Viktigheten av handelsavtale, fase 1


Fint å få et par dager til å fortøye de siste par ukers hendelser. Fra, Meyer sin analyse, via rec sin børsmelding/korrigering, til May sin uklare uttalelse i grenntech media som skapte ny usikkerhet, til enda en oppklaring av May i pv-tech som tok vekk igjen mye av denne usikkerheten (i hvert fall for meg), til første fase i handelsavtale som nå faktisk er i boks. Og innimellom der, helt fra i sommer egentlig, usikkerheten om hvordan nedgangen i semi-industrien (og hvor lenge den varer) påvirker rec sitt salg, både på kort og lang sikt. Husk at rec har vært i en nedadgående trend siden q2, da aksjen peaket rundt 5,5 kroner. Den nedadgående trenden startet selv om q2 resultatet var mye bedre enn ventet. Jeg mener det er naturlig å tro at denne nedgangen kom pga nedgangen i semi-industrien generelt sett og usikkerhet rundt hvordan dette ville slå ut for REC, spesielt hvis handelskrigen eskalerte. Denne usikkerheten tas også opp av tøffe tore under q2 presentasjonen.

Q3 resultater for semi-industrien/chip-produsenter som nå begynner på ticke inn er svake. Likevel går aksjekursen nå opp for hele denne bransjen. Se for eksempel Samsung. De leverte q3 den 7 okt og kursen gikk rett opp etter fremleggelsen. Til tross for nedgang i salget. Hvorfor? Guidingen videre fremover selvfølgelig. Industrien er på vei opp igjen. Salgene øker. De er over kneika.

https://www.google.com/amp/s/www.cnbc.com/amp/2019/10/08/samsung-q3-2019-earnings-guidance.html

Likevel, handelskonflikten skapte usikkerhet. Se en mer generell artikkel fra slutten av september nedenfor. Eller den fra august som snakker om faren for eskalering av krigen. En eskalering kunne skapt global negativ vekst. Noe som selvfølgelig også ville ha påvirket chip-produsenter/semi-industrien. Og videre fremover ville dette da sannsynligvis også ha påvirket Butte sitt semi-salg. Og, på litt lengre sikt, kanskje også gass-salg (rec sa i oppdateringen av gass salget uansett sannsynligvis ikke ville bli påvirket i q4)

https://www.google.com/amp/s/www.marketwatch.com/amp/story/guid/17FA6C8A-E396-11E9-9D19-E86DD69AB31A

https://marketrealist.com/2019/08/semiconductor-stocks-hit-by-china-trade-war-escalation/

Det var derfor en eller annen form for avtale/nedskalering av handelskonflikten var svært viktig for REC, 100% uavhengig av om pv-poly tariffen blir tatt bort eller ikke i denne omgang. En delavtale sikrer at den oppgangen som allerede er guidet fra semi-industrien faktisk kommer eller til og med blir sterkere enn guidet. Semi bedrifter, dvs Butte sine kunder, øker ikke bare salget, de bygger opp igjen lager også. Dette er svært positivt, og den lille usikkerheten om at REC ikke klarer å være cashnøytrale/svakt positive i 2020 er i mine øyne nå helt borte. Man bør ikke bare teste taket i den nedadgående trenden som startet etter q2, den bør helt klart brytes, og en ny stigende trend bør etableres. Det er uansett åpenbart at den ekstra nedgangen som kom pga Meyer sin analyse vil vipes bort fort (både pga børsmelding til Rec, pv-tech intervjuet til May, q4 og 2020 guidingen til semi-industrien og ikke minst nå pga at denne guidingen blir sikrere med handelsavtale, fase 1, i boks). Butte sin salgsverdi øker rett og slett kraftig som en følge av avtalen, men nå tror jeg det neppe blir et salg. Vel, hvis ikke prisen er veldig bra da...

Som nevnt; dette er helt uavhengig av pv-tariffen løses eller ikke i denne omgang (i løpet av 2019). Det får vi eventuelt ta som en ekstremt stor bonus. I så måte blir det spennende å lese detaljene i avtalen etterhvert, men å lese eller få tilgang til disse haster foreløpig ikke (kursen må kraftig opp først)...
Redigert 13.10.2019 kl 18:35 Du må logge inn for å svare
Trier
13.10.2019 kl 18:54 3267

Enig, god oppsummering.

