Svak krone gjør strømmen 10% dyrere


Selv strømmen blir dyrere for den selges i Euro .....

Fanden for noen kronIDIOTER vi har satt på tinget.....

Kraftbørsen Nord Pool gjør alle omsetninger og oppgjør i euro. Dermed har forholdet mellom euro og kronen stor effekt på strømprisen.
– Når den norske valutaen svekkes, blir innkjøpsprisen på strøm hos norske kraftleverandører høyere. Kostnadsøkningen faller dessverre i sin helhet på strømkundene, som blir skadelidende i denne situasjonen, sier handelssjef Tom Eirik Olsen i Ishavskraft.

https://www.abcnyheter.no/penger/privatokonomi/2019/10/30/195622795/svak-krone-gir-nordmenn-dyrere-strom

Nordpool har alltid operert med EUR, bare så det er nevnt. I perioder hvor krona er sterk, får vi billigere strøm.

Slik er det med de aller fleste produkter vi kjøper. Vi lever ikke i vår egen lille boble.
Lurulf
30.10.2019 kl 19:57 474

Nok en grunn til å melde oss ut av EØS, skrote ACER, kutte strømkablene, stenge grensene og hive utlendingene ut.

Forandrer ikke på noe som helst av det ts sutrer over. Bortsett fra at strømmen blir uhorvelig mye dyrere i perioder.
børst
31.10.2019 kl 05:59 432

Og så må Norges Bank øke renten fordi alle importvarene har blitt så mye dyrere og ført til høyere KPI. Og alt på grunn av klimaidiotene, som kappes om å være først med å fase ut 30% av næringslivet i Norge. Den eneste økonomen som tør å si dette er offentlig, er Harald Magnus Andreassen.

Oljefondet Slyngstad har økt fondet med Mikke Mus penger! Likevel faller krona som om vi bor i et u-land med hyperinflasjon. Skulle jo tro at et 10000 mrd kr fond burde vise at Norske kroner er sikre saker. Kronekursen er jo også hovedårsaken til den "enorme økningen" som vi har fått høre om i lengre tid nå. En dollar kostet ca 5.7 kroner for nøyaktig ti år siden, og den samme dollaren koster i dag 9.2 kroner. (ca 62% mer enn for ti år siden)
Noen som vet hvorfor "nyhetene" ikke opplyser det norske folk (Eiere?) Om dette? https://e24.no/boers-og-finans/i/AdBLrq/oljefondssjefen-takker-av-har-gjort-en-fabelaktig-jobb

MERLOT
31.10.2019 kl 07:39 404

Ved første vurdering skulle en tro at kursen på mange norske aksjer ville øke når valutaen blir svakere....
Men det er ikke det som skjer.
Mange utenlandske investorer trekker seg ut av oljerelaterte aksjer pga hetsen mot fossil energi, og mange selskap på børsen i oschlo blir skadelidene, også de som ikke er direkte oljerelaterte. Fordi oschlo børs er kjent som en oljebørs.

Dette kan en se om en sammenligner f.eks P/B forholdet i dag med det den var for 2 år siden. Flere aksjer har nå P/B på under 1......altså markedsprisen er under de bokførte verdiene, eller slakteverdien om selskapet skulle avvikles, all gjeld betales og eiendelene selges for hver seg til markedspris.
Viktig for norske selskaper å bli stemplet som grønne selvsagt, men så lenge mange utenlandske investorer skygger unna oschlo børs hjelper det lite.

Men skulle trenden snu, utenlandske investorer kommer tilbake, vil også den norske kronen styrke seg og selvsagt vil aksjeverdien på selskapene ikke bare følge etter, men antageligvis få en rekyl godt opp.

Får handelskrigen en løsning kan det medføre at tiltroen til kinesisk vekst kommer tilbake og dermed også at de vil ha behov for mer olje.....som vil gjøre børsen i oschlo populær igjen og de aller fleste aksjene få større oppmerksomhet blant utlendingene.

