Dagens Kommentar 16.11.17

AntonBerg
REC 16.11.2017 kl 13:52 11896

Det er mange som mener mye om mine fantasier.

Chris Bowes som er IR i REC sier som så til et av mine spørsmål "While we don’t give out specific numbers on a regular basis, your math is correct and you are in the right ballpark." Når jeg vet svaret på det jeg spør om så blir det jo et ledende spørsmål.

Mange av dere er bekymret for om REC betaler sine obligasjoner. Jeg er absolutt ikke bekymret! Mange lurer på hvorfor REC ikke allerede kjøper tilbake obligasjoner om de har nok cash for å roe ned markedet. Det er jo en verdi i seg selv å roe ned nevrotikere på børs. Hvis de ikke kjøper tilbake nå, har de da for lite cash? Konspirasjonsteori nummer 1. TT sa at de regnet med å ha cash til å betale hele obligasjonen i mai 2018. Kan vi tro på han eller lyver han?? Konspirasjonsteori nummer 2. Så er det usikkerhet omkring forfall av indemnification og skattekrav, kan de betale bonds om de må betale disse? Kan REC bruke av kontantbeholdningen nå dersom indemnification og skattekrav forfaller i mellomtiden? Risikerer vi da å ha tomt for kontanter til mai 2018? Og her blir dere som vanlig ganske så overnevrotiske.

Mens mange av dere tenker som tradere, så er mitt utgangpunkt med REC at de som regel tenker som hardcore bedriftsøknomer. Det innebærer at det kan oppstå gigantiske avvik av hva tradere ønsker og tror er best og hvordan selskapet selv vurderer ting. Markedets oppgave er å forsøke å synse og tro kollektivt så nært opp til hva de tror selskapet selv vurderer. Det er et kunststykke som 99 % av traderne på OSE ikke har kompetanse til å klare. Det være seg analtykere eller kvantiative tradere og andre.

Jeg har sagt at REC vil vente til forfall med å betale obligasjonen. Det er bedriftsøkonomisk optimalt. Man må se om det foreligger noe gevinst ved å betale før. Et annet motiv for å bruke litt cash på tilbakekjøp av bonds nå er for å roe markedet. Så kan man jo vurdere hva som er viktigst, å roe traderne i aksjemarkedet eller å spare noen kroner her og der på å gjøre det som er bedriftsøkonomisk optimalt for selskapet isolert sett. F.eks. ville aksjekursen steget om REC kjøpte tilbake bonds nå og det ble mindre nevøsitet omkring dette? Dessverre for dere så har ikke ledelsen i REC særlig medfølelse overfor tradere, de er utelukkende opptatt av hva som er bedriftsøkomnomisk optimalt. De har en strategi som dere ikke har skjønt en puck av.

Nå skal jeg være greie med dere. Jeg skal gi dere en setning. Den setninger sier i praksis tusen ting. Dette kan dere nå erfare om RECs kontantbeholdning og motiv for å kjøpe tilbake bonds: "If we could buy the bonds at a discount, we would start buying them early, but they are trading close to par so there is currently no advantage to an early purchase." Det er altså ikke noen praktisk hindring for REC å begynne å handle tilbake bonds i dag med unntakt av at dagens pris på obligasjonen ikke vil gi særlig stor fordel. Jeg digger det svaret for det er så bedriftsøkonomisk korrekt svar som det går an å få det. RECs ledelse river seg ikke med i tradernes følelsesliv og behov for stadig trøst.

Og hvorfor er bond at par? Jo, fordi kreditorene ikke ser risiko med å få den tilbakebetalt. De regner med å få full dekning ved forfall! Hvorfor er dette noe som ikke tradere på OSE forstår??? Om det var risiko for kreditorene så ville vi jo sett risikoen bl.a. bli synlig i at bondsverdien falt under par. Om kreditorene ikke ser særlig risiko, så er det ihvertfall ingen grunn til at traderne i aksjen skal fantasere om risiko omkring bonds.

