Der kom ikke uventet nok en profittwarning

Fra Sidelinjen
MSEIS 14.10.2019 kl 07:48 10717

Så da får vi høre hva sjefshausserne har å si....

Dette har vært mitt scenario en god stund nå.

* Først ber de om lempelser i lånet
* Deretter får CFO fyken
* Den elleville guidingen blir nedjustert
* CEO får fyken
* Ny nedjustering av guiding i dag

Synd for de som lar seg lokke inn på tom haussing, håper de er i fåtall.

Som også nevnt har innsiderne totalt uteblitt fra å handle, de har sett det samme komme.

MSEIS: NEDJUSTERER 2019-GUIDING, SER OMS. USD 455-465M OG EBITDA USD 45-55M

Oslo (TDN Direkt): Magseis Fairfield nedjusterer omsetningsestimatet for 2019 til 455-465 millioner dollar, og nedjusterer ebidta for hele året til 45-55 millioner dollar, ifølge en melding mandag.

Justeringer for visse ikke-kontantelementer kan svekke ebitda ytterligere, samtidig som at kostnader relatert til reorganisering og restruktureringsprosesser som den nye ledelsen og styret vil implementere vil forbedre lønnsomheten i fremtiden, opplyses det.

I forbindelse med førstekvartalsrapporten i mai opprettholdt selskapet en omsetningsguiding på 500 millioner dollar og en ebitda på 100 millioner dollar for helåret.

Endringen i guidingen reflekterer utsettelsen av en rekke prosjekter inn i 2020 og selskapet ser lavere enn gjennomsnittlige marginer på prosjekter og et generelt overflødig kostnadsnivå gitt det nåværende aktivitetsnivået og kapasitetsutnyttelsen, opplyses det i meldingen.

Magseis Fairfield vil forbli i overholdelse med alle lånebetingelser for 2019, selv med svakere enn ventet finansiell utviklingen, opplyses det.
Redigert 21.01.2021 kl 09:31 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
14.10.2019 kl 20:04 2147

Jeg tror børsverdien kan rase videre ned mot 3 tallet,et selskap med kostnader de ikke har kontroll på ut 2019-2020.Hvorfor kjøpe et selskap som ikke har livets rett?De får ikke markedspris kontrakter og underbyr og skylder på at kostnadene går amok.
Sykemeldte kostnader er som et spiral lån.Men lykke til.
Fra Sidelinjen
14.10.2019 kl 20:06 2137

TGS kjøpte Spectrum for en grunn, det er teknologien de tror på, ikke MSEIS.

Skjønner at 12 - 13 kroner fortoner seg som en våt drøm nå, men når dere ikke har klart å ta en fornuftig avgjørelse frem til nå, så kan man kjøre heisen helt ned dit hvor gribbene holder til og tar over hele selskapet til 15 % av dagens prising.
Redigert 14.10.2019 kl 20:07 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
14.10.2019 kl 20:10 2119

Du som klokkeklart sa at PGS skal til himmels og streamer er det som oljeselskapene vil ha.. At det ble en dead cat bounce i PGS og du tjente noen prosenter på trading, er ingen bevis på at PGS ikke er KODAK. Jeg har advart om PGS i lang tid og aksjen har stupt fra over 40kr til 11kr og nå tyder alt på at det blir kriseemisjon. Vi sitter begge i aksjer som har stupt på børsen, det ene selskapet kan ende opp i skifteretten når som helst, det andre nedjusterer guidingen.
Redigert 14.10.2019 kl 20:11 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
14.10.2019 kl 20:21 2084

Du fordummer diskusjonen og deg selv even more.Hvor gammel er du?Dette kan umulig være morsomt for mange som har svelget tapet i dag.
Denne tråden burde avsluttes.Ikke bra.
Fra Sidelinjen
14.10.2019 kl 20:36 2046

Hadde Hegnar tatt rollen sin seriøst ved å drifte et slikt forum så hadde de ekskludert vedkommende for lenge siden.
Jeg bare håper ingen har latt seg lokke inn i denne katastrofen, og at haussegjengen er de eneste som har satt noen tusenlapper i det.
Redigert 14.10.2019 kl 20:36 Du må logge inn for å svare
Fra Sidelinjen
14.10.2019 kl 20:58 1990

Oljeservice: I slutten av mai guidet seismikkselskapet Magseis Fairfield en EBITDA på 100 millioner dollar for 2019. Mandag ble guidingen halvert og aksjen stupte 39 prosent.

