Aveleos' krav på 100 mill

startw1n
EAM 27.08.2019 kl 10:14 3998

Denne var ny for meg. Har noen her abonnement som kan gi oss en kort oppsummering?

https://www.dn.no/marked/solselskap-i-konkurskapplop-vi-er-under-angrep/2-1-654232

Tittel og ingressen lyder i alle fall ikke godt.

Solselskap i konkurskappløp: – Vi er under angrep

Det norske solenergiselskapet EAM Solar har mottatt krav om 100 millioner kroner fra selskapet Aveleos, som ble dømt for bedrageri mot EAM tidligere i år. Nå kjemper det norske selskapet for å unngå konkurs.
Redigert 20.01.2021 kl 02:53 Du må logge inn for å svare
peterdawn
27.08.2019 kl 10:22 3973

– Vi er under angrep, og bedragerihandlingene fortsetter, sier EAM Solar-sjef Viktor Jakobsen.
EAM Solar er under sterkt press etter at selskapet vant frem med sine krav i domstolen i Italia, og ble tilkjent 50 millioner kroner i erstatning for kontraktsbedrageri i april i år.
Nå har det Luxembourg-registrerte selskapet Aveleos, som i retten ble holdt økonomisk ansvarlig for bedrageriet mot EAM Solar, sendt et krav om 100 millioner kroner til EAM.
Dokumentar:Norske EAM Solar tapte hundrevis av millioner på solkraftverk i Italia
– Vi opplever at vi er under angrep, sier administrerende direktør Viktor Jakobsen.
Han tror Luxembourg-selskapet spekulerer i å kjøre EAM Solar mot konkurs før en eventuell ankesak kommer opp for retten.
Jakobsen var uvanlig åpenhjertig da EAM Solar holdt investorpresentasjon på Hotel Continental i Oslo nylig. Foran en håndfull investorer betegnet Jakobsen kravene fra Aveleos som «en fortsettelse av bedrageriet».
Aveleos er et datterselskap av det statseide energiselskapet i Luxembourg, Enovos, med den russiske oligarken Viktor Vekselbergs selskap Renova Group som minoritetseier.
EAM Solar-saken
• I 2014 kjøpte det norske solenergiselskapet EAM Solar 31 solkraftverk i Italia av selskapet Aveleos. Solkraftverkene var bygget etter standard som utløste energisubsidier i Italia og garanterte inntekter i 20 år fremover.
• Kort tid etter kjøpet ble to styremedlemmer i Aveleos arrestert og siktet for subsidiebedragerier.
• Aveleos var eid av det statlige energiselskapet i Luxembourg, Enovos (59 %), og den russiske oligarken Viktor Vekselberg (41 %), og hadde ingen ansatte.
• Kraftverkene EAM Solar kjøpte ble subsidiert og senere kastet ut av subsidieordningen. De fleste er nå stengt.
• EAM Solar har anslått sine tap til over to milliarder kroner.
• Fem personer ble i april dømt til fengselsstraffer i mellom tre og fem år for subsidiebedrageriene. De to hovedmennene, oligarkens tidligere finansdirektør og en tidligere Bain & co-konsulent, ble dømt til å betale en halv milliard kroner i erstatning til EAM Solar.
• Eierne av selgerselskapet ble holdt ansvarsløse av kriminaldomstolen.
• De dømte partene har varslet at de vil anke dommen.
Mer
– Det er noen som spekulerer i at vi ikke står løpet ut, sier Jakobsen.
Men han forsikret investorene om at den største eieren, Sundt as, står bak EAM Solar.
Sundt as har investert 80 millioner og lånt 50 millioner kroner millioner kroner til EAM Solar.
Les også:Nytt aksjeløft for EAM Solar
– Vi gjør det vi kan og må for å ivareta den finansielle integriteten til selskapet, sa Jakobsen.
To dager senere kom børsmeldingen om at Sundt as kjøper to solkraftverk ut av EAM Solar, og på den måten anser Jakobsen at trusselen mot selskapet er avverget.
– Vi har fjernet risiko for at vi havner i brudd med låneavtalen med Sundt, og dermed bli tvunget til å melde oppbud.
Juridisk venterom
EAM Solar har de siste årene bokført tap på 316 millioner kroner etter de feilslåtte solinvesteringene i Italia. At motparten er dømt for bedrageri i Italia hjelper bare delvis på situasjonen. I Luxembourg er EAMs kriminalanmeldelser bare puttet i en skuff, og blir ikke etterforsket.
Les også:– Kjemper mot mektige motparter
– Vi har behov for rettslig beskyttelse etter å ha blitt utsatt for et bedrageri som er fem ganger så stort som Nokas-ranet. Domstolen i Milano har slått fast at vi er offer for kriminalitet, men hverken myndighetene i Norge eller Luxembourg gjør noe for å holde vår kontraktsmotparter til ansvar, sier Jakobsen.
De dømte partene har varslet at dommen vil bli anket.
EAM Solar har i sommer også fremmet sivilt søksmål mot Enovos og nøkkelpersoner i selskapet i Luxembourg med krav om 250 millioner euro.
– Men vi opplever at saken blir liggende i rettsapparatet i Luxembourg.
– Det er et rettssikkerhetsproblem, sier Jakobsen.
Stillstand
Selskapet Aveleos, som ifølge EAM Solar solgte en rekke solcellekraftverk på falske forutsetninger, har ingen ansatte eller egne kontorer.
EAM vil derfor holde eierne ansvarlig for sitt tap på over 300 millioner kroner. Hovedaksjonær Enovos, har staten Luxembourg som majoritetseier, og stilte garantier overfor EAM Solar i forbindelse med kjøpet. Konsernsjefen i Enovos underskrev kjøpsavtalen som domstolen i Milano har betegnet som bedrageri. Men nå nekter Enovos å ta ansvar for datterselskapet.
– Vi har ikke mandat til å kommentere denne saken, men DNs forespørsel om kommentar er videresendt til selskapet, sier Enovos' norske advokat Eirik W. Raanes i advokatfirmaet Thommessen. Enovos har ikke besvart henvendelser fra DN.
EAM Solar anmeldte Enovos og selskapets representanter i styret for Aveleos til politiet i Luxembourg, men etter fire år står saken på stedet hvil, uten at det er foretatt noe fra myndighetene i Luxembourgs side. (Vilkår)

