Scatec Solar (SSO): - Et selskap med fremtiden foran seg


De siste dagene har fått meg til å utfordre meg selv: Hvorfor investerer jeg såpass mye i Scatec Solar?

Det korte svaret er enkelt: Fordi jeg tror jeg vil få særlig god avkastning.

Det lange svaret er også ganske enkelt.

Scatec Solar er et selskap med fremtiden foran seg.

Hvorfor? Fordi de selger bærekraftig energi i et marked som etterspør stadig mer av det. Det gjør de ved å utvikle og drifte solcelleparker, på lange kontrakter, med langsiktige motparter.

Scatec bygger, drifter og vedlikeholder parkene selv, og bygger stor kompetanse. De er også med som eier av parkene, og eiermodellen sikrer langsiktig inntjening for både selskapet og aksjonærene.

Scatec Solar er derfor, som flere har påpekt, en «one-stop-shop» for produksjon av energi. Dess flere solscelleparker de bygger, dess høyere blir den løpende kontantstrømmen. Det er årsaken til at flere peker på at Scatec Solar kan bli en utbyttemaskin.

Et godt selskap er imidlertid ikke verdt noe om det de driver med ikke har et marked. Og et solid selskap har ikke en fremtid om det de driver med er på nedadgående trend.

Ifølge Delloittes energirapport av i år, er det flere fundamentale drivere for veksten i solenergi. Det koster stadig mindre å produsere energi fra sola. Det er en sterk etterspørsel fra flere sektorer i markedet. Siste årene har vist forbedringer i batterilagring. Ekspertisen øker i driftere av store solcelleparker.

Capital.com spurte tidligere i høst om sol-akser er en god investering. Dere konklusjon er et ubetinget ja. Først og fremst handler det om vekstmulighetene. Sektoren har gått fra å være et perifert alternativ, til å bli en solid leverandør av energi. (Capital.com løfter frem nettopp Scatec Solar som ett av de tre beste selskapene å investere i – i det samlede verdensmarkedet.)

Trendbildet underbygges også av IEA (Det internasjonale energibyrået), som sier at fornybarproduksjonen i verden kan øke med 50 prosent de neste årene. Av dette står solkraft for 60 prosent, ifølge byrået.

Når det gjelder solkraft peker rapporten på at det meste av veksten vil komme som følge av industrielle parker, slik Scatec er verdensledende på.
Scatec Solar er altså et solid selskap, med en langsiktig forretningsmodell, som er på riktig side av en overordnet megatrend. En tsunami av smarte penger, små og store, ingeniør-talent og politisk vilje er allerede på full fart inn solide bærekraft-selskaper.

Min langsiktige bet er altså at Scatec Solar er et selskap som vil skape betydelig avkastning i årene som kommer. Naturligvis finnes risiko, som for alt i livet. Vi kan alle falle død om i morgen. Om jeg så gjorde, ville jeg i det minste vært glad over at ungene kunne arve aksjekontoen.

Her er noen av kildene jeg refererer til:

* Capital.com: Scatec Solar én av tre solaksjer å investere i
https://capital.com/top-3-solar-stocks-to-invest-in-2019

* IEA: Solmarkedet klar for spektakulær vekst neste fem år
https://www.iea.org/newsroom/news/2019/october/global-solar-pv-market-set-for-spectacular-growth-over-next-5-years.html

* Solenergiselskapet Scatec Solar vokser på alle fronter. Nå vil de bli enda større.
https://www.tu.no/artikler/scatec-solar-har-mer-enn-tredoblet-effektkapasiteten-pa-ett-ar-br/476836

* Deloitte:Strong fundamentals
https://www2.deloitte.com/us/en/pages/energy-and-resources/articles/renewable-energy-outlook.html

* Mads Johannesens analyse: En «lysende» fremtid
https://blogg.nordnet.no/interessant-aksje-scatec-solar/

* Trygve Hegnar: - En av de få grønne selskapene jeg virkelig tror på
https://finansavisen.no/nyheter/bors/2019/09/25/6963490/trygve-hegnar-om-scatec-solar-en-av-de-fa-gronne-selskapene-jeg-virkelig-tror-pa
Redigert 25.10.2019 kl 14:56 Du må logge inn for å svare
m73102
25.10.2019 kl 17:41 5270

Tusen takk Merkur for ditt saklige innlegg - med relevante lenker. Jeg tror i likhet med deg at SSO har en lys fremtid - og er særlig trigget av selskapets forretningsmodell og ikke minst det tilnærmet utømmelige markedet selskapet driver innenfor. Så må en heller ikke glemme det grønne aspektet.

