GRETA THUNBERG ord for ord. Hva er fakta og hva er feil?

AksjeRik
KLIMA 27.09.2019 kl 17:26 3079

Greta Thunberg ord for ord. Hva er fakta og hva er feil?


Klimaforsker «faktasjekker» påstandene i Greta Thunbergs tale- punkt for punkt.


Den unge klimaaktivisten Greta Thunberg holdt en tordentale under FNs klimamøte mandag. Mens 16-åringens framføring har fått massiv oppmerksomhet i både sosiale og tradisjonelle medier, har selve budskapet i talen fått mindre fokus.


Jenta har blitt latterliggjort og hånet av godt voksne mennesker – inkludert erfarne politikere og til og med en president. Enkelte hevder også at det hun sier er feil.

Nettavisen har gjennomgått den litt over fire minutter lange talen og trukket fram påstandene Thunberg fremmer.


Nettavisen har bedt seniorforsker Maria Sand ved Cicero - Senter for klimaforskning, om å gå punktvis gjennom påstandene for å vurdere om de står i overenstemmelse med forskningsresultatene i klimarapportene til FNs klimapanel (IPCC). Sand gjorde noe tilsvarende for NRKs Debatten tirsdag kveld.



Påstand: Mennesker lider, mennesker dør, hele økosystemer kollapser. Vi befinner oss på randen av en masseutryddelse.

- Her refererer Thunberg blant annet til en rapport som kom tidligere i år fra det internasjonale Naturpanelet (IPBES). Rapporten forteller at flere arter er truet av utryddelse nå enn på noe annet tidspunkt i menneskets historie. For eksempel er 40 prosent av alle virveldyr på land, nesten en tredel av koraller og over en tredel av marine pattedyr truet. Det er flere forskere som i forbindelse med rapporten har uttalt at vi står overfor den sjette masseutryddelsen, sier Sand.



Påstand: I mer enn 30 år har vitenskapen vært krystallklar.

- Den første rapporten fra FNs klimapanel kom i 1990 og hadde mer eller mindre de samme konklusjonene som i dag. Det som skiller rapportene, er at vi har blitt enda mer sikre på at det er vi mennesker som står bak mesteparten av klimaendringene og at endringene skjer stadig raskere. FNs klimapanel består av en stor gruppe forskere fra hele verden som går igjennom all tilgjengelig publisert forskning på feltet. En stor del av gruppen byttes ut for hver rapport.


- Rapporten fra det internasjonale Naturpanelet slår fast at det på verdensbasis blir gjort lite for å fjerne eller fase ut subsidier som er skadelige for naturmangfoldet. Den slår også fast at det er umulig å nå de kortsiktige globale målene for å bevare naturmangfoldet innen 2020 og gjøre kloden bærekraftig. De langsiktige målene for 2030 og 2050 vil kreve gjennomgripende og drastiske endringer i måten vi utnytter kloden vår på.



Påstand: Den utbredte ideen om å halvere utslippene våre i løpet av ti år, gir oss bare en 50 prosent sjanse til å forbli under 1.5 grader (temperaturstigning red.anm.), og en risiko for å utløse irreversible kjedereaksjoner utenfor menneskelig kontroll.

- Ja, beregningene viser at hvis vi skal «forbli» under 1.5 grader, må vi halvere utslippene i løpet av 10 år (fra 1. jan 2018), og det er det kun 50 prosent sjanse for at vi klarer. Det er altså kun halvparten av modellene som viser at dette går an, men den andre halvparten av modellene går over 1.5 grader også med så kraftige kutt.

- Eksempler på irreversible kjedereaksjoner utenfor menneskelig kontroll er for eksempel smelting av Grønlandsisen. Dette er en stor og tung prosess, som vi ikke kommer til å klare å stoppe med det første selv med null utslipp. Oppvarmingen av verdenshavene vil ta tusenvis av år før vi klarer å avkjøle igjen.


Påstand: 50 prosent er kanskje akseptabelt for dere. Men disse tallene inkludere ikke vippepunkter, de fleste feedback loops (tilbakekoblingsmekanismer), ytterligere oppvarming skjult av giftig luftforurensning og aspektene ved rettferdig fordeling eller klimarettferdighet.


