Minst 21 hunder har mistet livet


Veterinærinstituttet får lørdag fortsatt inn meldinger om syke og døde hunder.

Det må være noe de spiser. Antagelig ikke hundeforet, men noe hundesnacks de får. Det er mitt tips siden tilfellene er i flere fylker.

Hva mener du med det merlot..? Mener jeg leste de utelukker fór. (Godtebiter er mat det også vel ts)
Redigert 07.09.2019 kl 21:00 Du må logge inn for å svare
MERLOT
07.09.2019 kl 21:04 699

Klarer du ikke tenke litt selv...?

Om bikkjene dør over hele landet så må årsaken være noe de får i seg, og sannsynligvis ikke noen pest eller sykdom.
Europris er over hele landet.
Det er sikkert noen andre også, men en må prøve å finne en fellesnevner.

Hundemat selges i nær sagt alle dagligvarebutikker også.

Selv synes jeg det har vært lite fokus på feks importerte gatehunder fra andre land, de sier jo de ikke har sett slikt før. Altså noe nytt.

Det snakkes om at all nedbøren også kan spille en rolle. Vann og regn kan føre med seg mye dritt som ecoli osv, det har vi jo sett i flomutsatte områder. Selv tviler jeg litt på det i dette tilfellet.
Hr.Suhr
07.09.2019 kl 22:23 669

Svakt resonnement Change14, til deg å være..
Har ikke peiling selv da, men hundeeiere med døde dyr må vel ha besvart
et spørreskjema over maten(+snacks såklart) som hunden har fått
i tiden før sykdommen brøt ut.
Kan vel ikke si at de utelukker fòret ellers vel?

Hehe… når det blir for mange individ av en dyreart sørger naturen selv for å regulere antallet av den. Jeg legger ikke skjul på at jeg synes hundeholdet har tatt overhånd.
(Dette innlegget var ikke seriøst til opplysning for de som kanskje skulle tro det, Men med så mange hunder som skiter overalt er det stor sjanse for andre hunder stikker nesen ned i dritten og blir syke hvis der er sykdomsfremkallende virus , bakterier osv)

Ja men sittende okse, for det første må du fatte at dyrehold, og hunder i særdeleshet er big business!
Dessuten har bikkjer luktet på og spist dritt i årtusener!

Fatter ikke du at hundene spiser andre ting nå enn for tusen år siden? Dritten har forandret seg også skjønner du.
Big business? Jeg ville ikke gitt e n krone for en hund. Men det er tydelig at mange betaler tusenvis for å få seg en ny sengekamerat!
Redigert 07.09.2019 kl 23:19 Du må logge inn for å svare

21 hunder?

Java, er vel ganske normalt at det stryker med 21 hunder, men det blir bedrevet krisemaksimering for alt mulig for tiden.

Er ikke hundeier selv, men kan forstå at de nå er bekymret. Folk kan bygge svært sterke bånd til hunder eller dyr, så det er vel ikke tiden for å raljere med folks følelser. Har registrert at det er noen konspirasjonsteorier ute å går nå, men jeg tror det er greit at vi venter på resultatene av den granskningen som foregår.
Hr.Suhr
08.09.2019 kl 00:15 638

Huff. Da har saken nådd utlandet også så jeg.
Ett kommentar lød:
"Recent influx of migrants by any chance?
The ideology that likes to poison dogs"
Skulle man hørt! Må jo være rasist for å tenke på det viset.
Noni
08.09.2019 kl 00:47 622

Tror det må være noe i foret, siden det er over hele landet. Men det skulle vel ha vært et større utbrudd da, så jeg vet ikke helt.
HanVann
08.09.2019 kl 00:49 623

Kinesisk hundemat ville jeg vært forsiktig med fremover.
Redigert 08.09.2019 kl 00:53 Du må logge inn for å svare

Det er mye stor business som du ikke vil betale for bull.
Markedet for dyr er kjempestort, og kjøpsprosessen begynner lenge før man faktisk kjøper en hund eller annet dyr.
Hvor mye tror du feks et hundebur koster? He he, ja de kommer i mange størrelser fra 199 til spesialtilpassede bur til bilen og kan fås lydløse og knirkefrie til mange, mange tusen!
Og da har jeg ikke tatt med spesialdesignede tilhengere med både vifter og temperatur! Hvor mye tror du et dekken koster? Og de finnes for sommerbruk også! Tro det eller ei, dette er big business! Det finnes shampoer etter fargen på hunden og tilogmed shampoer som gjør hunden mer allergivennlig for allergikere.