tuja
27.08.2019 kl 10:24 3961

Akkurat den skal du ikke tenke for mye på. Kun ett rop om hjelp i ren frustrasjon fra Aveleos. De er dømt skyldig i kriminalsaken, så de skal stilles til ansvar for sine handlinger. Og det er tatt arrest i midler som tilsvarer ca 30mill eur. Og innen 18 okt kommer en skriftlig domsavsigelse.
peterdawn
27.08.2019 kl 10:27 3953

Denne saken er litt feil vinklet synes jeg. Og dumt siden så få har vært på infomøtene. Folk selger den jo så klart ned på denne saken. Men caset er det samme som før. Men den har jo falt mye nå og ikke rart at folk blir stressa.
startw1n
27.08.2019 kl 10:54 3873

Takk, dere! Enig. Det er synd at saker som denne, og gjerne de gjemt bak en betalingsmur, skal kunne påvirke så pass mye gjennom vinklingen sin. Samtidig gjør det meg egentlig ingenting at den nærmer seg 17,- per aksje. Inngang på de nivåene må jo være tidenes risk/reward. Men det er klart – det er ikke noe enkel sak vi står oppe i.
Last79
27.08.2019 kl 11:11 3846

Ja de som ikke abbonnerer på DN kan jo lett sette kaffen i halsen av artikkelens overskrift:(
Fra Peterdawns utklipp fra artikkelen lenger oppe kommer jo blant annet dette frem om finansene til selskapet :

– Vi gjør det vi kan og må for å ivareta den finansielle integriteten til selskapet, sa Jakobsen.
To dager senere kom børsmeldingen om at Sundt as kjøper to solkraftverk ut av EAM Solar, og på den måten anser Jakobsen at trusselen mot selskapet er avverget.
– Vi har fjernet risiko for at vi havner i brudd med låneavtalen med Sundt, og dermed bli tvunget til å melde oppbud.
HP17
27.08.2019 kl 11:20 3825

En ressigert drittpakke på DN slik at noen sikrer seg en billig inngang. Minner litt om i sommer da Hegnar publiserte en flere måneder gammel analyse av SSHIP og kursen raste 45% på 2-3 dager.