I mai gikk nodeseismikkselskapet Magseis Fairfield knallhardt ut og guidet en omsetning på 500 millioner dollar, med et driftsresultat før av- og nedskrivninger (EBITDA) på 100 millioner dollar.
«Det har med kapasitet å gjøre. Vi begynner å se at vi faktisk blir solgt ut på kapasitet, så vi vil ikke gå for bullish ut. Det er selvfølgelig oppside i guidingen også, men den er altfor tidlig å ta ut», sa tidligere konsernsjef Per Christian Grytnes til TDN Direkt under kvartalspresentasjonen i mai.

I slutten av august hadde pipen fått en annen lyd og Grytnes åpnet for at det var en risiko for at resultatene ikke ville bli som guidet. Den gang reagerte markedet med å sende aksjen ned beskjedne fem prosent.

Snudde 180 grader
Under kvartalspresentasjonen i august spurte en analytiker i salen hvordan marginene kom til å se ut dersom omsetningen endte på 453 millioner dollar. Grytnes var bastant i sitt svar:
«Omsetningen blir ikke 453 millioner, men marginene vil lide dersom vi ikke får gjennomført de prosjektene vi har beregnet».

Mandag, bare 14 dager etter at han inntok sjefsstolen, måtte konsernsjef Carel Hooijkaas sende ut et resultatvarsel som sjokkerte aksjemarkedet.
Omsetningsestimatet for 2019 ble nedjustert til mellom 465 og 455 millioner dollar, mens EBITDA ventes å komme inn på mellom 55 og 45 millioner dollar.

Kursen rett ned
Aksjemarkedet svarte med å sable ned kursen 38,63 prosent fra 9,94 kroner til 6,10 kroner. Mandag ettermiddag var Magseis Fairfield priset til i overkant av 1,1 milliarder kroner på Oslo Børs.
I resultatvarselet påpeker seismikkselskapet at regnskapstallene kan bli enda mindre hyggelig lesing for aksjonærene.
Justeringer for ikke kontant-genererende elementer vil kunne svekke EBITDA ytterligere.
Begrunnelsen for at selskapet tar ned guidingen skyldes at en rekke prosjekter er utsatt til inn i 2020. Seismikkselskapet ser også en lavere gjennomsnittlig prosjektmargin, samt et høyt kostnadsbilde gitt dagens aktivitetsnivå og kapasitetsutnyttelse.
Magseis Fairfield påpeker også at kostnader relatert til reorganisering og restruktureringer i den nye ledelsen og styret vil forbedre lønnsomheten i fremtiden.

Fnyser av guiding
I sommer gikk First-forvalter Thomas Nielsen ut mot selskapenes hang til å komme med resultatspådommer.
«Selskaper burde skjønne at guiding ofte bare avslører hvor lite innsikt de har i egen business og markeder. Dessverre er det også ofte de selskapene som har dårligst forutsetninger for å guide resultater som gjør det», sa Nielsen den gang.

Mandag gjentok han oppfordringen med følgende tweet: «Når skal selskaper innse at guiding ofte bare avslører hvor lite innsikt de har i egen business selv på kort sikt..?».

