Har ethvert folk med eget språk krav på eget land?

Slettet bruker
20.10.2019 kl 11:15 700

Kurderne kjemper for det, men er det legitimt? De må jo få dette landet på andres territorium, og da blir det kamp, naturligvis....
Redigert 20.10.2019 kl 11:17 Du må logge inn for å svare
Winston Smith
20.10.2019 kl 11:32 691

Samene har ikke klart det, heller ikke kurderne. Slik går det når man taper krigen(e).

Alle land har på flere tidspunkt gjennom historien betalt med blod for sitt territorium.

Men nå er dette visstnok «ikke lov».
Slettet bruker
20.10.2019 kl 12:13 673

Vestlandet ut av Norge er et helt legitimt krav. De vakre vestlandsdialektene er noe helt annet enn den liksom-dansken som hersker på Østlandet.
Slettet bruker
20.10.2019 kl 12:23 669

Enig med dirken gett
Winston Smith
20.10.2019 kl 12:29 658

Kan vel avholde en folkeavstemning på Vestlandet om å skille seg it fra resten av landet, dersom folket på Vestlandet ønsker det må de selvsagt få lov til dette, jeg bor ikke der selv, men ville respektert dette fullt ut.

Et «ekteskap» er kun matnyttig dersom alle parter ønsker å være der de er, er ikke det en god regel?
Slettet bruker
20.10.2019 kl 12:55 646

Jeg vil også ha mitt eget land.
Slettet bruker
20.10.2019 kl 13:10 639

Bortsett fra lille Lübeck da....

BBHHRRRÆÆÆÆÆRRRGENNN!
Slettet bruker
20.10.2019 kl 13:15 635

Ære dere prekærom lissom æ?

børst
20.10.2019 kl 15:40 604

Oslo er Norges blindtarm og det ser ut til å ha gått betennelse i den. Få den vekk!
Slettet bruker
20.10.2019 kl 15:43 603

NEI!
Slettet bruker
20.10.2019 kl 16:02 590

Idioter og primitive stammer har ingen rettigheter. Winston Churchill var «sterkt for å bruke giftig gass mot usiviliserte stammer».

Storbritannia etablerte seg tidlig som kolonimakt i Irak. Kurderne i nord gjorde opprør. Da erklærte Winston Churchill at han var «sterkt for å bruke giftig gass mot usiviliserte stammer». Klar tale fra han. Han kjempet ikke alene. I spissen for de britene som utviklet dette våpenet sto en viss major Charles Foulkes. Han hevdet at «det var det mest effektive kjemiske våpenet som noensinne er laget». Klar tale også fra han. https://www.derimot.no/britenes-helt-churchill-en-ubehagelig-sannhetvar-tilhenger-av-gassvapen/
Slettet bruker
20.10.2019 kl 16:04 587

Madeleine Albright fikk direkte spørsmål om de 500 000 døde irakiske barn på 60 minutes, og hun sa «det var verd det». Det kan derfor ikke være tvil om at selv om antall døde barn var mindre enn 500 000, så var Madeleine Albright klar til å ofre 500 000 barn for at USA skulle oppnå sine mål i Irak. Madeleine Albright var den gang utenriksminister i USA, så det er svært sannsynlig at denne oppfatningen ble delt av USAs regjering. https://no.wikipedia.org/wiki/Madeleine_Albright
Slettet bruker
20.10.2019 kl 16:11 580

Ja unntatt Østfold-dialekten da, den er storkæll
Slettet bruker
20.10.2019 kl 17:47 560

Den som mener at Liv Signe Navarsete har fin dialekt må være hørselskadd.
Slettet bruker
20.10.2019 kl 17:53 547

Det er nok styringsevne og forsvarsevne mer enn språket som avgjør om et folk har rett til og kan beskytte et eget land.
Fluefiskeren
20.10.2019 kl 18:15 536

Indianerne i Amazonas har ca. 300 språk. Ingen av dem har et eget land selv om de har greid seg aldeles utmerket helt til den hvite mann kom.
Slettet bruker
20.10.2019 kl 18:20 531

Mener du at vi samene har kriget med våpen for å få et eget land??
Slettet bruker
20.10.2019 kl 18:33 522

Hva slags type same er du Jeeses?

Mange viktige samiske spørsmål er avklart siden det første samiske riksmøtet for snart 100 år siden, men det finnes fortsatt uløste mysterier, f.eks. spørsmålet om når og hvordan samene kom til Finnmark. Inntil ganske nylig trodde de fleste at samene kom i samlet flokk fra Sibir og at samene var et urfolk som kom før alle andre. Men framskrittene i DNA-forskningen førte til at denne oppfatningen raskt forsvant for 10 år siden. Alternative hypoteser, bygd på mer realistiske forutsetninger, har derfor erstattet gamle teorier.