EAM vant på alle punkter i rettssaken og mitt tips er at det ender i et solid forlik til EAM
peterdawn
27.08.2019 kl 15:18 3602

Det er vel litt overkant at det er en regissert drittpakke. Victor og EAM kommer jo godt ut. Det er bare ingressen som er litt mer dramatisk enn den gjennomsnittelige investor liker. Men jeg har i alle fall benyttet sjansen til å plukke noen billige aksjer. Om noen måneder finner vi ut om det var en god ide.
Fiskesuppe
27.08.2019 kl 16:02 3553

Har handlet noen få aksjer i dag.

Når det gjelder artiklene i Dagens Næringsliv, så er jeg bare glad noen endelig skriver om EAM. :)
Redigert 27.08.2019 kl 16:02 Du må logge inn for å svare
Møyfrid
27.08.2019 kl 16:22 3523

"I Luxembourg er EAMs kriminalanmeldelser bare puttet i en skuff, og blir ikke etterforsket."

Ja, dette blir nok en fest av dimensjoner :-)
BALLEPILOT
27.08.2019 kl 16:29 3506

Man bør jo ihvertfall sitte til den 18 okt. Tenker jeg da, litt kjipt å selge billig nå for å så se at den kanskje går opp rimelig mye i okt..
skjønner at noen får litt panikk nå, men personlig sånn jeg ser tilbake på mine valg har det stort sett alltid lønnet seg å sitte igjennom en nedgang.
Max10
28.08.2019 kl 09:19 3250

Tror det nå har gått opp for de fleste som gikk rett på limpinnen her med utopiske drømmer om kurser på 300-400 kr, at dette ikke kommer til å gå bra.. Selskapet er nok konk lenge før det evt blir utbetalt ett rødt øre..
tuja
28.08.2019 kl 09:27 3232

Første utbetaling kommer etter den skriftlige dommen i oktober. EAM fikk medhold i at de var utsatt for svindel i kriminalsaken. Svaret på erstatningsutmålingen er ventet senest 18okt. Slik er det med den saken. Og det er tatt arrest i verdier for ca 30mill eur.
Flaxx
28.08.2019 kl 10:12 3168

Den avsagte bedrageridommen er selvfølgelig kjent i Luxembourg, ref denne artikkelen av 14. mai 2019:
https://www.wort.lu/de/business/teures-betrugsmanoever-von-enovos-tochter-5cdacbd6da2cc1784e34415a

Det er å forvente at bedrageren legger ut både røykteppe og drar ut tiden.
På tide med MER avisoppslag .... ikke i Norge .... men i Luxembourg.
Last79
28.08.2019 kl 10:38 3133

Kan ikke ha et system i et sivilisert samfunn der et selskap først blir svindlet for enorme summer der motpart og eventuelt morselskap skulle kunne slippe unna med dette dersom nødvendige bevis er lagt frem. De har med å gjøre opp for seg(+renter og straff) . Rart at EAM skal lide seg gjennom årevis med kamp for å få sine egne verdier tilbake.
Møyfrid
28.08.2019 kl 10:50 3108

Nå er det jo Avelos som føler seg snytt...:-)
Flaxx
28.08.2019 kl 10:53 3097

Rettslige prosesser TAR lang tid.
Mottrekkene til Aveleos nå på oppløssiden kan også være trekk i et løp mot FORLIK.
Det er derfor det må skrives mer i avisene i LUXEMBOURG ... eller i toneangivende europeiske finansaviser.

EAM må gå i krigen med .... "Management by shame"!
Flaxx
28.08.2019 kl 11:06 3074

Aveleos lot russiske kriminelle styre ståket i Italia.
Det fritar ikke for straff ... og derfor er da også Aveleos dømt i Italia.
tuja
28.08.2019 kl 11:12 3050

Ikke lenge til oktober, og EAM har rsi på frysepunktet. Herlig å få laste flere EAM rundt 17kr. EAM er tilkjent å ha blitt utsatt for svindel. Slik er det, og de skyldige må gjøre opp for seg.


:)
Ticker
28.08.2019 kl 12:09 2964

Snytt?
Hva i allverdens grunnlag har Avelos gått til rettsak på?
Finner ikke kjernen til det søksmålet...