Da er neste spørsmål hvorfor i helvete dere tradere på OSE ser en risiko som verken selskapet eller kreditorene ser... hadde det vært risiko ville bond blitt solgt langt under par. Hva er det i all verden dere driver med når dere senger ut aksjer til 1,05 og lager en markedsoppfatning som er gjennomhullet av vrangforestillinger? Og hadde det vært rabatt på bond kunne REC allerede nå startet å kjøpe dem tilbake. Men bedriftsøkonomisk optimalt nå er å betale ved forfall. Og inntil da vil REC bygge kontantbeholdningen. Spørsmålet er da når traderne skal begynne å tenke mer likt som ledelsen i REC. Det skjer neppe siden markedet er irrasjonelt, og det vil kreve "a giant leap for mankind" å bli rasjonelt. Hvorfor gir dere store rabatter på assets og equity når disse ikke er truet så mye som dere gir rabatt? Hvile tilleggsrisiki er det dere medregner? Hvilken planet bor dere på? 1,05??? Hva skjer den dagen dere forstår at dere har handlet på bristende forutsetninger? Hvem skal ta skylden? Klarere dere å ta ansvaret og skylden for det selv, eller blir dere å skylde på alle andre?

REC-aksjen er en gavepakke til kjøperne, en bitter ending for selgerne.

Det mest sannsynlige scenarioet angående RECs fire forfall er at første forfall er BOND2018 NOK i mai 2018.


Alle som kjøper aksjer i dag til 1,05 og har veldig god tid kan i fremtiden selge dem til 2,10. Lykke til med doblingen!
Redigert 20.01.2021 kl 22:20 Du må logge inn for å svare
Polygon
18.11.2017 kl 23:29 6317

Anton, deferral er heller ikke i boks. TT informerte i sommer om at REC er “unable to pay”, og JV-partner har gitt sin mer eller mindre formelle aksept om utsettelse til “rundt årsskiftet”. Du har skrevet at REC betaler renter på denne de facto utsettelsen, men det har ikke blitt informert om noe sted. Om det foreligger noe som helst avtale rundt tingenes tilstand nå er høyst uklart, og betyr igjen sannsynligvis at JV-partner kan avkreve REC sitt bidrag når de måtte ønske.

Du skriver at REC forhandler om “lukrative banklån i Beijing”, men det vet vi ingen ting om. Alt TT har sagt er at løsningen må finnes i Kina i form av et lån. Når han snakket om sikkerheten for det potensielle lånet på siste pressentasjon, så omtalte han motparten som “investors”. Da tror ikke jeg det er f.eks. Industrial and Commercial Bank of China han snakker om.
Redigert 20.01.2021 kl 22:20 Du må logge inn for å svare
Odi.1
19.11.2017 kl 08:12 6252

" Du har skrevet at REC betaler renter på denne de facto utsettelsen, men det har ikke blitt informert om noe sted."

Rec-Silicon er der da med 40-50 spesial arbeidere og får produksjonen opp og gå + gass til denne produksjonen.
Det er ikke vanskelig å se at det er forhandlinger i kulissene om denne JV avtalen.
Kinesere vet hva TT gjør om de ikke får en løsning på resterende 34% finansiering.
I q2 sa TT at kineser ville se at TIAN-REC fungerte som det skulle før de gjorde noen avtaler.
Og forklarte opp og i mente Kinesere sine erfaringer med selskap fra vesten som ikke holdt avtaler,
" ett slikt selskap er ikke REC " ref : TT

Jeg tolker TT for at avtalen er i Box, i det Kineser ser at Tian leverer ut kvalitet, og tonn som forventet.


I
Redigert 20.01.2021 kl 22:20 Du må logge inn for å svare
Polygon
19.11.2017 kl 09:08 6253

REC gjør det de kan for å få fabrikken oppe og gå ja. Alternativet til *det* er ikke en mulighet for REC. Men vi har ingen garanti for at det kommer en løsning på finansieringen i Kina når det skjer. Det er ikke Shaanxi Non-Ferrous som låner REC pengene, og det er ikke sikkert de har en så sentral fasiliteringsrolle som mange later til å tro heller. De har jo åpenbart tro på at fabrikken vil fungere, så hvorfor skulle de hjelpe til med å utvanne sin andel på et tidspunkt hvor långiver anser pantet som mer verdifullt fremfor i sommer?