Angående Meyers analyse(r), hva har slike innspill å si for framtidig Karriere, og hva sier det om kvalitetssikring pa ting som slippes fra sparebanken.? Det er lov å lure....

Celsius
13.10.2019 kl 19:03 3232

Trier.

Et beskjedent innblikk i dagliglivets finansbransje burde kanskje aktualisere spørsmålet om Meyers "nærmeste" tok en aldri så liten shortposisjon rett før "analysen" ble sluppet....

Det som er litt morsomt er at Meyer nevner ingenting om potensielt fall i etterspørsel på semi. Han nevner kun om en svært sannsynlig (i hans øyne) økningen av tilbudet på silisiumgass. Selv om jo konklusjonen hans i forhold til at rec kunne ha trengt penger i løpet av 12 måneder kunne ha vært riktig, så argumentasjonen hans helt feil. Han har ikke skjønt årsakssammenhengene. Det hadde eventuelt vært at semi-markedet falt helt i gulvet. Ikke silisiumgasstilbudsøkning. Mulig Sa2ri, som la ut deler av Meyer sin analyse, har tatt ut dette. Men hvis det stemmer at han ikke også har en spesifikk vurdering av semi-markedet og betydningen av dette, så er det åpenbart at han er en av de største amatørene i bransjen. Vel, gitt mine tidligere punkter i en annen tråd, er han kanskje uansett det.
Redigert 13.10.2019 kl 21:30 Du må logge inn for å svare

fattigstakkar skrev Bra oppsummering.
Takk,

Det kan også være slik at som du/greve er inne på, at forholdene har blitt forverret ytterligere fordi obligasjonseierne prøver å få tak i butte billig...
Celsius
13.10.2019 kl 21:36 2964

Morgan.

Du treffer godt, med din kunnskap og forståelse.

Ift Moses Lake skulle jeg likt å vite hvor "smertegrensen" går for oppstart av ML.

Ledelsen i REC gjentar stadig at driftskostnad er USD 8 pr kg produsert polysil.

Er du enig i at dette estimatet på USD 8 representerer "en form for break-even" for hele/alle løpende kostnader forbundet med full drift av ML ???

Dersom ML går break-even ved kilopris USD 8, mens vi i dag går med løpende tap i ML under produksjonsstansen, reiser det seg spørsmål om NÅR DET ER LØNNSOMT Å STARTE FULLPRODUKSJON I ML.

På den forutsetning at Kinagrensen åpnes uten toll/minimal toll, og det er grunn til å se for seg noenlunde stigende priser de neste år, vil jeg tro REC kommer bedre ut av det ved FULLPRODUKSJON I ML OG SALGSPRIS USD 7,5 enn ved dagens unntakstilstand av 0-produksjon og løpende driftstap i ML.

Jeg skulle gjerne sett prisberegningen på polysil for når ML - under fullproduksjon - gjør det bedre enn i dag.

Når jeg ovenfor lanserte salgspris USD 7,5 er det bare "tenk på et tall" (som nødvendigvis må være lavere enn break-even kost på USD 8).

Kanskje smertegrensen for å "matche dagens tapsprosjekt i ML" egentlig er så lav som salgspris USD 7 ved fullproduksjon i ML...

Celsius
13.10.2019 kl 22:06 2856


Det er ikke så viktig med svar på mitt spørsmål her og nå, Morgan og andre.

Det som er viktig er at spørsmålet er reist.

Og at oppegående aksjonærer, likesom ledelsen, ser at REC vil kunne produsere polysil på full maskin i ML på USD 7tallet - OG KOMME BEDRE UT AV DET ENN I DAG ( OG ALTSÅ LANGT RIMELIGERE ENN ALLE OG ENHVER ANDRE POLYSILPRODUSENTER SOM BLØR SEG TIL DØDE VED TILSVARENDE PRODUKSJONSPRIS ).

May i REC gjentok jo nylig at de har de laveste produksjonskostnadene i verden.

