NattoPharma og Big Pharma


For mange år siden proklarte Hogne vik ganske så selvsikkert at Pfeizer og Bayer skulle integrere syntetisk K2 fra NattoPharma i sine kalsiumsprodukter. Ingenting skjedde og Vik ville ikke forklare sine uttalelser nærmere eller si hvorfor leveransene uteble. Viks etterfølger (Rosenbaum) uttalte at de store globale kundene kommer, det handler bare om tid. Når det gjelder Ramsøy, har han vel ikke uttalt seg offisielt om saken så vidt jeg kan huske. Det som nok er sannhetene er noe så enkelt som produksjonskapasitet. Hvis ikke jeg husker feil, var det bare i 2016 at selskapet hadde noenlunde kontroll på kapasiteten. De aller største kundene krever i utgangspunktet tre ting: Høy veldokumentert kvalitet, et akseptabelt prisnivå på K2 som gjør at de også kan inkluderes i mulitivitamin tabeletter, og ikke minst leveransesikkerhet. At Natto nå har øket kapasiteten 3-4x fra 2018 er ikke det viktigiste. Enda viktigere er at de etter mange år nå har "fine tunet" produksjonen til et punkt hvor den nå har blitt standardisert og dokumentert. Det betyr at produksjon nå kan foregå hos nesten enhver kontraktsprodusent. Vi vet også at prisene har falt med minst 50% siden Viks uttalelser. Jeg blir derfor ikke overrasket om både Natto og Kappa nå igjen kjører et tøft løp mot big pharma. (Jeg snakker nå selvsagt ikke om legemidler, men om deres satsning på helsekostprodukter). Dette handler ikke bare om inntekter, dette vil også være de ultimate referansekundene.
Sukiyaki
11.09.2019 kl 13:39 1411


Selskapet har ikke kontroll på noen ting. Alt er bare svada.
Hvor ble det av at selskapet jobber med mer synlighet som denne Ramsøy hadde skrevet i e-post til Vestavind?

Herman*
11.09.2019 kl 13:51 1399

Vil heller si at de ikke prioriterer det, samt at de ikke har spesielt stor omsorg for aksjekursen. Dette er folk som bygger verdier og skal realisere sine posisjoner om mange år. De har dog ikke noe på børs å gjøre så lenge de tenker slik.
trendi!
12.09.2019 kl 00:49 1344

helt riktig herremann. selskapet prioriterer ikke en dritt som ikke gagner dem selv. bygger verdier, ler meg skakk. det eneste som bygges er selvberikelse. nattodass hadde vært mer riktig navn
Egri
12.09.2019 kl 02:04 1322

Mistet tilliten til ledelsen for et par år siden. De har ikke forstått at de er et aksjeselskap. Aksjonærene er en grå masse de prøver å manipulere.
Kursen virker også manipulert, ved at dagens sluttkurs nesten aldri gir et realistisk bilde av markedsprisen og ordrebildet intradag. Kikker innom Natto-kursen en sjelden gang, bare for å glede meg litt over å være helt ute av denne røveraksjen.
Redigert 12.09.2019 kl 02:06 Du må logge inn for å svare
trendi!
12.09.2019 kl 17:45 1259

loversen bommer gang på gang, når skal dere lære? dere snakker om kurser langt i det blå, 20 grunkere, 100 grunkers osv osv aksjen er tilbake på 8tallet, markedet skyr sånne selskaper som natto. det bygges sten på sten dvs aksjefall og grunkersbruk
Egri
13.09.2019 kl 14:30 1188

Og hvis jeg husker riktig (tror det), så høster et privat selskap utenom børs som de fisjonerte ut av børsselskapet, royalties fra salget Nattofarma skaper.
Her blir det nok aldri store penger på aksjonærene, nei.
En så illikvid aksje er dessuten umulig å komme seg helskinnet ut av når flertallet av aksjonærene skjønner det til slut, ogt kaster kortene og selger seg ut.
Det viktigste man kan se på som aksjonær i slike selskap, er hva slags ledelse de har, og om ledelsen har samme økonomisk interesser som aksjonærene.
trendi!
13.09.2019 kl 19:22 1141

seff blir det aldri noe big grunkers på loversen. markedet styrer langt unna sånne selskaper som natto. ledelsen med visse i front ødelegger selskapet og dets framtid

CEO holds 290.476 shares (1.60%) and 225 100 options which is about 3% of NattoPharma.
Board members holds more than 30% of all shares.
So you might think that the insiders would have a large incentive to increase the share price.