Nyere forskning viser at samenes bosettingshistorie etter istida er en kombinasjon av flere påfølgende innvandringer av ulike små folkegrupper som kom til Finnmark på ulikt tidspunkt, og fra ulike deler av Europa og Asia (Ingman og Gyllensten, 2006). Det er mutasjonene i de mannlige og kvinnelige kjønnskromosomene/mitokondriene som dokumenterer folkevandringsrutene. De små endringene i kjønnskromosomene fra far til sønn og fra mor til datter, gjør det mulig å følge de lange linjene i fars- og morslinjenes vandringer mot nord.

Mutasjonene blir inndelt i såkalte «haplogrupper», som har fått «navn» med bokstaver og tall. De viktigste mannlige haplogruppene blant samene i Finnmark er tre undergrupper av N1c, I1 og R1a, mens de viktigste haplogruppene blant samiske kvinner er undergrupper av V, U5b1 og i mindre grad av H1 (som dominerer ellers i Vest-Europa og Norge). Slike navn og begreper er kanskje nye og ukjente for mange, men de er likevel nødvendige for å forstå de historiske prosessene. I denne artikkelen er disse betegnelsene noe forenklet.

Når det gjelder samiske menn er situasjonen ganske grei: De to eldste, litt større haplogrupper kom nordover fra Tyrkia via Balkan og Schleswig-Holstein (undergruppe av I1) og fra områdene nord for Svartehavet (ei undergruppe av R1a), begge i steinalderen. De befolket etter hvert store deler av Norge og Sverige, og etterkommerne utgjør i dag fortsatt over halvparten av alle menn i Sør-Norge og nesten halvparten av den mannlige, samiske befolkning i Finnmark, sammen med ei mindre undergruppe av R1b som trolig kom fra Spania. Resten av den nåværende mannlige, samiske befolkningen (undergrupper av N1c1) kom til Finnmark mye seinere (trolig ca. år 0). Denne gruppa kom fra Vest-Russland via Sør-Finland og brakte med seg det samiske språket og andre samiske kulturtrekk vestover og nordover. Den mannlige samiske befolkningen i Finnmark består altså av en halvpart med europeiske aner som er kommet via Norge og Sverige, og en halvpart som kom mye seinere fra Russland og Finland. Det er integreringen av denne siste innvandringsbølgen av menn til Finnmark (N1c) som har gjort også en del, men ikke alle, av de opprinnelige grupper av mannlige «nordmenn» i Finnmark (særlig I1 og R1a) til «samer».

De samiske kvinnenes vandring mot nord har en mer uklar historie: De to dominerende, kvinnelige haplogruppene i Finnmark (undergruppene av V og U5b1) har mutasjoner som oppsto i Spania (K. Tambets m.fl., 2004), men som i dag er spredt nokså tynt ut over det meste av Europa.

Spørsmålet er hvilke ruter de fulgte nordover – begge eller den ene kan ha dradd gjennom Vest-Europa, langs Atlanterhavet mot nord, men alternativt kan de ha dradd nordøstover, og ha kommet til Norge og Finnmark sammen med de mannlige («norske») haplogruppene I1 og R1a. Men uansett må de ha kommet til Finnmark lenge før den tredje store mannlige samiske haplogruppa (N1c). De fleste samiske kvinner og gruppe N1c av samiske menn har med andre ord svært ulike innvandringshistorier. Bare noen ytterst få kvinnelige samer i Finnmark (haplogruppe D5) har røtter i de områder av Russland der haplogruppe N av samiske menn har sine røtter.

Det levde altså folk i Finnmark flere tusen år før undergruppe N1c av samiske menn kom nordover. Og de opprinnelige innflytterne etter istida (I1 og R1a) ser ut til å ha bodd der hele tiden fra varmeperioden etter steinalderen, uten å «dø ut», som enkelte har hevdet. Dagens samiske befolkning har altså utviklet seg ved at ei gruppe menn fra Sør-Finland og Vest-Russland, med et nytt språk, for 2000 år siden ble integrert i en eksisterende befolkning med «norske» og «svenske» gener. Haplogruppene av I1 og R1a i Finnmark er i dag fordelt mellom ulike nært beslektede folkegrupper: Noen finnmarkinger er blitt «samer», noen «sjøsamer» og noen er fortsatt «nordmenn». Uansett hva man skal kalle samene, så passer det dårlig å kalle dem et urfolk (i betydningen «de som kom først»). I realiteten kom den genuint russiske/finske/samiske delen av menn - og det samiske språket - sist.

https://www.altaposten.no/meninger/2016/09/08/Var-samene-et-urfolk-13300350.ece
Slettet bruker
20.10.2019 kl 19:00 510

Et Skandinavia med Norge, Sverige og Danmark som enheter (muligens Island også, selv om de har utviklet seg til å prate til det umulige rart...) da vi har den samme språkroten.