"the Moses Lake facility is the lowest cost polysilicon producer in the world. In the first quarter of 2017, we were operating at 65% capacity and we've produced polysilicon at US$9.40. If we go to full operations, it will be nearer US$8. That's lower than what we estimate or what's realistic for polysilicon producer anywhere else in the world. So, it’s not a case of needing protection, what we need is access to the market so that we can compete. If we can get access to the market and compete, we can basically beat the Chinese at their own game. It's a low-cost plan."
Celsius
13.10.2019 kl 22:31 2767

Godt gjengitt fattigstakkar.

Så vi får tro at USD8/kg er break-even.

Og at REC dermed kommer bedre ut av det - ved salgspriser et sted på USD 7-tallet - når ML ikke belastes med den løpende stillstandskostnaden.

Rart ingen annen producent enn rec reduserer produksjon hvis rec har lavest cost og tapper penger vid 7 dollars?

De som fremdeles produserer poly og selger under kostpris er subsidert av ... kinamann.

Ser Trådstarter skriver at handelsavtalen er i box, men det er vel å strekke strikken litt langt.
Det kan komme en twittermelding fra Donald som dementerer det hele, any time.
Pass på penga og sitt klar på salgsknappen!!’
Falco1
13.10.2019 kl 23:10 2609

Godt det enda er noe fornuft igjen på disse trådene Morgankane.. Eneste grunn for at jeg gidder å være igjen er at det er noen få nick igjen med sunn fornuft. De fleste gidder ikke bruke hegnar forum lenger da det stort sett er meningsløst. Rec kursen er ødelagdt og det samme er forumet med haug av nick som ikke har peiling på noe som helst.
Redigert 13.10.2019 kl 23:11 Du må logge inn for å svare
Celsius
13.10.2019 kl 23:11 2597

Takk for salgsråd.

Men kjekkest for deg da som sitter på kjøpsknappen

Det lille du selger Celsius vil ikke påvirke kursen, like sikkert som det jeg kjøper ikke gjør det. De første aksjene i Rec kjøpte jeg når selskapet gikk på børs, husker ikke når men rundt 2006 kanskje??
Etter dette har jeg vært inn og ut hundrevis av ganger, men skal se an nå hvordan børsene generelt utvikler seg.
Har dessuten Flng, Sdrl, og Aker Bp så jeg har ikke abstinens pga mangel på aksjer.
Redigert 13.10.2019 kl 23:23 Du må logge inn for å svare
Celsius
13.10.2019 kl 23:31 2575

Sjødrillen passer deg nok best.

Den skal jo umiddelbart i 5 kroner, mens REC kanskje bruker en hel uke på å nå 5'ern.

Celsius,

Jeg skal ikke gi ledelsen råd om når de skal starte opp ML, men jeg tror May er konservativ når han sier 8 usd/kg (som han jo som ansvarlig eier bør være) . Historisk har rec hele tiden effektivisert og forbedret produksjonen. Jeg tror derfor de havner nærmere 7 enn 8 når de har kommet i full gang igjen. Tøffe tore sa også at de sannsynligvis kunne få godkjent polysilen sin som mono/høyere kvalitet. Dvd, jeg tror rec vil ligge betydelig nærmere toppen i prisintervallet enn bunnen.

Jeg er enig i at ikke alt er spikret for fase en ennå, men en faktor er meget viktig. Det er valuta. Valuta er (skal) være med i avtalen. Man ser allerede nå at yuanen øker i verdi. Det er bra både for salgsprisen på alt, både gass, semi og ikke minst pv-poly.
Celsius
14.10.2019 kl 19:41 2043

Morgan.
Takk for tilbakemelding :)

Ja, en faktor er monokvalitetsnivå, en annen faktor prisnivå.

Jeg leser deg slik at du antar ML ville gå break-even i dag ved eventuell fullproduksjon (med innsalg til Kina på DAGENS GJELDENDE OMSETNINGSPRIS på polysil på USD 7,6/kg).

Da tar jeg neste skritt ved å konstatere at operativ drift på dagens pris ville eliminere helt det underskudd som ML opplever i dag under nullproduksjonen - slik at dagens løpende vedlikholdskostnad som nå tynger REC altså blir helt borte ved fullproduksjon og salg på dagens gjeldende prisnivå.

