Argentinere sier nei til norsk lakseoppdrett

brahman
01.09.2019 kl 12:12 193

GOOD !
Det får være nok at Norge ødelegger for sin kyst og sin villfisk.
Og samtidig sette igang gigantiske veiprosjekter, som fergefri E39 på vestlandet, for blant annet å få oppdrettsfisken raskest mulig til markedene.
Men hva når de miljømessige skadevirkningene kommer til overflaten i stort monn og omfang, og når det blir nei til oppdrettslaks fra flere hold - skal Norge da bare fortsette å satse så stort på "den nye oljen" ? -bare pengene renner inn ?


"En ny kampanje i Sør-Amerika vekker oppsikt. Et team av superkokker tar nå til orde fopr å slutte med alt av oppdrettsfisk.

Mauro Colagreco er argentineren som står bak den franske restauranten Mirazur, som nylig ble kåret til verdens beste restaurant. Restauranten har også tre stjerner i Michelin-guiden.

Under emneknaggen #noasalmonicultura - som oversatt betyr nei til lakseoppdrett - har Colagreco og kollegene delt et opprop via sosiale medier. Kampanjen er startet av en gruppe kalt Sin azul, no hay verde (se faktaboks). Nå jober de mot å få på plass en lov som forbyr lakseopopdrett i Argentina.

- Norge "partner in crime".

Om kampanjen.

Sin azul, no hay verde - Uten blått, ingenting grønt -er havprogrammetr til organisasjonen The Conservation Land trust."

"Det miljøvernere og toppkokkene frykter er at det etableres norske lakseoppdrettsanlegg i Beagle-kanalen, helt sør i Argentina.

- For noen måneder siden offentliggjorde provinsen Tierra del Fuego at de var interessert i å sette i gang med lakseooppdrett i dette uberørte området. Deres "partner in crime": Norske myndigheter. Derfor satt vi i gang denne digre kampanjen med de beste talspersonene i Argentina; kokkene, sier Martina Sasso, som leder Sin azul, no hay verde til Dagbladet.

Innovasjon Norge har nemlig inngått en avtale med argentinske myndigheter hvor de støtter en forstudie som kartlegger mulighetene for oppdrett i området. De legger ikke skjul på at de ser etter muligheter som er relevante for norsk industri."

" - Ikke Norge verdig, sier Kurt Willy Oddekalv, leder av Norges Miljøvernforbund til Dagbladet.

Han reagerer sterkt på måten norske selskaper har operert i Chile, og hvilke konsekvenser det har hatt for havet og miljøet der.

- Jeg har selv sett det med egne øyne hvordan selskapene opererer i Chile, og hvor tett merdene står. Og nå vil de da trolig bare fortsette med å generere oppdrett på samme måte i Argentina. Den modellen må vi jo vekk fra! Vi kan ikke bare fortsette å sende den gamle norske modellen for oppdrett ut i verden, hevder han."

" - Vi er overbeviste om at oppdrett av laks ikke bør finne sted i Beagle-kanalen, Vannet vi har her er ekstremt uberørt, og som vi alle vet, så bruker opdrettsinduistrien blant annet antibiotika og fargestoffer for å få riktig farge på fisken. Det er ikke sunt, hverken for havet eller oss. Så vi er her for å beskytte tradishjonelt fiske, og de lokale artene som må reddes fra den store jungelen av laks, sier kokk Francis Mallman til Dagbladet."


Utdrag hentet fra Dagbladet - Superkokker vil boikotte norsk laks: - Det er ikke sunt
Redigert 01.09.2019 kl 12:12 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
01.09.2019 kl 13:23 180

Mirazur mat. Anbefales. Vi gir et namnam til han og beng i norske billiglaksen.
Koster flesk

https://www.mirazur.fr/le-restaurant.php#univers
The menu
Eveil des Sens
only for lunch
160€

Mirazur Universe
The experience of a sensory trip, without borders
260€
Redigert 01.09.2019 kl 13:24 Du må logge inn for å svare