Jeg er overbevisst om at nedgangen vi har sett etter Q3 kun er en sunn og naturlig gevinstsikring som følge av oppgangen de siste månedene - hvilket vi har opplevd flere ganger i SSO de siste par årene. SSO har virkelig fremtiden foran seg - og etter mitt syn finnes det ingen gode fundamentale grunner (i et langsiktig perspektiv) til at SSO ikke skal fortsette stigningen fremover.

Videre virker det som at vi kan ha sett bunnen denne gangen - dersom en baserer seg på måten kursen virker å ha flatet ut de siste dagene (med lavere omsetning). Jeg likte utviklingen de siste 1 - 2 timene i dag hvor omsetningen doblet seg (sml med de første 5-6 t) og kursen steg.
Redigert 25.10.2019 kl 21:46 Du må logge inn for å svare

En imponerende og grundig analyse !
Kanskje pga litt dårlig miljøsamvittighet
ifht oljeinvesteringer er jeg godt vektet opp
i denne.

Merkur: Din analyse er spot on. Laster meg jevnlig opp i selskapet. Har trua.
Croft
28.10.2019 kl 15:48 4449

Har fulgt godt med siste dager og sett etter tegn på en bunn. Hissige bevegelse siste time tyder på nye penger tar tak. Kort kjøpssignal ved close 106 eller høyere
Croft
28.10.2019 kl 15:54 4429

Bra volum på rykket støtter mulig vending.
Daggers
28.10.2019 kl 15:56 4417

Oppturen kommer når Ferd er ferdig med å selge seg ned.
Shortposisjonen på rundt 630000 aksjer vil da ikke greie å holde kursen nede.
Ser ut til at Ferd har bestemt seg for å ikke kjøre kursen lavere enn ca. kr. 103.00
Redigert 28.10.2019 kl 19:58 Du må logge inn for å svare
m73102
28.10.2019 kl 20:54 4171

Etter den siste oppgangen har SSO (igjen) hatt en sunn korreksjon - og som nevnt har omsetningen de siste dagene falt (og kursen flatet ut), hvor vi idag frem til litt over halvveis opplevde den laveste omsetningen på lang tid - men det tok deretter av og kursen, på stigende omsetning, havnet til slutt i pluss. Jeg mener at signalene fra de siste dagers handel kan tyde på at korreksjonen og bunnen er nådd for denne gang - og at vi (igjen), som historikken ift kursutviklingen har vist, vil få en stigning. Vurder selv:)
m73102
29.10.2019 kl 10:44 3864

Merkelig handel i dag - ved hjelp av kun en omsetning på ca 4-5 mill den første timen ble kursen presset ned med 2 %. Deretter i løpet av kort tid ble det omsatt for over 40 mill, uten at kursen flyttet nevneverdig på seg

Innlegget er slettet av m73102
Croft
29.10.2019 kl 13:20 3746

Fortsatt ikke gitt noe kjøpssignal, men merker meg at det tydeligvis er noen penger som øyensynlig først "våkner" klokken 13.00. Markant volum økning på uptick både i går og i dag. Enn så lenge ikke nok til å dra gjennom, men interessant tendens.
Croft
29.10.2019 kl 14:33 3628

Klarer ikke bryte denne gangen heller ser det ut som.

Tenker dette var bunnen for denne gang. Inngang for meg 103 kr. Tenker vi snart er på 110 kr og så sakte videre opp. Ett sikkert kort å investere. Men er redd for at selskapet i løpe av et års tid blir kjøpt opp.
canarias
29.10.2019 kl 20:30 3311

Er billig på disse nivåer når en regner på den sterke fremtidige veksten og en uhyre kompetent ledelse.

Spennende å se om fornybar-selskapene nå kan få en Slyngstad-effekt ettersom han nå vil gå av som oljefondets øverste for å jobbe primært med inversteringer i fornybar-struktur fra London.
Solslyng?

https://e24.no/norsk-oekonomi/i/jdxalL/yngve-slyngstad-vil-slutte-som-oljefondets-leder

Kurt
Redigert 30.10.2019 kl 12:58 Du må logge inn for å svare

SSO er på vei til å bli noe stort av. Sol energi er det nok av og gratis. Man må bare utnytte energi kilden. Selskapet vil sikkert utvikle seg og bli enn større enn det er nå. Spørsmålet blir om det blir kjøpt opp før den tid?
canarias
30.10.2019 kl 18:49 2788

Vi frykter også oppkjøp her, ser forresten ut som kursen er moden for å gå mot nye ATH fremover .