DA ER DET IKKE VANSKELIG (FOR DE SERIØST OPPEGÅENDE) Å FORSTÅ HVORFOR LEDELSEN I REC TVIHOLDER PÅ AT MOSES LAKE ER SELSKAPETS FREMTIDIGE GULLGRUVE.

Her er det bare å ta fram kalkissen å regne ut hvilket BETYDELIGE OVERSKUDD SOM MOSES LAKE VIL GENERERE UNDER FULLPRODUKSJON PÅ, LA OSS SI, OMSETNINGSPRIS USD 10/KG SOM GIR OVERSKUDD USD 2,5/KG FOR HVER BIDIGE SOLGTE KG.

Men vi skal naturligvis skyhøyt over USD 10/kg når armadaen av konkurrenter er bukket under.

Og når selveste US har tryna så hardt på alt som er av verdens kraft av monsuner, tornadoer og flom, og kontinentet utrustes med massive solaranlegg og silianodebatterier for å komme planeten til unnsetning mot et sannsynlig inferno, da snakker vi nok ikke pris på polysil på lusne USD 10/kg.

Da står Moses Lake, og RECs antatt kommende 49 % andel av Yulin (etter et mulig Buttesalg eller gunstig kapitalinnhenting), igjen som verdens billigste produsenter :)

Kanskje ikke gullgruve.... Snarere diamantgruve.
Redigert 14.10.2019 kl 20:56 Du må logge inn for å svare
Falco1
14.10.2019 kl 19:58 2006

Ja, og med en haug av nick som ikke vil forstå det vil aldri få være med oppturen som garantert kommer fremover om man vil eller ikke.
Baissing og vridning på selskapets uttaleser går igjen om og om igjen samme gnålet nå sist er det stor baissing på at på at noen selger 110k tro det eller ei. Imens er det ingen som nevner at feks dnb dobblet sin beholdning på 6,67 for ikke lenge siden. At Rec er satt i et slags spill på disse kurser er det liten tvil om. Nok engang lytt til selskapet og ikke hegnar troll som sitter her dag og natt.
Redigert 14.10.2019 kl 19:58 Du må logge inn for å svare

Takeoff, nå har selveste JUM`n gitt opp. Han er over på vindkraft!?
JC
14.10.2019 kl 21:24 1821

FOLKETRYGDFONDET 9,677,913 3.46% Last updated 14.10.2019
FOLKETRYGDFONDET 11,383,261 4.07% Last updated 26.08.2019
FOLKETRYGDFONDET 113,832,618 4.47% Last updated 01.07.2019 (før spleis)
kan noen forklare hvordan fondet da kan flagge en melding om salg under 5%..
ikke nokk med det men, 110 000 aksjer til an salgs kurs 3,5 millioner nok dette blir da en salgs pris på 31,8181 nok...
men salg av 1,1 mill aksjer gir en salgs pris på 3,1 norske kroner.

-VERDIPAPIRFONDET DNB TEKNOLOGI 19,172,286 6.85% 14.10.2019

https://aksjelive.e24.no/article/opPB07
https://newsweb.oslobors.no/message/487026
https://www.recsilicon.com/investors/the-rec-silicon-share/shareholders

jeg får ikke dette til å stemme noen? er liksom VERDIPAPIRFONDET DNB TEKNOLOGI, FOLKETRYGDFONDET istedefor?

om en tar utgangspunkt i DNB TEKNOLOGI er det da solgt seg ned til 13.951.761 fra 19,172,286 som er mye mer enn 110 000 aksjer. (5 220 525 aksjer)
Redigert 14.10.2019 kl 21:42 Du må logge inn for å svare

kan det være at aksjer utlånt til short ikke vises i aksjonæroversikten?
questi
14.10.2019 kl 21:42 1760

De har kjøpt seg inn mer enn 5% i en kort periode mellom august og oktober.. men det hastet ikke for dem å gi melding da..
derimot ønsket de å skremme folk til å selge (slik at de og shortkompiser kan kjøpe) og gikk derfor ut med en salgsmelding.

3.46% er minus short - 4.99% er inklusive shortaksjene de har lånt ut.

