Vi venter svakere boligpriser


Vi venter svakere boligpriser, spesielt på kort sikt, men også lang sikt, sier sjeføkonom Nejra Macic i Prognosesenteret.
https://www.dn.no/eiendom/boligpriser/boligmarkedet/forstegangskjoper-ingvild-hansen-24-toft-a-komme-inn-pa-markedet/2-1-665774

Sitat: Det er tøft å komme inn på markedet. Man bør helst være to, sier Hansen.
Når hun og kjæresten først kommer inn på markedet, er hun ikke bekymret for fremtidig rente eller at markedet skal snu.
– Det er jo en investering vi gjør i bolig, så vi håper jo på fortsatt oppgang i boligmarkedet, sier Hansen.

Gratulerer, du unge håpefulle. Du har motsagt deg selv på to setninger. Ikke bekymret for at det skal snu, men gjør en investering og håper på fortsatt oppgang.
Når brister en boble? Alltid rett etter at de siste desperate akkurat har klart å kjøpe, for dette går alltid bare opp, opp, opp.

Og hvorfor vil folk at prisene skal opp? Desto høyere priser, jo mer må en betale i eiendomsskatt. Og de fleste bytter til en større og/eller dyrere bolig.
Dersom du kjøper en 1-roms til 2 mill., selger den etter en periode for 2,5 mill. (25 %) har i mellomtiden din neste leilighet, en toroms, økt fra 3 til mill (30 %).
I et marked med stigende priser vokser alltid avstanden mellom verdien på leiligheten en har og den neste leiligheten en ønsker seg. Faller prisene blir det til sammenligning stadig lettere å "trade opp". Alle føler seg så rike av at verdien på leiligheten blir høyere for hver måned. Men andelen gjeld på leiligheten blri stadig større, så det er banken som blir rikere. Og staten. Ikke den som eier.

I gode, gamle dager kunne far komme hjem med lønnsslippen og kjøpe en grei leilighet for en familie i Oslo uten å låne. Mor behøvde ikke jobbe, men var hjemme og tok seg av barn, oppdragelse og hjem. Kvinner kom ut i arbeidslivet, og over natten var verdien av 1 arbeidstime halvvert. Både far og mor måtte arbeide for å tjene pengene til samme leilighet. Og barna måtte i dyr barnehage. Så var ikke det nok, og en måtte låne. Og da må en betale tilbake det dobbelte av det lånte beløpet til banken. Så da må en jobbe mer, og låne mer. Her blir Ola og Kari flådd.Ja - de forbanna pengePUSHERE (også kaldt banker) - burde faen meg bare få gå konkurs når dette tipper. De har allerede fått skattemidler i bøtter og spann (finanskrisen) - og nå bør de få kjenne riset på ræven - skikkelig!

Og da blir ikke det så schjekkt i Oslo City - ennå verre blir det med ho PolPotten i regjering. Kos Dokker!


Kjappe kommentarer:

1) Du glemmer gearingen litt. Om man hadde 400k i EK (20%) på første leilighet i ditt eksempel, har man 900k i EK til den neste (24%) om man ser bort fra meglerkost og dok.avg. Selvsagt blir gearingen like brutal nedover, men det er ikke riktig at "du bare taper på at prisene stiger fordi neste leilighet er dyrere". I tillegg vil som regel løpende sparing i avdrag vs. husleie slå positivt ut på regnestykket, i alle fall med dagens rentenivå.

2) Har du noe data som underbygger at man med én vanlig inntekt på et tidspunkt lett kunne spare til å kjøpe leilighet uten lån i Oslo? Høres svært svært usannsynlig ut.
Onkel_S
05.09.2019 kl 13:12 436

De gode gamle dager med 8 små to store og en lastebil i en (leid) toroms...
(edit: ok, da. Lastebilen måtte holde til på gata)

Det er ingen motsigelse å se boligkjøp som investering selvom prisene kan gå ned.
Avkastet på investeringen er den husleien man ikke skal betale. Dette avkastet er skattefritt og det får man uansett om kjøpsprisen går opp, er flat, eller går ned
Redigert 05.09.2019 kl 13:13 Du må logge inn for å svare
OZZY
05.09.2019 kl 13:59 419

TS det har de sakt i 10 år nå