Looking at Kaydence Pharma, the insiders holds even more.
trendi!
15.09.2019 kl 02:09 1010

bischnisse gutta driver big biscnisse, snakk om nisser.
beklager lovers, bli edru og skjønn at selskapet med dagens ledelse ikke har livets rett. hvor lenge har ikke dere lovers skreket av full hals om drømmekurser langt i det blå?
se på oms i aksjen, den finnes nesten ikke. det kan dere takke enkelte i styret for som ikke skjønner noen ting. første bokstav i etternavnet begynner på b
Herman*
15.09.2019 kl 09:02 975

Yes, but then there is the issue of their personal exit strategy and any plans of increasing their ownership further. The management and board feel that the stock is undervalued, yet they do not buy shares in the market. We can only speculate as to why. In any case, Natto is making considerable progress on the operational side, just a shame that being a shareholder is as depressing as going to a funeral every day. As mentioned before, it may be that we can only get a fair pricing of the company through a sale. A company which generally do not announce significant contracts and allows the stock to be totally dead for long periods, should either change their position, delist the company or sell it.
Redigert 15.09.2019 kl 10:48 Du må logge inn for å svare
trendi!
16.09.2019 kl 00:55 890

tull og tøys. ledelsen har ikke bedre vett og skjønner ikke hvordane et børsnotert selskap skal drives. feil folk med dårlig kompetanse som ikke har den rette kompetansen.
trendi!
17.09.2019 kl 12:38 803

stillheten fortsetter det samme gjør fallet.aksjen er tilbake på 8tallet som garantert ledelsen er fornøyde med. det er flinke og gode folk i rette stillinger i natto. skikkelig dyktige
trendi!
19.09.2019 kl 11:44 719

ose dundrer videre opp, natto dundrer også videre bare motsatt vei
Herman*
19.09.2019 kl 13:10 693

I november legger Natto frem et «normalt» q3, og kursen går nok opp til 11-12 kroner for så å falle tilbake til 10-11 kroner. Så har vi q4 hvor vi muligens passerer 40 mill i omsetning, og kursen kan gå til 12-13 kroner. Men i et selskap hvor ledelsen ikke børsmelder kontrakter (triggere), og hvor likviditeten er elendig, vil det ta alt for lang tid å få en korrekt prising av selskapet. Mener derfor at aksjonærene bør presse på for vesentlige endringer eller et salg av selskapet.

Har sendt en ny klagemail. Skreiv at nå er Vi møkkalei denne tafatte ledelsen. Selskapet bør selges.
surplus
19.09.2019 kl 13:56 665

Jeg synes ikke man skal skive klagemail i tide og utide. Vi får ha tro på at ledelsen gjør sitt ytterste for selskapet og derigjennom skape aksjonærverdier. Og i den rekkefølge; først omsetning og overskudd så få markedet ta seg av prisingen av selskapet. Aksjekursen blir ikke bestemt på styrerommet som enkelte tydeligvis tror. Har man ikke tiltro til ledelsen så får man heller selge sine aksjer, med mindre du føler du har noen gode råd til ledelsen som vil gavne selskapet. Med all respekt; jeg tror ingen av dere har det. "Jo flere kokker jo mer søl" . Jeg er heller ikke fornøyd med kursutviklingen, selv om jeg ser det er svært menge aksjer på oslo børs som har en langt verre kursutvikling en Natto. Synes heller diskusjonen skulle dreie seg mer mot vitamin k2 og forskningen og markedsituasjonen rundt dette vitaminet. Dele publikasjoner og artikler vi måtte finne.
Herman*
19.09.2019 kl 14:54 633