Edit: Odi, var poenget ditt at det er naturlig at REC ikke betaler renter fordi de jobber gratis i stedet? Sånn fungerer det nok ikke. Poenget mitt med at det ikke har blitt informert om rentebetaling er at det ikke virker som om den midlertidige utsettelsen er formalisert på en ordentlig måte, noe som gir JV-partner forhandlingsmakt over REC.
Redigert 20.01.2021 kl 22:20 Du må logge inn for å svare
AntonBerg
19.11.2017 kl 09:22 6188

@cold

Jeg har da sett aksjen nede på 0,60 uten at det plagde meg. Lav aksjekurs = muligheter!

@poly

Jeg tror du bør følge bedre med på presentasjonene til TT. Nei, vi graverer ikke ting inn i stein men du må høre etter hva han sier og bruke enkel logikk.

Hvem er egentlig den sterke part i JV-avtalen? Jeg tror 99,99 % av dere vil svare kineserne. Jeg som tilhører mindretallet vil svare REC.

Vår JV-partner vil utsette JV-bidraget så lenge det er nødvendig. Så er det TT selv som sier at han i tillegg forhandler om et kinesisk banklån som er avhengig av at FBR-reaktoren fungerer - proof of concept. Og dette banklånet kan være på plass på nyåret når bankene ser at fabrikken fungerer og dermed kan ta det som pant. Hvis ikke, så vil vår JV-partner fortsette å utsette JV-bidraget vårt. REC ga beskjed ved 2Q-presentasjonen til JV-selskapet at de ikke ville bidra med flere bidrag, så dette er noe kineserne ønsker. REC tjener i dag penger på JV-bidraget hvert eneste kvartal fra budsjettpengene. Med produksjon vil vi også få andel av inntektene. JV har økende positiv effekt på REC.

Det er FBR-reaktoren, og ikke silane-enheten, som er det kritiske punktet for oppstart. Og FBR-reaktoren ble startet opp i starten av november. Hadde det vært mekaniske problemer med reaktoren så hadde vi nå hatt en børsmelding. All fravær av børsmelding innebærer at FBR-reaktoreren stadig surrer og går. Da er det RECs guiding du må falle tilbake på.

Det virker som mange operer med et føre-var-prinsipp hvor man antar at alt går til helvete med mindre man stadig mates med t-eskje om at det vil gå bra til slutt. Så er man utålmodig på å få stadig bekreftelser. Det er ikke TTs oppgave å være psykolog for angstfulle tradere. En traders oppgave er å spekulere i fremtiden (ikke fortiden) og ta risiko i bytte mot attraktiv reward. Om du da selger tradingaksjer mellom 0,80-1,20 så må REC gå konkurs for at vurderingen skal bli riktig. Alle tradere er selvfølgelig velkomne til å spekulere i det. Hvis ikke, er det store penger å tjene på at aksjen har havnet på et så lavt nivå. Vi er på børs for å tjene penger på at noen selger seg billig og andre kjøper dyrt.
Redigert 20.01.2021 kl 22:20 Du må logge inn for å svare
Polygon
19.11.2017 kl 09:36 6207

Ok, jeg vet at jeg spiller djelvelens advokat her nå. Men jeg tror virkelig at REC sine teknikere vil gi seg mange uker til å løse evt. tekniske problemer før REC sender ut en børsmelding om det. På den annen side tror jeg de ganske raskt vil sende ut en melding når kjelene putrer jevnt og fint.

Og jeg har fulgt såpass godt med på presentasjonene at jeg vet at TT sine ord på Q2 var “we have informed the JV that we are unable to pay”, ikke at de ikke “ville bidra med flere bidrag”. Kineserne hadde jo da ikke noe annet valg enn å la ting skure å gå slik det gjør nå, men det gjør ikke REC til den sterke part når eierskapet skal avgjøres i løpet av de kommende månedene.

