Noen tanker fra en amatør etter en turbulent uke.

NEL 07.04.2018 kl 13:07 3552

Etter en turbulent uke på børs og mange kraftige utbrudd fra flere på neltrådene gjør man seg noen tanker.

Man kan spørre seg hvorfor man følger med og skriver på et forum som dette. For min del, og sikkert for de fleste andre også, er det for å tilegne seg informasjon og «sjekke stemninga». Og ideelt sett diskutere pros og cons på de fakta som foreligger.

Det finnes nok flere måter å håndtere og sile informasjonen som flyter på forumet. Den beste er uansett å sette seg godt inn i virksomhetene og markedet man har investert i. Sjekk og dobbeltsjekk påstander. Ha kontroll på egne beslutninger.

Har man tatt et lodd i en tilfeldig aksje ut i fra stemningen på en forumtråd er det sirkus og kasinoregler som gjelder. Da blir man raskt bidragsyter til akkurat det skribenter som for eksempel rischioso eller The Broker prøver å oppnå. Kommer tilbake til det.

De fleste (tror jeg) kjøper aksjer i et selskap etter ulike velbegrunnede vurderinger og tidshorisonter. Felles for aller er å tjene penger på de verdiene bedriftene klarer å skape. De mer erfarne utnytter gjerne feil bedriftene gjør underveis og/eller uflaksen de har i tillegg. Da kan det så klart lønne seg å utnytte frustrasjonen til utålmodige eller usikre aksjonærer. Derfor er det dessverre utopisk å vente at alle dine medaksjonærer spiller med helt åpne kort her inne. Det ville rive grunnen under enkelte skribenter. For eksempel de som skriver for å prøve å manipulere folks valg.

Stadig og gjentakende nedsnakk eller oppsnakk av aksjen er ment å fungere akkurat som «nudging», du dyttes litt etter litt i en viss retning. For eksempel i retning av å selge eller kjøpe aksjer til baisserens/hausserens vinning. Og vi ser jo det er ulike taktikker her. Noen mer «sofistikerte» enn andre. Andre mer opptatt av å rope høyest på torget. Enkelte er bare irriterende og ekstremt selektive med fakta. De kan godt være enig om ditt eller datt som taler til selskapets fordel, men da er det kun for å vinne sympati eller "troverdighet". Og de dokumenterer sjelden påstandene sine, eller svarer på faktaopplysninger som taler de imot. Enkelte kommer med direkte løgn og tvilsomme påstander. Det er ren informasjonskrig på enkelte tråder.

Innsikt, tidshorisont, nerver, tålmodighet, risikovilje ect er høyst variabelt. Det er en del å spille på for de som ønsker å påvirke.

Siden rischioso er ganske aktiv her på Nel-tråden og går høyt ut kan vi ta han som eksempel. Han eier selvsagt Nel-aksjer med jevne mellomrom. Skulle ikke forundre meg om han tjener en god slump på å melke svingningene i Nel og en del andre selskaper. Det er jo aksjer han lever av i følge han selv. Han skriver selv på Shareville denne uken at han har tjent på Nel seks ganger. Det er i hvert fall ingen tvil om at han er Nel-aksjonær innimellom. Mønsteret er tydelig. Helt stille når kursen stiger og full aktivitet når den synker. H2V var nok en ren gavepakke denne gangen også. Han er stødig i retorikken og vingler ikke på hvilken vei han ønsker det skal gå. Han gjør så klart leksen sin og vet hva han setter pengene i. Og han har ingen interesse av å dele eller diskutere informasjon som ikke gagner hans mål. Han prøver å eie situasjonen og tjene penger på det. Ganske enkelt.

rischioso er ikke alene om dette. Det som gjør at slike som rischioso legges for hat akkurat nå, er nok at de kommer inn med hele breisida når aksjen er på vei ned. Akkurat da det svir som mest. Å være en utålmodig hausser som The Broker er nok mer takknemlig uansett. Men det irriterer selvsagt noen det også. Men han vil i de fleste av tilfellene at det skal gå oppover.

