--- Ny sjokkfasit om forbrukslån: Fant 53 «skjulte» milliarder


117 milliarder? Stryk det tallet, sier Gjeldsregisteret som nå har summert opp rubb og stubb av forbruksgjeld i Norge. Fasiten viser at vi skylder langt mer enn myndighetene hittil har lagt til grunn.

53 milliarder kroner mer, for å være nøyaktig.

– Oi. Skrekk og gru, sier sjeføkonom Elisabeth Holvik i Sparebank 1 Gruppen.

Etter at alle banker og kredittforetak begynte å innrapportere nordmenns forbruksgjeld juli, opplyser det Evry-eide Gjeldsregisteret til E24 at de endelig kan presentere en totalsum: 170 milliarder kroner.

– Det er ganske mye mer enn tidligere antatt?

– Ja, åpenbart. Det er alvorlig høyt, sier Gjeldsregisteret-sjef Egil Årrestad.

Ble ikke fanget opp
Finanstilsynets siste rapport fra juni la til grunn at nordmenn har 117 milliarder i forbruksgjeld – altså mye mindre.

Deres tall baserte seg på innrapporteringer fra et mindre utvalg av 35 banker, mens Gjeldsregisteret har fanget opp gjeld fra 162 banker.

117 milliarder var uansett nok til at tilsynet rettet en advarsel om «betydelig» tapsrisiko for forbrukslånsbankene.

De ønsker ikke å karakterisere de nye, høyere tallene nå.

– Finanstilsynet vil gjennomgå tallene fra Gjeldsregisteret og legge fram nye analyser av forbrukslånsmarkedet i Finansielt utsyn i desember, skriver spesialrådgiver Jo Singstad til E24.

Årrestad sier det var naturlig at gjeldsregistrene avslører gjeld som tidligere har gått under radaren til myndighetene, men er likevel overrasket over hvor mye mer de fant.

Vanlige forbrukslån utgjør 85,2 av de totalt 170 milliardene Gjeldsregisteret har funnet, mens 58,9 milliarder er kredittkortgjeld.

https://e24.no/privatoekonomi/i/g7KgLA/ny-sjokkfasit-om-forbrukslaan-fant-53-skjulte-milliarder

Veldig interessant. Hadde litt samme opplevelsen da jeg logget på gjeldsregisteret. Det viste seg at jeg hadde kredittrammer både hos Ikea og hos noe som heter Ressursbank (aner ikke hva det er og hvordan jeg har fått kreditt der). Ingen av stedene hadde jeg gjeld. Men jeg kunne ikke engang huske hvilken anledning jeg skaffet meg kreditt der. Ikke overraskende i det hele tatt at kredittgjeld er veldig mye større enn antatt.
livecnn
26.10.2019 kl 16:26 2619

Fra vondt til ille.

Tusener av nordmenn har minst 20 forbrukslån
Og de skylder i snitt 1,6 millioner kroner hver. Nye tall fra Gjeldsregisteret uroer forbrukerminister Kjell Ingolf Ropstad (KrF).

Etter at de nye gjeldsregistrene ble iverksatt 1. juli, er en fullstendig oversikt over nordmenns forbruksgjeld endelig klar. Og tallene vekker oppsikt.

Nordmenn skylder til sammen 170 milliarder kroner, ifølge statistikk E24 har fått fra Gjeldsregisteret. Det er mye mer enn myndighetene tidligere har lagt til grunn.

Mer oppsiktsvekkende er kanskje hvordan denne gjeldsbyrden er fordelt. Tallene viser at en mindre gruppe – som like fullt teller 207.000 personer – sitter på 60 prosent av all forbruksgjeld i Norge, eller 86,9 milliarder.

3.000 skylder 1,6 mill. i snitt
Hver av dem skylder 420.000 kroner i snitt – et beløp Gjeldsregisteret-sjef Egil Årrestad kaller «faretruende» høyt.

Forutsatt 20 prosents rente må du nemlig punge ut rundt 84.000 kroner i året med så mye forbruksgjeld – bare i renteutgifter.

Men mange har også lånt mye mer.

