Aldri kjedelig å være REC-aksjonær


Denne uka har vært interessant, for å si det mildt. Først en analyse som nærmest avskrev REC som selskap, og så en oppdatering fra selskapet som på den ene siden tilbakeviste det meste av skremselen i Meyers analyse, men samtidig kom med den overraskende nyheten at Butte vurderes solgt. Jeg tror disse to tingene henger sammen, men i motsatt rekkefølge av hva vi egentlig trodde. Jeg mistenker at Meyer har hatt følere inn mot selskapet og snappet opp at noe var i emning og at ledelsen vurderte radikale grep. Dermed konkluderte han med at REC var i deep shit, og plottet inn tall i regnearket som skulle kunne forklare disse radikale grepene.

Der både Meyer og de fleste aksjonærer har bommet, er når det gjelder REC-ledelsens tro på ML som solar-leverandør. De fleste har tatt det for gitt at ML knapt er verdt noenting og at den burde vært stengt for godt for lenge siden. Diskusjonen har derfor vært hvor mye Butte er verdt og RECs eierandel i Yulin. Her er åpenbart styret i REC helt uenig. For dem er det ML som er indrefilleten, og dagens problemer er av midlertidig karakter. Derfor er de villie til å ofre Butte for å satse fullt på solar. Det store spørsmålet er hvor mye batterivirksomhet er inkludert i denne vurderingen. JUM må enten mene at solarprisene vil ta seg såpass mye opp at det er lønnsomt å satse på ML når handelskrigen er over, eller at sannsynligheten for batterivirksomhet er så stor at solar kun blir en bivirksomhet.

Uansett må vi vurdere REC helt annerledes enn vi har gjort i det siste. Nå blir igjen polysiliconprisene ekstremt viktige, og her har det ihvertfall begynt å gå rette vei igjen: http://www.sunsirs.com/uk/prodetail-463.html. Det blir også igjen viktig hva som skjer i handelskrigen med Kina og optimismen i amerikansk økonomi, for å få en så bra pris for Butte som mulig. Vi skal helst ikke selge Butte midt i en resesjon. Sånn sett lover det godt, ihvertfall for mandag, at optimismen kom tilake på de amerikanske børsene i går.
micke78
09.10.2019 kl 17:34 2817

Om jag inte misstar mig erbjöds man 400m usd tidigare, I intervjun menar may att samma köpare som då har dykt upp nu, om man lågt räknat ponerar ett bud på 250-300 musd..... vad ger det i i kronor räknat på kursen, att rec borde säljas i sin helhet är jag den första att förespråka, att Butte enbart motiverar uppåt 5-6 kronor/aktie tror jag de flesta förstår vad uppsidan är vid värdering av hela bolaget, makalös uppsida!!!jovars jag har ökat betänkligt idag, och då jag nyligen gick in igen så är detta i mina ögon ett av de absolut billigaste casen på de nordiska börserna- pissa på blankarna och köp utefter fundamenta, går imorgon ur mina innehav i SSAB och autoliv, i förmån för rec!!
Redigert 09.10.2019 kl 17:40 Du må logge inn for å svare

Det er bra noen beholder trua! For øyeblikket priser de fleste multi-milliardfabrikken Moses Lake til 0 - null - det vil si "loddet" på en løsning på handelskrigen for RECs del og dermed en mangedobling av kursen på mellomlang sikt anses verdiløst. I tillegg vet både REC og de potensielle kjøperne av Butte at etterspørselen etter silanproduktene vil øke sterkt på mellomlang sikt både i Kina og ROW, mens det for øyeblikket er en liten nedgang på grunn av Kinakonflikten.

Synes James May virker noe tilbakeholdende i intervjuet, sikkert for å unngå overoptimistiske forhåpninger fra markedet. Hvis vi antar den endelige salgsummen ligger noe imellom disse ytterpunktene, så er dagens RECkurs en hån mot selskapet.
Redigert 09.10.2019 kl 18:33 Du må logge inn for å svare

Alltid nøktern disse REC gutta ..
grabein
09.10.2019 kl 18:54 2658

Dersom indikativt bud faktisk var på 400 og vi nå forventer et noe lavere bud, er det vel realistisk et sted mellom 300 og 350. Og et gjeldsfritt REC.
nemi's
09.10.2019 kl 19:10 2622

Det mest oppsiktsvekkende May sier i dag handler om ML. Han nevner 2 år shutdown som tenkbart. I samme åndedrag nevner han ingenting om batterier. Faktisk ikke noe om den spede batteri-historien i det hele tatt. Forretningsplanen i dette selskapet - finnes den??