Surplus: Det du sier er meget saklig og verdt å notere seg. Det er dog ikke slik at markedet priser selskaper likt ut fra nøkkeltall. Likviditet, tillit, triggere...listen er lang av relevante parametre. Har du ikke gjort deg noen tanker om hvorfor enkelte selskaper virker ekstremt underpriset i forhold til andre? Dette blir litt hakk i platen, men er du uenig i følgende:
1) Mange større investorer styrer helt unna aksjer med dårlig likviditet.
2) Likvidtet kommer som et resultat av tillit, markedsføring av aksjen, og at noen må starte en positiv spiral ved å kjøpe større volumer over tid.
3) Ledelsen og styret har ikke kjøpt "relevante" volumer over børs de siste fire årene, dette til tross for at de angivelig mener at selskapet er underpriset. Det er dog blitt kjøpt store volumer utenfor børs.
4) Selskapet opplyste om at de kom til å ha kapitalmarkedsdager hvert år, så ble det stille.
5) Det har blitt nevnt i uformelle sammenhenger at selskapet skulle betale utbytte fra 2018, men i stedet har de hatt en voldsom kostnadsøkning som har gjort dette helt urealistisk.
6) Selskapet har håndtert utskillelsen av Pharmavirksomheten på en lite imponerende måte. Først har de skapt urealistiske forventninger, deretter forsynte ledelsen seg grovt med opsjoner på 5 kroner for så å forsøke å hente tilstrekkelig kapital på 17.50 gjennom en heller klønete prosess. I et lite norsk pharma selskap som befinner seg i en preklinisk fase, løper en ikke etter småinvestorer i Sverige. Da er det erfarne pharma investoer som gjelder. Som et resultat av den klønete starten, har styreformannen i Kaydence fått en utfordrende oppgave i å dra dette i land. Vi krysser fortsatt fingrene for gode nyheter i løpet av høsten.

Mitt utgangspunkt er dog ikke at jeg er kritisk til NattoPharmas muligheter til å skape underliggende aksjonærverdier. K2 markedet er i en hypervekstfase, selskapet har et nytt og spennende produkt på trappene, og produksjonskapasiteten virker å være noenlunde under kontroll. Natto har en nøktern CEO, noe som er tillitsskapende. Det som mangler er evnen og viljen til å synliggjøre det selskapet faktisk leverer, samt dets fremtidige potensial. K2 markedet vil oppleve en ekstrem vekst i mange år, og ved å legge til en ny og godt dokumentert ingrediens hver 12-18 mnd, bør Natto kunne opprette en sterk og lønnsom vekst i 5-10 år. Dette betyr dog ikke automatisk at selskapet noen gang vil få en korrekt prising.

Selv vil jeg vurdere min posisjon som aksjonær frem til Q4 foreligger. Jeg vi da ikke bare se etter resultater, men også etter tegn til at ledelsen og styret skjønner hva det innbærer å være børsnotert.fabian2
19.09.2019 kl 16:50 595

Jaja , ikke så aller verst interesse for aksjen i dag , omsatt for over tusenlappen.


vestavind, bra at du sender mail og viser din misnøye med ledelsen. Det skjer ikke mye i selskapet, ihvertfall ikke som blir publisert. Når ting ikke blir publisert, har jeg ingen tro på at det skjer noe heller.

surplus, når det ikke meldes noe ut til markedet, da skjer det ingenting innad i selskapet. Per dd ser jeg ikke at det skapes noe aksjonærverdier for aksjonærene. Når det ikke engang innad i selskapet kjøper aksjer over børs, har de ikke troen på eget selskap. Det kan se ut som om ledelsen ikke skjønner hvordan ett selskap skal opptre når det er børsnotert. Hvem utenforstående vil investere sine midler i Natto? Ingen, oms. av aksjen er nesten tilnærmet null hver dag.
Herman*
20.09.2019 kl 11:37 445

HBC prises nå til 1.9 milliarder mens Natto prises til godt under 200 mill. Hbc har en intensjonsavtale med et datterselskap av Nestle, men inntektene derfra kommer ikke før til neste år om jeg forstår riktig. Det er absolutt ikke gitt at HBC får en vesentlig høyere omsetning i 2020 enn Natto, men selv om den skulle tikke inn noe høyere, er forskjellen i verdsettelsen ekstrem. Det er derfor min påstand at kursen i Natto hadde vært NOK 20-30 allerede hvis vi hadde hatt en mer fremoverlent ledelse/styre de siste årene. Og da er jeg nøktern...
Redigert 20.09.2019 kl 15:48 Du må logge inn for å svare
fabian2
20.09.2019 kl 14:48 397

Herregud , så enkelt er det vel ikke. Man kan ikke bare lene seg fremover og innbille seg at aksjekursen går 20-30 ganger. Det blir nesten "drømmenes teater"
Herman*
20.09.2019 kl 15:50 371

20-30 kroner, ikke 20-30x.
fabian2
20.09.2019 kl 19:36 327

He-he , der slurvet jeg med brillene....men for øvrig er det ikke så lett bare å lene seg fremover for å få aksjekurs opp. Folk lar seg sjelden lure...men etter en stund forstår de fleste lureriet med selskaps-oppsplittingen....selvberikelse
Redigert 20.09.2019 kl 19:37 Du må logge inn for å svare
fabian2
20.09.2019 kl 22:22 280