29.203 personer har tatt opp 10 forbrukslån eller mer – og skylder 944.000 kroner hver i snitt.
Og 3.168 personer sitter på minst 20 forbrukslån hver, med 1,6 millioner kroner i gjennomsnittlige skyldig beløp, viser tallene.
– Hvordan håndterer man én million i forbrukslån?

– Man gjør jo ikke det, svarer Årrestad.

Han mener mange allerede er i trøbbel når forbruksgjelden overgår 400.000 kroner, slik den altså gjør for svært mange.

Forbrukerministeren bekymret
– Det er snakk om såpass store lån at det er svært krevende å betjene løpende renter og samtidig kunne nedbetale på lånene, forklarer han.

Forbrukerminister Kjell Ingolf Ropstad reagerer på de nye gjeldsregister-tallene.

– Forbruksgjelden er høy, og det er særlig bekymringsfullt at så mange som 30.000 personer har en gjennomsnittsgjeld på nesten en million, sier Ropstad til E24.

Mer her https://e24.no/privatoekonomi/i/kJ1AmB/skrekktall-tusener-av-nordmenn-har-minst-20-forbrukslaan
Noni
26.10.2019 kl 21:09 2455

Bankene er alt for slappe, de er bare ute etter å låne ut. Og hvis en ikke passer på
kan det gå galt. Vi søkte om et lån for å bygge på huset, og det var greit. Men planene ble forandret, og vi bygde ikke på. Trodde pengene sto der i banken på vårt navn, men banken hadde uten å varsle overført pengene til en bank vi brukte som dagligbank. Det var jo slapt av oss å ikke sjekke, selvfølgelig, men slik var det, og
denne banken trakk ut av kontoen når det ble manko spesielt på aksjekontoen.
26.10.2019 kl 21:18 2431

Kan hende det ikke var så dumt å selge seg ut av NOFI (Bank Norwegian) aksjen i forrige uke
Her blir det nye runder med div div
Olebole
26.10.2019 kl 22:15 2379

30.000 personer har 1 million i forbrukslån? Spørs vel om det ikke kommer endel boliger for salg etterhvert.
Svartsyn
26.10.2019 kl 23:18 2317

Det kan du vedde alt du eier på. La oss være snille med de de har bare lånerente på 15%. . Regnestykket går ikke opp.

Ca 240.000 mennesker som har forbrukslån med ca snitt på 530.000 kr til ca 22% rente..!?
Hvor mange av disse har brukt forbrukslån som ek på boliglån,billån,etc...
Lukter det av 1989..?
I eiendomskrakket for 30 år siden var det ca 10% av lånetakerene som utgjorde at pyramiden kollapset...nå må vil vel ha passert i hvertfall 25 - 30%..?
Mvh.
Yngvis
27.10.2019 kl 15:18 1938

Hvor "sjokkerende" er dette egentlig ? Av de 60 milliardene i kredittkort gjeld utgjør antakelig en meget stor del kredittkortbruk hos folk som har meget god råd. Og hva er egentlig de 25 milliardene i nedbetalingslån sikret via tredjeparter ? Trodde dette var et næringsbegrep, men i privatrett må det vel være for eksempel når foreldre stiller sikkerhet for barns inngang til boligmarkedet ? Kanskje er problemet større enn jeg antar, men de tall/opplysninger som er lagt fram er vel egentlig ikke spesifisert nok til at man kan trekke bastante konklusjoner ad fremtidig oppgjørsgrad på disse. Vi har jo heller ikke "reviderte" tall fra for eksempel 5 år siden å sammenligne med. Når det er sagt så må jeg innrømme trailing stoploss på min post i Komp :)
noprofit
27.10.2019 kl 16:09 1890

Basert på min egen krets r d veldig vanlig å ha 30-49k i kredittgjeldhver måned. Men alle de har jo penger lagt av til p betale det. Noen har nye mer også, reiser man mye i jobben og legger ut for hotel + div, så blir d fort masse penger som du legger ut for jobben.
I tillegg bruker j personlig kredittkort til alt, mye sikrere enn andre metoder. + at man får cashback.