- Med tilbakekoblingsmekanismer mener vi en prosess som forsterker seg selv, omtrent som når du plugger gitaren din til en forsterker. Et eksempel er smelting av sjø-isen. Når sjø-isen smelter kommer det mer mørkt hav til syne og havet er mye mer effektiv til å ta opp varme fra sola som smelter sjø-isen fortere. Du kan si at sjø-isen på en måte smelter seg selv. Denne tilbakekoblingsmekanismen er med i klimamodeller, men det er sant at klimamodellene ikke inkluderer alle mekanismene. En prosess de for eksempel ikke inkluderer er smelting av permafrost og utslipp av metan. Det er derfor godt mulig at klimamodellene underestimerer den fremtidige oppvarmingen, men det er valgt å ikke ta de med fordi vi ikke vet nok om dem. I 1.5 graders-rapporten antar man at disse mekanismene kan utgjøre 100 gigatonn ekstra i CO2-utslipp.


- Ja, det er sant og det er nok et underkommunisert viktig poeng. I de fremtidige scenariene for utslippskutt, antar man kraftige kutt pluss «negative utslipp». Det vil si at CO2 må fjernes fra atmosfæren i store mengder, såkalt CO2-fangst og -lagring. Dette er teknologi som ikke finnes i stor-skala i dag, kun ved små anlegg her og der. For å klare 1.5 graders- og 2 graders-målet, antar man at slik teknologi brukes i stor-skala på fabrikker over hele verden.


- Ja, det er også riktig. Dette er sjansen for at vi klarer å holde oss under, men ikke forbli under som nevt over (nevnt i fjerde påstand red.anm.). Forskjellen fra over med 50 prosent, er om vi først går litt over 1.5 grader før vi klarer å avkjøle atmosfæren igjen. Det viktigste man kan huske her er at vi ikke er garantert at vi klarer det selv med så kraftige kutt.


Påstand: Verden hadde 420 gigatonn med CO2 igjen til å slippe ut 1. januar 2018. I dag er dette tallet allerede under 350 gigatonn.

- Ja, det er også riktig. Dette er karbonbudsjettet, altså hva vi kan slippe ut før vi må ned på null. Siden vi slipper ut 42 gigatonn CO2-ekvivalenter hvert år, og det ikke har vært noen kutt, har vi sluppet ut over 70 siden 1. januar 2018 og budsjettet har nå krympet. Dette viser at jo lenger vi venter med å kutte, jo kraftigere må vi kutte.


Påstand: Med dagens utslippsnivåer, vil det gjenværende CO2-budsjettet være helt borte innen 8,5 år.

- Ja, siden vi nå har «sløst» bort over 1,5 år, er det ikke lenger 10 år, men 8,5 år før vi må ned i null.


VÅKN OPP!

Redigert 27.09.2019 kl 17:27 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
27.09.2019 kl 17:34 3074

Og HVEM har laget fasiten mon tro?
Slettet bruker
27.09.2019 kl 18:00 3051

Sitat Greta: ‘This is so wrong()’

Ja nemlig, couldn’t agree more!
Fjordgubben
27.09.2019 kl 18:08 3026

Påstand: i mer enn 30 år har vitenskapen vært krystallklar.

Jaha, de har påstått veldig mye de siste 30 årene. F.eks påstod de i 1988, altså 31 år siden at Maldivene ville forsvinne pga at «havet skulle stige», og at dette skulle skje innen 30 år, altså skulle dette ha skjedd innen 2018.

Det har jo ikke skjedd, faktisk har Maldivene og andre øygrupper økt sitt areal. Og FN påstod allerede i 1970 at vi kun hadde 10 år igjen for «å redde verden», dette er nå snart 50 år siden men de slutter ikke å stadig vekk hevde at vi har så og så mange år igjen bla bla bla, bare rull.




Gidder ikke kommentere alle de andre påstandene da de stiller i samme kategori, som er: Dommedagsprofetier som det vil vise seg IKKE å være noe annet enn løse påstander uten rot i virkligheten.



Alle disse påstandene stiller i samme kategori som de vi har sett at mennesker har vært konfrontert med mange ganger tidligere opp gjennom historien, og som man har basert ulike religioner på.

Klimafanatikerne er farlige folk, og kan sammenlignes med hvor mye faenskap kommunistene stelte istand fra 1917 og framover. Klimafanatikerne skal ordne opp i et problem, nemlig forurensing og «utslipp» av diverse som de mener skader og ødelegger naturen. Greit vi trenger å kontrollere dette, men vi må ikke gå helt av skaftet slik de nå legger opp til.