– Veldig skuffende
Selv om Magseis Fairfield-aksjen får svi på børs, velger konsernsjefen å være positiv i børsmeldingen som ble sendt ut mandag morgen, og trekker frem at det kommer mange anbudsmuligheter i 2020.
Analysesjef John Olaisen i ABG Sundal Collier minner om at innhenting av nodeseismikk er komplisert.
– Dette var veldig skuffende og det betyr at hele marginen ble tatt i første halvår. Prosjektene er nok mer kompliserte enn det både selskapet og aksjemarkedet så for seg. Og dette betyr at det ikke bare er ett, men mange prosjekter som sliter, sier han.

Olaisen påpeker likevel at Magseis Fairfield ikke er den eneste aktøren innenfor havbunnsseismikk som sliter med gjennomføringsevnen. Det gjør også Axxis Geo Solutions som i slutten av forrige uke måtte kutte emisjonskursen 65 prosent for å få hentet inn 225 millioner kroner.
– Oljeselskapene vil jo ha havbunsseismikk, så etterspørslen er absolutt økende, men seismikkselskapene må bli bedre på både prising og prosjektutførelse, sier han.

Store tap
I slutten av oktober i fjor kjøpte Magseis opp Fairfield Technologies’ seismikkteknologivirksomhet for 233 millioner dollar, tilsvarende rundt 1,9 milliarder kroner. Det gjorde Fairfield til største aksjonær i Magseis Fairfield med i overkant av 18 prosent av aksjene.
Høyt på aksjonærlisten finner man styreobservatør Anders Farestveit, Westcon Group, Steensland-familien og styremedlem Jan Bertil Gateman, som er av grunnleggerne av Magseis.
Farestveit, Westcon Group, Stensland-familien og Gateman fikk mandag barbert bort papirverdier for henholdsvis 24, 23, 22 og 18 millioner kroner.

————————-

Merkelig artikkel, Odi sa jo før i dag at markedet allerede visste det, og forventet at aksjen skulle slutte i pluss når amerikanerne våknet, fordi de skjønner denne businessen. (Jeg skulle gjerne satt inn 3 latter-emojier her, men holder meg for god til det!)

Men du gleder deg vel fortsatt til Q3 Odi? Dette skulle jo bli et helt vanvittig kvartal, samme med Q4.
Vel, hvis alt overskudd allerede er bokført for året, ser det IKKE bra ut!
Redigert 14.10.2019 kl 21:05 Du må logge inn for å svare
vagabonder
14.10.2019 kl 21:11 1951

TGS kommer ikke til å kjøpe, er det noen vil kjøpe kan de være PGS. Da er PGS tilbake i dette markedet igjen med annen teknologi. Spørsmålet er om PGS tror at nodemarkedet vil bli viktig eller om PGS bare skal drive på med streamers. Problemet er finansiering akkurat nå, men sikkert løsbart med emisjon og evt oppgjør i aksjer. Det finnes mange kreative løsninger for dette. Dessverre er historien om oppkjøp i seismikk dårlig lesning, det er vel ingen oppkjøp som har vist seg være smarte så det gjennstår å se hva enden på denne historien blir. Slik som det ser ut nå er det bare TGS som er sterke, resten av selskapene ligger nede som gribbe-mat.
Slettet bruker
14.10.2019 kl 21:16 1936

Noen har tapt skrekkelig på denne. Nesten grøss bare å tenke på det.
Fra Sidelinjen
15.10.2019 kl 17:03 1750

Da har markedet fått tid til å ta innover seg kalddusjen i går morges, og det er forståelig at longinvestorene håpet at gårsdagen bare skulle være et forbigående, urettferdig blaff.

Det ble referert til conf call og en bullish CEO som visstnok skulle ha sagt at kontraktene lå stablet på pulten, klar til å signeres. Dette er selvsagt bare svada og drømmer fra ende til annen, slik det har vært siden emisjonen i fjor.

Markedet er smalt, selskapet har og mangler fortsatt kontroll på sine prosjekter og fremtidige jobber glipper lengre og lengre unna. De pengene de skulle ha tjent i 2019; 200 MUSD, er nede på estimat 45 - 55 MUSD. Merk, dette før eventuelle andre forhold som kan påvirke det negativt.

