Kjapp tipp på rentebeslutningen


Hva gjør Norges Bank?
Lar renta stå?
Øker renta?
Senker renta?

Hva tror eiendomsforumet?


Jeg tipper uendret rente imorgen.
Olebole
18.09.2019 kl 21:58 911

Tipper den går opp. USA har satt ned renten og vi vil få lønnspress i USA. Det har ikke vært lavere arbeidsledighet i USA på 50 år, sist var arbeidsmarkedet helt annerledes med mye ufaglærte fabrikkjobber. I dag er det ikke akkurat creme de la creme som fortsatt er uten jobb. At jobbveksten stopper litt opp er ikke så rart.

Norge har en nabo med 100x flere innbyggere(EU) der vi enkelt kan rekruttere nye arbeidere til alle yrker. USA har ikke dette og vi lever på 2 helt forskjellige planeter.

kator
18.09.2019 kl 22:11 905

Tror på 0,25% opp.

Tar tid for eldre herrer å snu...... Tipper det blir den siste renteoppgangen i denne runden og at de blir "tvunget" til å sette ned renten i 2020 - som tilfeldigvis også er da jeg TROR at vi utover i året vil få en del mindre boliger for salg i Oslo....ikke bra.

Nordmenn i renterådet er de eneste som tror Norges økonomi er robust.

Resten av verden skyr krona som pesten, påpeker massive boligbobler, og ser politisk press for å rasere oljeindustrien vår på lang sikt.

Med så mye usikkerhet i verden, burde man uansett avvente et kvartal eller to før man styrer rentene videre opp. Men blir ikke overrasket over en økning.

Tipper opp 0.25 men håper det blir siste nå.
Popcorn
18.09.2019 kl 23:57 818

Norges Bank rører ikke renten.
Matsern
19.09.2019 kl 00:12 796

Renta må opp. Kronen er for svak, gjelden for høy, boligprisene for høye

Utenlandske investorer skjønner ikke en døyt av den norske krona. De tror sunnheten i norsk økonomi avhenger direkte av oljeprisen og kursen på den svenske krona. Derfor stupte krona rett etter oljeprisfallet, etter reduksjon i oljeproduksjonen og etter at renta i Sverige stupte. De innbiller seg at Sverige, pga geografisk nærhet og siden de er det 4. eller 5. viktigste eksportlandet, er essensiell for vår suksess. Enn så lenge har den unaturlig lave kursen bare hjulpet norsk industri.

De dårligste av dem klarer sikkert knapt å peke ut Norge på kartet.

Men dessverre så skaper de egen realitet. Enkelte spekulerer sikkert i norsk resesjon, hvem vet, kanskje de ønsker å kjøre krona i kjelleren med vilje - det er jo ikke så vanskelig egentlig, det er en liten valuta.
Redigert 19.09.2019 kl 01:43 Du må logge inn for å svare
Claude
19.09.2019 kl 06:13 712

Synes også den må opp, men det må skje sakte så folk klarer å venne seg til det.
Settes den opp nå så har jo renta økt med 50% siden juni. Fra 1 til 1,5

Vel, tror ikke utenlandske investorer styrer krona ut av fundamentalt riktig leie. Til det er belønningen ved å ta en kroneposisjon (når alle andre viker) for stor.

Det er helt riktig at krona følger brent spot, da lavere oljepris automatisk skifter dollartilbudet(kronertterspørselen).
Redigert 19.09.2019 kl 09:11 Du må logge inn for å svare

Det tror jeg. Investorer handler norsk krone i bulk med den svenske. Noe som gjør at det heller ikke er eksklusiv sammenheng med brent spot. Den var over 80 dollar fatet i fjor høst - i tillegg til at Olsen satte opp rentene - uten at det hjalp stort på kronekursen. Jeg tror norsk krone er voldsomt devaluert. Men det blir neppe synlig før vi får en ny resesjon i EU.

Til alle som sier lønnsveksten er så høy for tiden, at renteøkninger ikke biter:

Se Figur 4.20 i siste pengepolitisk rapport.

Lønnsveksten er ikke høy nå.
Olebole
19.09.2019 kl 11:26 506

Blir spennende å se hva som skjer. For en single person med 2m i lån betyr det 300 etter fradrag mindre i måneden, for en familie med 6m i lån er det en tusenlapp.

De fleste vil kutte, veldig mange bruker det de tjener, de som sparer har faste beløp de sparer slik at dette stort sett blir kutt i forbruk.

Personlig tror jeg dette vil tvinge frem billigere tjenester. Europris er på jakt etter lokaler i byene, Sephora som er en billig sminkebutikk er på vei inn, amazon kommer.

Tror også dette vil slå ut i Cafe/pub markedet folk vil starte opp billig konsepter som har vesentlig lavere priser. Lunch for 100, flaske vin for 300, og øl til 50,- er konsepter vi vil se flere av.

Det er lange køer inne på Normal, så priskonkurranse tror jeg er her allerede.
Redigert 19.09.2019 kl 11:28 Du må logge inn for å svare
Matsern
19.09.2019 kl 11:34 491

Det virkelige innhogget i økonomien og sparetiltakene, kommer når boligprisene krymper enda litt til. Da ser familiene at det ikke er rom for nye lån

I Follo har det iløpet av det siste året vært en rekke eksempler på at butikk/serveringsleietaker og utleier ikke har blitt enige ved reforhandlinger av leie. Mer ledig kvm i næring allerede.