Kommunistene skulle også ordne opp i et stort problem, nemlig at noen var rike og noen var fattige, de gikk hardt til verks for ordne opp i dette problemet, så hardt at mange hundre millioner mennesker døde.

Hvor mange må dø fordi klimafanatikerne skal få gjennomslag for sine vanvittige planer??
Redigert 27.09.2019 kl 18:17 Du må logge inn for å svare
Zorin
27.09.2019 kl 20:45 2974

Alt hun sier er korrekt. Nær ord for ord tatt ut fra FNs klimapanel og FNs naturmangfoldpanels rapporter. Forskere land og strand innen området har også saumfart talene hennes og konstaterer at de stemmer. Derav ordene "Når de ikke kan ta henne på innholdet prøver de å angripe personen".

https://www.youtube.com/watch?v=wy92HqGMWTc&feature=youtu.be

Dette er kun smålig av dere.
Redigert 27.09.2019 kl 20:46 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
27.09.2019 kl 21:02 2960

Tullprat. Jeg er ikke av de religiøse, "Tatt ut fra FNs klimapanel" borger ikke for særlig stor sannhetsgehalt. En politisk avgjørelse.
Zorin hører vel på de stakkars lurte 12-13-åringene utenfor Stortinget også. Hva faen er det med dere? Har rullegardina gått helt ned eller?
Redigert 27.09.2019 kl 21:05 Du må logge inn for å svare
Fluefiskeren
27.09.2019 kl 21:24 2934

Hvor mange må dø for at klimafanatikerne skal få gjennomslag?

Er det mulig? Hvor mange har dødd til nå?

Du stiller saken fullstendig på hodet. Både ifjor sommer og denne sommeren har kostet tusener av menneskeliv pga. ekstremvarme. Flere døde også i skogbranner. Du husker kanskje også de som døde i en visd orkan nå nylig. Det er de som er fornektere som er de som indirekte dreper. Du er en av dem.

Og slutt med dette evinnelige kommunistpratet ditt! Vi lever ikke på 60- tallet. En gang må også du få dette inn i hjernen din. Jeg vil tro det er mye tomplass der inne til å ta inn noe nytt.
Redigert 27.09.2019 kl 21:26 Du må logge inn for å svare
melissa
27.09.2019 kl 21:27 2909

Her kan dre lese om FNs egentlige målsetting med klimahysteriet:

Den 3 februar 2015 uttalte FNs topp klimaleder Christiana Figueres fra UNFCC, som nettopp var i Oslo på klimamøte, at det hele går ut på å endre verdensøkonomien og har ikke noe med klima å gjøre.

http://www.unric.org/en/latest-un-buzz/29623-figueres-first-time-the-world-economy-is-transformed-intentionally

Samme sak fra CNS NEWS, By Barbara Hollingsworth | February 18, 2015:
https://www.cnsnews.com/news/article/barbara-hollingsworth/un-s-top-climate-official-goal-intentionally-transform-economic-0

FNs mål er å erstatte markedsøkonomien som verden har nytt godt av i 150 år med "noe annet".

Da han jernbaneingeniøren fra India regjerte i IPCC hadde han en NK fra Tyskland. NKen uttalte at hensikten med klimakampanjen var over tid å overføre 2000 milliarder dollar fra den rike delen av verden til den fattige. Dessverre har jeg ikke referanse til kilden lenger.
Slettet bruker
27.09.2019 kl 21:53 2889

Politikk, dritt og faenskap hele greia. Håper normale folk fortsatt står opp mot dette våset.
Fjordgubben
27.09.2019 kl 22:34 2865

1960-tallet fluefisker?? Nei man må gå mye lengre tilbake enn det for å sette ting i sammenheng.


Var ikke så mange som døde av kommunismen heller, før de tok den helt ut og kjørte på under 1.verdenskrig, og det som skjedde etter det.

Marx og gutta la grunnlaget på 1860-70 tallet, men det tok et halvt århundre før det tok av.

Klimaekstremistene kan muligens ta den helt ut etterhvert og da kan vi risikere at mange dør, alt for «klimaet».