Og dette vil være gunstig også for de fornybare aksjene.......når oljeprisen stiger vil deres produkter bli mer konkurransedyktige mot fossil energi.

Slik at den beste medisin mot økende co2 er da vekst i den globale økonomien, som vil føre til stigende råvare- og oljepriser.
Dermed vil den fornybare energien bli mer omsettelig og co2-utslippene vil faktisk falle selv om forbruket av energi øker.
Redigert 31.10.2019 kl 07:40 Du må logge inn for å svare

Med dumskap skal landet øyast

Nettopp vi har da partier som ivrer for å nedlegge hva som bære hele Norge, nemlig olje og gass. Som leder av Norges Naturvernforbund har "Lars Haltbrekken (SV) kjempet mot gasskraftverk i flere år. Han gleder seg over nyheten om at Kårstø nå skal rives." https://www.nrk.no/rogaland/karsto-kraftverket-skal-rives-1.13593599
http://oljekrisa.no/tesla%20s%20nov%202013.htm
https://www.tu.no/artikler/elbil-mindre-miljovennlig-enn-diesel/245709
I Tyskland finnes det nesten en modell fra hvert merke som går på gass. Og gjett hvor den gassen kommer fra:-) Iflg de ledende bilbladene forurenser de mindre enn alt annet. Billige i drift er de også.

Når strømsituasjonen i Europa den er slik at EU vurderer å forby større eldrevne varmtvannsberedere, blir det direkte latterlig å framheve el- og hybridbiler som "alternativ". Det fins neppe noe mindre energieffektivt enn en elbil drevet av fossil kraft via omveier. Eksosrøret EU http://oljekrisa.no/eu%20bilfritt%20mar%2011.htm
https://resett.no/2018/03/22/acer-debatten-nye-energireguleringskrav-vil-koste-norske-forbrukere-8-milliarder-kroner-bare-i-utskiftning-av-varmtvannsberedere/
DAB-radio folket vet ikke hvor galt de kan gjøre for seg selv. Som de eneste i hele Europa har de skrotet alle sine velfungerende radio-apparater uten å mukke. De viste intet, før det hele skjedde. Dette er folkestyre dere?
MERLOT
31.10.2019 kl 10:02 358

En dag skal det komme stemmer ut av min gamle Tandberg Sølvsuper igjen, om så jeg skal sette opp min egen FM-sender!
───────────▒▒▒▒▒▒▒▒
─────────▒▒▒──────▒▒▒
────────▒▒───▒▒▒▒──▒░▒
───────▒▒───▒▒──▒▒──▒░▒
──────▒▒░▒──────▒▒──▒░▒
───────▒▒░▒────▒▒──▒░▒
─────────▒▒▒▒▒▒▒───▒▒
─────────────────▒▒▒
─────▒▒▒▒────────▒▒
───▒▒▒░░▒▒▒─────▒▒──▓▓▓▓▓▓▓▓
──▒▒─────▒▒▒────▒▒▓▓▓▓▓░░░░░▓▓──▓▓▓▓
─▒───▒▒────▒▒─▓▓▒░░░░░░░░░█▓▒▓▓▓▓░░▓▓▓
▒▒──▒─▒▒───▓▒▒░░▒░░░░░████▓▓▒▒▓░░░░░░▓▓
░▒▒───▒──▓▓▓░▒░░░░░░█████▓▓▒▒▒▒▓▓▓▓▓░░▓▓
──▒▒▒▒──▓▓░░░░░░███████▓▓▓▒▒▒▒▒▓───▓▓░▓▓
──────▓▓░░░░░░███████▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▓───▓░░▓▓
─────▓▓░░░░░███████▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓░░▓▓
────▓▓░░░░██████▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓░░░░▓▓
────▓▓▓░████▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓▓▓
─────▓▓▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓
─────▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓
──────▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓
───────▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓
─────────▓▓▓▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▒▓▓▓▓
───────────▓▓▓▓▓▓▒▒▒▒▒▓▓▓▓
───────────────▓▓▓▓▓▓▓▓

....og jeg kan slurpe kaffe når jeg hører på hvilken bølgehøyde det er rundt Rockall.
MERLOT
31.10.2019 kl 11:06 344

Etterlyser Støre
Sissener mener opposisjonslederen nå må komme på banen, og berolige markedene.