Hos min arbeidsgiver har arbeidstakere begynnt å legge press på arbeidsgiver for å slippe å legge ut så store beløp med kort. Resultatet er at vi nå kan bestille fly og hotell og få det på faktura til arbeidsgiver istedenfor.

Altialt mye dyrere, da bruk av reisebyrå og faktura koster mer, og gir mindre valgfrihet ved bestilling. Samtidig kan jeg da ha en betydelig mindre ramme.
Yngvis
27.10.2019 kl 18:20 1810

På min kones arbeidsplass har de gjort det slik at man har fått kredittkort av arbeidsgiver, MEN det er et privat kredittkort på henne hvor hennes arbeidsgiver står som betaler. Dermed så inngår hennes bruk/ramme i de fremlagte tall(eventuell saldo på kortet kommer på hennes selvangivelse).

Jepp slik vi har det også. I min jobb skjer det at jeg har utlegg for tre reiser samtidig. Hadde tidligere over 100000 ii kredittramme på to jobbkort. Nå er rammen mye lavere, og der ene gjort om til et «fakturakort», som hverken har en øvre ramme eller kreditt. Man kan i prinsippet dra kortet for en ny bil, men man må betale alt i sin helhet innen neste forfall.
tor_berg
28.10.2019 kl 10:44 1561

Ganske bekymringsfull at det er 30.000 som har en million i forbruksgjeld. Det er nesten 1% av den voksne befolkningen. Flesteparten av disse har neppe bolig som kan selges og er i praksis personlig konkurs. Gjelden er forøvrig mye større, husholdningene har også 100 milliarder i inkassogjeld. Har du ikke betalt strømregningen og den har gått til inkasso skylder du penger uten at det står i gjeldsregisteret.
Yngvis
28.10.2019 kl 11:14 1523

Det er det. Men hvis det er slik at man sauser sammen rene forbrukslån, kredittkortgjeld samt nedbetalingslån med garantier fra tredjemann så spørs det hvor reell denne millionen er med hensyn til å kalle det forbruksgjeld. Jeg vil tro at det man kaller tredjepartsgarantilån er de som utgjør høyest beløp pr hode. Og hvis dette da inkluderer foreldre som stiller sikkerhet for barn så dette sjelden risikoengasjement. Jeg har veldig liten tro på at 30 000 har reell forbruksgjeld(elektronikk, reiser, klær og annet tjafs) på over 1 mill. Dette ville nok for lengst ha gitt seg utslag i bonanza i inkasso samt kø foran kontorene til Luksufellenfolkene. Som Raymond sier, man må se på epler og epler.
sondresb
28.10.2019 kl 11:59 1484

Overraskende høye tall, men som vi hadde en diskusjon på sist gang så jeg at jeg selv lå inne med "kredittkortgjeld" og dobbeltsjekket at det ikke var betalt etter forfall, så det er noe feilrapportering også. Er også usikker på dette med tredjepartsgjeld eller hva det ble kalt. Kommer "vanlig kausjonering" med her?

Sondresb,
Godt spm. Er det noen som vet om det er laget en skikkelig rapport om dette. Løst prat med journalister fører til lite presise beskrivelser.
jacopo
28.10.2019 kl 13:14 1415

"Du vil se boliglån i gjeldsregisteret i to tilfeller:
-Hvis lånet kun er sikret med realkausjon og ikke sikret i egen eiendom. Hvis foreldre for eksempel kausjonerer for et boliglån til barnet og lånet er sikret i foreldrenes egen bolig, vil gjelden vises i gjeldsregisteret på barnet.
-Hvis du står som medlåntaker på et lån som ikke er sikret i din egen bolig. Hvis foreldre for eksempel er medlåntakere sammen med barnet sitt på et lån og lånet kun er sikret i barnets bolig, vil gjelden vises i gjeldsregisteret på foreldrene"
Redigert 28.10.2019 kl 13:19 Du må logge inn for å svare

Takk for den, jacopo.
Siden banken bare er interessert i foreldrepant om foreldrene har god sikkerhet, tyder mye på at «tredjepartslån» ikke må røres sammen med kredittkort/forbrukslån. Det blir helt klart epler og pærer.
livecnn
25.03.2020 kl 18:20 298

Denne saken i dag ?