Ser May omtales som chief technical officer. He he. Så langt har det vel ikke gått ennå.
Redigert 09.10.2019 kl 19:15 Du må logge inn for å svare

Var det ikke snakk om at Yulin skulle på børs i Kina om ikke så lenge? Gjelder for REC å få kjøpt seg opp til 49% før det skjer, for IPO'en vil få frem verdiene på eksisterende Kinavirksomhet.
Redigert 09.10.2019 kl 19:20 Du må logge inn for å svare
Gulene
09.10.2019 kl 20:37 2503

Fordelen med å selge er at pengene går direkte til større andel i Yulin, utbygging av silananlegget i yulin kan iverksettes uten å konkurrere med seg selv.. Gjeldfri! Igjen kan vi se mulige løsninger på handelskrig:)
stidalen
09.10.2019 kl 21:49 2346

TS Dette er da ingen nyhet nå i kveld.
Barthoma
09.10.2019 kl 21:55 2324

Pv tech publiserte dette 9 OKT , altså i dag, så ganske ferskt må det kalles,,

https://www.pv-tech.org/news/Several-buyers-interested-in-REC-Silicons-Butte-Facility

Takk Stidalen,

Ja, dette kan bli svært spennende fremover. Mitt råd er IKKE selg i morgen, nesten uansett. Denne kan doble seg svært raskt med eller uten en handelsavtale. Dette fordi salg av Butte vil en gang for alle synliggjøre verdiene. Og salgssummen? Vel, la meg si følgende...

1.May nevner mange potensielle kjøpere. Her kan det bli 'priskrig'. Han nevner spesifikt at det kan være en kjøper hvor det er strategiske interesser med i bildet. Han hinter til og med at det kan være utenlandske kjøpere (les Kina). Det kan skru opp prisen betraktelig

2. Han nevner at rec ikke får samme pris som for 2 år siden. Greit nok, men jeg tror ingenting rundt det faktisk er avgjort. I hverfall ikke hvis det blir en strategisk kjøper. Uansett, hva ville prisen hvert for 2 år siden? Det vet vi ikke. De fikk vel hint om 350-400 mill svært tidlig i prosessen, men så fulgte ikke rec opp dette videre. Etter alt å dømme, gitt ebit, ebitda, Butte sin størrelse, kundegruppe, den generelle veksten i markedet som var forventet og mulige nye markeder, mener jeg rec burde endt opp med en betydelig høyere sum den gang.

3. Nemis noterte seg at Samsung hadde et dårlig kvartal for noen dager siden. Det er riktig, men det var bedre enn forventet. Og det er en svært viktig 'detalj'. Det tyder på at semi-markedet også er på vei tilbake. Raskere enn analytikerne forventet seg (May tar jo også opp at analytikerne tok feil i forhold til rec sitt salg) . Dette inntrykket har forsterket seg ytterligere i nyhetsbildet de siste ukene/dagene. Semi markedet ser nå generelt lysere på fremtiden generelt sett, uavhengig av handelskrigen. Se for eksempel følgelde link (les det som står litt langt ned om semi-markedet).

https://www.marketwatch.com/story/dow-futures-rise-nearly-200-points-a-day-ahead-of-china-us-tariff-talks-2019-10-09?mod=mw_theo_homepage

4. Torsdag og fredag blir svært spennende i forhold til Kina og USA. Jeg tror en delavtale, hvor i hvertfall Kina begynner å kjøpe semi igjen kommer raskt. Butte kommer da svært raskt opp i ebitda på 15 mill USD + per kvartal.

Summasummrum, det vil fortsatt overraske om Butte blir solgt for mindre enn 400 mill USD. Trekker man ifra lån etc havner man opp med 280 mill i cash netto. Når man legger til de 46 mill de allerede har, snakker vi godt over 300 mill på bok, gjeldfri, 15% I Yulin og ML. Bare cashen utgjør 10-11 kroner per aksje. La oss si at de bare får 300 for Butte, som for meg hadde vært svæææert skuffende. Da snakker vi bare om cash tilsvarende 7-8 kroner per aksje. At denne aksjen er under 10 kroner er for meg fortsatt en gåte.
Redigert 09.10.2019 kl 23:01 Du må logge inn for å svare
Hammers
09.10.2019 kl 22:54 2203

Fatter ikke at noen fortsatt gidder å engasjere seg i dette tapssluket!
Sist jeg skrev om det sto vel kursen i 80 øre (8kr e/spleisen).

