Viktigheten av handelsavtale, fase 1


Fint å få et par dager til å fortøye de siste par ukers hendelser. Fra, Meyer sin analyse, via rec sin børsmelding/korrigering, til May sin uklare uttalelse i grenntech media som skapte ny usikkerhet, til enda en oppklaring av May i pv-tech som tok vekk igjen mye av denne usikkerheten (i hvert fall for meg), til første fase i handelsavtale som nå faktisk er i boks. Og innimellom der, helt fra i sommer egentlig, usikkerheten om hvordan nedgangen i semi-industrien (og hvor lenge den varer) påvirker rec sitt salg, både på kort og lang sikt. Husk at rec har vært i en nedadgående trend siden q2, da aksjen peaket rundt 5,5 kroner. Den nedadgående trenden startet selv om q2 resultatet var mye bedre enn ventet. Jeg mener det er naturlig å tro at denne nedgangen kom pga nedgangen i semi-industrien generelt sett og usikkerhet rundt hvordan dette ville slå ut for REC, spesielt hvis handelskrigen eskalerte. Denne usikkerheten tas også opp av tøffe tore under q2 presentasjonen.

Q3 resultater for semi-industrien/chip-produsenter som nå begynner på ticke inn er svake. Likevel går aksjekursen nå opp for hele denne bransjen. Se for eksempel Samsung. De leverte q3 den 7 okt og kursen gikk rett opp etter fremleggelsen. Til tross for nedgang i salget. Hvorfor? Guidingen videre fremover selvfølgelig. Industrien er på vei opp igjen. Salgene øker. De er over kneika.

https://www.google.com/amp/s/www.cnbc.com/amp/2019/10/08/samsung-q3-2019-earnings-guidance.html

Likevel, handelskonflikten skapte usikkerhet. Se en mer generell artikkel fra slutten av september nedenfor. Eller den fra august som snakker om faren for eskalering av krigen. En eskalering kunne skapt global negativ vekst. Noe som selvfølgelig også ville ha påvirket chip-produsenter/semi-industrien. Og videre fremover ville dette da sannsynligvis også ha påvirket Butte sitt semi-salg. Og, på litt lengre sikt, kanskje også gass-salg (rec sa i oppdateringen av gass salget uansett sannsynligvis ikke ville bli påvirket i q4)

https://www.google.com/amp/s/www.marketwatch.com/amp/story/guid/17FA6C8A-E396-11E9-9D19-E86DD69AB31A

https://marketrealist.com/2019/08/semiconductor-stocks-hit-by-china-trade-war-escalation/

Det var derfor en eller annen form for avtale/nedskalering av handelskonflikten var svært viktig for REC, 100% uavhengig av om pv-poly tariffen blir tatt bort eller ikke i denne omgang. En delavtale sikrer at den oppgangen som allerede er guidet fra semi-industrien faktisk kommer eller til og med blir sterkere enn guidet. Semi bedrifter, dvs Butte sine kunder, øker ikke bare salget, de bygger opp igjen lager også. Dette er svært positivt, og den lille usikkerheten om at REC ikke klarer å være cashnøytrale/svakt positive i 2020 er i mine øyne nå helt borte. Man bør ikke bare teste taket i den nedadgående trenden som startet etter q2, den bør helt klart brytes, og en ny stigende trend bør etableres. Det er uansett åpenbart at den ekstra nedgangen som kom pga Meyer sin analyse vil vipes bort fort (både pga børsmelding til Rec, pv-tech intervjuet til May, q4 og 2020 guidingen til semi-industrien og ikke minst nå pga at denne guidingen blir sikrere med handelsavtale, fase 1, i boks). Butte sin salgsverdi øker rett og slett kraftig som en følge av avtalen, men nå tror jeg det neppe blir et salg. Vel, hvis ikke prisen er veldig bra da...

Som nevnt; dette er helt uavhengig av pv-tariffen løses eller ikke i denne omgang (i løpet av 2019). Det får vi eventuelt ta som en ekstremt stor bonus. I så måte blir det spennende å lese detaljene i avtalen etterhvert, men å lese eller få tilgang til disse haster foreløpig ikke (kursen må kraftig opp først)...
Redigert 13.10.2019 kl 18:35 Du må logge inn for å svare
questi
15.10.2019 kl 07:33 954

Men hvorfor meldte de ikke da de økte til over 5%, men kun meldte da de minsket til under 5%?