Mye av grunnen til at 2.verdenskrig ble startet kom av frykten for at kommunistene skulle ta over hele Europa, Tyskland stoppet det og de tok «bare» halve Europa.
Redigert 27.09.2019 kl 22:38 Du må logge inn for å svare
Zorin
28.09.2019 kl 00:37 2833

Jeg har lyst til å spørre deg det samme spørsmålet. De eneste sannshetsvitnene deres er Carl Ivar og Trump samt Resett og Document! FN har et enormt panel med forskere som tilsammen består av representanter fra alle de største universitetene i verden. Alt du har å fare med kommer fra Fox News!
Redigert 28.09.2019 kl 00:38 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
28.09.2019 kl 03:07 2817

«Hva faen er det med dere? Har rullegardina gått helt ned eller?»

Konformiteten kjenner ingen grenser. Alt Partiet kommer med svelges rått, uansett hvor dumt eller ulogisk det måtte være. Dette er kollektivister, followers, euforiske trampeklappere, zombier.

Sier Partiet at jorden er en kube, sola en gul ost, og månen en pizza, så svarer de med euforisk trampeklapp og heiarop.

De fremstår kanskje som latterlige, men ikke glem at dette er farlige mennesker, som blindt følger alle ordrer, og er stolte av det. En del av studiene om konformitet som konkluderte med at nordmenn er verdens mest konforme folkeslag, besto i at forsøkspersonene på ordre fra høyere hold skulle gi strøm til en fastspent person i et annet rom, en person som forsøkspersonene ikke kunne se men høre. Selv trygling og skrik fra dette rommet stoppet dem ikke fra å skru opp styrken og trykke videre på knappen når ny ordre ble gitt. Selv da personen i rommet ikke lenger ga noen lyd fra seg i det hele tatt, fortsatte de å skru opp strømstyrken og trykket trofast på knappen, når ordre ble gitt.

Ikke glem alle de millioner nakkeskuddene som konforme mennesker har gitt, på ordre fra høyere hold. Til det beste for kollektivet. Naturligvis.

https://www.youtube.com/watch?v=Geu0R4xGAi4

Redigert 28.09.2019 kl 03:25 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
28.09.2019 kl 03:18 2803

Når Partiet finner frem og bruker barn i propagandaøyemed, da skal du være obs. Dette er en flittig brukt taktikk av totalitære regimer:

https://www.armstrongeconomics.com/world-news/civil-unrest/children-and-propagana/
Noni
28.09.2019 kl 10:33 2741

Støtter, alt du sier. Det er ikke mange dagene siden jeg leste at dette postulatet fra FN var riv ruskende galt. Men jeg tok ikke vare på det dessverre.
Slettet bruker
28.09.2019 kl 11:20 2715

Her var det visst noen som hadde glemt å betale klimaavgiften sin.

https://www.vg.no/nyheter/utenriks/i/OnQX2E/verdens-verste-naturkatastrofer
Noni
28.09.2019 kl 16:56 2673

Jo mer jeg ser henne, jo mer skjønner jeg at hun er alvorlig syk. Noen ganger
virker hun ond, så jeg blir helt skremt av å se på henne.
Advarsel: Små barn burde ikke se henne.
Slettet bruker
28.09.2019 kl 17:45 2656

Top 10 Reasons Why Greta Thunberg Is a Fraud
https://www.youtube.com/watch?v=9Jpk8Ix1CCg

Club of Rome...

In searching for a new enemy to unite us, we came up with the idea that … the threat of global warming, water shortages, famine and the like would fit the bill ... all these dangers are caused by human intervention ... the real enemy, then, is humanity itself.
- The Council of the Club of Rome, 1991.

«We (UN-IPCC) redistribute de facto the world’s wealth by climate policy… One has to free oneself from the illusion that international climate policy is environmental policy. This has almost nothing to do with environmental policy anymore…»
- Dr. Ottmar Endenhofer, IPCC co-chair, 2010 interview.
Slettet bruker
28.09.2019 kl 22:08 2603

Uansett hvor mye fakta du legger frem for indoktrinerte kollektivister, så hjelper det ikke, det preller av som vann på gåsa.