Man må ganske enkelt selv finne ut hvordan man skal forholde seg til forumet og de ulike personlighetene her. Noen bør man rett og slett overse. Andre bør kles av og stilles til veggs. Samme informasjon delt av to ulike skribenter kan og blir ofte satt i helt ulike kontekster. Man er uansett til slutt selv ansvarlig for å tolke og plassere informasjon i den konteksten man mener den hører hjemme i.

Er aksjene puttet i skuffen og alt det der, er det kanskje ikke nødvendig å oppsøke Hegnar forum så ofte om man lett lar seg provosere.

Og til slutt, det store spørsmålet som ofte vender tilbake. Har aktiviteten på forumet noen påvirkning på kursene i det hele tatt? Det blir gjerne høna og egget diskusjonen. Mange bekker små blir som kjent til en stor å. Men jeg er ganske sikker på at diskusjonene i det minste påvirker hva folk gjør med sparepengene sine. Og det greit å ha i bakhodet.

For ordens skyld. Sitter med aksjer i Nel. Heldigvis i pluss ennå:)

Ha en riktig god helg!

F
Redigert 07.04.2018 kl 13:10 Du må logge inn for å svare
Pjolter
07.04.2018 kl 13:39 3459

Flott skrevet Fernet, helt enig med deg ang denne baisseren og hausseren. Det morsomme i saken er at The Broker fortsatt har et håp om at Petter Stordalen skal inn etter den mindre "Vittige" 1.April spøken.

En som skriver på et forum , og som klarer å påvirke markedet, er berra på Avanza forum. Har nok skremt en del småsparere.

Reflektert og fint Fernet. Tommel opp.
Gyrt
07.04.2018 kl 16:28 3182

Det finnes altså fornuftige mennesker her inne. Det gjør godt med et balansert innlegg Fernet!
Takk. Sitter fremdeles og ser på opp og nedturene jeg med mine stakkars 70k lodd.
God helg! Uansett morgendagen, jeg sitter stille i båten til jeg må øse....
kreinh
07.04.2018 kl 16:53 3100

Rich mener vi ikke påvirker... Klart det påvirker kursen det som skrives på sosiale medier! Så lenge det er stort sett vi som trader med hverandre. F.eks Clearstream, den eneste store som jeg kan se kjøper/selger noe av betydning, akkumulerer stadig noe.
Nå får vi se på mandag om det er noen bevegelser av betydning i aksjonær oversikten.
Sørøya
07.04.2018 kl 17:42 3013

Salgspresset siste uke ble startet av NELs kunngjøring om stans i videre arbeid på H2V pga manglende finansiering. Samtidig var siste halvdel av uka ekstremt turbulent på internasjonale børser. Når kursen over kort tid dropper rundt 20% da ryker mye på "stop loss" og lånefinansierte aksjer. Lånefinansiering av NEL gis mulighet på 50% hos mange meglere. Da er det mange som ryker på et 20% fall. Normalt har man 3 dager på å ordne garantien eller så blir de tvangssalg.
For de fleste var fristen sist fredag. Jeg tror vi fikk en "pefekt storm" kombinert av dårlige nyheter og ekstrem uro på verdens børser. Den store omsetningen onsdag og torsdag tyder på det. Fredag var også svak, men med vesentlig lavere omsetning og en svak positiv undertone på slutten av dagen. Håper at neste uke gir konkrete positive nyheter fra samarbeidet Nikola/NEL i form av konkretisering av kontrakter samt at de internasjonale markedene roer seg ned. Rammeavtaler er vel og bra, men de betyr minimalt før de følges opp med konkrete bestillinger. NELs rammeavtale for Tyskland der Linde og andre ser ut til å dra avgårde med alle kontraktene er et godt eksempel på det.
Redigert 07.04.2018 kl 17:43 Du må logge inn for å svare
anderix
07.04.2018 kl 18:03 2974

Mulig du et inne på noe. Fikk i hvert fall snappet til meg noen på 2,62. Tror det vil lønne seg på sikt;-) PS. Låner aldri penger til aksjer, og har PR dags dato aldri satt en SL.

Meget bra skrevet Fernet, slike innlegg liker jeg. Som jeg skulle skrevet det selv.
Tommel opp fra meg også.