– En mann som må komme på banen er Jonas Gahr Støre, han må være bastant og si at norsk olje består og kommer til å bestå så lenge den er lønnsom. Så må man overlate til oljeselskapene å vurdere når den ikke lenger er det. Det er ikke noe Lan Marie Berg eller noen andre har noen som helst forutsetning for å uttale seg om, mener han.

At usikkerheten rundt den norske oljefremtiden gjør at utenlandske investorer mister tilliten til Norge og den norske kronen, er han «ganske bestemt på».

– Det er ingen realøkonomisk grunn til at den norske kronen skal være så svak – det går på tillit. Og med de politikerne vi har som ikke kan si fra klart og tydelig, så er mistilliten overdøvende, sier han.

– Min vurdering er at svekkelsen kommer som følge av tilliten.
https://e24.no/norsk-oekonomi/i/jdxzOA/sissener-mener-rekordsvak-krone-skyldes-mdg

Tja......er nok ment som en spøk.
Tilliten svekkes nok pga udugelige politikere og sentralbanksjef som gjør det motsatte av hva han skal gjøre.
børst
31.10.2019 kl 11:21 337


Andreassen nevner ikke MDG, men alle skjønner jo at det er MDGs politkk han mener.
"Det kan være et resultat av det grønne skiftet, mener sjeføkonom Harald Magnus Andreassen i Sparebank 1 Markets og peker på at oljeaksjer har samme utviklingen som kronekursen"

https://www.nettavisen.no/okonomi/sjefokonom-det-gronne-skiftet-har-sendt-kronekursen-til-bunns/3423866528.html

"Og så må Norges Bank øke renten fordi alle importvarene har blitt så mye dyrere og ført til høyere KPI. Og alt på grunn av klimaidiotene, som kappes om å være først med å fase ut 30% av næringslivet i Norge."

På mine kanter så boomer eksportrettet industri pga lav krone.
børst
31.10.2019 kl 11:50 319

Det finnes ingen land som har devaluert seg til rikdom og suksess. Ingen!. Som oftest fører valutakollaps til store økonomiske problemer, som hyperinflasjon og ågerrenter. Statene i Latin-Amerika er jo kjent for økonomiske totalhavarier. Og dit er Norge på vei med MDG i førersetet (på CO2-vennlig hestekjerre) !
Redigert 31.10.2019 kl 11:54 Du må logge inn for å svare

så boomer eksportrettet industri pga lav krone...

Fortell hvilken industri, det her er snakk om?

Skjønner du ikke hva ordet eksport betyr?
HanVann
31.10.2019 kl 13:05 295

Turistindustrien i Norge. Fult av kinesere.

Problemet for industrien er at selv om det er gunstig nå så blir det vanskelig å planlegge. Skal de gå utfra at kronekursen vil ligge slik som nå eller vil den gå tilbake i normalt leie? Jeg tror at kronekursen vil styrke seg når Brexit er avklart og handelskrigene til Trump er over.
Thinky
31.10.2019 kl 13:24 282

Ja, Lurulf.
Men lage mye mere strøm, og eksportere strøm dyrt.
Og slippe toll på sjømat inn i EU. Om EU vil ha toll, får de ikke kjøpt norsk sjømat.
Norsk gass blir også dyrere ute.

Vi eksporterte sjømat til EU for 66 milliarder i 2018. Du gambler høyt her.

