Selskapet har også en studie innen peritoneal metastase der samarbeidspartnerne Ludwig Cancer Reserach, Cancer Research Institute og Astra Zeneca står for oppdateringene, der det er god tilgang på pasienter, mens tilgangen i mesoteliom og melanom er vanskeligere.

- I peritoneal metastase finnes det få andre alternativer, og det finnes ganske mange pasienter, så det er tilgangen god. I melanom er det så lett å lese av utviklingen i kreften at mange andre selskaper også har lyst til å gjøre studier her, så mange kjemper om de samme pasientene, i hvert fall i USA. I mesoteliom er det rett og slett få pasienter, det er 15.000 nye pasienter i verden på årsbasis. Så det er en kamp å rekruttere i de to indikasjonene våre, sier Soug.

Hvis selskapet vil gå videre i mesoteliom vil de måtte starte studier i mange land på mange sykehus, og så vil kanskje hvert sykehus kanskje bidra med 2-3 pasienter.

Legemiddelmyndighetene i USA og EU har gitt ONCOS-102 «orphan drug designation» for mesoteliom. Det betyr at man fremdeles må ha gode data for å få en godkjenning, men at man får prioritet og hjelp av legemiddelmyndighetene på veien.

- Det ligger litt i kortene at dersom dataene er gode, kan en godkjenning gis på et lavere pasientantall enn det som var vanlig for noen år siden, sier Soug til TDN Direkt.

- Det neste skrittet i studier som mesoteleom og melanoma vil typisk være en ny studie med mellom 50 og 100 pasienter, men det vil avhenge av dataene, sier Soug.