God helg

Løkke til
07.04.2018 kl 22:22 2705

rischioso skrev Innlegget er slettet
Antar at flere enn meg ser at Rischioso er iferd med å overta regien på enhver Nel tråd. Han forsøker å få det til å se ut som han er den eneste her inne som forstår noe som helst. Han opphøyer seg selv og indirekte forteller han på en fin måte eller manipulerende måte at alle andre ikke skjønner noe som helst.
Jeg har ikke vært så lenge på dette forum som aktiv, men har over lengre tid lest Nel trådene fra utsiden. Det er ganske merkelig å registrere en skribent som stort sett aldri er enig med noen andre enn seg selv, du verden for en skummel feier. Registrerte også at vedkommende skrev på en Nel tråd kl. 03:55 natt til idag, hvem gjør det uten eier interesser? Hvertfall ingen som kan defineres som innenfor.
Han virker også å være frampå når han treffer med en av sine spådommer.
Nå gjenstår bare at H2V betaler og at kontra melding fra Nel kommer om at avtalen fortsatt gjelder og at bestillingen er mottatt. Det neste er at Nikola bestiller 8-10 mega stasjoner samt offentliggjør at Coca Cola er deres storkunde. I tillegg passer det bra dersom Løkke melder om det beste resultatet noen gang den 8.mai og kursen passerer kr.4.
Bare sier det, vær forsiktig med informasjon gitt av slike mennesker, tenk selv og handle i tråd med det. Rischioso sier også at alle skal tenke selv men implisitt utfra mange av hans innlegg blir en vurdert som totalt hjerneskadet og idiot dersom en har trua på Nel.
Så da er jeg en av disse, fordi jeg har stor tro på Nel og det eneste som er helt sikkert er at det kan ingen ta fra meg, selv ikke Rischioso.
Redigert 07.04.2018 kl 22:26 Du må logge inn for å svare
Wanker
07.04.2018 kl 22:46 2655

"Meldingene pep inn. De var perverse, ekle, uten avsender og kom fra ulike telefoner." Fra artikkel om Thina Saltvedt i VG

Må ha vært nesten like ubehagelig for Thina, som Rischiosos innlegg oppleves for reelle longere i NEL...
07.04.2018 kl 23:21 2589

Jeg er også en som følger diskusjonen fra sidelinjen, og har ikke førstehåndskunnskap om NEL, men markeds reaksjon er jo til å forstå i og med at H2V var et viktig bein å stå på. Nå er det "bare" Nikola igjen - i milliardklassen...

Tror nå likefullt at markedets reaksjon er litt overdrevet. NEL og Løkke & Co har vist gang på gang at de er business Men av første klasse, og de har overrasket oss alle mer enn en gang med tanke på nye kontrakter siste året eller to. Her bygges det stein på stein. Se på Tomra - jeg tror NEL er et case som kan sammenlignes. Markedet må bygges, og det vil ta tid, men NEL er i førersetet . Det er det liten tvil om. Her gjelder det å være tålmodig, og akkumulere underveis.
Redigert 07.04.2018 kl 23:25 Du må logge inn for å svare
08.04.2018 kl 11:09 2222

Takk for hyggelige tilbakemeldinger.

Rischiosos, om jeg feilaktig har koblet deg til en skribent på Shareville beklager jeg det. Du og vedkommende har en del sammenfallende bevegelser og meninger. Andre på samme forum påsto også at du og vedkommende er en og samme person, uten at det ble protestert på det av denne personen. Jeg ser nå at språk og ordlegging ikke matcher så godt. Ellers står jeg for det jeg har skrevet.
Takk for den gode norsk karakteren du ga. Lenge siden jeg fikk bestått for den;) Når jeg tenker meg om er det bare du og Axie som har kommentert min grammatikken og syntaks:)
Redigert 08.04.2018 kl 11:27 Du må logge inn for å svare

Godt sagt, Elvoquest. Riskokeren er en skummel feier som kun er enig med seg selv:-) Spot On :-) Riskokeren eller Rich sin konspirasjonsteori er konstant "å disse ned" NEL. Han vil aldri lykkes. Det er NEL som lykkes og legg merke til at han er søkk borte når NEL kursen flyr opp. Så i neste uke får vi se?
Jeg er overbevisst om at Løkke melder om det beste "Q resultatet ever" den 8.mai og kursen raskt passerer kr 4,-