Et kuriøst eksempel fra da jeg arbeidet på bensinstasjon på sommeren så var det en dame som skulle ha vann til hunden sin, hvor jeg sa hun kunne fylle hundeskålene sine med vann på toalettet. Hun tittet dumt på meg, nesten irritert, og insisterte på at det ikke gikk an, og hun derfor kjøpte dyrt flaskevann istedet. Til hundene altså! Dette er et eget folkeslag.
Redigert 08.09.2019 kl 08:13 Du må logge inn for å svare
MERLOT
08.09.2019 kl 08:14 591

Voffsen drikker rett fra doskåla den når den er hjemme alene...

Hundene blir dullet med og beskyttet, så de tåler bokstavelig talt ikke en dritt lenger.
For øvrig må folk få ha så mye hunder de vil .I Norge er ikke problemet så veldig påtrengende . Ved f.eks Middelhavet kan det av og til være et problem med alle løshundene og vakthundene
Redigert 08.09.2019 kl 09:26 Du må logge inn for å svare

Og der nevner du noe viktig, om noen av disse løshundene tas med hit så er det ingen fordel for å si det mildt.
Hr.Suhr
08.09.2019 kl 12:33 554

Finnes det oversikt oversikt på hvor utbruddene skjer?
Skal tro om sykdommen kan ha noe med at det har vært brann
i områdene der de blir smittet?
børst
08.09.2019 kl 13:59 531

Nøkkelen til å løse dette kan være at eiere som har flere hunder har rapportert at bare en av hundene har blitt syk. Og det utelukker at det er snakk om virus, siden det da ville ha vært mange flere tilfeller på grunn av høy smitterisiko. Og siden hundeeiere som har flere hunder ofte lar hundene spise fra samme skål, og gir de samme type snacks, utelukker dette bakterier og forgiftet mat.
Hundene som har blitt syke må ha kommet i kontakt med noe når de har vært ute. Jeg vil derfor ikke utelukke at det kan være snakk om en organisert aksjon rettet mot hunder, der gjerningspersonene legger ut åter med gift på steder der de vet at mange går turer med hundene sine. Det kan forklare hvorfor bare en hund blir syk hos eiere som har flere hunder.
Redigert 08.09.2019 kl 14:05 Du må logge inn for å svare
Hr.Suhr
08.09.2019 kl 14:26 525

Endelig. *Utlagt åte med gift', der har du det.
Kan ikke være noe annet.
Tenk at ingen andre har tenkt på dette før.Kjære Veterinærinstituttet!

Hvorfor har dere utelukket hundesnacks? Dere virker ikke veldig oppegående og løsningsorienterte. Dere virker heller ikke å jobbe svært metodisk med saken. Hvorfor oppretter dere ikke en internettside hvor eierne av de døde og syke hundene kan opplyse om hva slags hundefor og hundesnacks deres hunder har fått de siste 14 dagene. Dette burde vært åpen lesning for alle.

https://www.vg.no/nyheter/innenriks/i/9vMj8W/hundedoeden-de-mulige-forklaringene
børst
08.09.2019 kl 18:12 500

Media skylder nå på to bakteriefunn som er funnet i de døde hundene. Men dette er helt vanlige bakterier som har vært i norsk natur lenge. Hvorfor skulle de nå plutselig begynne å forårsake alvorlig sykdom og død hos hunder over hele landet? Da er det mer interessant at det også er funnet store skader på slimhinnene i tarmene på de døde hundene, som er langt verre enn det som er vanlig ved infeksjoner. Har veterinærene tatt vevsprøver og analysert PH-verdiene, for å se om det kan være snakk om etsende stoffer, syre eller base?

En del virus smitter ikke direkte mellom artsfrender, men via andre arter. Kan noe ha kommet fra kretsløpet med andre insekter, slik at bare enkelte individer smittes? Da kan vi snakke både virus, bakterielt og parasitter. Har ennå ikke hørt noe om parasitter, fx i svenske skoger går parasitter fra rev via avføring opp i blåbær og smitter den som spiser bærene med en dødelig hjerneparasitt, slik at svenskene ikke lenger kan plukke blåbær i skogen.

Nå er det vel mange små veskehunder som er døde også og de løper jo ikke så mye på tur i skogen, så noe sånt er vel ikke den mest sannsynlige tilnærmingen, men det finnes mange varianter av slikt.

Jeg leste om en hund som hadde vært smittet og ble tatt imot av veterinær med fullt smittevernutstyr, men eieren som hadde fått bikkjemøkk på hendene og i heimen hørte vi ikke noe om ble sterilisert. Etter en del generasjoner kan viruset ha mutert og smitte over på andre pattedyr, fx. mennesker. Jeg synes det kan ligne på en form for ebola med funksjonssvikt for indre organer og blødning. Vi har dessuten hørt lite om internasjonal utveksling av informasjon og erfaringer, noe norsk helsesektor jo ikke er særlig gode på. Ganske dramatisk situasjon egentlig.

