-- Norske og svenske kroner i historisk nedtur, lik Uganda og

Slettet bruker
14.10.2019 kl 15:11 299

Valutaen i Sverige og Norge har nylig falt til nivåer som en ikke har opplevd siden finanskrisen. Nå advares danske investorer om at krisen risikerer å spre seg dit.

De skandinaviske landene har lenge vært kjent for sin velstand og økonomiske vekst. Nye prognoser tyder imidlertid på at utviklingen er på vei andre steder.

I følge Jyllands-Posten viser de siste tallene at den svenske kronen har falt med mer enn halvparten av sin verdi mot den danske kronen siden 1981, mens den norske kronen har svekket seg med omtrent 44 prosent siden slutten av 1982. Svekkelsen av begge valutaene har akselerert siden slutten av året. 2012 og har nå blitt et reelt problem for danske eksportører.

På linje med Uganda og Argentina

Den svenske kronen er nede i en verdi tilsvarende 68,4 danske kroner, mens den norske kronen koster 74,3 danske kroner. Dette kan sammenlignes med 2012, da den svenske kronen ble omsatt for rundt 100 danske kroner og den norske for 86 danske kroner.

Verdien av den svenske kronen har falt til et nivå som kan sammenlignes med land som Uganda og Argentina, ifølge Niels Christensen, en analytiker i Nordea.

Dette er noe som risikerer å påvirke de danske markedene, sier Jan Bylov, valutastrateg i Jyske Bank.

- Dansk eksport til Sverige er under press fra en rekke omstendigheter som svekker den danske kronen til nivåer som sakte nærmer seg ytterpunktene i finanskrisen, forteller Bylov til Jyllands-Posten.

Svenske og norske valutaer er blitt sårbare

Forklaringen er delvis funnet i den nylige økonomiske utviklingen, hevder flere økonomiske analytikere. Mens norsk økonomi blomstrer og landets sentralbank hever renten - noe som normalt styrker en valuta - er de svenske nøkkeltallene skuffende.

Markedet forventer nå at den svenske Riksbanken vil endre retning mot en mer passende pengepolitikk, skriver Jyllands-Posten.

Felles for både den svenske og den norske valutaen, ifølge Niels Christensen, er at de er blitt sårbare i tilfelle en nedtur i finansmarkedene. Derfor bør danske investorer passe på, sier han.

- Mønsteret i valutamarkedet er at den norske kronen ble rammet hardt av den svenske kronens fall. Investorer blir sviktet gang på gang, og dette påvirker løpet, sier Niels Christensen.

https://jyllands-posten.dk/premium/erhverv/ECE11676284/norske-og-svenske-kroner-i-historisk-nedtur/