REC - Kepler Cheuvreux kr 5,40 kursmål


REC-styret vil dumpe «livbåten»
Silangassanlegget i Butte har sørget for at REC Silicon har holdt hodet over vannet de seneste månedene. Nå vurderer styret å selge fabrikken.

ANNONSE
HANS IVER ODENRUD
PUBLISERT: 20:08 - 3. 10 2019
– Jeg verdsetter Butte-fabrikken til 350 millioner dollar, som nok er en litt optimistisk vurdering i dagens marked. For et par år siden kunne de enkelt solgt for 400 millioner, men markedet er ikke lenger like sprekt, sier Andreas Bertheussen, analytiker i Kepler Cheuvreux.

I en melding torsdag går det frem at styret i REC Silicon vurderer å selge silangassfabrikken i Butte i Montana.

REC har de seneste årene produsert silisium til solpanelbransjen ved fabrikken i Moses Lake i delstaten Washington, mens Butte-fabrikken leverer silangass til halvlederindustrien.

Lønnsom drift

Meldingen kommer etter at selskapet fra før er i gang med å stenge ned Moses Lake-fabrikken, etter at markedet for silisium til solindustrien har utviklet seg svakere enn ventet, parallelt med at handelskrigen mellom USA og Kina fortsetter. Silisiumprisen var dessuten denne uken uendret på rekordlave 7,60 dollar pr. kilo, ifølge PV Insights.

Mens silisiumsegmentet har slitt i lengre tid, bidro silangassvirksomheten senest i andre kvartal med et driftsresultat før av- og nedskrivninger på 15,2 millioner dollar av en omsetning på 34,8 millioner, noe som berget et positivt driftsresultatet for konsernet i kvartalet.

Det er altså den gjenværende virksomheten som tjener penger styret nå vurderer å kvitte seg med.

Har tapt 529 millioner

– Har håpet og ventet

Styret skriver i meldingen at et akseptabelt bud vil kunne bidra til å kutte selskapets gjeld og skape en finansiell buffer.

I meldingen torsdag skriver selskapet at kontantbeholdningen ved utgangen av tredje kvartal var på rundt 46,2 millioner dollar, som er en økning på 7,8 millioner dollar fra andre kvartal. Kontantbeholdningen blir likevel knapp hvis erstatningslånet på 25 millioner dollar knyttet til konkursen i REC Solar fra 2012 blir innkrevd, parallelt med en skatteregning selskapet bestrider på 30 millioner dollar må betales.

– Fra et aksjonærperspektiv er dette gode nyheter, sier Bertheussen om salgsplanene.

– Vi ser ingen operasjonell oppside i REC, men har forsvart hold-anbefalingen og kursmålet på 5,40 kroner nettopp med at selskapet har en mulighet til å selge eiendelene hver for seg, legger han til.

Kepler-analytikeren stiller seg derfor i utgangspunktet positiv til planene om å selge Butte-fabrikken.


ANBEFALER HOLD: Analytiker Andreas Bertheussen i Kepler Cheuvreux. Foto: Eivind Yggeseth
– Men de skulle selvfølgelig solgt den tidligere. Styret har håpet og ventet på tilgangen til Kina ett år for lenge og kan nå bli nødt til å gjennomføre et salg for å slukke branner, sier han.

Kuttet kursmål til 1 krone

SpareBank 1 Markets-analytiker Jonas Meyer uttalte allerede i januar at han ikke ville utelukke en REC-konkurs i løpet av året.

Meglerhuset kuttet tirsdag denne uken kursmålet fra 6 kroner til 1. Meyer trakk frem lave silisiumpriser og et tilbudsoverskudd av silangass, samtidig som han anslår at selskapet, selv etter emisjonen i vår, vil trenge ny finansiering innen 12 måneder.


EN AV TO: Moses Lake-fabrikken er allerede i ferd med å bli nedstengt. Foto: REC Silicon
REC-aksjen dundret ned 27 prosent onsdag i lys av nedjusteringen fra SpareBank1, men hentet seg inn i igjen med rundt 10 prosent torsdag. Selskapet legger frem kvartalstall 30. oktober.
Falco1
04.10.2019 kl 09:01 1734

Underliggende verdier glemte Jonas helt . Selskapet prises nå til ca 100MUSD og bare verdien på butte er rundt 300MUSD. JV og ML pluss cash på bok kommer i annen rekke. Prisen på aksjen er helt vill pr i dag.
Falco1
04.10.2019 kl 09:05 1698

Kommer heller ikke som noen bombe om det blir innside kjøp snart ved Q3 eller lignende.

Hva skal short sitte for nå tro?
Redigert 04.10.2019 kl 09:08 Du må logge inn for å svare

Meyer framstår mer og mer som en klovn.
04.10.2019 kl 09:16 1638

Kursen på REC er presset kraftig ned de siste dagene. Tror vi kan få et lettelsesrally i aksjen i dag. 15 - 20% opp før slutt i ettermiddag?

Stigningen er i gang. Dette kan være vendepunktet for aksjen. 4 kroner neste. Deretter 4,50 kroner.
Redigert 04.10.2019 kl 09:17 Du må logge inn for å svare
Falco1
04.10.2019 kl 09:20 1615

Burde rase rett gjennom 4,50 i dag spør du meg. Ingen grunn for aksjen prises her nede og short hva sitter dem for nå?