Og jeg antar ikke at det går til helvete, jeg bare holder muligheten(e) for det åpen…
Redigert 20.01.2021 kl 22:20 Du må logge inn for å svare
AntonBerg
19.11.2017 kl 10:08 6169

Jeg trodde djevelens advokat var min rolle ;)
Redigert 20.01.2021 kl 22:20 Du må logge inn for å svare
Polygon
19.11.2017 kl 10:18 6164

Det er kun når det gjelder kursen det :-)
Redigert 20.01.2021 kl 22:20 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
19.11.2017 kl 13:12 6023

Hvis det forholder seg slik du skriver synest jeg det er rart at ingen erfarne og profesjonell investorer benytter anledningen og kjøper seg skikkelig opp. Hvorfor er det slik? Det må da finnes noen som ser forbi støyen og kan vurdere risc/award selv.
Redigert 20.01.2021 kl 22:20 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
19.11.2017 kl 18:12 5877

Det må da være en stor fordel at Rec foreløpig bare har betalt for 15% av Kina-eventyret. Hvis det skulle bli trøbbel med å få fabrikken til å fungere, så kan man forlate skipet uten for store tap? Og hvis den fungerer (mest sannsynlige scenario), så får vi lån fra Kina og betaler for 49%. Eventuelt gjennom en emisjon som blir enkel å få på plass etter en vellykket start for fabrikken. Er dette en del av tankegodset til JUM for å utelukke en emisjon nå før vi vet om fabrikken vil fungere? Å skyve mest mulig av risikoen over på kineserne?
Redigert 20.01.2021 kl 22:20 Du må logge inn for å svare
AntonBerg
19.11.2017 kl 19:08 5861

@origo

Det er jo et godt perspektiv å se ting fra.

Vi eier i dag 49 % men timingen av JV-bidragene er slik at vi kun har dekket 15 % av assets. Det er da 34 % av assets vi da skal spytte inn. En betydelig lettere oppgave når man vet alt alt fungerer. Uansett vil REC ha "deferral" fra JV-partner og kunne betale renter og avdrag underveis. Problemstillingen har hittil ikke handlet om eierandel, men om timing. Det er en detalj som mange ikke har fått med seg. Mange har solgt aksjer i bøtter og spann i den tro at morselsket gikk konkurs og at store deler av JV-andelene vår gikk tapt til kineserne. Ordene "konkurs" og "gi fra seg teknologi" er brukt av analytikere som burde vite bedre enn som så. De har bevisst villedet med falsk informasjon for å tjene shortere og downtraderes sak.
Redigert 20.01.2021 kl 22:20 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
19.11.2017 kl 19:57 4175

Prøver igjen (tror spørsmålet mitt forsvant i mengden her).
Hvorfor er det ingen større investorer som kjøper seg opp slik saken (og kursen) står. Erfarne investorer lar seg vel ikke av lure av skrik og skrål fra Prepen og/eller hvem det nå er? Hvis fremtiden er lys, så burde det være noen som kan tenke og vurdere selv, og som ser muligheter for å tjene gode penger her. Tenker også at 29000 REC-aksjonærer lett burde kunne plukke vekk tradingaksjene. Jeg har i alle fall gjort mitt bidrag.
Redigert 20.01.2021 kl 22:20 Du må logge inn for å svare
Polygon
19.11.2017 kl 21:03 4124

@Origo

Skjønner tankegangen, men det er vel ikke så sannsynlig at man gir opp helt å få TianREC til å fungere, og at det blir attraktivt for REC å “forlate skuta”.

Det som er de dårlige scenarioene slik jeg ser det er at

(1) man har oppstartsproblemer som trekker mange måneder ut i tid, og at dermed lånemarkedet ser det som for risikabelt og refinansiere de $110mill til sommeren.

(2) Man får fabrikken til å fungere, JV-partner vil ha mer av kaken alene og stikker kjepper i hjulene for et Kinesisk lån (eller det viser seg å ha vært en gulrot de har holdt tråden i). Med en litt kort frist har da ikke REC tid til noe annet enn en rettet emisjon som man kanskje ikke klarer å stable på beina. JUM klarer det neppe alene. Selv om mange eksisterende aksjonærer ser det som en åpenbart god investering, er en fortrinnsrettet emisjon utelukket på et slikt tidspunkt, og det er ikke så sikkert det blir lett å overbevise markedet forøvrig om at det er en så god investering at JUM vil akseptere utvanningen (altså at rabatten er liten nok for ham).