Ved Butte-salg skal verdier realiseres.. så da lønner det seg å ha mest mulig av aksjene :)
JC
14.10.2019 kl 21:47 1738

takk for noe klarhet.
dette vil da si FOLKETRYGDFONDET ha ca. 4 283 848 mill aksjer i short gi/ ta 110 000
Redigert 14.10.2019 kl 21:52 Du må logge inn for å svare
questi
14.10.2019 kl 21:55 1710

Godt mulig de har kjøpt de 110 000 tilbake med noe attåt, på slutten av dagen... Blir spennende å følge med frem mot 30...

For å ha 33% og by på hele REC og slik hente ut all gevinsten fra Butte-salg for seg selv, trenger JUM å kjøpe seg opp fra 25%.
Men da må det skje i et jafs, ellers blir det ikke like lønnsomt.
Redigert 14.10.2019 kl 22:00 Du må logge inn for å svare
Brixer
14.10.2019 kl 22:04 1677

UMOE AS er oppgitt med 642,221,514 aksjer gitt i melding https://newsweb.oslobors.no/message/481118
På RECs oversikt sitter han med 64,217,774, etter reverse splitt

Så hvis short er regnet inn på RECs oversikt så har han lånt ut 4378 aksjer til short?

Jeg tror noen surrer med ett eller annet her.
questi
14.10.2019 kl 22:09 1657

Godt mulig noen har drevet med naked-short her.. noen eier mer REC-aksjer enn det finnes REC-aksjer... :O

En annen mulighet er at de 4378 aksjene er gaven fra JUM til RECs andre aksjonærer for å få det til å gå opp i hele antall aksjer ved reverse-splitten (siden noen eier et antall som ikke går opp i hele 10 aksjer - disse gir JUM et lite antall aksjer til slik at det går opp i 10)
Redigert 14.10.2019 kl 22:11 Du må logge inn for å svare
Xx2
14.10.2019 kl 22:26 1610

Kommer rec til å gå konkurs og aksjene rase?
Celsius
14.10.2019 kl 22:33 1557

Du er jo et rendyrket finansgeni, XXX.

Har ingen før din tid tenkt den oppsiktsvekkende tanke at en selskapskonkurs vil kunne forringe aksjeverdien....?

Her blire Nobelspris i økonomi.

Godt dette IKKE handler om REC.

Skaffet du deg (ekstra) nick for å stille slike intelligente spørsmål?
questi
14.10.2019 kl 22:36 1541

Nei. REC har nok penger til å leve i 1 år til.. innen da vil de enten ha navigert seg slik at de tjener mer penger og kan leve lenger...
eller at de har solgt en fabrikk og da ingen lån lenger og kan derfor ikke gå konkurs.
grabein
14.10.2019 kl 22:40 1516

JUM solgte for en stund tilbake siden hele sin aksjebeholdning som var lånt ut til short. Jeg har aldri sett noen info om at han har lånt ut nye, til tross for mye prat her inne om at han har masse utlånte aksjer.

Innlegget er slettet av Falco1
questi
14.10.2019 kl 22:51 1464

For de som er nye og lurer på hva REC driver med i Kina :)

REC eier 15% av denne fabrikken :)

http://www.trsilicon.com/en/video (skru på musikken.. den er en...hmm inspirende marsj mot velstand og uvikling)
Redigert 14.10.2019 kl 22:53 Du må logge inn for å svare
questi
14.10.2019 kl 22:58 1435

JUM er i handlekraftig modus nå.. nå skal han gjøre noe med REC :)

Celsius,

Jo, hvis rec klarer å 'sertifisere seg' seg som mono produsent så mener jeg dagens priser holder (og godt poeng du har, ved gjennåpning av ML er egentlig minus 16-20 mill USD 'break even'). Jeg lar det imidlertid være opp til ledelsen å vurdere. De virker svært optimistiske. De sier at det eneste rec trenger er fri tilgang til markedet, resten fikser de. Men vi får vente litt, time will show.

Det jeg kan love deg er at de ikke vil åpne ML på lykke og fromme. Jeg anbefaler deg å høre på q2 presentasjonen en gang til. Tøffe tore snakker blant annet hvordan de jobber med å få store nok kontrakter med kunder parallelt med at de freser på med mer og mer produksjon ved Yulin. De ønsker ikke å brenne inne med mye på lager (noe må de selvfølgelig bygge seg opp) eller måtte selge til for lave priser. Dette vil også skje ved ML. Der vil man også sørge for å ha 'garanterte' inntekter i minst ett år eller to før man starter opp igjen. I hvert fall for brorparten av produksjonen slik at break even er sikrer som et absolutt mininumsnivå.