Kanskje man kan lære av historien?

Blodet bare rant ut av hunden
Skien Dyreklinikk advarer mot utbrudd av det sjeldne parvoviruset, som kan være svært farlig for unge hunder. Viruset er i slekt med kattepest.
17.02.2016 kl 14:21 (Oppdatert 17.02.2016 kl 15:21)


Hunden hennes hadde hatt diare og blodig avføring i flere dager, da tilstanden forverret seg kraftig før helgen.

– Han ble slapp og dårllig, og plutselig rant det bare blod ut av hunden. Det så ut som blod blandet med opphakket tarm, sier Karina Jensen.

Mens hun tørket opp etter hunden på kjøkkenet gikk den ut i gangen og fortsatte å gjøre fra seg rent blod.

På Skien Dyreklinikk ble Biggie innlagt til intensiv behandling og overvåkning.

https://www.varden.no/nyheter/blodet-bare-rant-ut-av-hunden-1.1501441
Redigert 08.09.2019 kl 18:30 Du må logge inn for å svare
brahman
08.09.2019 kl 18:42 487


Veterinærinstituttet anmoder nå hundeeierne om å ta vare på rester av foret.

Hva hjelper det, man finner jo aldri ut hvem som har forgiftet det. Kanskje man kunne bruke sunn fornuft, hvem hater hunder, hvem vil ha dem vekk, og hvem arbeider der man kan tilsette giften i foret. Obs. det stemmer jo, man utelukker forgiftning siden man har sjekker rottegift, som om det er eneste giften som dreper med slike symptomer.
Noni
09.09.2019 kl 00:11 417

Kanskje små biter av glass blandet i hundemat, som vil skjære hull i tarmen og hunden vil blø seg i hjel som vi leste om.
Stephen
09.09.2019 kl 04:02 393

Om de får en uhelbedelig sykdom som reduserer bestanden med 99% ville det vært like trist som at Krekar dro til Italia, sonet slapp ut; og bosatte seg i naboleiligheten til Siv Jensen som valgte italiensk rødvin og varme og adresse.

Mvh. Stephen
Noni
09.09.2019 kl 09:41 360

En hund er et klokt levende vesen, som reagerer på tiltale og ord som blir brukt mye. Det er mange syke ensomme mennesker som har glede av en hund. Har selv en sønn som har MS, som har vanskelig for å gå og å komme seg ut. Han har en vakker blandingshund av Sjaefer og Border Collie, som ser ut som en shaefer, lydig og snill, og hunden er hans selskap og store glede, som han har god kustus på.
Tenker med gru på hvis han skulle miste denne hunden. Får håpe de finner ut av hva som er årsaken til at så mange hunder blir syke. Det virker jo rart det hele,
MERLOT
09.09.2019 kl 12:44 345

Mattilsynet la mandag ut en del råd til hundeeierne:

Begrens nærkontakt med andre hunder.
Ikke la hunden hilse på andre hunder på tur.
Unngå at hunden snuser mye i grøften hvor andre hunder har vært.
Dra raskt til veterinæren hvis du oppdager blodig eller sprutende diaré, oppkast og raskt svekket allmenntilstand hos din hund.
Følg vaksineanbefalingene veterinæren gir. Parvoviruset kan for eksempel gi alvorlig tarmbetennelse.
Store ansamlinger som utstillinger og dressurkurs, bør unngås, eller gjennomføres på en måte som gjør at kontakten mellom hundene begrenses
Ring veterinæren før du tar med deg hunden din på klinikken


https://www.petmd.com/dog/wellness/evr_dg_parvovirus_across_species
Noe interessant her om viruset.

Det kan altså ikke smitte fra hund til menneske (om det ikke skulle mutere da...), men menneske kan være mellomledd.
En person som klapper en hund som er smittet av viruset kan altså overføre smitten til en annen hund igjen.

21 døde hunder av ca 500 000 er vel ikke akkurat krise.

Jomma, det er om å gjøre slik at det ikke blir krise da vet du....

Men når 21 på så kort tid i så lite geografisk område bli syke og dør så raskt (flere er syke) så bør det ringe en bjelle helt klart. Spesielt når de ikke vet hva det dreier seg om. De sier det vet hva det ikke dreier seg om, men det er jo ikke det samme..
Redigert 09.09.2019 kl 13:20 Du må logge inn for å svare
brahman
09.09.2019 kl 13:30 321


Lite geografisk område er det ihvertfall ikke.

Det er ikke et lite geografisk område. Det har vært tilfeller i en rekke fylker.

Heller også til teorien om foret.

Jo det er et lite geografisk område i den forstand at de fleste er rundt Oslo, men noen i Trondheim var det vel.
Men Norge er et lite land, så kom ikke her.