Men dersom (2) er en faktisk mulighet gitt av de avtaler eller mangel på avtaler partene har inngått, så tror jeg både TT og JUM ser den komme, og at JUM har en plan om et konvertibelt bond på de $169mill, som ganske sikkert vil være lettere å stable på beina enn en emisjon.
Redigert 20.01.2021 kl 22:20 Du må logge inn for å svare
AntonBerg
19.11.2017 kl 21:41 4095

@poly

Må du ikke blande sammen hummer og kanari.

Refinansieringen av REC Silicon ASA beror ikke på utfallet av JV. Dette er to forskjellige selskaper hvor vi har en investorrolle i JV. Utrolig mange som ikke holder tungen rett i munnen her. Det beror på RECs kvartalsrapporter nå og fremover, samt at man allerede i September 2018 har blitt kvitt en obligasjon i Mai 2018. De fleste av dere ser et fjell av forpliktelser, men tar man det kronologisk er det ikke spesielt problematisk. Problemstillingen vår er ikke evne til å betale, men timing av forfall. Rentekostadene vi betaler i dag er høyere enn de rentekostnadene vi vil betale etter en refinansiering. Risikoen med refinansiering er ikke høy. REC vil fint kunne betjene en ny obligasjon på 110 MUSD over 3-5 år. Og så kan vi refinansiere om 3-5 år også. Moses Lake går i pluss og dette er det eneste vi trenger å bruke penger på fremover om vi ikke skal ekspandere. 110 MUSD er ikke mye gjeld på totalen av REC. REC har aldri hatt mindre gjeld. Etter refinansering vil REC Silicon få bedre cash-flow. For kreditorene er det (1) opptatt av risiko (betalingsevne, vilje) og (2) opptatt av hva de kan tjene (rente). Vi ønsker selvfølgelig lavest mulig renter! Vi vil uansett kunne låne pengene, men spørsmålet er til hvilken rente man kan låne 110 MUSD med den fartstiden REC har hatt på OSE. Får vi høyere rente er det deres skyld! Kreditorene gliser over nevrotiske eiere.

Du har stadig som premiss at kineserne skal rumpekjøre REC. Jeg tror du har kraftig misforstått hvordan dette fungerer. Det er en konspirasjonsteori uten rot i virkeligheten du kommer med omkring vår JV-partner. JV-partner er 100 % avhengig av REC de neste 10-20 årene som dette anlegget skal eksistere. De kunne allerede kastet ut REC dersom konspirasjonen var reell. REC ville ikke fortsatt å bygge opp JV dersom det gikk direkte til en konkurrent. Det er jo selvmord. Faktum er at REC og JV-partner er i en god og sterk allianse sammen hvor de hjelper hverandre og har gjensidig nytte av hverandre. Teknologisk er det REC som er sjefen i forholdet og JV-partner har i stor grad disse årene gjort det de har fått beskjed om fra REC. JV-partner er i øyeblikket vår lånefasilitet, mens et kinesisk banklån vil være en bedre lånefasilitet for alle parter.

Mest sannsynlig løper TT rett fra oppstart av FBR-reaktoren til sine låneforbindelser i den forbudte by, og kan når han har bevist at reaktoren fungerer gå inn i avsluttende forhandlinger om et eventuelt kinesisk banklån som avslutter kapittelet om JV-bidrag allerede i 1Q18 fremfor å vente til etter 2018. Men det er også en fordel jo lengre han klarer å drøye en låneavtale, da han vil kunne dytte forfall så langt frem i tid som mulig. Og i mellomtiden har vi uansett en uformell lånefasilitet hos JV-partner å falle tilbake på.

Det er 1 % sannsynlig at REC ikke skal eie 49 % av TianREC. Kanselleringsalternativet har hele tiden kun vært en teoretisk problemstilling for å få analytikerne til å forstå at JV-bidragene ikke var forpliktelser og at REC står fritt til å forlate JV uten at det påfører REC Silicon ASA noen forpliktelser.

Det er det som er gøy med traderne... man kan rope "ulv" tre ganger og de tror fortsatt at det en hær full av ulver på vei.