Tar jeg feil eller stemmer det med andres tolkninger av handelsbildet i dag, at SSO begynte å 'røre' på seg. Mener det var visse tendenser til å handle på høyere kurser og en friskere omsetning enn hva vi har sett på en stund? Andre synspunkter?
canarias
05.11.2019 kl 19:59 2032

Bare tidsspørsmål før vi ser betydelig høyere nivåer, positive tendenser i dag ja.
Merkur
06.11.2019 kl 00:09 1847

Jeg deler den observasjonen. En skal jo ikke legge for mye i det, men et overfladisk blikk på tilbudssiden peker i retning av at gevinstsikringen er over, og at nye kjøpere må kjempe om litt færre aksjer. Det er en interessant periode dette. Vi har gått fra en nokså uavbrutt og begeistret vekst til en, for mange, overraskende bråstopp. Når alt går oppover, er det vel de færreste som søker ny kunnskap, de fleste er glade for å være med på oppturen. Fallet etter Q3, og de siste dagers stillstand, har imidlertid sendt mange ut på søk etter ny kunnskap. Fordelen med Scatec Solar, er at de fleste nok blir tryggere på selskapet dess mer de forstår av det. Derfor tror jeg både tryggheten og kjøpelysten er større nå enn for en uke siden. Med SSO er du ikke avhengig av å spekulere i om teknologien holder vann, eller at det ene salget skal klaffe, for å tenke at fremtiden blir god. De fundamentale driverne øker bare tryggheten. Samtidig er det nok mange nå som leter etter en bekreftelse på at bunnen er nådd for denne gang. Og det er mange som venter på et slags startskudd.
Rockall
06.11.2019 kl 00:28 1824

Det er ikke vanskelig å se at SSO skal kunne få ei god framtid, men fra nå og seks måneder fram i tid så er det ikke like sikkert at kursutviklingen blir så givende. Akkurat nå kan det se ut som at aksjen er i ferd med å komme seg innom gulvet på den stigende trendkanalen igjen, men børsene er høye, og forrige topp blir neppe passert før til sommeren.
Merkur
07.11.2019 kl 12:25 1406

Viderebringer dette interessante tipset fra Richard Paulsens morgenrapport:

"Jeg anbefaler alle å høre Verdens Gangs sin podcast om energi markedet, der de oljeanalytiker Helge André Martinsen i DNB. Der forklares verdens energibehov, fornybar vs. fossil gjennom enkle kakestykker og relevante løsninger. En av konklusjonene er at vi må bygge ut energiproduksjonen i årene som kommer som følge av befolkningsvekst, og skal vi ta dette i fornybart, må investeringen øke kraftig. Da er det artig å lese om Scatec Solar som har roser Norges myndigheter for å investere i solceller i utviklingsland. Det er her veksten i fornybart må komme, og Scatec er godt posisjonert til å tjene penger på at vestlige land kjøper seg fri fra forpliktelser ved å kombinere bistand og industriutvikling."

Lenke til VGs podcast: https://player.fm/series/verdens-gang/derfor-kan-vi-ikke-bare-skru-av-oljepumpen

Lenke til sak om Scatec Solar: https://e24.no/energi/i/vQGzbp/300-millioner-skal-utloese-mer-fornybar-energi-i-u-land-klokken-tikker

Ellers er det godt å se at kursen er på vei dit den hører hjemme.

(Hele morgenrapporten kan leses her: https://blogg.nordnet.no/morgenrapport-torsdag-313/)

Ingen tvil om at Scatec Solar er fremtiden i det grønne skiftet.
Selskapet har kommet opp i en huge omsetning med fine overskudd tross sine enorme investeringer.
SSO er allerede i ferd med å bli et stort internasjonalt selskap og vokser meget raskt.
Redigert 07.11.2019 kl 13:17 Du må logge inn for å svare
ruda
07.11.2019 kl 13:37 1303

Dette blir nok en vinner fremover. Mulig doblingskandidat på sikt
sveino
07.11.2019 kl 13:53 1277

TA nå ser meget bra ut.

Tryggeste investerings-caset på hele Oslo børs?
canarias
07.11.2019 kl 22:20 1020

Ser ut som konsolideringen er over nå og solen kan begynne å skinne på oss Scatec Solar aksjonærer igjen, i Oslo kulden er det lett å glemme at solen skinner for oss. Her går vi en innbringende tid i møte.

Bare tidsspørsmål tror vi før nye kontrakter kommer her, fremtidens selskap Scatec Solar vil bli en stødig og stor aktør fremover.
Redigert 08.11.2019 kl 14:53 Du må logge inn for å svare

To helsider i dagens finansavis om Scatec Solar. BULL.
Solen skinner på Scatec Solar som den også vil gjøre på oss aksjonærer.