Fortell og forklar? Mad in noway er bananmonarki "klovnerike" demokrati og «folkestyre». En bunt kraftidioter med egen kraftbransje. Folket i kraftbransje-klovn og folkestyret sitt betaler alle grunnlagsinvesteringer med nye Kabler til EU. Med over 100% økning (en fordobling) av strøm/kraftpriser på et år, det hele er begrunnet i, - like priser og «likt for alle»? Men norske bensinpriser og strømpriser, de kan ikke selges andre steder enn til den del menneskeheten (om noe sådant dumt, tilhører noe slikt,) enn til norske hel og halvtullinger, via sine egne kraftidioter.
Redigert 31.10.2019 kl 14:27 Du må logge inn for å svare
Thinky
31.10.2019 kl 14:53 250

Det stinker SVFJWO lakei av deg lang vei A - den nye. Det er en veldig vondt lukt.
Vi eksporterte sjømat totalt for ca 100 mrd. kr. Så vi eksporterer ca 34 mrd. kr. andre steder.

Det er ikke noen høy gambling her. Meningen fra min side, er jo bare å styrke Norges interesser.
Vi kan få mer for sjømaten og gassen. Og produsere mye mer strøm, og få mye mer for denne.
Vi kan levere pålitelig strøm. Det kan ikke andre.
Mineraler og tømmer kan vi også få mer for.

Alt dette gir oss mer overskudd til å få mer ut av våre investeringer og av turistnæringen osv.
Norsk industri kan også gå bedre. Og den maritime næringen.

Hva vet du om kraftmarkedet, os? Du synser mye, men det virker ikke å være basert på kunnskaper i det hele tatt.

Hva er "SVFJ..." for noe? Får aldri svar når jeg spør om det.

Nesten 70% av sjømateksporten er du villig til å gamble med bare fordi du har noen forestillinger om EU.

Koko...det er veldig bra du ikke har noe makt.

når du vet så mye, bør du briljerer med hva du vet, men det gjør du jo ikke. Det er Kun tåpelighet-heter og direkte sjikaner du avleverer. Du vet jo intet, jeg husker ikke noe viktig, du har formidlet som er verd å gjengi. NB Hukommelsen min har jeg faktisk (av oppgående personer) fått mye skryt av..,

Når du vet så mye om kraftbransjen? Som jeg ikke har registrert at du vet, begynner jeg å undres over om ditt alias, er av den personen som nå ikke finner igjen sin egen hustru. Tiltross for at han m/fam. er blitt søkkrik av å mekle norsk nedbør omgjort til energi, som alt stort sett er blitt utbygget under denne krigen "klovneriket Norge" var med i. Etterpå selvsagt.

Tilfeldig om jeg over denne. Norsk Hydro er den største industribedriften og den mest typiske representant for den internasjonale trustkapitalen i Norge. Før siste krig var aksjekapitalen 104 millioner kroner. Av aksjemassen var bare 2% norsk, 25% var tysk (I. G. Farben), ca 70% fransk og de resterende siste 3% var for det meste svensk. Etter Hydros egne oppgaver hadde aksjonærene inntil 1934 fått utbetalt 110 millioner kroner i dividende, gjennomsnittlig 6,5% pr år.

Etter den siste verdenskrigen er som kjent stillingen blitt den at staten har overtatt 44,4% av aksjemassen i Norsk Hydro; det dreier seg i første rekke om aksjene til I. G. Farbenindustrie. For 1947 var den samlede aksjekapitalen oppgitt til 156,47 millioner kroner. Det er vel trolig at selskapet nå teller med i Lars Evensens navngjetne “sosiale sektor” av næringslivet i Norge … Men her har nok ikke aksje transaksjoner stort å si – de endrer ikke noe ved den strukturelle status.

Fremdeles er det den internasjonale monopolkapitalen som er den som har bukta og begge endene. Nå som før er det den som har tømmene i sine hender, og den styrer fast og målbevisst – “med stø kurs” ! -, slik vi blant annet så det i samband med Herøya konflikten. Her var det reindyrket profitt interesser som rådet grunnen.
https://olehartattordet.blogg.no/1496970207_kampen_mot_globaliseringen_utnyttelse_og_storkapitalen_var_like_tilstedevrende_i_1949_som_i_dag.html

Redigert 31.10.2019 kl 20:51 Du må logge inn for å svare