Dette betyr årets inntekter for lengst er kommet inn på konto. Q3 og Q4 blir blodrøde, det er enkel matematikk, men sikkert hardt å svelge når man de siste 6 kvartalene har fått høre; bare vent til neste kvartal, da kommer milliardene inn fra de lønnsomme kontraktene som pågår.

MSEIS er ennå ikke i brudd med covenants, og det er kun fordi de ba om lempelser ved Q1. Det ligger i kortene at bruddet kommer siden lønnsomhet uteblir, og da kommer man til det uunngåelige; man må gå til markedet og be om mer egenkapital for å unngå å forbli i brudd med covenants. (Se på XXL i dag)

Det var noen som mente at gårsdagen var en ypperlig kjøpsanledning, og den eneste «fornuftige» jeg registrerte var vedkommende som kjøpte 35 000 aksjer på 6.30, men som heldigvis opererte med stoploss. Den var stilt inn på 5.40, og man tok en sjanse med klar risiko.

Nå er vi nede under 5 kroner, og markedet legger selvsagt ingen godvilje til nå. Mange ble lokket inn ved oppkjøpet og trodde man kunne gjøre en rask kule fordi rabatten var «attraktiv». De glemte at aksjen er illiikvid og at man blir stuck. De eneste dagene man kommer seg ut av aksjen på er når den faller 10 - 20 %, noe den gjør hver andre måned.

De proffe tar nå tapene og skjønner at dette var en gedige bommert, men de små håpefulle ser tradingmuligheter og klamrer seg til håpet om at markedet leser budskapet feil.

Jeg gjentar at MSEIS er en høyrisikoinvestering med klare tendenser til historien EMGS. Ikke se på teknologiene, men hvilken posisjon de tar i et godt etablert og velfungerende marked. Man har hatt oddsene mot seg hele veien her fra 21 kroner og ned til under 5, og det har langt fra snudd.
Nå kommer det noen blodrøde kvartaler med trolig påfølgende brudd av betingelser og krav til økt egenkapital.

Hvem skal ta i mot dette, og hvilken kurs skal man plassere dette på når bransjekameraten AGS måtte rabattere med 66 %?

Jeg har dessverre omtalt MSEIS som en av to halveringskamerater. Jeg ser nå at dette var feil og at betegnelsen var for hyggelig. Det er leeeenge siden MSEIS kun halverte seg. Den har halvert seg en gang til etter det.

Jeg deler gjerne en gang til; ikke legg alle eggene i en kurv, og ikke hold på med enkeltaksjer hvis man ikke klarer å se objektivt på marked, risiko og regnskaper. Varselet om dårlige tider kom når de ba om lempelse av covenants ved Q1. Det har de som har lest mine poster fått med seg.
Redigert 15.10.2019 kl 17:06 Du må logge inn for å svare
Slettet bruker
15.10.2019 kl 21:20 1609

Har kommentert litt av det samme når Matseren har rakket ned Pgs som også er nede men må refinansiere i et svakt marked.Trodde ikke mseiss var så dårlig stilt med kostnader eller kostnads sprekker og dårlig inntjening.Dette er da i at markedene er bedret men og friskmelde over Ho blir for enkelt.
Mange aksjer virker billig men resultater og kostreduksjoner må være 1 pri og ikke gi bort billige kontrakter.
Trolig har Myrseth og Mseiss ledelsen mye og svare for for dette er katastrofalt og se på selv uten aksjer.
Kjøp med stop loose om dere prøver og fange en bunn,men er res av den stygge sorten kan dette bli skummelt.
Pgs skal også levere men jeg stoler ikke på at det blir bra nok selv om de er entydige i refinans spørsmålet.
Kanskje vi alle bør ta lærdom av skrekkscenarioer som dette alle har et eller flere svinn på skogen.
Stoler heller ikke på meglerhus som kommer med enorme profitter mot dagens kurs og volumet i Mseiss er uvankig høyt,men lykke til spekulantene som liker ekstrem aksjesport.