SSO - grunnen til at oljefondet vil ut av oljeaksjer

thomasb
SSO 17.11.2017 kl 10:08 3072

Den egentlige grunnen til at Oljefondet vil ut av oljeaksjer:

https://electrek.co/2017/11/16/cheapest-electricity-on-the-planet-mexican-solar-power/

Ganske dramatisk kostnedgang for solar - halvert i Mexico på under to år. For oss Scatec-aksjer medfører dette minst tre gode nyheter:

1. Byggingen av solkraftverkene Scatec bygger nå har en helt annen pris enn da tariffen ble satt(selv de som er justert) - og avkastningen kan forventes å være bedre enn kommunisert ved avgjørelse om å bygge

2. Solmarkedet vll fortsette å vokse raskere enn allerede optimistiske spådommer

3. Oljepengene vil søke mot annen energi - der veksten kommer...
Redigert 20.01.2021 kl 00:52 Du må logge inn for å svare
Finder
20.11.2017 kl 13:02 2814

Alle som er interessert i solenergi bør se følgende video;
https://youtu.be/fwSkQa1tNmE

Solenergi er nå på vei til å bli den billigste formen for energi. Miljøhensyn alene har bidratt lenge til fremveksten i sektoren gjennom subsidier.
Nå som solenergi blir det best alternativet på kost, vil det virkelig føre til ett løft i markedet.
hill
20.11.2017 kl 19:08 2727

Er vel ikke helt riktig TS det du hevder her. Oljefondet er pr idag sterkt overeksponert i oljerelaterte aksjer, med ca 6 % av hele sin kapital i slike selskaper.
Fondet skal ikke ut av oljerelatert sektor, men justere ned sin beholdning til en mer normal beholdning, for ikke å være så sterkt overeksponert, slik tilfellet er idag.
Oljealderen er langt ifra slutt og vil fortsatt være viktig i mange år framover. Gjelder bare å justere ned til et mer fornuftig nivå.

Hva som er et riktig nivå innen hver sektor/aksje, forteller Paretos informasjonsdirektør, Karl O. Strøm, ganske klart i dette foredraget om risikostyring:

http://aksjenorge.no/wp-content/uploads/2017/11/Stavanger-2017-Risikostyring-og-aksjetips-ved-pareto-.pdf
Redigert 20.11.2017 kl 19:12 Du må logge inn for å svare
thomasb
22.11.2017 kl 10:29 2531

Nei, helt riktig er det ikke :) Likevel er det interessant å tenke på hvordan energimarkedet vil endres med stadig nedadgående priser på kraft fra sol og vind. Med prisen fra sol i Mexico, er kull, olje, atom og gass utkonkurrert allerede i dag på kost. De ville raskt møte problemer om det ikke var for manglende infrastruktur til å styre unna nevnte energikilder en god stund frem i tid. Vi vet også at solpanelene i lab er mer enn 40% mer effektive(kraftproduserende) målt mot solpanelene som installeres i 2017 - uten at effektisitetsøkningen er forventet å være kostnadsdrivende. Altså må oljeselskapene minst kutte sine kostnader i to en gang til om de skal møte prisnivået på energi fra fornybart i det meste av verden ila en toårs periode. I tillegg ser man betydelig økende motstand mot inngrepene som kreves for å bygge ut ny kull/olje/gass, da alle kjenner mer fornuftige alternativer. Kullltoppen er i ferd med å nås, oljetoppen er noe lenger frem, men jeg tror vi nærmer oss raskere enn mange som i dag er investert i olje tror på.