Kaydence er et typisk eksempel på det

Fabian,
Jeg lurer fælt på om du er personlig engasjert i Natto, eller om du bare tjener noen kroner på å engasjere folk på forumet.
Utifra kunnskapsnivået du viser, er du ihvertfall ikke betalt for jobben du gjør av noen som ønsker å holde kursen nede.
fabian2
20.09.2019 kl 22:45 257

karamell , du er åpenbart ansatt i Natto eller Kaydence . Mitt kunnskapsnivå er det ikke noe i veien med. Din mislykte hersketeknikk med vås imponerer ikke.....jeg tror ikke du engang har peiling på den kjemiske kjeden i K-vitamin
Redigert 20.09.2019 kl 22:55 Du må logge inn for å svare

Jeg vurderer å teste deg litt fremover, ved å f.eks legge ut en kjøpsordre, og øke antall for hvert negativt innlegg du kommer med. Da vil jeg fort finne ut om du er på kjøperen, eller om du har andre intenciver.
fabian2
20.09.2019 kl 22:57 241

Hva vet du om K-vitamin ?.....Ingen med kjemiske/medisinske kunnskaper skriver så barnslig...fortell hva du kan , da
Redigert 20.09.2019 kl 23:02 Du må logge inn for å svare
Herman*
20.09.2019 kl 23:02 229

Ingen bruker så mye tid på en aksje de ikke eier hvis de ikke har et horn i siden til selskapet. Jeg tror Fabian har tapt penger på Natto, og vi vet også at hans mor har følt seg lurt av TGM. Ellers har jeg merket at Robotene har lekt seg med Natto aksjen i det siste. Det er jo merkelig i en aksje som er død og begravet. Med en gang en legger inn kjøps eller salgsordre, så forandrer hele ordrebilde seg....Hvem er det som i det hele tatt gidder....
Redigert 20.09.2019 kl 23:02 Du må logge inn for å svare
fabian2
20.09.2019 kl 23:04 223

Ordrebilde forandrer seg ikke , men det gjør ordrebildet. Du er skremmende svak i norsk......du vet det heter : " Stol aldri på en aksjeskribent som ikke engang behersker det enkleste av alt , sitt eget morsmål".... Hørt om orddeling ? Nattoaksjen skrives ikke i to ord.
Redigert 20.09.2019 kl 23:13 Du må logge inn for å svare
Herman*
20.09.2019 kl 23:12 219

Hentet fra S-banken: "Aksjene som kan belånes har ulik belåningsgrad (inntil 80 %). Maks tilgjengelig for handel er hva du maksimalt kan benytte av innvilget kreditt i tillegg til egne midler, gitt høyeste belåningsgrad. I ORDREBILDE for den aktuelle aksjen vil du få opp disponibelt beløp for kjøp, gitt belåningsgraden til aksjen du ønsker å handle". https://sbanken.no/sporsmal-og-svar/aksjer/hva-er-en-verdipapirkreditt/

Det er tilsynelatende valgfritt om en vil skrive ordrebilde med eller uten t. Ellers hadde jeg håpet at du hadde kommet opp med noe substansielt hvis du først skal engasjere deg på forumet.
Redigert 20.09.2019 kl 23:12 Du må logge inn for å svare
fabian2
20.09.2019 kl 23:15 208

Det viser jo bare at den som S-banken har satt til å skrive , ikke behersker norsk.

Da jeg er på fjellet i helgen, med elendige dekningsforhold, så får du få kortversjonen. 🙂
Jeg leste det jeg kunne av artikler og studier i et par år, prøvde selv ett år med K2 tilskudd, kjøpte aksjer for 500000,- i Natto, fortsetter med tilskudd, og anbefaler det til alle.
Jeg ser at dersom Natto Pharma hadde hatt litt interesse for å vekke oppmerksomhet, eller øke interessen blant investorer, kunne de ha gjort det med enkle grep.
Nettopp det at de velger å ikke gjøre det, vekker min interesse som investor ekstra mye.
Fortsett med ditt gode arbeid Fabian, jeg tar gjerne nedfallsfruktene du rister løs. 😉
fabian2
20.09.2019 kl 23:20 196

Så fint da , fortell om "enkle grep"

Jeg tolker det slik av det du skriver, at du bare er interessert i flere innlegg. Så vi kan likegodt diskutere politikk eller musikk. Det gidder jeg ikke på offentlig fora.
God helg 🙂
fabian2
20.09.2019 kl 23:36 184

Ok , ok, god natt til deg også