Selvsagt kan man få en rekyl her også, men det må vel være LANGT BEDRE å konsentrere seg om de selskapene som gjør det godt!
De som tjener penger og ser OPPOVER! https://www.tradingview.com/x/2i8DkGve/

Hilsen Hammers

Hehe,

Til og med Hammers håper å komme inn billig her nå. Det sier det meste...
Sa2ri
10.10.2019 kl 06:05 1982

@MorganKane:

"Summasummrum, det vil fortsatt overraske om Butte blir solgt for mindre enn 400 mill USD. Trekker man ifra lån etc havner man opp med 280 mill i cash netto. Når man legger til de 46 mill de allerede har, snakker vi godt over 300 mill på bok, gjeldfri......."

Det indikative budet på Butte var 330 MUSD i følge tilretteleggerne. At denne asseten nå skal bli solgt for 400 MUSD, er ukvalifisert synsing og har ingen rot i virkeligheten, spesielt ikke siden May sier de forventer å få mindre enn i 2017.

Du ser også ut til å mene at selskapet er gjeldfritt etter innfrielsen av obligasjonen - hva med skattekravet og indemnity loan? Dette er to faktorer som man bør ta med i sine regnestykker, hvorav en har et noe uklart resultat (skatten).
micke78
10.10.2019 kl 06:37 1954

Det många missar i intervjun som jag lägger stor vikt är att May bekräftar att köparna finns där redan, man har alltså vänt sig till tidigare intressenter som kom med bud på 400, han bekräftar också att det ”nog kan bli lite mindre än då”, får mig att tro på snabbt avslut och åtminstone 300 musd, även om tidigare bud var på 330 och kommande bud i ett pricerange på 250-300 vore det en jackpot på nuvarande kursnivåer.
Redigert 10.10.2019 kl 06:39 Du må logge inn for å svare
micke78
10.10.2019 kl 06:51 1936

Handlar om timing min vän, att inhandla runt 3 kr/aktie är som att sno godis från barn, enkelt och smakfullt!!finns för mycket i pipe för att stå utanför, att gå in idag i ett bolag vars assets är värda många ggr rådande värdering och där bolaget i sin quest att bli skuldfritt kommer sälja en utav dessa assets för 3-4 ggr rådande bv är väl köpläge och timing om något.
Sa2ri
10.10.2019 kl 06:57 1924

".......man har alltså vänt sig till tidigare intressenter som kom med bud på 400......"

Dette er tullball og ikke noe du har belegg for å påstå. Som allerede nevnt var det indikative budet 330 MUSD. Ikke på noe tidspunkt har REC, tilbyderne eller andre, være seg rykter eller på annen måte, indikert et bud på Butte i størrelsesorden 400 MUSD. Dette tallet er derfor fri fantasi og blir ikke mer sant av at du eller andre gjentar dette ofte. May sier heller ikke en dr... om nivået på budet, men henviser til tidligere "indikative bud".
micke78
10.10.2019 kl 07:07 1913

Så kan d va, men sedan anger jag 330 musd som du angivit som gott nog, därav mitt pricerange på 250-300 musd.
micke78
10.10.2019 kl 07:08 1909

Nej han säger inget om storleken på budet men säger samtidigt ” lite mindre än tidigare bud”... så vad är så knasigt tycker du, Att jag anger ett pricerange fr 250-400 ( läs klart mitt inlägg) som gott nog, att köparna redan finns där? Eller att jag citerar honom då han säger ” lite mindre än ind bud vi erhöll tidigare ”,vaknat på fel sida??
Redigert 10.10.2019 kl 07:11 Du må logge inn for å svare

Har du en link til 330 påstanden? Jeg mener bestemt at de snakket om opp mot 400.
questi
10.10.2019 kl 09:20 1743

Rent språklig og med oppfatning av hvordan May er og hvordan han snakker, gjetter jeg...

"samme som" = 400 mill
"noe mindre" = 380 mill
"litt mindre" = 360 mill
"en del mindre" = 340 mill
"en god del mindre" = 300 mill
"halvparten av" = 200 mill
"bare en fraksjon av" = < 200 mill

:D
Redigert 10.10.2019 kl 09:22 Du må logge inn for å svare

Sa2ri,

Du har rett at skattekrav og indemnity loan er potensielle krav i teorien. Men, 1) indemnity loanet er nesten kun en garanti hvis det skulle komme noen krav vedrørende nedstengelsen i 2012 eller når det var. Det har ikke kommet inn noen krav foreløpig og det er ingenting som tyder på at det kommer inn noen krav videre. Hva skulle i så fall dette være? Du kan derfor i praksis se bort i fra den. Enkelt og greit. Når det gjelder 2) skattekrav er dette litt mer usikkert, men resultatet fra rettsaken mellom staten og Hydro støtter rec sin versjon av saken. Jo lenger dette trekker ut, jo mindre sannsynlig er det også at dette blir noe av. Jeg er rimelig sikker at rec derfor får medhold. Skatteetaten trekker kravet. Saken kommer ikke engang til rettssystemet.