For øvrig anbefaler jeg folk å høre hele q2 presentasjonen på nytt. Det er mye bra her. Blant annet at de allerede da planla å øke kvaliteten på semi-produksjonen (og dermed også prisen de får for produktet) mot at de reduserte volumet (det tar en del ekstra tid å øke kvaliteten, men de får signifikant bedre betalt for det) . Sammen med Rec sin børsmelding og May sitt intervju i pv tech blir jeg mer og mer sikker på at q3 blir bra. Det er mulig at økt cash delvis kommer fra økt salg fra lager og billig strøm, men rec har uansett vært svært flinke til å tilpasse seg problemene i semi-industrien. Og holdt inntektene høye. Og de har garantert klart seg bedre enn nedgangen i aksjekursen de siste månedene skulle tilsi. Og Meyer sin analyse.. Vel, vet fortsatt ikke om jeg skal le eller grine...

Uansett, bra å se at DJ holdt seg bra idag. Til tross for at ikke alt er i boks. Jeg mener fortsatt at en nedskallering av handelskrigen er viktig for at Butte skal sikre høye inntekter i hele 2020 (det vil uansett komme vekst, men ved økt handelskrig kan denne bli utsatt/redusert). Og jeg er sikker på at en nedskallering kommer raskt. Jeg tror phase 1 vil bli skrevet under i Chile i november. Trump er avhengig av en seier. Og jeg har lest litt fra kinesiske nyhetskanaler. De er forsiktige med å gå høyt ut, men alt tyder på at de virkelig ønsker én avtale og vil gå langt i møte med Trump for å få til en 'bærekraftig' en.

I tillegg til å sikre veksten til Butte sine kunder (bare at Kina bruker 40-50 milliarder til å kjøpe landbruksprodukter fra USA sikrer at alle bønder og alle som selger noe til bønder får råd til å kjøpe nye flatskjermer og pc'er etc, noe som igjen øker etterspørselen til Butte sine produkter), kan en phase 1 avtaleb inneholde enkelte 'overraskelser'. Personlig tror jeg at Trump adm vil frita waffere/paneler produsert med amerikansk poly for tariff. For å få tilgang til det amerikanske markedet vil Kina da kvitte seg med tariffen sin på polysil . Det amerikanske markedet er enormt og vil vokse videre fremover. Det er i Kinas egen interesse å ta kvitte seg med tariffen. Og rosinen i pølsa er da at USA polysil vil skyte i taket. Tøffe tore sier han ikke ønsker dette. Han sier han ønsker a free marked. Jeg tror han bløffer. En slik løsning vil være et drømmescenario.

Tipper for øvrig at også de asiatiske børsene går litt tilbake i natt etter gårsdagens kraftige oppgang. Uten at det betyr noen verdens ting utover at ting går litt saktere i riktig retning enn hva de fleste av oss skulle ønske.

Ser dessuten at Kinesiske Yuan øker i verdi vs. usd. Det er også bra. Før året er omme tipper jeg den er opp 10%. Valuta er en viktig del av fase 1, og for meg virker det som om Xi aksepterer det. Det er bra for både Butte og ML. Og Yulin. Spesielt hvis bedriften etterhvett blir børsnotert.
Sa2ri
15.10.2019 kl 06:53 1182

Det er ikke flaggeplikt ved utlån av aksjer. At "trygda" har solgt 110' aksjer resulterer i at beholdningen deres reduseres og faller under flaggegrensen på 5%, derfro firer de flagg. Det at de låner ut aksjer har ikke samme effekt da de jo fortsatt eier aksjene og kan kreve disse tilbake. At enkelte ikke forstår at salget er taktisk slik at de senere kan selge resterende aksjer uten å måtte opplyse dette, er ganske utrolig og sier litt om nivået på debattanten(e).
Zorin
15.10.2019 kl 07:31 1129

En sjeldent god oppsummering av ståa! Takk skal du ha!