Den mest gøyale er Fluepiskeren som blir forarget hver gang noen nevner grønn kommunisme :-)

Flere generasjoner med ideologisk subversjon våkner man ikke fra så lett, skjønner du. Nå i etterpåklokskapens lys er det jo tydelig hvem som egentlig vant den kalde krigen. KGB rullet snøballen over kanten, etter det har det gått på autopilot, men når man i dag ser hva Vesten har blitt til så undrer jeg meg over om Putin ler seg skakk, eller om han er dypt bekymret, og kanskje skulle ønske at KGB aldri startet dette prosjektet?

https://www.youtube.com/watch?v=OmsDN0i4tm8
ladaen7,30
28.09.2019 kl 22:12 2592

????????????

Lever Zorin sin beskyttede tilværelse oppe i Karasjokk eller noe slikt?
sus1
28.09.2019 kl 22:32 2572

Benjamin Franklin once said: "Those who would give up essential Liberty, to purchase a little temporary Safety, deserve neither Liberty nor Safety."
Fjordgubben
28.09.2019 kl 22:41 2563

Godt sagt, dette kan man anklage EU-tilhengere for.
AksjeRik
29.09.2019 kl 08:11 2502

Greta er modig og har helt rett. Det kan virke som hun har mye på sine skuldre men hun får enorm støtte og hjelp og psykisk er hun helt frisk. Det er dere "voksne" som gjør henne opprørt og bitter og hun er sterk som viser det usminket. Barn er flinke til det! Barn er mindre formet av verden og dermed mindre redd for å si sannheten som den er. Barn tåler mer enn dere tror! Det er ikke et svakhetstegn å vise følelser!
Greta er spesielt sterk, modig og flink!. Et godt forbilde.


Sir David Attenborough | A message to world leaders

https://youtu.be/fyYpExl8AJU

VÅKN OPP!
Redigert 29.09.2019 kl 08:19 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
29.09.2019 kl 08:31 2497

Uenig.
ladaen7,30
14.10.2019 kl 08:58 2180

- Her refererer Thunberg blant annet til en rapport som kom tidligere i år fra det internasjonale Naturpanelet (IPBES). Rapporten forteller at flere arter er truet av utryddelse nå enn på noe annet tidspunkt i menneskets historie. For eksempel er 40 prosent av alle virveldyr på land, nesten en tredel av koraller og over en tredel av marine pattedyr truet.




Joda, noen arter sliter med å overleve mens nye arter kommer til, slik det alltid har vært.
Men det største problemet for dyrelivet på jorda er menneskenes utbredelse som gjør at mer og mer av områdene disse lever i blir tatt over for å bygge boliger og gjort om til pløyet mark. Plast i havet er også et gigantisk problem som dreper enormt mange sjødyr og fisk.
Det er vel et mye større problem enn klimaforandringer men det snakker ikke politikere og forskere noe særlig om.
Redigert 14.10.2019 kl 09:09 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
14.10.2019 kl 11:34 2142

Er ikke denne Thunberg glemt snart?
Redigert 14.10.2019 kl 11:35 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
14.10.2019 kl 11:38 2135

Hvis erdogan gjør alvor av trusselen om å åpne porten til Europa for millioner av migranter, vil ingen huske Greta eller klima lenger.
Noni
14.10.2019 kl 11:59 2120

Med millioner av emigranter som skal forsørges av Europa, da kan en i allefall vinke adjø til alt som heter klima.
Noni
14.10.2019 kl 12:01 2116

Du skriver; Fysisk er hun helt frisk. Det er løgn, hun lider av Ashbergers syndrom, og ingen av de som er rammet av dette, regnes for friske i forhold til hva en kaller friske.
Slettet bruker
14.10.2019 kl 12:37 2106

Russia drømmen som brast
https://www.stuff.co.nz/entertainment/music/116463398/greta-thunbergs-mother-performed-at-eurovision
The 16-year-old activist's mum, Malena Ernman, is now making the rounds on social media for her performance at the Eurovision Song Contest in Russia back in 2009.
Yep, that's Greta Thunberg's mum - Malena Ernman - at the Eurovision Song Contest in Moscow in 2009.
Unfortunately, it didn't go down so well at Eurovision - she apparently placed 21st in the popular singing contest.
Slettet bruker
14.10.2019 kl 14:22 2082

Korrekt, Noni. Da skal folk som forurenser og forbruker svært lite i dag begynne å leve som vestlige, og dermed forurense og forbruke like mye. Skikkelig dårlig for klimaet hvis CO2 har noen effekt med andre ord. De som er for import av folk fra tredje verden til Europa hater klimaet.