Problemet er selvsagt det offisielle språket, og at det kan enes om svensk f.eks. er aldeles utopi. Men med dagens dataløsninger er det ikke noe stort problem lenger, da blir det samisk og svensk, dansk og islandsk, trøndersk og oschloisk og lübeckisk om hverandre....overhode intet problem.

Gjenstående problem som må løses for at den gamle Draumen om den store enheten Skandinavia kan se dagens lys og bli det store midtpunktet og føre kloden inn i en velsignet ny renessanse er plassering av hovedstaden...
At Stockholm eller København kan bli akseptert er like mye umulig som med språket, aldri om danskene vil akseptere noe svenskt og noe mer danskt hos nordmennene vil aldri kunne bli godtatt slik som en ser oschloklysene har utviklet seg til.
Men hva med å finne en liten forsagt grenseby som opp gjennom årene har utviklet noenlunde gode forbindelser til alle enhetene, der hvor folket heller ikke er blant de smarteste og standhaftige, mer runde og naive i sin væremåte og kan tenkes fylle denne rollen på samme måte som Brussel i dag liksom er blitt hovedstaden i Det Nye Tysk-Romerske riket de kaller EU?

Jeg tenker selvsagt på Halden..
Denne lille pletten som oschloklysene likevel kjører forbi når de skal handle flesk og sjokolade for skjittungene sine som antageligvis vil få påvist diabetes før fyllte tretti.
Kan dette være loddet til lille skrånende Halden eller Frederikshald nærmest ytterst på den sydøstre fliken av Norge, direkte rettlinje fra Stockholm og nærmest i øyesyn av Skagen?
Fluefiskeren
20.10.2019 kl 19:58 500

"Denne lille pletten som oschloklysene likevel kjører forbi når de skal handle flesk og sjokolade for skjittungene sine som antageligvis vil få påvist diabetes før fyllte tretti.#

Klyse er det vel du som er siden du kaller andre for det. Og sevlsagt må du og andre skriver Oschlo istedenfor Oslo. Mindreverdighetskomplekser kalles dette, men godt du får en slags tilfredstillelse av det. Du trenger det.
Fjordgubben
20.10.2019 kl 23:37 479

Vi trengte ikke krige med samene som sådan, grunnen er at de aldri klarte å organisere seg og danne en stat.

Samene levde jo med en teknologi som iallfall ikke var mer avansert enn den vestlige «land» hadde under steinalderen, så noen krig kan man knapt ha mot er slikt folk.

Samene underkastet seg fordi de selvsagt forstod at de ikke hadde noe valg, hadde de hatt et valg hadde de garantert valgt å gå til krig for å beskytte sitt territorium.

Redigert 20.10.2019 kl 23:59 Du må logge inn for å svare
Noni
21.10.2019 kl 00:06 465

Det har vel med den næringen de har hatt. De måtte følge reinen, sommer ved kysten og vinter på vidda. Reinen var det viktigste for å overleve.
Noni
21.10.2019 kl 00:12 460

Så et program hvor flere samer fikk testet blodet for å se hvor de kom fra. Mener det var Gaup-familien som fikk bevist at de kom fra Spania.
Fjordgubben
21.10.2019 kl 00:19 453

Ja de drev vel med rein der da går jeg ut fra.

Mye tyder på at samene kom til Skandinavia faktisk etter «oss», så at de er et såkalt urfolk eller hva det nå enn betyr er noe rart.

For hva betyr urfolk? Som om vi vanlige europeere ikke er noe urfolk men bare liksom dukket opp of fortrengte de såkalte urfolkene?
Noni
21.10.2019 kl 00:26 446

Har ikke tenkt på det, men det er jo sant. Men kurderne har hovedsaklig bodd i
grenseområder etter hva jeg forstår.
Noni
21.10.2019 kl 00:32 434

Ja vet at de har hevdet det, men det er ikke lenge siden det ble funnet en rune med
en båt som er meget gammel, orker ikke lete nå etter dokumentasjon, men båten er ikke samisk, og beviser at det har levd folk som drev med fiske.