TT har hatt flere år på å planlegge forfallene i 2018. At han ikke kan vise hånden og bekrefte ting per i dag, er ikke unormalt. Han har en plan A, plan B og plan C om noe mot formodning skulle gå galt. Gi TT litt cred. Ikke tro at ledelsen i REC består av en gjeng med inkompetente lasaroner.

Alle som ikke har tillit til TT bør ikke engasjere seg i REC.
Redigert 20.01.2021 kl 22:20 Du må logge inn for å svare
Polygon
19.11.2017 kl 22:45 4019

@Anton

Jeg har stadig som premiss at både JV-partner og JUM skal rumpekjøre henholdsvis REC og øvrige aksjonærer i *de kjipe* scenarioene ja. Jeg tror det er helt sannsynlig begge deler, men jeg anser det ikke som det mest sannsynlige. Jeg skriver disse tingene for å balansere det udelt positive du og mange andre skriver om de fundamentale forholdene.

Jeg tror absolutt at refinansieringen påvirkes av utfallet av JV fordi uten eierskap til et JV som produserer og ekspanderer er REC i det lange løp meget sannsynlig dødsdømt.

Jeg hadde full tillit til TT inntil Q2, men etter denne har jeg holdt det som mulighet at han ikke har kontroll over situasjonen. Jeg håper (fordi jeg altså er aksjonær hvis noen lurer på det) og anser det som mest sannsynlig at han likevel har det.
Redigert 20.01.2021 kl 22:20 Du må logge inn for å svare
kraka
20.11.2017 kl 07:19 3898




Investor

Number of shares

% of total

Type

Country

UMOE AS 538,340,870 21.16% Comp. NOR
UBS AG 111,367,603 4.38% Nom. GBR
FOLKETRYGDFONDET 105,432,618 4.14% Comp. NOR
VERDIPAPIRFONDET DNB TEKNOLOGI 76,120,652 2.99% Comp. NOR
SKANDINAVISKA ENSKILDA BANKEN AB 44,361,032 1.74% Comp. NOR
VERDIPAPIRFONDET DNB NORGE (IV) 40,322,733 1.59% Comp. NOR
CACEIS BANK 37,527,156 1.48% Nom. LUX
KAGRA GRUPPEN AS 35,500,000 1.40% Comp. NOR
DNB NOR MARKETS, AKSJEHAND/ANALYSE 34,112,523 1.34% Comp. NOR
SKANDINAVISKA ENSKILDA BANKEN AB 33,610,375 1.32% Nom. SWE
DEUTSCHE BANK AKTIENGESELLSCHAFT 31,030,079 1.22% Nom. DEU
CLEARSTREAM BANKING S.A. 29,920,640 1.18% Nom. LUX
FIRST GENERATOR 24,262,525 0.95% Comp. NOR
NORDNET BANK AB 20,951,873 0.82% Nom. SWE
VERDIPAPIRFONDET DNB NORDEN (III) 20,255,165 0.80% Comp. NOR
THE BANK OF NEW YORK MELLON SA/NV 18,878,810 0.74% Nom. BEL
DANSKE BANK A/S 18,634,268 0.73% Nom. DNK
STATE STREET BANK AND TRUST COMP 18,348,171 0.72% Nom. USA
NORDNET LIVSFORSIKRING AS 17,694,385 0.70% Comp. NOR
AVANZA BANK AB 16,634,952 0.65% Nom. SWE

Total number owned by top 20

1,273,306,430

50.05%




Total number of shares

2,543,818,785

100%




Last updated 20.11.2017
Redigert 20.01.2021 kl 22:20 Du må logge inn for å svare
AntonBerg
20.11.2017 kl 09:07 3785

Topp 20 eier stadig mer på bekostning av andre. Før lå snittet omkring 46-47 % i "off-season" og opp mot 49 % på en god uke. Nå holder den seg over 50 %.
Redigert 20.01.2021 kl 22:20 Du må logge inn for å svare
questi
20.11.2017 kl 10:57 3569

Å kjøpe REC er å kjøpe 5 kr for 1 kr :)
Men tidspunktet for innveksling er hele 1 år frem i tid...

Sååå lenge til!! :P
Redigert 20.01.2021 kl 22:20 Du må logge inn for å svare