Er de så snille og omtenksomme at de ønsker å advare oss om at de ønsker å gå ut?
Men på det tidspunktet da de økte til over 5% så var det en annen som var i førersetet der og han var ikke så snill, slik at de advarte oss ikke om at de økte?
Falco1
15.10.2019 kl 08:45 885

Hehe utrolig nok ser Sa2ri det som taktikk. Tja kan være taktikk andre veien også late som dem selger litt for så og kjøpe mye igjen. Dette vet ingen og man har sett at Grove og andre har spekulert om at denne er i spill. Har jo ikke vært så vanskelig og se på handlingen siste måneder og aksjen er unormalt lavt priset i forhold til underliggende verdier. Så og se bed på noen her inne burde du og holde deg for god til Sa2ri. Enkle spekulasjoner på ditt og datt kan slå kraftig tilbake på deg selv.

Safari,

Apropo taktikk. Lag din egen tråd med tullballet ditt. Jeg har laget en tråd for fundamentale forhold og er hadde det vært fint om vi kan holde oss til det. Kommenter heller mine kommentarer/påstander enn å prøve å ta bort fokuset fra dette ved å spekulere i hva Trygda har gjort. Om trygda har solg eller lånt ut, er helt uten interesse. Takk.
Falco1
15.10.2019 kl 09:05 833

Sånn har det nicket alltid vært vrir og vender på en liten ting og svarer sjelden på noe som helst. Skattesaken vrei han også lenge på og hyllet Meyer til selskapet selv svarte.
questi
15.10.2019 kl 09:19 799

Egentlig er semigrad polysilisium (og i enda større grad silan) ganske forskånet fra mildere former for økonomisk stagnasjon eller nedgang.

1. Når økonomien synker litt slutter folk å gjøre de store innkjøpene (feks luxury goods som biler) men de kjøper fortsatt en del elektronikk (comfort goods).
2. I neste omgang, når økonomien synker enda litt mer, blir de mer prisbevisste enn kvalitetsbevisste. Dette driver produsentene til:
a) Utvikling av nye modeller, og
b) Produsere modeller som er billigere som skal selges mer og byttes oftere
- Både 2a+b medvirker til å balansere noe for omsetningssvikt for de som står i lavere ledd av produksjonskjeden, slik som REC.

Full handelskrig slik det har vært i det siste halvåret har kun gitt utslag for REC med ca 15% nedgang i pris på silan og 40/900 = 5% nedgang i volum. Nå skal krigen avtrappes, så det blir ikke særlig verre i Q4, og i alle fall bedre ved Q1 neste år :)
Redigert 15.10.2019 kl 09:26 Du må logge inn for å svare

Vel,

Ville vel bare kontrollsjekke om du hadde noe interessant å komme med. Det har du tydeligvis ikke. Litt trist, men visste vel allerede hvor jeg hadde deg så ikke overraskende.
Redigert 15.10.2019 kl 09:54 Du må logge inn for å svare

Ja - det er sikkert og visst at det skal mange personligheter til for å skape en børs for å si det på den måten .... ;)

Blir spennende og se hvor lenge 3 tallet holder - mitt bet er at vi igjen vil se 2 tallet innen uke slutt ...
Redigert 15.10.2019 kl 10:14 Du må logge inn for å svare
dor123
15.10.2019 kl 10:13 690

Jasså, døkk sett å glor!! Dere vurderer ikke å GTFO da. Vi ser 2 tallet idag!!

Det er jo merkverdige handler for tiden, igår og i dag er like. Virker mer som om noen kjøpet opp sine egne aksjer som blir lagt ut, kun for å presse pris ned. Egentlig ikke reelle handler spør du meg, men computer traderne får vel et par tusen til her.
Flyers
15.10.2019 kl 10:53 582

Det går nok snart opp for analytikerne, også, at USA og Kina er rimelig enige. Ingen grunn til at aksjekursen skal synke. Burde startet oppgang til 6,7kr på dette.

Utlån av aksjer kan absolutt være flaggpliktig. Det kommer an på mange faktorer.

https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/nou-2016-2/id2473236/sec5

Og så er det selvfølgelig forskjell på en plikt å hva ulike aktører velger å gjøre. Utlån av aksjer blir i alle andre sammenhenger behandlet som om de er solgt (aksjonæroversikter etc), da er det mest ryddige, spesielt for en ryddig aktør som trydga, å flagge hvis de låner ut aksjer slik at antall aksjer havner under de ulike grensene.

Men dette er uansett helt uten interesse. Se heller det store bildet. Dow Jones futures går kraftig opp i dag. Hvis dette holder så skal kursen på rec også opp, uavhengig av midlertidige svingninger.

Js67
15.10.2019 kl 13:13 425

Det er gået op for alle, bare ikke for Oslo Børsen.... Enten sover de, eller så har de bare ikke nogle værktøjer at stoppe de grådige kapitalfondes support grupper