Fastrentekrav som alternativ til EK-krav?

Onkel_S
25.04.2018 kl 15:36 2331

NEF foreslår en dansk modell, nemlig at nyutdannede med gode jobber og god lønn kan få unntak fra EK-kravet mot å binde renten.
Meget fornuftig forslag som minder en god del om de nye danske forskrifter (skulle nesten tro dem hadde smugtittet...).
Dagens EK-krav rammer bl. a. unge voksne i etableringsfasen med nettopp avsluttede lange videregående utdannelser og dermed god inntekt og godt potensiale for lønnsøking i nær fremtid. At de skal "tvinges" i leiemarkedet eller ut av byene (hvor deres kompetanse er etterspurt) gir lite mening (men er naturligvis bra for oss som gjerne vil leiel ut til folk med god økonomi...)

Fra artikkel:
"Har solid jobb - faller utenfor
I sitt høringssvar om boliglånsforskriften tar NEF derfor til orde for å hjelpe førstegangskjøpere med god betjeningsevne, men ikke nok egenkapital. Forslaget går ut på å innføre en ny bestemmelse som åpner for at denne gruppen kan få unntak fra egenkapitalkravet (men ikke kravet om fem ganger inntekt) - mot å inngå avtale om fastrente på boliglånet."


http://www.hegnar.no/Nyheter/Eiendom/2018/04/Vil-gjoere-boligkjoepet-lettere-for-unge-med-gode-jobber
Redigert 19.01.2021 kl 19:42 Du må logge inn for å svare
omar89
26.04.2018 kl 06:51 2237

Følgelig vil dette lette inngangen i boligmarkedet for førstegangskjøperne. Jeg befinner meg selv i kategorien med lang utdannelse og god/stabil inntekt, men får ikke nok lån til å kjøpe bolig i Oslo. Vil likevel ikke si at dette er riktig medisin. Tiltaket vil øke kredittveksten ytterligere, i likhet med startlån som har vært foreslått fra samme kant den siste tiden. Økt kredittvekst er ikke bra for et marked med allerede rekordhøy gjeldsbelastning, men det er derimot bra for bransjens lommebøker.

Man bør heller gjøre det mindre gunstig å eie sekundærboliger gjennom skattlegging, eventuelt bør man ta grep for å øke boligmassen i byene (Spesielt i Oslo). Ser vel tendenser til at dette gjøres i større grad med det nye byrådet sammenlignet med det forrige, men ja det er selvfølgelig en treg prosess.
Redigert 26.04.2018 kl 08:04 Du må logge inn for å svare
Onkel_S
26.04.2018 kl 09:11 2185

Det er i forveien ekstremt mye mer gunnstig å eie primærbolig enn sekundærbolig. Også selvom rentefradraget er fallet fra 28% for få år siden til 23% nå.
Forslaget om fastrentekrav ved høy belåning er veldig godt fundert:
Problemet med mye gjeld er at man blir veldig rentefølsom. Det er to gode måder å redusere sin rentefølsomhet på.
1. Annuitetslån, og
2. Fastrente

For de fleste er annuitetslånets motvekt mot renteendring nok (det at avdragsbyrden øker i starten av lånet når rentene faller og omvendt).
Er man høyt belånt i forhold til boligens verdi kan man i tillegg risikere at et verdifall (som gjerne følger renteøking) gjør at boligens verdi faller under lånets størrelse hvormed man vil sitte med negativ egenkapital. For de som risikerer det er fastrente en meget god buffer den også. I tillegg til at man slipper at ens rentekostnader øker vil restgjelden falle (pga kursfall) hvormed risikoen for at lånet overstiger boligens (nye) verdi blir mindre.
Redigert 26.04.2018 kl 09:13 Du må logge inn for å svare
omar89
27.04.2018 kl 11:35 2099

Jeg er forsåvidt enig i resonnementet ditt. Fastrenteavtalene vil flytte renterisikoen fra den unge og sårbare lånetageren til banken eller bankens motpart. Fungerer greit på individnivå. På makronivå vil denne typen unntak skape sterkere kredittvekst i befolkningen, og dermed forsterke gjeld/prisspiralen ved at enda flere får ta opp store lån. Et høyere prisnivå vil gi økt sensitivitet til renteøkninger, selv om risikoen er midlertidig fjernet for de unge kundene (I 3, 5 eller 10 år).

Enn så lenge boligbygging er så lønnsomt som det er og utleiere tjener penger som gress, så mener jeg at man heller bør ta grep som enten:
1) Øker boligbyggingen.
2) Reduserer lønnsomheten ved å ha sekundærboliger.
.. Fremfor å gå for lettvinte løsninger som ikke løser det underliggende problemet
Redigert 27.04.2018 kl 11:35 Du må logge inn for å svare