Med dagens prising så er det uansett tullball å diskuterer slike 'detaljer'. Verdiene er langt høyere uansett.
Redigert 10.10.2019 kl 09:25 Du må logge inn for å svare
questi
10.10.2019 kl 09:33 1693

Fremtiden er:
- Kina trenger kjøpe jordbruksprodukter
- Kina trenger selge duppeditter
- USA trenger kjøpe duppeditter
- USA trenger selge jordbruksprodukter
- USA trenger egen solarkjede
- Batterier med silisium kommer
- Solar og batterier øker
- Halvledermarkedet øker (hvor silisium er en stor andel av standarden)
micke78
10.10.2019 kl 09:34 1689

Jag refererade t saris påstående för guds skull och angav ett price range fr 250-400 m usd som gott nog i mitt tycke

Ville ikke ha vært for sikker når det kommer til batterier - det er flere teknologier på trappene hvor dagens teknologi vil være gammel om ikke lenge nettopp fordi kapasiteten på dagens teknologi har en fysisk begrensning.

Atomstav teknologien feks krever 1 lading - ikke pr dag, uke, mnd eller år, men pr generasjon ... ;)
nemi's
10.10.2019 kl 09:53 1621

Dette er hva James May sa i forrige uke om hva inntektene fra et Butte-salg skal brukes til:

Any proceeds from the facility sale would go to “retire the company’s debts, to provide a buffer for contingent liabilities (tax examination and indemnity loan),” and to prep for a reopening of the Washington production facility.

https://www.greentechmedia.com/articles/read/rec-silicon-may-sell-montana-facility#gs.98w7qt
questi
10.10.2019 kl 10:05 1582

Fremtid i mitt siste perspektiv er bare 10-20 år :)

( feks 2000 år frem i tid er det antimaterie ++ :)
Men merk at om menneskeheten overlever forbi 2100 er det nettopp solar som vil være dominerende .. type Dyson-sfære... da med nettopp silisium som energifanger :)

Nemi,

Les det siste intervjuet. Han ble rett og slett feilsitert i greentech. Det var derfor han ga et litt mer grundig intervju i pv tech (pv tech intervjuet er fra i går, greentech er en uke gammelt).

https://www.pv-tech.org/news/Several-buyers-interested-in-REC-Silicons-Butte-Facility


Når det gjelder kommentarene til skattekrav og intimity loan har selvfølgelig selskapet visse regler å forholde seg til. Regnskapsmessig må man forholde seg til disse kravene/usikerhetene. Uavhengig av hvor liten sannsynlighet det er for at de slår til.

Dessuten, markedet, er åpenbart opptatt av dette. Da er det jo uansett smart å få denne usikkerheten ut av veien.
Redigert 10.10.2019 kl 10:16 Du må logge inn for å svare

Det ingen nevner når man snakker om budet på Butte er dollarkursen. Salget vil gjøres i USD, mens REC-kursen er i NOK. Husker ikke akkurat hvilket tidspunkt det forrige budet ble kommunisert, men dollarkursen har ihvertfall steget 20% siden det. Så dersom prisreduksjonen blir mindre enn økningen i dollarkursen vil det fortsatt utgjøre mer for REC-kursen.
Jono
10.10.2019 kl 17:06 1254

jada, det må være lov å håpe på, men hva er forskjellen på deg og meg -- som forsøker å fange en fallende kniv og en "shorter"?

nei, kanskje vi heller burde skylde på våre egne fedre og mødre, som på mange måter har en STOR skyld i våre egne vurderinger og risiko, eller ... ?

Norskbulls gjorde ei kule på shorten som de satt dagen før det krakket. I dag dekket de ganske sikkert inn på åpning med en gevinst på 30%. Ikke verst. Nå bør man følge dem oppover også.

Er ikke mer shortsqueez å håpe på, nå kan vi takke oss selv for det. 7mill. Aksjer skal dekkes inn hos black rock. Det tar dem akkurat en liten uke, og de har antakelig dekket inn under 0.5 siden 4.10.
Brixer
11.10.2019 kl 12:53 768

https://ssr.finanstilsynet.no/ kan du lese om reglene for innrapportering. Hvis de dekte inn noe 9. okt eller tidligere er de allerede for seint ute. Det de evnt. dekte inn i går må rapporteres før 15:30 CET idag.