Samme hva som skjer, kan rec gå konk på børs? Slik at vi sitter med 0 igjen? Og alt går til hoved aksjonærer, eigere???

Det er vi aksjonærer som er eiere.

Har nå sett andre som mister alt, og storeiere sitter igjen med en slump penger
Falco1
04.10.2019 kl 10:25 1365

Markedet har priset butte til null med dagens aksje pris, de har virkelig vært ute og kjøre. Rec synliggjør verdier. Tro det eller ei markedet skjønner ikke en dritt av denne aksjen. Splitt av RECsil og RECsol samme greiene måtte vise markedet verdier, historien gjentar seg.
Trier
04.10.2019 kl 14:16 1123

Innsidekjøp kommer kke før Q3, men etter. At REC selger "livbåten" er selvfølgelig gjennomtenkt. Q3 blir veldig spennende. Jeg tror at et salg av Butte må ha noe med avklaring i batterisaken å gjøre pluss 49% i Yulin. Hvorfor skulle de ellers selge? REC går nå med overskudd pga av Butte. Selger de Butte uten en plan for videre drift ved ML? Neppe. Tilgang til Kina er fortsatt i det blå og polyprisene er heller ikke slik at tilgang til Kina ville gitt kostnadsdekning. De selger Butte fordi de har kontrakt i lomma med en batteriprodusent i tillegg til at man vil benytte seg av Yulin opsjonen.

Noen annen logisk forklaring finner jeg ikke. Et salg av Butte for å bygge buffer mot gjeldsforpliktelser uten å ha en framtidig plan for drift ved ML som gir overskudd gir ingen mening. Dersom det var tilfellet ville det vært mer logisk å selge ML.
Falco1
04.10.2019 kl 14:19 1114

Ser ut som Jum gjør seg klar med cash ved salg av fridays.
Trier
04.10.2019 kl 14:21 1106

Og alle som har lånt ut til short burde som ansvarlige eiere nå kalle tilbake aksjene.

Finansavisen fornekter seg ikke i dag heller, det som de fleste eksperter og analytikere klar oppfatter som positivt ( kurs over kr 5 mot Jonas Meyer totalt useriøse kr 1)Overskriften -selger "livbåten" -forteller om en nærmest manisk policy om at alt med Rec skal vinkles negativt og hamres inn negativt, balanse og journalistisk edruelighet etterlyses.

RECstyrets saklige orientering viser Jonas Meyeranalysen er useriøs og til strykkarakter kun de faste og inkompetente shortapekattene heier.
Jonas Meyers analyse er krisehaussing og ingen helhetlig analyse. Underslår potensiale og muligheter og blir dermed useriøs og undergraver kravet om balansert vurdering. Ingen nye hendelser i de siste ukene som tilsier en slik utvikling i kursen.Kun en gavepakke til shorterne. REC er på parti med fremtiden og nødvendig superøkning av solenergi, bare potensialet i batteriproduksjonen kan være gigantisk.Kurs på 20 kr om et halvt år kan fort regnes frem og være mer realistisk enn det visse analytikere nå får til av negativt oppgulp..Finansavisen er historisk gjennomgående nokså negativ til REC, hausser ofte opp negative analytikerne med store overskrifter. Positive nyheter bllir ofte i beste fall mininotiser, Hva med litt kritisk journalistikk til ekstreme analytikeranlyser? Holder premissene? Holder fakta? Hvorfor så ulikt andre analytikere? Fremstår konklusjonen gjennomtenkt og solid forankret i fakta?. Alle hovedpoengene i Meyers analyse er klart diskutable.
Ukritisk gjengivelse av analytikernes aksjeprognoser er slapp journalistikk, heller mer kritisk som Finansavisen feks er overfor diverse eksperters boligprisprognoser.
Trier
04.10.2019 kl 16:13 891

Helt enig med deg kompetansen. Ikke bare predikerte Meyers analyse med en total skivebom etter at REC informerte, men Meyer begikk også elementære faktafeil som at REC ikke er representert i styret i Yulin. Torvund er vice president i styret. Hvorfor spør ingen journalist om slike feil. Det er klart at når Meyer begår slike feil har han ikke satte seg inn i REC og det hele får et lite troverdig preg. Men, norsk finanspresse er nok dessverre kvaliteten ikke bedre enn i visse meglemiljø. De er jo kompiser disse folka etter de ble kjent på innføringskurs ved BI på kveldstid for de som ikke kom inn på dagstudiet.

Hvorfor interjuves ikke James May eller TT?
Redigert 04.10.2019 kl 16:15 Du må logge inn for å svare

Vi får visst vente på q3 så ledelsen får understreket den faktiske situasjonen enda tydeligere, så denne håpløse analysen blir erklært død og begravet.
grabein
04.10.2019 kl 17:02 783

Helt utrolig at ikke kontrameldingen genererte med trøkk. Det vil si, det skal vel mye til å bli overrasket over noe som helst når det gjelder REC.

Godt å se at du har fått tilbake internettforbindelsen, Fattig. Ute fra de dype Afrikanske skoger?
Har vært litt tomt uten dine markedsbetraktninger, men nu altså back in business.
Antar at du laster på disse nivåer, eller skal du vente til Torvald let`s say Q3? Synd Q3 nærmer seg, ellers så hadde sikkert Torvald og Møy kjøp på tilbud de også... :P

Gråstein, dette var det vi kaller ett godt gammeldags suckers rally. Eller dead cat bounce, om du vil....