Fond eller utleiebolig?

balooo
13.10.2019 kl 18:39 2511

Hei,

Jeg har nylig solgt en utleiebolig og sitter igjen med litt over to millioner i egenkapital. Jeg eier allerede boligen jeg bor i, og har ikke ønske om å kjøpe hus med utleiedel helt enda da jeg for øyeblikket bor i sentrum og er fornøyd med det. Dermed blir det uansett skattepliktig utleie (og salg). Min opprinnelige plan var å kjøpe en eller to nye utleieboliger, men har i det siste vurdert om det er like greit å investere alt i fond. Jeg er en relativt ung dame med mange år fremover jeg kan spare i fond på. Noen som har noen formening om hva som kan være lurest i dette tilfellet?:-)

To mill med 10% i året er 200k.
Så om du skal kjøpe en leilighet så må det slå 200k etter alle kostnader osv.

Jeg hadde bare kjøpt 4-5 forskjellige indeksfond.

Uten belåning er nok indeksfond å foretrekke.

Om ikke boligprisene spiller på lag (som de har gjort frem til nå) så fatter jeg ikke hvordan man kan tjene særlig penger på småskala utleie. Om man har 2mill i egenkapital og låner 4, så kjøper man 2 leiligheter til 3mill hver. Renter og avdrag er ca 5k pr måned pr mill, så det ryker 20k ut i måneden. Så må man få noen tullinger til å betale mer enn 10k i måneden i leie for å gå i pluss. Om de betaler 12k på hver leilighet så har man 4k inn pr måned. Det er 48k i året. Må betale all slags gebyrer og drit for å kjøpe osv også, så de to første åra ryker i dokumentavgift (eller hva det er). Såklart, spiller boligprisene på lag er alle regnestykker ut vinduet og man blir jævlig rik med en slik giring. Faller boligprisene bare litt så er man idiot etter 3 år.

Tar de 10% på indeksfondet any day. Slipper å styre med leieboere osv også. Har man måneder uten utleie så fyker pengene FORT. 1 måned er 20k i hølet, bruker jo 5 måneder på å tjene det inn igjen.

Håper ikke du går inn med alt på fond nå, kanskje får du snart fond 20-50% billigere, for det er ikke til å stikke under en stol at man er på overtid av overtiden mtp børssykel, og oppgang.

I snitt varer en sykel mellom hvert børskrakk ca 7 år, vi er på 11 året nå.

SS
balooo
13.10.2019 kl 20:44 2353

Tusen takk for gode tilbakemeldinger. Vil dere anbefale at jeg tar dette gjennom min bank (sparebanken vest) eller andre hold?

Banken tar penger for dårlige råd og jævla dyre fond (som bare de tjener på).

Skaff deg en nordnet-konto og kjøp Nordnet gratisfondet. Styr unna aktiv forvalta fond.

Du kan jo inv i et eiendomsfond?
Det har jeg gjort.
Undersøkte fondet ved å gå ti år tilbake i tid.
Jeg har halvparten av pengene(tjent inn på salg av eiendom)i dette fondet,og den andre halvparten i to aksjer.
Spre gjerne innskuddene over tid,det kan være smart.
Det fondet jeg har er aktivt forvaltet,og koster penger,men jeg synes det er verdt det med den avkastningen de leverer.
Jeg bruker nordnet zero-konto.
Funker for meg.
Lykke til.
Ekofisk
08.11.2019 kl 10:01 1721

En skal alltid være forsiktig med å gi råd, hadde en vært så sikker som mange fremstår så hadde en lånt masse penger og kjøpt selv. Sannheten er at ingen vet hvordan markedet går i morgen. I min portefølge styrer jeg unna energiselskaper, satser heller på brede indeksfond og teknologi. De siste årene har jeg hatt følgende fond og de har gått veldig bra:

Öhman Etisk Index USA A
DNB Teknologi
Handelsbanken USA Ind Crit A1

Dette er også fond som kan settes i Aksjesparekonto og en av grunnene til at jeg har valgt de er at de har mye av investeringen i USA som jeg ser på som et sikrere område enn Norge i årene fremover. Men som sagt, ingen vet hva som skjer i morgen
snål
16.12.2019 kl 20:20 1410

Er det en god ide å geare et ideksfond på samme måte som eiendom? Jeg er i samme situsjon. Sitter med en mill i cash.
Er det galskap og låne 4 mill og investere 5 mill i et fond?
MKI
25.01.2020 kl 10:46 875

Galskap er det jo ikke - er slik mange har tjent store penger ved å ha høy giring. Spørsmål her blir om du tåler risikoen, og hvilken risiko du ønsker å sitte på til det daglige.
Redigert 25.01.2020 kl 10:46 Du må logge inn for å svare

Forutsatt at du er en sånn nogenlunde gjennomsnitts "Ola Nordmann" og 1 mill i cash er det du sitter med, så vil jeg si det du sier om å låne 4 og investere 5 mill.....er det totale galskap.
Dette burde vel ikke trenge noen nærmere forklaring.

"aksjesparer"
balooo
10.03.2020 kl 21:16 374

Hei - meg igjen!
Siden mitt opprinnelige innlegg har jeg fremdeles ikke gjort noe med pengene, da det kom noen råd om å avvente en liten stund.
Er det lurt/ikke lurt å investere i disse corona-dager? Jeg kan svært lite om sånt, men så flaks at det finnes flinke folk som dere som en kan forhøre seg med! Har laget konto på Nordnet, men lengre har jeg ikke kommet. Det er fremdeles langsiktig sparing jeg er ute etter. Setter pris på alle tips, store og små.
Fat Man
13.03.2020 kl 16:45 232

Jeg har hatt pengene i banken og ventet på børskrakket selv et par-tre år nå. Jeg startet i dag med å flytte et lite beløp over i indeksfond. Resten har jeg tenkt å flytte over i små porsjoner hver måned framover, ihvertfall til etter presidentvalget i november. Hvis ikke det kommer et hinsides krakk først (hovedindeksen ned på 400-tallet). Da flytter jeg over resten Umiddelbart.